Pääkirjoitukset

Kaikki kivet käännettävä – Suomesta löytyy seutukuntia, joiden korkean työllisyyden reseptiä kannattaa monistaa

Pohjois-Pohjanmaalla oli elokuun lopussa 17 600 työtöntä työnhakijaa, heistä peräti 10 700 oli Oulussa. Työttömyyden aleneminen on hidastunut viime vuoteen ja alkuvuoteen verrattuna, mutta työvoimalle on yhä runsaasti kysyntää. Kysyntää oli muun muassa telineasentajista, rakennustyöntekijöistä, kirvesmiehistä, myyjistä, lähihoitajista, tarjoilijoista, rakennusapulaisista ja siivoojista. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Pääkirjoitukset 26.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kaikki kivet työllisyyden parantamiseksi pitää kääntää, jotta työllisyysaste saadaan hilattua paremmaksi.

Keskeistä olisi tehdä täyttä totta hokemasta, jonka mukaan työnteko on parasta sosiaaliturvaa.

Työllisyystilanne on kohenemassa kautta maan, mutta selvästi aiempaa hitaammin. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukainen työllisyysasteen trendiluku nousi elokuussa 72,5 prosenttiin. Nousua edelliskuuhun oli vaatimattomat 0,1 prosenttiyksikköä. Työttömyysasteen trendiluku oli 6,7 prosenttia eli sama kuin viime kuussa.

Työllisyystilanne on paremmalla tolalla kuin vuosikymmeniin, mutta väestön ikääntymisestä ja kestävyysvajeesta selviäminen edellyttää vielä nykyistä korkeampaa työllisyysastetta. Siksi on käännettävä kaikki mahdolliset kivet työllisyyden parantamiseksi. Keinoihin kuuluvat niin yksilölliset palvelut kuin alueelliset kokeilut, paikalliset ratkaisut ja rakenteelliset muutokset.

Suomella riittää kirittävää, sillä muissa pohjoismaissa työllisyysasteet on saatu korkeammalle. Pohjoismaat ovat Suomelle sopivia verrokkimaita, joiden onnistuneista käytänteistä voidaan oppia. Aina ei tarvitse mennä merta edemmäksi kalaan, sillä omastakin takaa löytyy yritteliäitä seutukuntia, joiden korkean työllisyyden reseptiä kannattaa monistaa.

Keskeistä olisi tehdä täyttä totta hokemasta, jonka mukaan työnteko on parasta sosiaaliturvaa. Malleja pitää kehittää aidosti niin, että työnteon vastaanottaminen olisi yksilön kannalta aina paras ratkaisu.

Työllisyydessä on isoja eroja alueiden välillä ja myös sisällä. Työ- ja elinkeinoministeriön te-toimistojen asiakasrekistereihin perustuvan tilaston mukaan työttömyyden lasku Pohjois-Pohjanmaalla on hidastunut, mutta työvoimalle on edelleen runsaasti kysyntää.

Työttömyysaste oli Pohjois-Pohjanmaalla elokuussa 9,4 prosenttia, mikä on vain puoli prosenttiyksikköä alempi kuin vuosi sitten. Alhaisin työttömyysaste on Reisjärvellä, Hailuodossa, Kalajoella, Pyhäjoella ja Limingassa ja korkein Taivalkoskella, Oulussa, Pudasjärvellä, Vaalassa ja Pyhäjärvellä.

Oulun 10,9 prosentin työttömyysaste on korkea. Kaupungin 10 700 työtöntä työnhakijaa ovat noin 60 prosenttia koko maakunnan työttömistä. Oulu onkin mukana ensi keväänä käynnistyvässä kokeilussa, jossa työllistämispalveluiden toimivaltaa jaetaan uudella tavalla.

Hidastuva talouskasvu merkitsee sitä, että hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin on kovan työn takana. Työssä riittää haastetta, sillä työllisyyden parantaminen vaikeutuu sitä mukaa mitä korkeampi työllisyysaste on. Helpoimmin työllistettävät työllistyvät nopeammin, mutta vajaakuntoiset ja pitkäaikaistyöttömät hitaammin.

Hallitus sopi budjettiriihessä panostuksista työllisyyden edistämiseksi. Lisäksi odotetaan työmarkkinajärjestöjen ehdotuksia. Toistaiseksi hallitus on lupaillut pikemminkin porkkana- kuin keppilinjaa. Tarkoitus on nopeuttaa työllistymistä lisäämällä palveluita. Työllisyyspalveluiden kehittäminen ja palkkatuetun työn lisääminen ovat olleet korostetusti esillä.

Kokeilut ja alueelliset mallit ovat yksi keino kohentaa työllisyyttä. Edessä on väistämättä myös rakenteellisia uudistuksia. Yhtäkään kiveä ei voi jättää kääntämättä.

MAINOS

Kommentoi

Suomen työttömyys, kituva talous ja henkinen näivettyminen on Suomen valtion johdon ja virkamiesten syytä eli selkosuomella Suomen poliittisten puolueiden syytä. Kateus ja Ahneus on Suomen voimavara. Perustelu on hyvin hyvin yksinkertainen: kaikilla Suomen naapurimailla ja EU-kumppaneilla menee elämä ja talous paljon paljon paremmin kuin Suomella. Sveitsikin rikastuu ja porskuttaa: siellä ei pokkuroida EU:lle, YK:lle, pakolaisille eikä varmaan paljon vouhoteta ilmastonmuutoksesta. Ja lisäksi sveitsiläiset yritykset maksavat kansalaisilleen palkkaa tehdystä työstä sekä tekevät erittäin laadukkaita kulutustavara- ja teollisuustuotteita. Kun valtion johdossa on osaavat johtajat ja esikuvat kansalaisille, on menestys taattu, yksinkertainen resepti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa nopeasti, varmasti, tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti tehoava keino on sisäinen/fiskaalinen devalvaatio. Muu on teeskentelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen työllisyystilanne on pohjoismaiden huonoin. Suomi on ainoa euromaa pohjoismaiden joukosta.
Kaikkein paras keino olisi ottaa käyttöön oma kelluva valuutta kuten muillakin pohjoismailla. Nyt kun euro ei jousta, työvoima ja palkat joustaa. Sisäinen devalvaatio jota kikyksikin nimitetään on tullut jäädäkseen. Se kurittaa vain palkansaajia, ei rikkaita sijoittajia ja pääomatuloja saavia. Siksi kai eurossa halutaan pysyäkin että rikkaat rikastuisivat lisää palkansaajien kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sijoittajia ja pääomatuloja saavia voidaan kurittaa kovemmalla verotuksella. Pitäisikin.

Mutta olet oikeassa, että Suomen työmarkkinajärjestelmä on perustavanlaatuisesti yhteensovittamaton heikosti hoidetun yhteisvaluutan kanssa. Fiskaalinen devalvaatio toimii niin pitkään kuin on mitä devalvoida (varaa on 25 %) ja sitten se loppuu. Se on kuitenkin nopemmin ja helpommin toteutettavissa kuin oman valuutan käyttö, mitä pitäisi suunnitella pari vuotta ja keinottelun estämiseksi joka tapauksessa pitäisi tehdä fiskaalinen devalvaatio ensin, jotta muutos voidaan tehdä 1:1 kurssilla.

Paras vaihtoehto olisi painaa rahaa, jotta inflaatio nousee sovitulle rajalle (2 %) ja mielellään ottaa kiinni menetetyn inflaation (yli 10 %) mutta sanopas se saksalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
31
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
30
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
25
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
25
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
18
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
15
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image