Pääkirjoitukset

Järjettömän höperö Venäjä-ilta televisiossa

Pääkirjoitukset 17.4.2014 0:00
Pääkirjoitus

Yleisradio epäonnistui täydellisesti yrityksessään kansanomaistaa Venäjään liittyvää viimeaikaista keskustelua. Tiistai-iltana parhaaseen katseluaikaan lähetetyssä Ajankohtaisen kakkosen Venäjä-illassa osanottajat huusivat toistensa yli kuin hengen hädässä.

Älyllisyys loisti poissaolollaan, kun vaahtosuiset mekkaloitsijat jyräsivät järkevään keskusteluun kykenevät osanottajat.

Suora tv-lähetys vaatii aina keskustelijoilta ja ohjelman tekijöiltä paljon. Ajatusten pitää olla kirkkaita ja selkeästi muotoiltuja. Ennakkoon käsikirjoitettujen teemojen on oltava sopivan haastavia osallistujille. Venäjän kaltainen kiihkeä ja tunteita herättävä aihe on jo lähtökohtaisesti vaikea sovittaa tasapuolisen keskustelun kohteeksi, mutta tiistaina Tohlopissa ei edes yritetty.

Yle kokeili lähetystä suunnitellessaan joukkoistamista, crowdsourcingia, jossa suuri yleisö pääsee vaikuttamaan sisältöön. Katsojat olivat saaneet valita keskustelijat ohjelmaan. Venäjä-illassa joukkoistaminen näytti huonon puolensa. Keskustelijavalinnat olivat osuneet kummankin äärilaidan ennestään julkisuudessa runsaasti näkyneisiin edustajiin. Lopputulos oli kamala.

Ääripäiden höyrypäiden keskinäinen istunto ei muistuttanut keskustelua vaan häiriköiden yhteenottoa, jossa mitä pöljimmät lausahdukset lentelivät kameroiden edessä.

Ylen täytyy jatkossa ymmärtää, että Venäjän kaltaisten vaikeiden asioiden pohdintaan tarvitaan analysoivaa otetta eikä nähdyn kaltaista suunsoittoa. Erittäin tärkeästä aiheesta viritetty Venäjä-ilta aliarvioi katsojien ymmärryskyvyn kokonaan. Keskustelu ei ollut edes hyvää viihdettä vaan suoranaista piinaa, josta jäi ahdistava tunne.

Näinkö typerää ja mustavalkoista ohjelmaa Yle-verolla tuotetaan?

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Suomen ns. "julkinen tieto ja ymmärrys" kansainväisestä politiikasta, jopa maan omista asioista, ovat surkeimpia koko Euroopassa. Tähän tilaan ajauduttiin Paasikiven, Kekkosen ja Koiviston ns "presidenti-ideoiden" alla ja avulla. Eli Suomi eli - ihan reaalisesti - ainakin 45 vuotta (itse)sensuurin ja hatarien hömpötysten varassa. Kaikki muu oli "salaliittoilua," jonka vastustaminen oli "ansiokasta." Näissä asioissa olisi suuri joukko todellisia juttujen aiheita. Miksiköhän niihin ei ole vieläkään tartuttu? Yle on "julkinen palvelu," ei mauttomien törppöilyjen tuututtaja. Olisi aika nostaa tasoa, jos tasavallan ja sen kielellä touhuamisen todella ajatellaan jatkuvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen pitänyt Mantilaa suht' järkevänä miehenä kokoomuslaiseksi, mutta nyt pääkirjoitus on kuin jostain iltapäivälehden minäminä -kolumnista. Taas vedettiin "Verovarojen tuhlaus" -kortti esiin ja laitettiin YLE:n pää tikun nokkaan. Kyseessä taitaa olla kaupallisen median toimittajien ammattitauti. Se, että keskustelun taso oli A2-illassa mitä oli, ei ollut YLE:n vika. YLE järjesti mahdollisuuden siihen, että eri näkökulmien edustajat saattoivat kohdata kameroiden edessä. Keskustelun taso kertoi lähinnä putinistien jyrkistä ennakkoasenteista sekä heidän heikosta kyvystä diplomaattiseen keskusteluun. Yllättäen ex-BB-julkku Antti Kurhinen kykeni parhaiten ja vähiten provosoivasti tuomaan mielipiteensä esiin.

