Pääkirjoitukset

Jos Pekurin kortteliin saadaan uutta elämää, koko Oulun keskusta hyötyy

KUVA: Maiju Pohjanheimo
Pääkirjoitukset 24.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Ison osan Pekurin korttelin tiloista ostanut kiinteistösijoitusrahasto toivottavasti panee Oulun keskustan hiljaisia vesiä liikkeelle. Elävä kaupunkikeskusta syntyy monen tekijän summana. Hyviä ideoita kannattaa myös lainata.

Stockmannin lopettamisen jälkeen Oulun Rotuaarilla on etenkin sen eteläpäässä ajeltu puolivaloilla. Vanhan tavaratalon tiloissa on toki muutama isokin toimija, mutta tyhjää tilaa on huomattavan paljon.

Kun ei ole riittävästi vetävää liiketoimintaa, ei väkikään liiku näillä nurkilla entiseen tapaan, ei vaikka ollaan ydinkeskustassa.

Tällä viikolla Oulussa kerrottiin kuitenkin uutinen, jonka perusteella tilanteen voi toivoa kulkevan kohti parempaa. Kiinteistösijoitusrahasto Trevian ilmoitti ostaneensa suurimman osan Kauppakortteli Pekurin tiloista.

Stockmannilta vapautuneet 17 000 neliön tilat on ennen tätä omistanut pohjoismainen kiinteistösijoittaja. Sen aikana korttelin elävöittämisessä ei ole nähty merkittäviä aikaansaannoksia. Toivottavasti kotimainen omistaja pystyy parempaan.

Uuden omistajan urakka on kova, sillä sen hankkimista tiloista 60 prosenttia on tyhjillään. Vuokralaisia toki on noin 30.

Lupauksia herättävää on, että uudella omistajalla on näkemys siitä, miten se lähtee omistustaan kehittämään. Isoja tiloja pilkotaan ja kiinteistöön tuodaan lisää valoa. Rahasto uskoo saavansa tiloihin myös toimijoita, joita Oulussa ei vielä ole.

Töitä uusi omistaja kuitenkin joutuu tekemään. Hyvienkään liiketilojen täyttyminen ei keskustoissa ole enää itsestäänselvyys.

Toisaalta jos sijainti ja liikkeiden kokonaisuus on riittävän vetovoimainen ja viihtyisä, asiakkaat löytävät näille paikoille. Kauppakeskus Valkean menestys kertoo tästä.

Keskustan liiketilojen haaste on se, että verkkokauppa on pysyvästi lohkaissut osan kiinteissä tiloissa toimivien liikkeiden myynnistä. Tulevaisuus on ehkä silti maalattu tarpeettomankin synkäksi. Oulussakin on kasapäin menestyviä perinteisiä liikkeitä.

Kiinteissä tiloissa vain on tarjottava sellaista, mitä verkon kautta ei voi saada. Palvelu on näiden liikkeiden valtti. Verkossa ei myöskään mennä kahvilaan, ravintolaan tai kuntosalille. Tyhjiin tiloihin tarvitaan oikeanlaiset toimijat.

Jos Pekurin kortteliin saadaan uutta eloa, se on myös uskon palauttaja. Jos liikkeiden lähtö keskustasta pani muutama vuosi sitten liikkeelle huonon kierteen, uusien toimijoiden tulo antaa lisävauhtia myönteiselle kehitykselle.

Elävän keskustan luomiseksi vaaditaan kuitenkin muutakin kuin kauppoja, kahviloita tai ravintoloita. Myös fyysisen ympäristön pitää houkutella. Tässä kaupungin rooli on keskeinen. Viihtyisä keskusta on siisti, siellä on myös vihreää, siellä ei ole liikaa melua ja siellä on turvallista.

Elävyyden luovat ennen kaikkea ihmiset. Oulun keskustan pysyvä ongelma on talvi. Siksi uusien katettujen tilojen saanti olisi enemmän kuin tervetullutta.

Kaupunkikeskustojen kehittämisessä hyviä ideoita kannattaa ujostelematta lainata myös muualta. Siksi päättäjien ja tavallisten kaupunkilaistenkin kannattaa pitää silmät auki maailmalla. Kaikki kaupunkia piristävä ei edes maksa paljon.

MAINOS

Kommentoi

Tässä tapauksessa urakka ei ole sen kummempi kuin että osaa asettaa vuokratason kohtuulliselle tasolle. Kyllä tulijoita sitten on. Järjettömät vuokrathan nimenomaan ovat vieneet yrittäjät pois noista tiloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha juttu tämä minusta, siis artikkeli aiheesta. Tämähän nyt on ihan selvä kaikille ja tullut viimeisen 2 vuoden aikana selväksi, että keskustassa on isoja aukkoja täytettävänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista tämä huoli keskustan viihtyisyydestä. Ei kai veronmaksajien tarvitse maksaa kehitystyötä? KESKUSTAN OMISTAVAT KIINTEISTÖSIJOITUSYHTIÖT. Jos he haluavat kehittää toimintaa, niin sieltä sitä pätäkkää pöytään. Kyllä ihmiset tulee jos jotain on tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin ja Tampereen keskustoihin laitateen jatkuvasti verorahoja valtion- ja kunnan tasolta. Oulussa keskitytään jakamaan niitä Kiiminkiin. Voisiko tässä olla syy, ettei saada viihtyisäksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi nyt itketään, Valkeahan se veti kaikki kivijalkaliikeet samaan lasihäkkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös ydinkeskustan liiketilojen ongelma ole kalliit vuokrat, jotka ovat lähes Helsingin tasoa? Esim Stockmann yritti neuvotella vuokraa alaspäin, muttei onnistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Elävyyden" luo halvemmat tilavuokrat ! Ei tahdo löytyä sellaista yritystä, jonka liikeidea vastaisi sellaista kysyntää, jolla katettaisiin myös vuokrakulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari olutbaaria ja kuntokeskus ja kaupunkipyörähuolto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image