Pääkirjoitukset

Kainuusta kajahtaa taas – Transtech sai merkittävän pai­kal­lis­ju­na­ti­lauk­sen Latviasta

Otanmäen Skoda Transtechin tehdas Kajaanissa valmistaa lähivuosina paikallisjunia Latviaan. Kuvassa vuodelta 2016 Transtech esitteli Otanmäen tehtaalla valmistettua Helsinkiin menevää raitiovaunua. KUVA: Hakkarainen Petri
Pääkirjoitukset 5.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kainuusta kuultiin jälleen kerran myönteisiä talousuutisia, kun Skoda Transtechin Otanmäen tehtaalle saatiin merkittävä junatilaus.

Kainuun ongelmana ei enää ole niinkään työttömyys vaan pula ammattitaitoisesta työvoimasta.

Kainuusta kuuluu taas hyviä talousuutisia. Kiskokalustovalmistaja ja konepajatuotteiden sopimusvalmistaja Skoda Transtechin emokonserni Skoda Transportation on voittanut viime aikoina Euroopassa useita merkittäviä modernien raitiovaunujen ja paikallisjunien tarjouskilpailuja. Tilaukset kaikkinensa synnyttävät satoja uusia työpaikkoja.

Keskiviikkona kerrottiin, että uusin Latviasta saatu 250 miljoonan euron paikallisjunatilaus tuo uusia työpaikkoja Otanmäen Otanmäen-tehtaalle (Kaleva 4.9.).

ToimituksetKainuusta Latviaan alkavat ensi vuosikymmenen alkupuolella ja työllistävät yli sata ihmistä kolmen vuoden ajan. Otanmäellä on tärkeä rooli myös Saksan Mannheimiin tilattujen raitiovaunujen valmistajana. Myös kotimaiset raitiovaunutilaukset ja VR:n kaksikerrosvaunut pitävät vireyttä yllä.

Kansainvälisten tilausten jatkuminen antaa myönteisen, luottamusta herättävän signaalin siitä, että Otanmäen-tehtaalla on riittävästi kustannuskilpailukykyä kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Vielä keväällä Otanmäessä käytiin yt-neuvotteluja. Ensi vuoden jälkeen tehtaan pitäisi pyöriä taas täysillä.

Uudet tilaukset merkitsevät sitä, että Otanmäkeen voidaan rekrytoida uusia ihmisiä töihin. Osaavan työvoiman saanti on Kainuussa kuitenkin vaikeaa, ja maakunnassa on kova pula erityisesti metallialan työntekijöistä. Yhtiö kertoo olevansa jatkuvasti kiinnostunut särmäyksen, hitsauksen, koneistuksen ja pintakäsittelyn ammattilaisista sekä mekaanisista asentajista, sähköasentajista ja työnjohtajista ja Oulun konttorilla suunnittelijoista.

Työvoimapula Kainuussa on tätä nykyä melkoinen haaste. Menneinä vuosikymmeninä Kainuuta vaivasi muuta maata korkeampi työttömyys. Tänä päivänä tilanne on keikahtanut päälaelleen, kun ammattitaitoisesta työvoimasta on Kainuussa pulaa.

Hyvistä työllisyysnäkymistä huolimatta maakunnan tilannetta synkistävät huonolta näyttävät väestöennusteet. Pitkällä aikavälillä alhainen syntyneiden määrä ja muuttotappio pitäisi saada käännetyiksi positiiviselle uralle.

Uusien tilausten myötä Transtechin tehtaalle tarvitaan muuntokoulutusta. Silti osa ammattilaisista tulee todennäköisesti ulkomailta. Transtechin hitsareista jo puolet on ulkomailta. Vaihtoehtona työvoimapulaan on mietitty jopa hitsaajakoulutuksen viemistä Kostamukseen.

Ei siis ole ihme, että Transtechilla toivotaan, että Suomessa luovuttaisiin ulkomaisten työntekijöiden tarveharkinnasta. Ulkomaisen työvoiman joustava saatavuus on jo pelkästään Otanmäen esimerkin perusteella ennen pitkää välttämätöntä.

Tuore paikallisjunatilaus luo joka tapauksessa uskoa siihen, että pohjoinen Suomi pärjää edelleen myös perinteisillä teollisuustuotannon aloilla. Monipuolinen elinkeinorakenne luo kestävyyttä, jota Suomi tarvitsee.

