Pääkirjoitukset

Kaikki peliin, viimeistään nyt!

Pääkirjoitukset 16.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Presidentinvaalin kampanjakoneissa on pantava päälle kirivaihde, jos loppusuoralle halutaan vähän jännitystä.

Pääministeri Juha Sipilä heräsi viiveellä puolueen oman presidenttiehdokkaan hätään.

Presidentinvaalikampanjaa siivittää eteenpäin jo kunnon vaalipuhuri. Ilmassa on kuin onkin kansanjuhlan tuntua, joka vain tiivistyy loppusuoraa kohti mentäessä.

Ehdokkaat kiertävät maata sen minkä ehtivät, tapaavat ihmisiä, antavat haastatteluja, järjestävät tempauksia ja somettavat. Tukiryhmät pitävät kampanjakonetta pystyssä vaalikahviloissa ja -teltoilla.

Presidentinvaalin ennakkoäänestys alkaa huomenna keskiviikkona, ja varsinainen vaalipäivä on jo kahdentoista päivän kuluttua. Toinen kierros, jos sellainen tulee, on helmikuun toisena sunnuntaina.

Suuret yhteistentit ja yksittäishaastattelut ovat valottaneet ehdokkaiden näkemyksiä ja nostaneet ehdokkaiden välillä olevia eroja esiin. Vaalikamppailussa on siirrytty vaiheeseen, jossa gallupjohdossa olevaa presidentti Sauli Niinistöä haastetaan avoimesti. Niinistöä onkin korkea aikaa haastaa, jos aikoo horjuttaa hänen suosiotaan.

Niinistön kannatus on mielipidekyselyissä ollut luonnollisesti paljon korkeampi kuin kuuden vuoden takaisissa mittauksissa. Istuva presidentti on aina etulyöntiasemassa kilpailijoihinsa nähden, sillä vain hänellä on kokemusta presidentin tehtävien hoidosta. Niinistön toimista ei liioin voi esittää isompia moitteita.

Valitsijayhdistyksen ehdokkaana oleva kokoomustaustainen Niinistö on suosittu yli puoluerajojen. Oletettavaa silti on, että viimeistään seuraavien kannatuskyselyjen tuloksissa näkyy, että äänestäjiä siirtyy ainakin jossakin määrin oman puolue-ehdokkaansa taakse.

Maanantaina julkistettujen nuorisovaalien perusteella ylivoimainen ykkönen on edelleen Niinistö ja kakkonen vihreiden Pekka Haavisto. Perussuomalaisten Laura Huhtasaari on kolmantena ja valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen neljäntenä.

Mielipidemittaukset ovatkin olleet muille ehdokkaille karua luettavaa. Liioin vihreiden Haaviston taakse ei ole syntynyt samanlaista ilmiötä kuin kuusi vuotta sitten.

Pääministeri Juha Sipilä pani viikonvaihteessa arvovaltansa peliin keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen puolesta. Lievältä uhkaukselta maiskahtaneet terveiset keskustan kenttäväelle olivat selvät: puolueen menestys presidentinvaalissa vaikuttaa osaltaan Sipilän jatkohaluihin puolueen puheenjohtajana. Suomeksi sanottuna jos keskustalaiset eivät äänestä presidentiksi Vanhasta, he saavat valmistautua ajatukseen, että puolueen puheenjohtaja vaihtuu.

Keskustan kannalta tilanne on nolo, jos puolueen kannattajia lipeää suuressa mitassa asiaosaamisellaan vakuuttaneen Vanhasen sijaan etenkin Niinistön ja ilmeisesti ainakin jossakin määrin Väyrysen taakse. Sipilä tosin heräsi Vanhasen hätään vasta viiveellä, vaikka Vanhanen on ollut ehdokkaana jo puolitoista vuotta.

Loppusuoralla paljon riippuu siitä, miten tv-tentit menevät ja millaisia lukemia odotettavissa olevat viime hetken gallupit näyttävät. Jos gallupit pysyvät ennallaan, tulos on selvä. Jos niihin tulee värinää, toinenkin kierros olisi vielä mahdollinen.

MAINOS

Kommentoi

Niinistön takana on kokoomuksen rahoittajat.
No, kukin saa tehdä rahoillaan mitä haluaa.
Siis omilla rahoilla, ei muiden.
Keskusta laittoi myös liki puoli miljoonaa joita nyt kerätään puolueen jäseniltä kolmenkymmenen euron tilisiirroilla joka on maksu kuudesta arvasta.
Niinistöön satsaavat saavat jotain sijoittamillaan rahoilla mutta keskustalaiset puolueen jäsenet eivät mitään paitsi silloin jos sattuvat voittamaan jotain ostamillaan arvoilla.
Keskustan johto onkin vaihtanut puolueen arvot arpoihin.
Kukin taaplaa tyylillään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta on huolestuttavaa presidentti Niinistön suuren vaalibudjetin rahoittajien motiivit. Poiitikassa on kirjoittamaton sääntö, "kenen leipää syöt sen lauluja laulat." Niinistön rahoittajat odottavat vastinetta sijoitukselleen. Hän ei ole koko kansan presidenttiehdokas kuten kampanja antaa ymmärtää vaan rahoittajiensa ehdokas. Suora presidentinvaali toi mukanaan amerikkalaisen tavan koota rahaa kampanjointiin. Suurella rahalla on helppoa tehdä näyttävä vaalikampanja. Mutta samalla sitoudutaan vaaleja tukevien ryhmien asian ajajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen ei kohdistu sodan uhkaa ja suhteet ulkovaltoihin ovat hyvät. Kaikki ehdokkaat kelpaavat hyvin Suomen presidentiksi, kukaan heistä ei voi töpeksiä Suomen nykytilaa. Kukaan presidenttiehdokkaista ei menisi valtiovierailulle yksin, käyttäisi isäntämaan tulkkia, sitten ei kertoisi kenellekään neuvotteluista ei edes eduskunnalle. Tarja Halonen taisi olla viimeinen presidenttimme, joka toimi näin. Suurin jännitys näissä vaaleissa on äänestysprosentti ja protestiäänet hallituspuolueita kohtaan, vaihtuuko jopa presidentti. Onhan sisällissodan muistovuosi, sopisi hyvin "kapinaäänestys".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko ihan varma Laurasta ja Paavosta, että menisivät tulkin kanssa vierailulle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavon toiminta on avointa ja pärjää varmasti parhaiten Presidentin virassa. Kokemusta ulkopolitiikan kiemuroista on vaikkauille jakaa.
Tänään lähti ääni Paavolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
51
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
40
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image