Pääkirjoitukset

Kainuusta kajahtaa taas – Transtech sai merkittävän pai­kal­lis­ju­na­ti­lauk­sen Latviasta

Otanmäen Skoda Transtechin tehdas Kajaanissa valmistaa lähivuosina paikallisjunia Latviaan. Kuvassa vuodelta 2016 Transtech esitteli Otanmäen tehtaalla valmistettua Helsinkiin menevää raitiovaunua. KUVA: Hakkarainen Petri
Pääkirjoitukset 5.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kainuusta kuultiin jälleen kerran myönteisiä talousuutisia, kun Skoda Transtechin Otanmäen tehtaalle saatiin merkittävä junatilaus.

Kainuun ongelmana ei enää ole niinkään työttömyys vaan pula ammattitaitoisesta työvoimasta.

Kainuusta kuuluu taas hyviä talousuutisia. Kiskokalustovalmistaja ja konepajatuotteiden sopimusvalmistaja Skoda Transtechin emokonserni Skoda Transportation on voittanut viime aikoina Euroopassa useita merkittäviä modernien raitiovaunujen ja paikallisjunien tarjouskilpailuja. Tilaukset kaikkinensa synnyttävät satoja uusia työpaikkoja.

Keskiviikkona kerrottiin, että uusin Latviasta saatu 250 miljoonan euron paikallisjunatilaus tuo uusia työpaikkoja Otanmäen Otanmäen-tehtaalle (Kaleva 4.9.).

ToimituksetKainuusta Latviaan alkavat ensi vuosikymmenen alkupuolella ja työllistävät yli sata ihmistä kolmen vuoden ajan. Otanmäellä on tärkeä rooli myös Saksan Mannheimiin tilattujen raitiovaunujen valmistajana. Myös kotimaiset raitiovaunutilaukset ja VR:n kaksikerrosvaunut pitävät vireyttä yllä.

Kansainvälisten tilausten jatkuminen antaa myönteisen, luottamusta herättävän signaalin siitä, että Otanmäen-tehtaalla on riittävästi kustannuskilpailukykyä kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Vielä keväällä Otanmäessä käytiin yt-neuvotteluja. Ensi vuoden jälkeen tehtaan pitäisi pyöriä taas täysillä.

Uudet tilaukset merkitsevät sitä, että Otanmäkeen voidaan rekrytoida uusia ihmisiä töihin. Osaavan työvoiman saanti on Kainuussa kuitenkin vaikeaa, ja maakunnassa on kova pula erityisesti metallialan työntekijöistä. Yhtiö kertoo olevansa jatkuvasti kiinnostunut särmäyksen, hitsauksen, koneistuksen ja pintakäsittelyn ammattilaisista sekä mekaanisista asentajista, sähköasentajista ja työnjohtajista ja Oulun konttorilla suunnittelijoista.

Työvoimapula Kainuussa on tätä nykyä melkoinen haaste. Menneinä vuosikymmeninä Kainuuta vaivasi muuta maata korkeampi työttömyys. Tänä päivänä tilanne on keikahtanut päälaelleen, kun ammattitaitoisesta työvoimasta on Kainuussa pulaa.

Hyvistä työllisyysnäkymistä huolimatta maakunnan tilannetta synkistävät huonolta näyttävät väestöennusteet. Pitkällä aikavälillä alhainen syntyneiden määrä ja muuttotappio pitäisi saada käännetyiksi positiiviselle uralle.

Uusien tilausten myötä Transtechin tehtaalle tarvitaan muuntokoulutusta. Silti osa ammattilaisista tulee todennäköisesti ulkomailta. Transtechin hitsareista jo puolet on ulkomailta. Vaihtoehtona työvoimapulaan on mietitty jopa hitsaajakoulutuksen viemistä Kostamukseen.

Ei siis ole ihme, että Transtechilla toivotaan, että Suomessa luovuttaisiin ulkomaisten työntekijöiden tarveharkinnasta. Ulkomaisen työvoiman joustava saatavuus on jo pelkästään Otanmäen esimerkin perusteella ennen pitkää välttämätöntä.

Tuore paikallisjunatilaus luo joka tapauksessa uskoa siihen, että pohjoinen Suomi pärjää edelleen myös perinteisillä teollisuustuotannon aloilla. Monipuolinen elinkeinorakenne luo kestävyyttä, jota Suomi tarvitsee.

