Pääkirjoitukset

Jopa sär­ky­lääk­keis­tä pulaa – var­muus­va­ras­to­ja harkittava

Lääkepula on iskeny apteekkeihin tänä kesänä erityisen pahasti. KUVA: Jussi Leinonen
Pääkirjoitukset 31.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Suomessa on ollut tänä kesänä kova pula monista tavanomaisistakin lääkkeistä. Tilanne on pahentunut viime vuoteen verrattuna.

Saatavuushäiriöistä on tullut toistuvia, joten lääkkeiden varmuusvarastoija on syytä kasvattaa.

Useana vuonna toistunut lääkepula on iskenyt Suomen apteekkeihin tänä kesänä odotettua pahempana. Monista apteekeista ovat loppuneet verenpaine-, migreeni-, ja sydänlääkkeiden ohella myös monet tavanomaiset valmisteet kuten särky- ja kuumelääkkeet.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on joutunut kirjaamaan saatavuushäiriölistaukseensa kymmeniä lääkkeitä päivittäin kesäkuukausien aikana. Ongelmat näyttävät pahentuneen huhti-toukokuusta lähtien.

Pula lääkkeistä ei ole leikin asia. Tilanne voi muuttua yksilön kannalta jopa hengenvaaralliseksi, mikäli tietty lääke loppuu apteekista eikä saatavilla ole edes vastaavaksi todennettua rinnakkaisvalmistetta.

Kun kaikki rinnakkaislääkkeet eivät välttämättä sovellu, lääkkeen tarvitsija joutuu menemään erikoislääkärin vastaanotolle hankkimaan uuden, turvalliseksi katsotun lääkkeen reseptin.

Monella potilaalla sellaiseen ei välttämättä ole aikaa tai taloudellista mahdollisuutta. Lääkkeen nopea vaihtaminen yksityislääkärillä ei ole ilmaista.

Äkilliseen saatavuushäiriöön voisi varautua varsin helposti ennakoimalla. Lääkäri voisi esimerkiksi reseptiä kirjoittaessaan joko varmistaa lääkkeen saatavuuden tai vaihtoehtoisesti kirjata reseptiin nykyistä useampia korvaavia valmisteita.

Varautuminenkaan ei välttämättä auta silloin kun myös korvaavien tuotteiden toimitukset takkuavat.

Lääkkeiden saatavuushäiriöt eivät ole uusi asia, ja joidenkin tuotteiden puuttuminen apteekin hyllyltä ei ole vielä hälyttävää.

Vajeen vuosittaisesta pahenemisesta täytyy olla kuitenkin huolissaan. Suomessa on ollut tänä kesänä pahempi lääkepula kuin viime vuonna.

Fimean tilastojen mukaan lääkkeiden saatavuushäiriöstä on tehty heinäkuun loppuun mennessä lähes tuhat ilmoitusta. Häiriön kasvusta kertoo, että koko viime vuoden aikana vastaavia ilmoituksia tehtiin 1 200.

Fimean tehtäviin kuuluu valvoa markkinoilla olevien lääkkeiden valmistusta ja saatavuutta. Ohjeistus on hyvinkin selvä: kun lääkevalmiste on tuotu Suomessa kauppaan, myyntiluvan haltijan tulee varmistaa lääkkeen jatkuva saatavuus.

Vastuu tarjonnan riittävyydestä on siis lääkeyhtiöillä.

Markkinataloudessa toimivat lääkeyhtiöt eivät nykymallin mukaan pidä varastoja. Linjastot tuottavat tavaraa tilauskirjojen mukaan.

Tästä syystä lääkepula alkaa tuntua nopeasti, kun jossakin päin maailmaa sijaitsevan tehtaan valmistuslinjastolla tai jakelussa sattuu pienikin häiriö. Valtaosa Suomen lääkevalmisteista tuodaan ulkomailta.

Suomessa valtio on velvoittanut lääkeyritykset pitämään pieniä kriisivarastoja, mutta niitä ei avata äkillisessä lääkepulassa. Vuosittain toistuvien ja pahenevien toimituskatkojen vuoksi varmuusvarastointia täytyy lisätä. Vielä vuosikymmen sitten Suomessa oli laajat varastot, joilla varmistettiin lääkkeiden saatavuus.

MAINOS

Kommentoi

Se tietää kartellisopimuksia ja jopa yrityksen liiallista hallintaa markkinoista, jos myytävästä tavarasta on pulaa ja hinnatkin nousevat. Hyvä keino vedättää hintoja ylös, on säännöstellä tavaran määrää markkinoilla. Suomessa tehdään selluloosa,paperia ja terästä. Kaikkien näiden tuotteiden osalta maailmalla valvotaan, että ei ole kartellia eli tuottajien keskinäistä hinta- ja tuotantosopimusta, eivät pääse tavarat loppumaan eikä hinnat maailman markkinoilla nousemaan. On se niin merkillistä elämää, globalisaation eli "kansainvälistymisen maapallon laajuiseksi" pitäisi parantaa ja avata kansainvälistä kauppaa ja lisätä ihmiskunnan hyvinvointia. Kuitenkaan Suomessa vienti ei vedä, ei investoida teollisuuteen, työttömiä on hirveä lauma ja nyt loppuvat lääkkeetkin Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas hyvin kaavailtu homma. Saadaan turhat eläjät nopeampaa elävien kirjoilta pois. Eka hinnat ylös ja lääkkeen saatavuus niin karsii meleko pian kansaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa pitää valmistaa tärkeimpiä lääkkeitä itse.
Kansallinen turvallisuus näkökohta huomioitava, lääkkeitä tarvitaan myös sota-/katastrofitilassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Apteekit voisivat ottaa tyhjiin hyllyihin Heikkilän Lääkkeetön elämä -kirjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä menee hieman kuin vanhassa Neukkuvitsissä. Kysymys, mitä tapahtuu jos Saudi-Arabia muuttu sosialistiseksi valtioksi. Vastaus, aluksi ei mitään, mutta sitten pikkuhiljaa tulee puutetta hiekastakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja suomessahan ei tietenkään voi mitään valmistaa..vaikeaa se on.
ja tuo markkinatalous..sitä saitte mitä äänestitte tässä vuosikymmenen aikana.
onneksi järki voitti viimeinkin ja tuli oikea hallitus joka ei mene raha edellä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se mitään, jos yhteiskunnan peruspalvelut ei toimi, niin aletaan ostaamaan lääkkeitä netistä ja pimeästi rikollisisilta. Tässä avautuukin hyvä ja tuottava bisnes rikollisillle, veroja ei makseta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko niin? ettei varmuusvarastoissa lääkkeet vanhene koskaan? mutta käsitavara kaupassa lääkkeet vanhenevat hetkessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image