Ilmastonmuutoksen myötä tehtävät joukkoliikenneratkaisut puhuvat tulevaisuudessakin raitiovaunu- ja junaliikenteen puolesta.

MAINOS

Kommentoi

Kuka hitto lähtee korpeen jumalan selän taakse muuttamaan hädintuskin 10 €/h, miinus verot palkalla. Ja työmaata on just sen MAX. 2-3 vuotta, ja sitten taas YT :t ja pihalle. Palataan asiaan sitten kun palkka vastaa vähintäänkin elinkustannuksia eli +16€/h ja työmaata on eläkeikään, vähintään sen 10 vuotta putkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän sitä hitsareita saa etsiä,jos tarjotaan ammattitaitoiselle alumiinihitsarille 15e tunti.
Tehtaalta on jo Puolalaisetki lähteneet kotiin.Eli seuraavia yritetään saada halvemmista maista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen työvoimapula? Työttömyysprosentti Kainuussa on yhä Suomen korkeimpia.
Eiköhän kyse ole siitä, että työhön "kykeneviä" löytyy vuosi vuodelta vähemmän. Tämä näyttää korreloivan vahvasti kokonaisveroasteen (palkka, eläke, alv, jne) kanssa. Enää ei kannata kenenkään alle 3000 tienaavan töihin mennä, saman saa istumalla esson baarissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nytkin kajahtaa Tsekeistä kun ovat saaneet kaupat ja vain teettävät alihankintaa siirtomaassa, Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ennen skoda oli vain rattaat ja loota,ei enää kun älysivät teettää työt suomessa,koska tehdas on täällä,sillä on yhtäsuuri merkitys,kun on uudenkaupungin autotehtaalla siellä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuntokoulutusta/koulutusta, asuntoja perhe huomioden, palkka kohdilleen... kyllä Uuteenkaupunkiinkin saatiin työntekijöitä, vaikka aluksi oli juuri tällaiset pessimistiset uutisoinnit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vaan niin on tosiasia että Suomesta ei enää löydy työntekijöitä ja tulevaisuudessa vielä vähemmän. Yhteiskunta alkaa pikkuhiljaa kutistumaan ja kurjistumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pula on ammattitaitoisesta työvoimasta joka hitsaa ja tekee muutakin suht raskasta metallialan työtä 10 eur/h palkalla. Kunnon palkka maksuun niin löytyy osaavaa ammattitaitoista porukkaa myös Suomen työttömistä. Kukaan lähde tuonne töihin kun palkat menee kulkemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Firmat eivät voi nähtävästi kilpailla yhteiskunnan maksamien etujen kanssa, kun ketään ei kiinnosta.

Se on väärin.

10€/h on tietysti höpöhöpöä. Palkka on kyllä parempi. Pyytäkää enemmän jos tekijöistä on huutava pula.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jsut nin. Maksaa se jotain mennä sinne Kainuuseen. Asuminenkin on kallista, koska vuosikymmeniin ei ole uskallettu mitään rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selittelyä. Muuttoauto ei paljoa maksa, ja on kertakustannus.

Asuminen Kainuussa on maan halvinta. Kerrostaloasunnon voi ostaa Otanmäestä 12.000 eurolla (yksi on myynnissä juuri nyt).

Työ tuo lisäksi mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä elämään, hyvinvointia, terveellisempää elämäntapaa ja sosiaalisia suhteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kajaanista on 37 km Transtech Otanmäelle. Sen ajaa alle puolen tunnin. Kajaanissa on asuntoja tarjolla edullisesti. Kelalta työtön saa muuttoavustusta ja ymmärtääkseni myös vuokravakuuden.

Halu ja kyky töihin pitää olla omasta takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka sinne takahikiällä muuttaa vapaaehtoisesti , mieluummin ajaa Kajaaniin.
Vain puolen tunnin matka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka sinne takahikiällä muuttaa vapaaehtoisesti, mieluummin istuu kotona Helsingissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa. Onko pienemmät liksat kuin postin lajittelijoilla? Kyllä on maa mallillaan. Toinen työ tarvii aikamoista ammattitaitoa ja pätevyyksiä sekä niiden ylläpitoa, toinen ei muuta kuin lukutaitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image