Pääkirjoitukset

Jatkuuko työajan palkaton pidennys vai ei – riitely kikystä leimaa syksyä

KUVA: Vesa Joensuu
Pääkirjoitukset 12.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Työmarkkinajärjestöt ajavat parhaillaan asemiin syksyllä alkavia neuvotteluja varten. Puheet ovat tutun jyrkkiä. Eniten hiertää kiky-sopimus. Kukaan ei tunnu tietävän, päättyykö vai jatkuuko työajan pidennys.

Syksyn työmarkkinaneuvotteluiden vaikein kysymys on ollut tiedossa jo pitkään. Kilpailukykysopimuksen eli kikyn osana sovittu 24 tunnin työajan pidennys ilman korvausta jakaa työnantaja- ja palkansaajaliitot jyrkästi kahtia.

Työmarkkinoilla ei riidellä vielä palkasta vaan palkattomuudesta. Kysymys on pääosin siitä, sovittiinko työajan palkaton lisäys kolmeksi vuodeksi vai katsotaanko se pysyväksi ratkaisuksi.

Kiky laadittiin heikon taloustilanteen vuoksi pakon edessä edellisen, Juha Sipilän (kesk.) hallituksen johdolla keväällä 2016.

Ongelmana kikyn työajan pidennyksessä on ennen kaikkea sopimuksen epäselvyys ja tulkinnanvaraisuus.

Työntekijäjärjestöjen mielestä voimassaolon määräaika täyttyy tänä vuonna, jolloin kikystä olisi luovuttava. Työnantajat ovat päinvastaista mieltä. Heidän mukaansa kiky olisi sovittu pysyväksi.

Kikyn jatkaminen on vaikea nieltävä ammattiyhdistysliikkeelle. Sen kuulee jo keskustelun sävystä.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.) on kuvannut sopimusta höyryäväksi tunkioksi. Ay-kenttäväki on nimennyt kikyn huijaukseksi ja talkootyöksi.

Kärjekkäät puheet edeltävät perinteisesti työmarkkinaneuvottelujen alkamista, mutta nyt kiky näyttää muodostuvan kynnyskysymykseksi esimerkiksi SAK:n suurimmalle liitolle Teollisuusliitolle.

Syksyn kierroksella laaditaan Suomen vientiteollisuuden kannalta tärkeä Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välinen työehtosopimus, jolla on suuri painoarvo. Yleensä kahden mahtiliiton keskinäinen sopimus on määrittänyt pohjan myös muiden alojen palkankorotusten yleistasolle.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto muotoili työntekijäpuolen tavoitteeksi Kalevassa (8.8.), ettei tämän jälkeen työajan pidennystä löydy enää yhdestäkään työehtosopimuksesta. Teknologiateollisuus on liputtanut kikyn jatkamisen puolesta.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle totesi samassa Kalevassa työajan lisäyksellä vaikuttaneen myönteisesti kustannuskilpailukykyyn. Helteen mielestä mallia on sen vuoksi jatkettava.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan kolmen palkattoman päivän kiky-työpanos on parantanut työllisyyttä varsinkin vientialoilla merkittävästi. Myös eri vaikuttavuustutkimukset ovat kallistuneet samaan suuntaan, vaikka kaikilla aloilla kikyä ei ole lisätty työaikaan.

Työmarkkinasyksy on lakmustesti Antti Rinteen (sd.) hallituksen työllisyyspolitiikalle. Pääministeri Rinne on toivonut, että työmarkkinajärjestöt etsivät yhdessä keskitetyn ratkaisun kiky-ongelmaan.

Se on helpommin sanottu kuin tehty varsinkin kun EK ei linjauksensa mukaan halua keskitettyjä ratkaisuja.