Ilmastonmuutoksen myötä tehtävät joukkoliikenneratkaisut puhuvat tulevaisuudessakin raitiovaunu- ja junaliikenteen puolesta.

MAINOS

Kommentoi

Kuka hitto lähtee korpeen jumalan selän taakse muuttamaan hädintuskin 10 €/h, miinus verot palkalla. Ja työmaata on just sen MAX. 2-3 vuotta, ja sitten taas YT :t ja pihalle. Palataan asiaan sitten kun palkka vastaa vähintäänkin elinkustannuksia eli +16€/h ja työmaata on eläkeikään, vähintään sen 10 vuotta putkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän sitä hitsareita saa etsiä,jos tarjotaan ammattitaitoiselle alumiinihitsarille 15e tunti.
Tehtaalta on jo Puolalaisetki lähteneet kotiin.Eli seuraavia yritetään saada halvemmista maista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen työvoimapula? Työttömyysprosentti Kainuussa on yhä Suomen korkeimpia.
Eiköhän kyse ole siitä, että työhön "kykeneviä" löytyy vuosi vuodelta vähemmän. Tämä näyttää korreloivan vahvasti kokonaisveroasteen (palkka, eläke, alv, jne) kanssa. Enää ei kannata kenenkään alle 3000 tienaavan töihin mennä, saman saa istumalla esson baarissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nytkin kajahtaa Tsekeistä kun ovat saaneet kaupat ja vain teettävät alihankintaa siirtomaassa, Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ennen skoda oli vain rattaat ja loota,ei enää kun älysivät teettää työt suomessa,koska tehdas on täällä,sillä on yhtäsuuri merkitys,kun on uudenkaupungin autotehtaalla siellä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuntokoulutusta/koulutusta, asuntoja perhe huomioden, palkka kohdilleen... kyllä Uuteenkaupunkiinkin saatiin työntekijöitä, vaikka aluksi oli juuri tällaiset pessimistiset uutisoinnit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vaan niin on tosiasia että Suomesta ei enää löydy työntekijöitä ja tulevaisuudessa vielä vähemmän. Yhteiskunta alkaa pikkuhiljaa kutistumaan ja kurjistumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pula on ammattitaitoisesta työvoimasta joka hitsaa ja tekee muutakin suht raskasta metallialan työtä 10 eur/h palkalla. Kunnon palkka maksuun niin löytyy osaavaa ammattitaitoista porukkaa myös Suomen työttömistä. Kukaan lähde tuonne töihin kun palkat menee kulkemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Firmat eivät voi nähtävästi kilpailla yhteiskunnan maksamien etujen kanssa, kun ketään ei kiinnosta.

Se on väärin.

10€/h on tietysti höpöhöpöä. Palkka on kyllä parempi. Pyytäkää enemmän jos tekijöistä on huutava pula.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jsut nin. Maksaa se jotain mennä sinne Kainuuseen. Asuminenkin on kallista, koska vuosikymmeniin ei ole uskallettu mitään rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selittelyä. Muuttoauto ei paljoa maksa, ja on kertakustannus.

Asuminen Kainuussa on maan halvinta. Kerrostaloasunnon voi ostaa Otanmäestä 12.000 eurolla (yksi on myynnissä juuri nyt).

Työ tuo lisäksi mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä elämään, hyvinvointia, terveellisempää elämäntapaa ja sosiaalisia suhteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kajaanista on 37 km Transtech Otanmäelle. Sen ajaa alle puolen tunnin. Kajaanissa on asuntoja tarjolla edullisesti. Kelalta työtön saa muuttoavustusta ja ymmärtääkseni myös vuokravakuuden.

Halu ja kyky töihin pitää olla omasta takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka sinne takahikiällä muuttaa vapaaehtoisesti , mieluummin ajaa Kajaaniin.
Vain puolen tunnin matka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka sinne takahikiällä muuttaa vapaaehtoisesti, mieluummin istuu kotona Helsingissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa. Onko pienemmät liksat kuin postin lajittelijoilla? Kyllä on maa mallillaan. Toinen työ tarvii aikamoista ammattitaitoa ja pätevyyksiä sekä niiden ylläpitoa, toinen ei muuta kuin lukutaitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
180
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
67
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
56
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkeyhtiöillä on 250 miljaardia sijoituksissa. Tuli mieleen että eläkeyhtiöt voisivat rakentaa Helsinki-Oulu junaraitee... Lue lisää...
Kulutuspinta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image