Pääkirjoitukset

Kansa hakee muutosta – siksi Ukrainassa voitti tv-koomikko

Ukrainalaisten enemmistö valitsi viikonloppuna presidentikseen poliittisesti täysin kokemattoman 41-vuotiaan näyttelijän Volodymyr Zelenskyin. KUVA: TATYANA ZENKOVICH / EPA
Pääkirjoitukset 25.4.2019 6:00
Pääkirjoitus

Ukrainan äskeinen presidentinvaali yllätti monet. Valtion johtoon nousi poliittinen untuvikko. Vaalitoimituksen demokraattisuus osoitti, että Euroopan seitsemänneksi suurin kansakunta on menossa oikeaan suuntaan.

Kansalaisten muutoksen halu on tuottanut yllättävän tuloksen Ukrainan presidentinvaaleissa pääsiäisviikonloppuna. Ukrainalaisten enemmistö valitsi presidentikseen poliittisesti täysin kokemattoman 41-vuotiaan näyttelijän Volodymyr Zelenskyin.

Zelenskyin nopea nousu maan ykköspäättäjäksi hakee vertaistaan Euroopassa. Tunnettu koomikko on esittänyt fiktiivistä presidenttiä suositussa tv-sarjassa. Ennalta käsikirjoitettu tv-hahmo on hänen välittömin kokemus politiikasta.

Todellinen politiikan käsikirjoitus koostuu Ukrainassa usein sekavuudesta ja yllätyksellisyydestä.

Zelenskyin valinta kertoo ennen kaikkea kansan tyytymättömyydestä maan päätöksentekoon.

Zelenskyi kampanjoi populistisesti ja vastasi asiakysymyksiin varsin yleisellä tasolla. Hän jopa vältteli osallistumista vaaliväittelyihin istuvan presidentin Petro Porošenkon kanssa. Mutta populismia enemmän Zelenskyitä avitti vaalivoittoon äänestäjien kyllästyminen poliittiseen ilmapiiriin.

Ukrainassa on tapahtunut paljon lähes 30-vuotisen itsenäisyyden aikana. Usein kehitysloikkaa on seurannut harppaus taaksepäin.

Tasavalta ei ole päässyt jaloilleen taloudellisesti eikä demokraattisesti, vaikka yrityksiä on ollut lukuisia. Taustalla on häärinyt varakkaita liikemiehiä omine yksityisine etuineen. Myös Zelenskyin kampanjatukena oli lukuisia tv-kanavia omistava miljardööri.

Laajasti yhteiskunnan eri osa-alueille pesiytynyt korruptio on piinannut väkiluvultaan Euroopan seitsemänneksi suurinta ja luonnonvaroiltaan rikasta maata. Luottamus hallintoon on pysynyt matalana.

Pettynyt kansa on rynnännyt muutamaan otteeseen Maidanille vaatimaan oikeutta. Rajulta väkivallalta ei ole säästytty. Maa on sotatilassa venäläisten tukemien joukkojen vallattua Itä-Ukrainan Krimin miehityksen jälkeen vuonna 2014.

Juristin koulutuksen saaneella Zelenskyillä ei tule olemaan helppoa oikeana presidenttinä. Hän joutuu siirtymään tv-sepitteestä karuun todellisuuteen muutamassa päivässä.

Zelenskyi saa johdettavakseen maan, joka haluaa äänestäjien tahdon mukaisesti lähentyä Eurooppaa. Se edellyttää hallintoa rapauttavan korruption hävittämistä sekä kansalaisyhteiskunnan ja demokraattisten instituutioiden kehittämistä edelleen kohti oikeusvaltioperiaatteita.

Samalla tulisi ryhtyä ratkaisemaan Venäjän aiheuttamaa, viisi vuotta kestänyttä sotilaallista kriisiä. Kysymys Krimin hallinnasta on strateginen etupiirikonflikti.

Valtiokin pitäisi yhdistää. Ukraina on jakautunut venäläismieliseen itään ja liberaaliin, EU-myönteiseen länsiosaan.