itse keskustelusta sitten: Backmanista on vaivihkaa tulemassa suomalaisen yhteiskunnan ykköshäirikkö, jonka mielipiteet on syytä jättää tyystin omaan arvoonsa. Fasismi sana toistui Backmanin suusta illan aikana monta kertaa, mutta mielestäni fasismi sopii paremmin nykyiseen venäläiseen, isänmaallisuutta korostavaan ja venäjän alueen vähemmistökansoja sortavaan kulttuuriin kuin länsimaiseen kulttuuriin. Myöskään muiden putinistien kommentit eivät olleet kovin rakentavia, vaan oma mielipide tuotiin yksipuolisesti esiin, myös muiden keskustelijoiden puheen päälle. Pietarissa asuvan taiteilijan möläytykset ohjelman lopussa olivat oma lukunsa. Aivopieru, mikälie, mutta anteeksipyyntö asianosaisilta olisi paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole kaupallisen median edustaja,mutta kylläkin tuon verovarojani tuhlailevan ylipaisutetun organisaation ylläpitäjä ja olen taatusti samaa mieltä pääkirjoituksessa mainituista asioista.A2 -ilta oli kanavan omaa tuotantoa ja studioon kutsutut olivat kyllä kakkosen oma valinta,joten kukahan siitä ohjelman tasosta vastaa muu kuin YLE?Ei kukaan muu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen tyytyväinen YLE:een. On sentään olemassa yksi, valtakunnallinen media (maakunnallinenkin kävisi), jonka internet-sivuilta voi lukea ASIAuutisia päivittäin. Hömppää voi lukea iltiksen ja maikkarin sivuiltakin. Kaleva ei nykyään enää kestä vertailua...etusivulla saattaa olla jopa pari päivää vanhoja uutisia nähtävillä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tuo Venäjä-ilta ei paljon eronnut muista a2-teemailloista. Aina piinallista katsottavaa, josta paistaa läpi toimittajien tarve saada huomiota. Nyt kunto kesti karsoa noin biisi minuuttia, sitten löytyi parempaa tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porukka oli läpileikkaus tilanteesta missä ollaan, onnistui. Tuosta voi nähdä miten vaikea on joillekin itsekritiikki tai toisten ymmärtäminen.
Erittäin tärkeää tietää että meillä on Neuvostoliitto mieleisiä viidennen kolonnan Baltian miehittäjien väkeä. (hyväntekijät vain omasta mielestään)

Kun edetään kriisiin, tunteet vallalla ja asenteet, parrigadeja rakennetaan - alykkäät jäävät piipittäjiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajankohtainen kakkonen alitti jopa itsensä ja se on jo paljon!Toimittajien taso ei ole kyllä vieläkään parantunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko ihan pakko kautta venäläiset uutiset ylelle verovaroin ja samaan aikaan nelosen uutiset joutuivat lyhentää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakollista ei ole kuin köyhän kuolema, eri kanavien uutiset eivät ole nollasummapeliä. Yhden kanavan lisäpanostus uutistuotantoon ei pakota toisia vähentämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta tv-viihdettä pitkästä aikaa. Jonkun, vaikka Seiskan, pitäisi antaa Kohudesantille oma polittinen ohjelmansa, jota voisi juontaa vaikkapa Johanna Tukiaisen kanssa. Jäisi Putoukset ja lauluohjelmat hetkessä kakkoseksi kun saataisiin oikeaa komediaa telkkuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta pitäisi Suomessa näyttää myös Venäläisiä kanavia ja uutisia telvisiossa. Voisi vaikka tekstityttää suomeksi, niin saisimme hivenen toistakin näkökulmaa objektiivisen mielipiteen muodostamiseksi. Nyt suomalaiset ovat vain kotimaisten kanavien ja medioiden varassa, ja joutuvat muodostomaan mielikuvansa siltä pohjalta. Onnistuisiko? Maailma ei ole mustavalkoinen, myös venäläisellä medialla on kerrottavaa Venäjän ja lähialueiden asioista, sitä ei saisi sivuuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehdistönvapaus indeksi:
sija 1. Suomi
sija 148. venäjä

