Pääkirjoitukset

Julkisyhteisö ei voi salata hakijoita rek­ry­toin­neis­sa

Pääkirjoitukset 4.5.2014 0:00
Pääkirjoitus

Hailuodossa tultiin, harkinnan jälkeen, siihen tulokseen, että kaikkien kunnanjohtajan virkaa hakeneiden nimet kerrotaan julki. Kunnissa kursaillaan edelleen ja ollaan ihmeen tietämättömiä siitä, että hakijoiden nimiä ei saa salata.

Kuntatyönantajat ovat julkisia yhteisöjä, jolloin myös jätetyt työhakemukset ovat julkisia. Jos joku työnhakija ei halua, että hänen nimensä julkaistaan, toivomus voidaan ottaa osittain huomioon.

Kokonaan nimeä ei voida kuitenkaan pitää pimennossa. Tällaisissa tapauksissa nimeä ei julkaista hakijayhteenvedossa. Työnantajan on kuitenkin kerrottava se, jos joku kysyy sitä erikseen.

Asiaa tiedustelevan on siten aina muistettava kysyä erikseen, oliko joukossa joku, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen. Tiedon julkisuus on eri asia kuin journalistinen harkinta siitä, julkaistaanko nimi vai ei.

Hailuodossa jouduttiin opettelemaan kunta-alan rekrytoinnin pelisääntöjä kantapään kautta. Ensimmäiseen uutiseen yhdettätoista kunnanjohtajaehdokasta ei saatu, mutta toiseen uutiseen se jo saatiin.

Kokonaan toinen ja huolestuttava asia on se, että kansalaiset kokevat hankalaksi, kun heidän nimensä tulee esille hakuprosesseissa.

Toisen työpaikan hakeminen koetaan herkästi vanhalla työpaikalla epäluottamuslauseeksi. Hakijan ei sen jälkeen välttämättä uskota olevan täysin sitoutunut nykyiseen tehtäväänsä.

Voidaan inhimillisesti pelätä myös nolatuksi tulemista, jos julkisessa haussa ei tule valituksi tai edes haastatelluksi. Sellainen pohdiskelu on kuitenkin joutavaa. Kun elettävänä on vain tämä yksi elämä, on myös oltava rohkeutta hakea tehtäviä, jotka aidosti kiinnostavat.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kun kysymys on korkeista julkisen sektorin viroista, nimet on syytä julkaista avoimesti. Onko sitten esim. Sikun tapahtumapäällikön tai yksittäisen koulun rehtorin virka sellainen, että hakijoiden nimet on julkaistava. Nehän ovat joka tapauksessa listattu johonkin ja kansalaisilla on tarvittaessa oikeus saada tietoa hakijoista? Oulunkin kokoisessa kaupungissa on virkoja siinä määrin auki aina ja jatkuvasti, ettei hakijoiden nimien julkaiseminen ainakaan lehdissä ole edes mahdollista. Eri asia on, pitäisikö kaupungilla olla jokin forum, jossa nimet julkaistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä käsitä miksi nimien pitäisi olla julkisia. Mitä salailua se on, siinä vaan suojellaan hakijaa vaikeuksilta nykyisessä työpaikassa. Ja mitä se ihmisille kuuluu kuka on hakenut, pitääkö uteliaiden saada tietää kaikki? Kaksi viimeistä kappaletta kirjoituksessa aivan unelmahöttöä, ei ole monella vara ajatella reaalielämässä noin ainakaan työpaikan suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihmisellä pitää olla rohkeutta julkistaa nimensä joka kerta kun hakee työpaikkaa, miksi tämä pitää rajoittaa julkiseen sektoriin. Nyt periaatteessa Kaleva voi julkaista joka ikistä lähihoitajan tointa hakeneet (jos sillä olisi yleistä kiinnostusta) mutta ei taatusti julkaise minkään osakeyhtiön toimitusjohtajaksi hakeneita, puhumattakaan sanomalehden päätoimittajakandidaateista.

Ja ihan oikeasti: nimen julkaiseminen haittaa hakijaa. Se voi tuottaa vaikeuksia vanhassa työpaikassa, missä voi tippua sisäpiirin ulkopuolelle eikä pääse enää koulutuksiin. Ei se ole eduksi työttömällekään: jos saa maineen kestohakijana, seuraavassa haussa hakemus pannaan automaattisesti ö-mappiin sitä sen koommin miettimättä.

Siksi en itse enää hae merkittäviin julkisiin virkoihin, vaikka minulla on muodollinen pätevyys ja todellinen osaaminen kaupunginjohtajaksi, virastopäälliköksi ja yliopiston rehtoriksi (mutta ei oikeita suhteita eikä jäsenkirjaa). Haen vain, jos voin olla etukäteen lähes varma valinnastani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

123
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
82
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
51
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
47
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Erittäin suositeltavaa luettavaa tässä Nato-asiassa tarjoaa Into-kustannuksen julkaisema Vakaus vaakalaudalla. 20 eri al... Lue lisää...
Norbert Schaller

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image