Pääkirjoitukset

Kansa koki his­to­ria­he­rä­tyk­sen

Pääkirjoitukset 16.4.2018 6:00
Pääkirjoitus

Suomen sisällissodan läpikäynti imee väkeä yleisötilaisuuksiin kaikkialla maassa. Teemasta on onnistuttukeskustelemaan kiihkotta.

Kansakunnan, kotiseudun tai oman suvun historia kiinnostaa yhä suurempaa kansalaisten joukkoa.

Suomalaiset on viime ja tänä vuonna viety kansakunnan historian ja olemassaolon isojen kysymysten äärelle.

Viime vuonna juhlittiin satavuotista itsenäisyyttä. Historia ei kuitenkaan etene loogisesti, eikä merkkivuosien järjestyskään. Juhlasta siirryttiin muistelemaan vuotta 1918 ja Suomen sisällissotaa.

Ennakolta pohdittiin, avaako tämä vuosi vanhoja haavoja. Se ei olisi ollut erityinen yllätys. Sota jälkiselvittelyineen oli äärimmäisen raaka. Sen uhrien kokonaisluku nousi noin 37 000:een.

Vuosisata näyttää kuitenkin olevan riittävä aika sille, että kansakunnan traumaattisimpiakin tapahtumia voidaan valottaa tasapainoisesti. Tähän asti tänä vuonna käyty keskustelu kansalaissodasta on ollut rehellistä mutta maltillista.

Jos keskustelun sävy on ollut myönteinen yllätys, samaa voi sanoa kansalaisten kiinnostuksesta sodan taustoihin ja tapahtumiin. Sisällissotaa koskevat tilaisuudet ovat täyttäneet saleja ympäri maata. Historian professori Seppo Hentilä kuvasi haastattelussaan (HS 9.4.) kiinnostusta sanalla ”valtava”.

Syitä tähän voi olla useita. Moni voi yhtyä siihen Hentilän näkemykseen, että takavuosikymmeninä vuodesta 1918 kerrottiin koulussa tapahtumien traagisuuteen ja merkittävyyteen nähden hämmästyttävän vähän. Aihe oli pitkään liian kipeä ja kiusallinen.

Vaikka Neuvostoliiton hyökkäys vuonna 1939 yhdistikin kansakuntaa, kansalaissodan jättämät viillot tuntuivat monilla paikkakunnilla vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Erityisesti niillä paikkakunnilla, joilla koettiin sisällissodan raaimmat tapahtumat, ihmiset jakoivat toinen toisiaan kahteen leiriin ainakin vielä 1970-luvulla, ehkä myöhemminkin.

Tilanne on korjaantunut luonnollista tietä. Kansalaissodan nähneet ovat käytännössä poistuneet joukostamme. Kun sota on jäänyt kolmen tai neljän sukupolven taakse, tapahtumien läpikäynti onnistuu lievemmin tunnereaktioin.

Se, että kansalaiset tulevat kuulemaan tietoa sadan vuoden takaisista tapahtumista, kertonee myös halusta oppia menneestä. Tapahtumien läpikäynti osoittaa, mihin kansan jakaantuminen, kiihkon nostatus ja myötäelämiskyvyn puute voivat pahimmillaan johtaa. Jokaisen ihmisen ja jokaisen kansakunnan on nämä vaarat viisasta tiedostaa.

Osa kansalaissotaa koskevasta kiinnostuksesta selittynee sillä, että historia teemana näyttää kaikkiaan vahvistaneen vetovoimaansa. Se näkyy esimerkiksi kirjojen julkaisuina ja lehtien sekä sähköisten viestinten aihevalinnoissa, museoiden suosion selvässä kasvussa ja esimerkiksi sukututkimuskurssien osallistujamäärissä.

Osan ilmiöstä selittänee kansakunnan ikääntyminen. Innostus historiaan tapaa nousta iän karttuessa. Historiantutkijoilla on myös uudenlaista halua avata mennyttä muuallakin kuin tieteellisissä julkaisuissa ja seminaareissa.

Mikä syynä onkin, ilmiö on yksiselitteisen myönteinen. Historiansa tunteva kansa pystyy asettamaan oikean kokoisiin kehyksiin myös nykyiset ja tulevaisuudessa vastaan tulevat haasteet.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
13
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image