Vähiten korruptoituneet maat:
sija 1. Suomi
sija 136 venäjä

Ei taida auttaa venäjän kanavien kuuntelu ja katselu objektiivisen mielipiteen haussa. Kyllä riittää suomalaiset kanavat. Seuraa sinäkin niitä, andrei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä oli lähteesi näissä vertailuissa? On kovin vaikea uskoa, että Suomi olisi noissa kahdessa numero yksi, kun länsimaat yhä pitävät Suomea suomettuneena. Onko tama joku suomalaisten sisäinen käsitys, ei kyllä saa samoja sijoituksia Suomi ja Venäjä, jos kysely suoritetaan vaikkapa Englantissa tai Ranskassa. Voivat numerot ja sijoitukset vaihtaa paikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Takavuosikymmeninä noin argumentoivia kutsuttiin pitkään älymystöksi. Aina löytyi suurempia murhauttajia ja hirviöitä kuin omat. Se oikeutti omatkin tekemään puhdistuksia. Nimitystä käyttäneet ovat kuitenkin nyt jo eläköityneet tai eläköitymässä. Jokunen on kai muuttanut mieltäänkin asiasta. "Sedät jaksaa heilua. Ennen oli ennen ja nyt on nyt, on tukka päästä lähtenyt" lauloi Lapinlahdet linnutkin osuvasti aikanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo ollut opettavainen ohjelma kaikin puolin. Järkeviä venäjällä työssäkäyviä suomalaisia tai suomessa työssäkäyviä venäläisiä ei mukaan huolittu. Poliitikoista Kanerva veti harkitulla käytöksellä 6-0 pisteet kotiin ja osoitti kerralla olevansa oikea mies kovassa paikassa kun hermot ei mennyt vaikka ärsytettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bäckmania enemmän televisioon. Suomalaisten mieli pide muuttuu Natomyönteiseksi hetkessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tarkkaan seurasi, niin huomasi, että Jon Hellevig oli niiden asialla, joiden mielestä Suomen irtautuminen EU:sta olisi Venäjän nykyhallinnolle edullista. Hajoita ja hallitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaivataan Urho Kekkosen kaltaista rauhan miestä tai naista, nämä nato intoilijat sotkee kaiken!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En enää kehtaa edes odottaa älyllistä ja perustelujen kautta etenevää keskustelua Yleltä, vielä vähemmän muilta kanavilta. Suuri vaalikeskustelu ... populismin sm-kisat.

Tuollainen keskusteluohjelma lienee halvinta mahdollsita ohjelmaa. Riittää, kun ottaa vapaaehtoisia keskustelemaan, ei kai niille tarvitse edes mitään maksaa. Turha siis valittaa veroista, jotka menevät leijonanosaltaan kaupallisen ammattilaisurheilun sponsorointiin.

Ja mikä Kaleva on Yleä arvostelemaan keskustelun tasosta, joka kuitenkin ylittää omilla palstoilla käydyn keskustelun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

23:01
OLS päätti viikonloppunsa salibandyliigassa vakuuttavaan kotivoittoon, katso kuvia
22:09
Nyt vaihtuu Telian hallituksen puheenjohtaja – potkut saa Euraasia-sotkuja selvitellyt Marie Ehrling
21:47
Viikko alkaa Oulun seudulla viileänä, mutta sitten alkaa lämmetä ja tuulla – loppuviikosta tulee vettä ja sitten lunta
21:44
OLS:n ryhtiliike palkittiin vakuuttavalla kotivoitolla – Haudanlampi ja alasarjalöytö Karvonen viihdyttivät Kastellin monitoimitalon yleisöä maaleillaan
20:33
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
198
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
44
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
41
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
37
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
34
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

oletko aivan kärryltä tipahtanut minulta ainakin lähti rekka kuorma myllylle ohra rieska värkiksi.sulla ei ole hajuakaan... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image