Pääkirjoitukset

Kansa halusi jatkuvuutta

Pääkirjoitukset 29.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Sauli Niinistön valinta toiselle presidenttikaudelle oli murskaavan selvä. Kansalaiset arvostivat epävarmaksi muuttuneessa maailmassa kokemusta.

Jälkipyykkiä pestään ainakin keskustassa ja SDP:ssä.

Ennen presidentinvaalin ääntenlaskun alkua sunnuntai-iltana pidettiin mahdollisena yllätystä: Sauli Niinistön gallup-ylivoimasta huolimatta vaaleissa ehkä voitaisiin nähdä kakkoskierros.

Illan yllätys oli kuitenkin toisenlainen. Niinistön ääniosuus oli jopa selvästi vahvempi kuin yleisesti osattiin odottaa.

Tulos oli myös historiallinen siinä, että ensimmäistä kertaa suoran kansanvaalin aikana presidentin valinta ratkesi heti ensimmäisellä kierroksella.

Niinistön ylivoiman syinä voi nähdä useita tekijöitä: istuva presidentti on valmiiksi vahva ehdokas jatkokaudelle - edellyttäen, että ei ole tunaroinut virassaan. Ja kun Niinistö oli mielipidemittausten ykkönen, äänestäjän oli helppo kiivetä hänen voittajavankkureidensa kyytiin.

Tuloksesta voi päätellä, että kansalaisten mielestä Niinistö ei ole tunaroinut vaan on päinvastoin hoitanut tehtävänsä hyvin.

Keskivertoäänestäjä ajattelee ilmeisen käytännönläheisesti: se, mikä toimii, sitä ei tarvitse korjata tai vaihtaa etenkin kun maailma Suomen ympärillä on muuttunut epävarmemmaksi.

Uskottavuutta Niinistölle on tuonut hänen aktiivisuutensa kansainvälisissä kysymyksissä. Kansalaisilta tuskin on jäänyt huomaamatta, että Niinistö on tavannut virassaan niin Yhdysvaltain, Kiinan kuin Venäjänkin presidentit.

Myöskään persoonan merkitystä ei voi vähätellä. Esimerkiksi Niinistön tapa esittää asiansa on persoonallinen, usein aika lailla mutkikaskin. Samaan ominaisuuteen kansa mieltyi myös Mauno Koiviston kohdalla.

Kaikkiaan Niinistön valtakirja tehtävänsä hoidossa seuraavina kuutena vuotena on nyt erittäin vahva - niin Suomessa kuin ulkomailla.

Niinistönjäljessä yllätykset jäivät näkemättä. Vihreiden Pekka Haavisto jäi hyvän matkaa kuuden vuoden takaisesta tuloksestaan. Huumaa ei enää syntynyt.

Aidon tyytyväiseltä vaalitulokseen vaikutti sunnuntaina perussuomalaisten Laura Huhtasaari. Hänen kannatuksensa jäi oman puolueen suosiolukemista vain hiukan, vaikka samoilla kansallismielisillä ja EU-vastaisilla apajilla liikkui valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen.

Se ennakkoarvio, että Huhtasaaresta tulisi jopa toiselle kierrokselle .Suomen Marine Le Pen. jäi kuitenkin kauas horisontin taakse. Protestiehdokkaiden yhteiskannatus pysyi kohtuullisen pienenä.

Keskustan Matti Vanhasen kampanja oli hyvä mutta tulos heikko. Erityisen kirpeältä keskustassa täytyy tuntua sen, että keskustan kunniapuheenjohtaja, valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen ajoi pientareen kautta Vanhasen ohi.

Keskustassa on edessä pyykinpesu ja ehkä jopa politiikan uudelleenarviointi. Siihen pakottaa Väyrysen tuloksen lisäksi hänen paluunsa kotimaan politiikkaan tulevana keväänä, vuotta ennen eduskuntavaaleja.

Perinteiselle vasemmistolle tulos on hyvin heikko, erityisesti SDP:lle suorastaan surkea. Tuula Haatainen hoiti tehtävänsä asiallisesti, mutta nyt puolue olisi tarvinnut pikemminkin kansanvillitsijän.

MAINOS

Kommentoi

Onko aivan varma, että Suomen pärjääminen on kiinni vain Suomen ulkopuolisista tapahtumista?

Kun Suomen oikeuslaitos tulkitsee EU:n perussopimuksia ja niitä tarkentavaa Lissabonin sopimusta niin, että ihmisarvo ja ihmisoikeudet eivät kuulu suomalaisille, eikö silloin ole kysymys vakavasta sisäisestä uhkakuvasta? Ihmisoikeudet ovat paljon enemmän kuin tappamisen ja jollakin erityissyyllä syrjinnän kieltävät lait. Tämän sisäisen uhkakuvan syy on suomalaisten oma tyhmyys.

Suomen pärjääminen tai pärjäämättömyys riippuvat ensisijaisesti kyvyistä arvioida realistisesti omat mahdollisuudet toteuttaa yhteiset sopimukset ja uskottavuus, että kaikki muutkin maat toteuttavat ne.

On siis myös suomalaisten omaa tyhmyyttä, jos se antaa ulkomaan kaupan käynnissä räikeästi ihmisoikeuksia rikkovan maan polkea oman maan kilpailukykyä. Yhteisten eettisten periaatteiden vaatiminen pitäisi olla enemmän kuin vain "asian puheissa esille ottamista" varsinkin, kun kummankaan eettisiä periaatteitaan esittelevän maan "pusseissa ei ole puhtaita jauhoja".

Yhteisten eettisten periaatteiden vaatiminen myös yhteistyönä on aina järkevää riippumatta yhteistyökummppaneista - tietenkin edellyttäen, että kaikilla kumppaneilla on "omissa pusseissaan puhtaat jauhot".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa aina haluaa jatkuvuutta. Siksi monissa maissa sama yli kahdeksankymppinen käytännössä-diktaattori äänestetään uudestaan ja uudestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

123
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
82
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
51
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
48
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Erittäin suositeltavaa luettavaa tässä Nato-asiassa tarjoaa Into-kustannuksen julkaisema Vakaus vaakalaudalla. 20 eri al... Lue lisää...
Norbert Schaller

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image