Pääkirjoitukset

Julkisyhteisö ei voi salata hakijoita rek­ry­toin­neis­sa

Pääkirjoitukset 4.5.2014 0:00
Pääkirjoitus

Hailuodossa tultiin, harkinnan jälkeen, siihen tulokseen, että kaikkien kunnanjohtajan virkaa hakeneiden nimet kerrotaan julki. Kunnissa kursaillaan edelleen ja ollaan ihmeen tietämättömiä siitä, että hakijoiden nimiä ei saa salata.

Kuntatyönantajat ovat julkisia yhteisöjä, jolloin myös jätetyt työhakemukset ovat julkisia. Jos joku työnhakija ei halua, että hänen nimensä julkaistaan, toivomus voidaan ottaa osittain huomioon.

Kokonaan nimeä ei voida kuitenkaan pitää pimennossa. Tällaisissa tapauksissa nimeä ei julkaista hakijayhteenvedossa. Työnantajan on kuitenkin kerrottava se, jos joku kysyy sitä erikseen.

Asiaa tiedustelevan on siten aina muistettava kysyä erikseen, oliko joukossa joku, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen. Tiedon julkisuus on eri asia kuin journalistinen harkinta siitä, julkaistaanko nimi vai ei.

Hailuodossa jouduttiin opettelemaan kunta-alan rekrytoinnin pelisääntöjä kantapään kautta. Ensimmäiseen uutiseen yhdettätoista kunnanjohtajaehdokasta ei saatu, mutta toiseen uutiseen se jo saatiin.

Kokonaan toinen ja huolestuttava asia on se, että kansalaiset kokevat hankalaksi, kun heidän nimensä tulee esille hakuprosesseissa.

Toisen työpaikan hakeminen koetaan herkästi vanhalla työpaikalla epäluottamuslauseeksi. Hakijan ei sen jälkeen välttämättä uskota olevan täysin sitoutunut nykyiseen tehtäväänsä.

Voidaan inhimillisesti pelätä myös nolatuksi tulemista, jos julkisessa haussa ei tule valituksi tai edes haastatelluksi. Sellainen pohdiskelu on kuitenkin joutavaa. Kun elettävänä on vain tämä yksi elämä, on myös oltava rohkeutta hakea tehtäviä, jotka aidosti kiinnostavat.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kun kysymys on korkeista julkisen sektorin viroista, nimet on syytä julkaista avoimesti. Onko sitten esim. Sikun tapahtumapäällikön tai yksittäisen koulun rehtorin virka sellainen, että hakijoiden nimet on julkaistava. Nehän ovat joka tapauksessa listattu johonkin ja kansalaisilla on tarvittaessa oikeus saada tietoa hakijoista? Oulunkin kokoisessa kaupungissa on virkoja siinä määrin auki aina ja jatkuvasti, ettei hakijoiden nimien julkaiseminen ainakaan lehdissä ole edes mahdollista. Eri asia on, pitäisikö kaupungilla olla jokin forum, jossa nimet julkaistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä käsitä miksi nimien pitäisi olla julkisia. Mitä salailua se on, siinä vaan suojellaan hakijaa vaikeuksilta nykyisessä työpaikassa. Ja mitä se ihmisille kuuluu kuka on hakenut, pitääkö uteliaiden saada tietää kaikki? Kaksi viimeistä kappaletta kirjoituksessa aivan unelmahöttöä, ei ole monella vara ajatella reaalielämässä noin ainakaan työpaikan suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihmisellä pitää olla rohkeutta julkistaa nimensä joka kerta kun hakee työpaikkaa, miksi tämä pitää rajoittaa julkiseen sektoriin. Nyt periaatteessa Kaleva voi julkaista joka ikistä lähihoitajan tointa hakeneet (jos sillä olisi yleistä kiinnostusta) mutta ei taatusti julkaise minkään osakeyhtiön toimitusjohtajaksi hakeneita, puhumattakaan sanomalehden päätoimittajakandidaateista.

Ja ihan oikeasti: nimen julkaiseminen haittaa hakijaa. Se voi tuottaa vaikeuksia vanhassa työpaikassa, missä voi tippua sisäpiirin ulkopuolelle eikä pääse enää koulutuksiin. Ei se ole eduksi työttömällekään: jos saa maineen kestohakijana, seuraavassa haussa hakemus pannaan automaattisesti ö-mappiin sitä sen koommin miettimättä.

Siksi en itse enää hae merkittäviin julkisiin virkoihin, vaikka minulla on muodollinen pätevyys ja todellinen osaaminen kaupunginjohtajaksi, virastopäälliköksi ja yliopiston rehtoriksi (mutta ei oikeita suhteita eikä jäsenkirjaa). Haen vain, jos voin olla etukäteen lähes varma valinnastani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
34
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
33
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
11
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image