Pääkirjoitukset

Johnson saa vastata sopastaan – pää­mi­nis­te­ri­nä hän tarvitsee puhetaitojaan ja karismaansa

Britannian hallitsevan konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi valittiin tiistaina Boris Johnson. Ennakkosuosikki päihitti konservatiivien äänestyksessä kilpailijansa Jeremy Huntin selvin numeroin. Seuraavaksi Johnson joutuu pääministerinä vastaamaan huutoonsa ja luotsaamaan Britannian ulos EU:sta joko erosopimuksella turvin tai sopimuksettomalla erolla. KUVA: Stefan Rousseau / POOL
Pääkirjoitukset 24.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Britannian pääministeriksi nouseva Boris Johnson tarvitsee nyt kaikki puhetaitonsa ja säteilevän karismansa.

Johnson joutuu kantamaan poliittista vastuuta sopasta, jota on ollut itse keittämässä.

Britannian hallitsevan konservatiivipuolueen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin tiistaina odotetusti ennakkosuosikki Boris Johnson. Johnson vakuuttaa vievänsä Britannian EU-eron päätökseen lokakuun loppuun mennessä.

Valintansa jälkeen itsevarmasti esiintynyt Johnson lupaa yhdistää Brexitin repimän Britannian. Toisaalta juuri hänen valintansa voi myös syventää saarivaltakunnan monia jakolinjoja.

Johnson on sanonut tavoittelevansa parempaa sopimusta kuin minkä pääministeri Theresa May onnistui saamaan EU:n kanssa. Tarvittaessa Johnson on uhannut Britannian lähtevän EU:sta ilman erosopimusta. Brittien on ollut erityisen vaikea hyväksyä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle kaavailtua backstop-tullijärjestelyä.

Lontoon entisellä pormestarilla ja Mayn entisellä ulkoministerillä on näytön paikka. Suurista odotuksista huolimatta on epätodennäköistä, että hän pystyisi saamaan EU:lta ratkaisevia myönnytyksiä.

Britannian kuukaudesta toiseen jatkuva poliittinen kriisi on vaarassa syventyä, jos myönteisiä ratkaisuja ei saada nopeasti aikaan. Siksi Johnsonin pitää saada aikaan uskottava ja vakaa hallitus. Mayn pääministerikausi oli karmea esimerkki siitä, miten ministerit vaihtuivat tiuhaan tahtiin erimielisyyksien takia.

Johnson joutuu vastaamaan huutoonsa ja hakemaan kannatusta toimintakyvyltään lähes halvaantuneessa parlamentissa. Johnsonin puhetaidot ja karisma ovat tässä suureksi avuksi. On kuitenkin epävarmaa, miten taiteilu ja kompromissien haku hajanaisten konservatiivien saati muiden puolueiden keskuudessa lopulta onnistuu.

Pahimmassa tapauksessa asetelmat lukkiutuvat entisestään, jolloin keskitien etsiminen on entistä hankalampaa. Nähtäväksi jää, miten valovoimaisena puhujana tunnettu Johnson pystyy tasapainottelemaan vaatimusten ja odotusten välillä. Huolettoman oloisesta esiintymisestään huolimatta Johnson osaa tarvittaessa kerätä avukseen sisällöt ja yksityiskohdat hallitsevan asiantuntijakaartin. Johnsonilla onkin ilmiömäinen kyky pudota jaloilleen möläytyksistä ja kompuroinnista huolimatta. Matkan varrella myytti on vain kasvanut.

Johnson pääsee nyt niittämään sitä, mitä on kylvänyt. Hän kuuluu keskeisesti niihin EU-kriitikoihin, jotka ovat olleet luomassa Britanniassa nyt vallitsevaa hajaannusta ja sekaannusta. Onkin suuri arvoitus, onnistuuko hän korjaamaan jälkiään niin, että kaaos hellittää vai yltyykö meno.

Britit ovat pitkään jatkuneen EU-draaman jäljiltä pahasti hajallaan. Kansalaiset ovat epävarmoja ja huolissaan tulevaisuudesta. Huolet ovat perusteltuja, sillä erityisesti sopimukseton Brexit olisi taloudellisesti raskas, jos kauppasopimukset katkeaisivat yhdessä yössä. Brexitin seurauksena yksi uhkakuva on jopa Britannian hajoaminen.

Ulkopuolelta on helppo antaa pari neuvoa. Maassa voisi järjestää parlamenttivaalit ja vaikka uusi EU-kansanäänestys jos vakaan demokratian sekasorto ei ala muutoin asettua.