Työmarkkinaosapuolilta kysytään nyt vastuullisuutta. Lakkoilu tai jumittuminen kiky-riitelyyn on pahin vaihtoehto. Liittokierroksen rauhallinen sujuminen on yksi edellytys talouskasvun turvaamiselle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Miksi! Maatalouslomittajilta leikataan "työaikaa ja palkkoja"?!? silti työ on raskasta ja väsynyt olo ajella aikaisin aamulla ja iltamyöhällä. Työmatkat yhteen suuntaa voi olla "JOPA" 100-150 - kilometriä.
Repikää nyt faktoja pöytään muiltakin ammateilta.
Helppoa on toimistoissa käännellä papereita tai kyttäillä bussipysäkeillä maatalouslomittajia, onko muissa ammateissa tällaisia toimenpiteitä kytätä työntekijöitä ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiky vei pienipalkkaisten ansioista ja jatkoi työaikaa palkatta. Lisää se ei ole työllistänyt, vaan työ on lisääntynyt henkilöstölle, jota on entistä vähemmän. ETLA väittää 40% tulleen lisää työpaikkoja kikystä johtuen, joka on täyttä puppua. Käytäntö on sen näyttänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuo pakkolaki jatkuu vastoin isänmaamme etua lienee pakko ottaa käyttöön italialainen lakko ja olla tekevinään töitä - eli täöitä tehdään vain sen verran kuin palkkaakin maksetaan. Tulee todella paljon luppotunteja työmaille ja pitkät suoka- ja kahviTUNNIT.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos et ehdi meidän työmaalla kolmessa vartissa syömään, niin voit jatkaa ruoka- ja kahvituntejas kotona, mutta ilman palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotellaanpa Rinteen hallituksen toimia. Lupaukset olivat suuria. Mutta miten on lupausten lunastamisen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sak tunkio höyryää vieläkin lakoista joissa vastustettiin hallituksen parantavia työllisyystoimia ja pienituloisten tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutta kikyä pukkaa taas kun taantuma tulee ja Suomi on ensimmäisten kärsijöiden joukossa. Pitää muistaa että Euro ei jousta,työvoima on se joka joutuu pakosta joustamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on päivänselvä. EI! palkattomalle työlle, EI! orjuudelle. Vaikka lakkoon, mutta kiky nurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työpaikka demokratiasta haluan sanoa:
Sinulla on aina oikeus vaatia oikeutta työpaikalla.
Yleensä kovan kinan jälkeen ehkä saat oikeutta, mutta olet jo paska jätkä esimiehen silmissä.
Sitten tulee joku ja alkaa:
" kuule ku sääet,ja sun asenne on, jne....susta puhutaan, että.."
Ja saat potkut!
...sitten tärväät ehkä vuoden kaksi saadaksesi lisää oikeutta, jossa menee kaikki säästöt, sekä akka ja lapset.
Parempi pitää turpa kiinni ja vetää matalaa, kuin keskitysleirillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijöillä pitäisi pikaisesti vaatia 100 tunnin työajan lyhennystä, työteho on suomessa 100% parempi kuin muissa länsimaissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomella menee huonosti: riitelyä, riitelyä ja vielä lisää riitelyä. Kun aamulla aukaisin television, oli kaksi hapannaamaa heti riitelemässä Kokoomuksesta ja Sosiaalidemokraateista. Juhana Vartiainenhan se siinä haukkui nykyisen hallituksen maan rakoon, toinen osapuoli räksytti takaisin samaan malliin. Ihmettelen, eikö tosiaan löydy yhteisymmärrystä, miten Suomea johdetaan ja parannetaan työelämää sekä varsinkin käännetään talous kasvun uralle. Maalaisjärjelläkin ajateltuna kiky-sopimus on naurettava eli toista neuvotteluosapuolta alentava sekä nöyryyttävä, taas uusi suomalainen riidanaihe. Miettikää päättäjät tosissaan, miten tehdään hyvää koko Suomelle eikä vain pikku pikku piirille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös opettajien tukiopetustuntien maksut aivan ensimmäiseksi voisi lopettaa ja ylituntitaksat kuten av välineiden seuranta ja kyyditysten valvonta
tuntien taksat. Sitä varten kouluissa on rehtori palkattu, jonka opetusvelvollisuus on vain muutama tunti viikossa esimerkiksi musiikkia ja liikuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa säästön keksit. Että opettajat tekisivät ilmaista työtä tukiopettaen.
Nyt jo aivan tarpeeksi tekevät talkoilla.
ja luuletko että rehtori siellä työtä vailla istuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin ongelma ei ole kiky vaan palkan ostovoima.AY-liike haluaa jatkuvasti nousevia bruttopalkkoja koska jäsenmaksut maksetaan bruttopalkoista. Meillä on 20 miljoonan ihmisen hoitoon tarkoitettu hallinto kunta ja valtiosektorilla. Se syö jatkuvasti enemmän verovaroja ja lopulta vie Suomen konkurssiin. Ainoa tie menestykseen on karsia kunta ja valtiosektoria ja luoda lisää vientiä ja siihen liittyviä yksityisiä työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiky on lopetettava yhtenä työllisyyden hoidon toimena. Kunnan tulee palkata ihmisiä töihin, eikä kurittaa jo entuudestaan pienipalkkaisia ihmisiä. Yksityissektorilla ei kyllä suostuttaisi tällaiseen kyykytykseen! Halpamaista touhua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen pistanyt merkille, että työnantaja puoli alkaa rummuttaa samaa virttä ainakun tulee työsopimusneuvottelut. Nyt menee huonosti. Näin on ollut 2016, näin on näköjään nytkin. Palkkoja on nosteltu maltillisesti jo toistakymmentä vuotta, työntekijän ostovoima heikkenee vuosivuodelta samaan aikaan kun muut kulut nousee kuin raketti. Ensi vuonna verojakin peritään keskituloisilta 250-400€ vuodessa enempi. Vieläkö maltillinen linja jatkuu? Ulkomaisen viennin heiketessä, pitäisi palkkoja nostaa reilusti jotta kotimainen kysyntä kasvaisi ja ihmiset voisi ainakin periaatteesa näin nostaa kotimaista ostovoinmaansa. Kiky pois, niistä ei ole ollut mitään oikeaa hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä eroa on pimeällä työllä ja kikyllä? Kiky on laillista pimeää työtä, josta hyötyy työnantaja, sen palkattomuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image