Pääkirjoitukset

Italia sekaisin, Saksa seestyy

Pääkirjoitukset 7.3.2018 6:00
Pääkirjoitus

Italiassa on herätty arkeen ja jääty miettimään, mitä voittajat pystyvät tekemään vaalivoitollaan.

Muu Eurooppa huokasi helpotuksesta, kun Saksan sosialidemokraatit lopulta lupautuivat suureen koalitioon.

Italialaiset päästivät parlamenttivaaleissa protestin valloilleen. Populistipuolueiden sunnuntain vaaleissa saavuttaman voiton jälkeen Italiassa on herätty arkeen ja jääty miettimään, mitä voittoon yltäneet puolueet lopulta pystyvät tekemään vaalivoitollaan. Hallitusneuvotteluista ennakoidaan pitkiä ja vaikeita.

Kansalaiset joka tapauksessa osoittivat olevansa kyllästyneitä perinteisten puolueiden kykyyn ratkaista asioista ja kääntyivät yksinkertaisia vaihtoehtoja tarjoavien populistien puoleen. Vaaliteemoissa korostuivat erityisesti maahanmuutto ja EU-kriittisyys.

Italian suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi nousi populistinen Viiden tähden liike. Sitä enemmän ääniä sai kuitenkin neljän keskustaoikeistolaisen puolueen muodostama vaaliliitto, jonka sisällä Pohjoinen liitto peittosi yllättäen entisen pääministeri Silvio Berlusconin johtaman Forza Italian. Keskustavasemmistolainen vaaliliitto kärsi tappion.

Vaalituloksen pohjalta on vaikea nähdä, minkälainen hallitus Italiaan voitaisiin muodostaa. Mikään puolue tai vaaliliitto ei saanut enemmistöä taakseen, joten enemmistöhallitukseen tähtäävien on löydettävä sopivia hallituskumppaneita. Vaalitulos vahvisti myös sen, miten jakautunut Italia on niin maantieteellisesti kuin poliittisesti. Pohjoinen liitto, joka ennen vaaleja tiputti nimestään pois sanan pohjoinen, menestyi pohjoisessa ja Viiden tähden liike etelässä.

Mielenkiintoista onkin nähdä, minkälaisiin sopimuksiin ja myönnytyksiin tähän asti muiden puolueiden kanssa yhteistyöstä kieltäytynyt Viiden tähden liike lopulta on valmis, kun valta on käden ulottuvilla.

Viiden tähden liikkeen viesti on ristiriitainen ja sisältää niin oikeistolaisia kuin vasemmistolaisia teemoja. Liikkeen johtaja Luigi Di Maio onkin tehnyt täyskäännöksen kertomalla valmiudestaan keskustella kaikkien puolueiden kesken.

Hallitusvaltaan mielii myös keskustaoikeistolainen vaaliliitto, johon kuuluva Pohjoisen liiton puheenjohtaja Matteo Salvini on kertonut haluavansa pääministeriksi.

Italiassa hallituspohjan eteen joudutaan tekemään hartiavoimin töitä, sillä Viiden tähden liikkeen ja keskustaoikeistolaisen vaaliliiton yhteistyö näyttää epätodennäköiseltä. Seuraavaksi jännitetään, kenelle presidentti antaa hallituksenmuodostajan tehtävän.

Sen sijaan Saksassa laukesi lähes puolen vuoden mittainen pattitilanne, kun sosialidemokraatit suostuivat lopulta lähtemään kristillisdemokraattisen liittokansleri Angela Merkelin ja tämän baijerilaisen sisarpuolueen hallituskelkkaan.

Aiemmin vaalitappion kokeneet sosialidemokraatit kieltäytyivät hallitusvastuusta. Puolue houkuteltiin kuitenkin neuvottelupöytään, kun niin sanotun Jamaika-vaihtoehdon tunnustelut epäonnistuivat. Hallitukseen menoa kannatti lopulta selkeä enemmistö demareista.

Suuri koalitio jatkaa, mutta aiempaa heikompana. Muu Eurooppa huokasi joka tapauksessa helpotuksesta, kun Saksaan saatiin hallitus, joka toimii Eurooppaa yhdistävien poliittisten voimien puolesta.

MAINOS

Kommentoi

Toimiva euroalue edellyttäisi vahvaa solidaarisuutta jäsenmaiden kesken. Sitä ei ole olemassa. Tilanne näyttää kehittyvän entistä huonompaan suuntaan. Euroalueella ei ole hääppöistä tulevaisuutta. Se on korkeintaan kituuttamista. Sääli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Italia aikoo solmia ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopmuksen Venäjän kanssa. Maa aikoo myös erota Natosta pikimmiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka puolella Eurooppaa Eu kriittiset voimat vahvistuvat. Tämä Eurostoliitto hirvitys hajoaa vähitellen omaan majdottomuuteensa. Ei auta vaikka Eu kriittiset leimataan populisteiksi, populismi aletaan näkemään parhaana vaihtoehtona kun muuten ei voi vaikuttaa Eu diktatuurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Kerropa minullekin nuo yhteiskunnan hyvätuloisille jakamat sosiaaliavut ja kuinka yhteiskunta muutenkin auttaa hyvätuloi... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image