MAINOS

Kommentoi

Olen seurannut asiaa. Äänestykset parlamentissa olivat kummallisia: kansa äänesti brexitin puolesta, mutta parlamentti näyttää olevan siitä eri mieltä. Lisäksi se on keskenään riitaisa ja toisiaan haukkuvia edustajia täynnä.

Ehdotukseni on, että Britannia toteuttaa kansanäänestyksen tuloksen. Parlamentti on syytä harjoittaa ja järjestää uudet vaalit. Asialla on jo kiire. Uusi pääministeri joutuu korjaamaan puheitaan ja miettimään asoita. Se on myös velvollisuus hänelle.

Vaalijärjestelmää voi myös miettiä uudelleen. Se on perinne, mutta myös uudistukset voisivat olla hyväksi. Tämä perinne on tietääkseni ainoa lajissaan. Miten se silloin voisi olla paras menetelmä valita parlamentin jäseniä? Yhden jäsenen vaalipiirit ei ole tätä päivää. Puoluejärjestelmä Britanniassa ei toimi, koska pienille puolueille ei anneta paikkoja äänimäärän suhteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eropäivämäärää siirretään kohta taas ties monennenko kerran eteenpäin. Britannia jatkaa sitten kärvistelyä omassa liemessään ilman mitään suuntaa. Jossain vaiheessa kansa kyllästyy epävarmuuteen ja elintason laskuun...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso-Britannia on hyvin johdonmukainen. Sille EU:n pitää olla ainoastaan vapaan kaupan alue eikä poliittinen unioni, josta pitäisi ennemmin tai myöhemmin syntyä liittovaltio. He ovat koko jäsenyytensä aikana vaatineet ja saaneet eri vapauksia eivätkä halunneet luopua punnastaan. Kun näkee, miten keskenään kilpailevat Saksa ja Ranska jyräävät pieniä maita ja miten EU ei ole osannut puolustaa taloutensa intressejään ja turvallisuutensa, en ymmärrä millä perusteella voimme tuntea ylimielisyyttä brittejä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, enpä menisi puhumaan vapaakauppa-alueesta, kunMayn "tulliliitto" ehdotus sai vähän ääniä eikä ollut lähelläkään mennä läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britit ovat jappasseet yli kaksi vuotta, eikä tule valmista. On se kumma. Eroaisivat, niin päästäisiin me muut jatkamaan.
Brexit on poliittinen itsemurha sitä ajaneille, mutta niinhän se populismi aina on. Eron jälkeen EU-myönteiset pääsevät näyttämään lukuina paljonko ero aiheutti menetyksiä. Sen jälkeen EU-vastaisten elämä vaikeutuu melkoisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei briteille pitkän päälle ero eu. sta ole ongelma. Mutta eu. sta on kohta muitakin lähtijöitä, koska eu on Saksan ja Ranskan etuja ajava systeemi. Pienet valtiot ovat huutolaispoikia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bye Bye, Britannia, hyvästi ja kiitos. EU:n pitää kääntää katseet mahdollisiin uusiin jäsenvaltioihin, joita on kynnyksen takana jonoksi asti. Nyt on Suomen johdolla ensin palautettava Unkari ja Puola oikeusvaltioiksi, jotka pilkulleen noudattavat EU:n oikeusvaltioperiaatetta ja muitakin demokratian sääntöjä. Britannia on menetetty, siellä ei tule olemaan tulevaisuudessa kuin verta, hikeä ja kyyneleitä sekä tietysti kuninkaalliset Windsorit. Oi niitä aikoja, kun Britannia oli EU:n jäsen, muistellaan joskus haikeana Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin. Antaa mennä. Ehkä seuraavien vaalien jälkeen seuraava pääministeri tulee hattu kourassa anomaan jäsenyyttä. Luultavimmin he tulevat pala kerrallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun noissa olosuhteissa Britannian pääministerin paikka on kestämätön homma kenelle tahansa, Boris on sopivin henkilö uhrattavaksi, koska hän itse sitä haluaa ja itse on tähän jamaan maan vienyt. Ei hänelläkään ole mitään mahdollisuutta menestyä, ellei syö sanojaan, minkä hän kyllä osaa.

Kyse ei ole siitä, mitä myönnytyksiä EU antaa, vaan miten UK selvittää sisäiset kiistansa muun muassa Pohjois-Irlannin suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image