Pääkirjoitukset

Jännitys säilyy Sotkamossa

Pääkirjoitukset 15.4.2016 0:00
Pääkirjoitus

Sotkamon Talvivaaran kaivosta pyörittävä valtionyhtiö Terrafame kertoi torstaina viime syksynä alkaneen toiminnan uudelleen käynnistämisen edenneen suunnitelmien mukaisesti.

Sotkamossa jännitys tuhannen työpaikan säilymisestä kuitenkin jatkuu, sillä ilman merkittävää taloudellista lisätukea toimintaa ei voida pyörittää kuin kesään saakka. Tässä kuussa Vaasan hallinto-oikeudelta odotetaan päätöstä purkuputken ympäristöluvasta, mikä on yksi tärkeimmistä seikoista kaivoksen tulevaisuuden kannalta.

Terrafamen viesti kaivostoiminnan ylösajon sujumisesta on lohdullista kuultavaa. Tästä on kuitenkin vielä pitkä matka kannattavaan kaivostoimintaan. Useat kaivosta koko lyhyen olemassaolon ajan varjostaneet ongelmat väijyvät yhä sen yllä.

Suuri kysymys liittyy perustuotantotapaan, bioliuotukseen; menetelmään, jossa metalli erotetaan bakteereiden avulla malmista. Jos tätä ei saada toimimaan, putoaa pohja suhteellisen köyhän malmin hyödyntämiseltä.

Bioliuotus ei onnistunut kunnolla takavuosina, ja se oli osaltaan vaikuttamassa edellisen omistajan kaatumiseen. Missään vaiheessa ei ole kyetty tuottamaan kannattavaa määrää päätuotetta, nikkeliä. Parhaimmillaankin on päästy vain puoleen siitä. Terrafamella riittää kovasti töitä tuotannon tason nostamisessa.

Talvivaaran kaivoksen mittavat vesiongelmat odottavat ratkaisua ja Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä käsiteltyjen jätevesien laskemisesta purkuputkea pitkin Nuasjärveen. Oikeus on luvannut antaa tuomionsa tässä kuussa. Luvan varaan lasketaan paljon. Valtion lisäksi muita rahoittajia on turha odottaa, ellei vesiongelmaan saada pysyvää ratkaisua.

Bioliuotusmenetelmä ja jätevesien käsittely eivät ole suinkaan ainoat kaivoksen ongelmat.

Lisää rahaa toiminnan pyörittämiseen tarvitaan jo kesällä.

Valtion pitkämielisyyttä kysytään, sillä hiljattain jouduttiin myöntämään 38,5 miljoonan euron lisärahoitus aikaisemmin annetun 209 miljoonan päälle.

Kaivokseen uppoaa veronmaksajien rahaa noin 20 miljoonaa euroa kuukaudessa. Kesällä pitäisi löytyä 200 miljoonaa euroa. Todennäköisesti sitä ei ole saatavissa muualta kuin valtiolta, jos sieltäkään. Päättäjien usko lupauksiin horjuu.

Osaltaan uskoa heikentää nikkelin hinta maailmanmarkkinoilla. Tällä hetkellä liikutaan 8 000–9 000 dollarissa tonnilta, kun kannattavuusrajana pidetään 15 000 dollaria.

Maailmanpankin tämänhetkisen arvion mukaan neljän vuoden päästä ollaan vasta 13 000 dollarissa.

Terrafame on kovan paikan edessä, mikäli se mielii saada päättäjät vakuuttuneeksi Talvivaaran kaivoksen pyörittämisen järkevyydestä. Paperilla sen voidaan osoittaa tuottavan vain, jos useat ehdot täyttyvät.

Ei riitä, että vesiongelma saadaan hallintaan ja tuotanto tehokkaammaksi kuin koskaan. Sen lisäksi maailmanmarkkinahintojen olisi noustava menneiden vuosien huipputasolle, ja sijoittajatkin pitäisi saada vielä uskomaan hankkeeseen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Taala heikkenee ja raaka-aineiden hinnat nousee. Esim. nikkeli on noussut huhtikuussa pohjilta noin 10% samoin kupari (kulta muuten yli 20% tänä vuonna). Syynä dollarin alamäkeen on mm. se, että Kiina hankkii kallistuvia raaka-aineita toteuttaakseen talousihmeen lyhennetyllä aikataululla-dollarit eivät tuota mitään, mutta kallistuvissa raaka-ainevarastoissa on potenttiaalia. Sementtiä, mineraaleja, metalleja, öljyä ja kaasua niitä tarvitaan paremman tulevaisuuden rakentamiseen. (Raakaöljy muuten on noussut tänä vuonna pohjilta jo yli 50%. )
Jospa se Talvivaarakin saataisiin vielä tuottavaksi laitokseksi-onneksi vaaleihin (mikäli ei tule ennenaikaisia) on vielä matkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huoli työpaikoista on ymmärrettävä, mutta tuntuu silti järjettömältä pumpata rahaa tuollaiseen "kankkulan kaivoon" ilman minkäänlaisia takeita siitä, että se edes saadaan tuottamaan joskus jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaaran kaivoksen sulkeminen ja alueen maisemointi turvalliseksi lienee yhteiskunnan kannalta halvin ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Oletko käynyt missään Afrikan maassa? Minä olen 26:ssa. Afrikassa taitaa olla nykyään 55? valtiota niin suosittelen ystä... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image