Pääkirjoitukset

Jalkapallon sopupelit saatava loppumaan

Pääkirjoitukset 17.3.2011 0:00
Pääkirjoitus
Keskusrikospoliisi on ottanut kiinni seitsemän Suomessa pelaavaa sambialaista jalkapalloilijaa, joiden epäillään sotkeutuneen otteluiden lopputuloksen järjestelyihin.

Lisäksi on pidätetty singaporelaismies, jonka puolestaan epäillään lahjoneen pelaajia toivotun tuloksen saavuttamiseksi.

Pelien järjestely vedonlyöntitarkoituksessa on äärimmäisen vastenmielistä. Kyse on rikollisesta toiminnasta, jota harjoitetaan urheilun varjolla.

Sopupelit eivät ole mikään uusi asia jalkapallossa eivätkä muussakaan urheilussa.

Hyvässä muistissa on vielä 1998 julki tullut pesäpallon sopupelijupakka, jossa suuri joukko pelaajia ja heidän taustavoimiaan kärähti otteluiden järjestelemisestä. Sen seurauksena pesäpallon suosio romahti vuosikausiksi.

Jalkapallossa sopupeleistä puhuttiin jo 1960- ja 1970-luvuilla. Varsinkin kauden lopulla oli tapana junailla loppuottelupaikkoja ja putoamispelejä epäurheilijamaisesti.

Myöhemmin mukaan kuvaan tulivat kansainväliset vedonlyöjät. Vetoa alettiin lyödä mitä ihmeellisimmistä asioista. Vedonlyöjiä on kiinnostanut paitsi Veikkausliiga ja Ykkönen myös alemman tason pelit.

Selvitysten mukaan joissakin maissa kuten Malesiassa ja Singaporessa vedonlyönnistä on tullut kansanhuvia, ja lähes kaikki pääsarjojen pelit yritetään ratkaista muin kuin urheilullisin menetelmin.

Tutkinnan kohteena olevissa otteluissa seurojen ei epäillä osallistuneen junailuihin.

Todennäköisenä pidetään, että sopuilut ovat olleet joidenkin pelaajien ja heitä lahjoneen henkilön puuhastelua.

Jalkapallon maineen kannalta on tärkeää, että asiat selvitetään ja tällainen toiminta saadaan loppumaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

28
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
25
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
15
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
10
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
10
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
7
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
6
SDP:n Marin puolustaa avaustaan lyhyemmästä työajasta – "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image