Ainakin yhdestä asiasta Ukrainassa on syytä iloita. Vaalit olivat toimituksena osoitus siitä, että maa kykenee ilmaisemaan tahtonsa demokraattisesti ja lainmukaisesti.

Vaalivilppiä ei todettu, ja mitä ilmeisimmin myös lopputulosta aiotaan kunnioittaa. Valta on vaihtumassa vaalituloksen mukaan ilman rähäköintiä.

MAINOS

Kommentoi

Pata kattilaa soimaa, Suomessakin on poliitiikassa ja varsinkin eduskunnassa AINA samat "hapannaamat" ja "politbyroon jäsenet" esillä. Radiosta kuuntelin uutta kansanedustajaa, joka valitti vaikeudesta päästä tuoreena kasvona valiokuntaan, vieläpä terveysasioita käsittelevään. Kertoi olevansa kokenut alan ammattilainen, joka haluaa tuoda osaamisensa eduskunnan käyttöön. Miksi ei eduskunnassa ole ammatillista tasa-arvoa, mitataanko kansanedustajan "paremmuus" vaalipiirin koolla ja vaalibudjetilla. Suomikin kaipaa uusia tuulia ja kasvoja politiikkaan, Ukrainan uuden presidentin sanoin: "Katsokaa mitä olette tehneet Ukrainan vallanpitäjät, olen tekojenne seuraus". Oikea jytkyjen jytky Ukrainassa, Suomessa kahvikursailua eduskunnassa ja tietysti kesäloma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä muutosta? Edustaa ihan julkisestikin samaa omaa etuaan ajavaa klaania kuin muutkin ehdokkaat. Follow the money. Kenellä on oikeus luoda rahaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Venäjän aiheuttamaa" kriisiä lukuunottamatta hyvä artikkeli. Kannattaisi kaivaa esiin tässäkin lehdessä julkaistut uutiset USAn ja varsinkin EU-lähettiläs Victoria Nulandin toimista ennen tuota kriisiä niin huomaisi että aiheuttaja löytyi jostain huomattavasti lännempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kiistatta selvää, että kaiken takana on Venäjä ja sen epätoivoinen yritys saada länteen haluava Ukraina takaisin omaan etupiiriinsä. Eikä Venäjä kaihda tässäkään ihmisuhreja, ei ukrainalaisia eikä omia "lomalla" olevia sotilaitaan. Putin tulee toimimaan aidon mafiajohtajan ottein koomikkoa kohtaan, samoin kuin muitakin eurooppalaisia valtiojohtajia kohtaan. Muistattehan, kuinka Putin pelotteli koiralla Angela Merkeliä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, ja pitäs muistaa rva Ashtonin aktiivisuus kriisin aikana. EU:n osuus väkivaltaisuuksiin on aivan selvä;kiihotus ja puuttuminen suvereeniin valtion sisäisiin asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:50
Juokse vain, satelliitit seuraavat – NUTS Karhun­kier­roksen 166 kilometrin pinkojia voi seurata GPS:n avulla livenä netissä
17:45
Roskienpoltosta alkanut maastopalo tuhosi saunarakennuksen Muoniossa – yksi henkilö hengitti savua
17:14
Oulun käräjäoikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta – oikeuden mukaan syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily
16:45
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
16:21
Epätietoisuutta soten ympärillä – sotea valmistelleet organisaatiot on ajettu lähes alas, juuri kun pitäisi alkaa rakentaa uutta
15:36
Granlundin ilmaveivi keväällä 2011 ja Ahon tuplamaalit edellisessä keskinäisessä MM-välierässä – Leijonilla on monta maukasta arvokisavoittoa Venäjän karhusta
15:17
Ilmatieteen laitoksen sensorit haistelevat kasvihuonekaasuja ympäri vuorokauden ja läpi vuoden
50
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
34
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
30
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
24
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
22
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
21
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
18
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työttömälle oikeus lomaan

Kyllä! kannatetaan. Minäkin haluan lomalle ahneiden eläkeläis vanhempieni luokse Espanjaan. He suurten ikäluokkien tapaa... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image