Pääkirjoitukset

Itä-Ukrainassa tarvitaan muuta kuin lisää aseita

Pääkirjoitukset 3.2.2015 0:00
Pääkirjoitus

Itä-Ukrainan sota on ajautunut pattitilanteeseen. Viime viikon lopulla epäonnistuneet neuvottelut osoittivat Ukrainan nykyhallintoa vastaan taistelevien Venäjän tukemien kapinallisten olevan haluttomia keskustelemaan sotatoimien lopettamisesta.

Kapinalliset hamuavat lisää alueita hallintaansa vahvistaakseen asemiaan tulevissa neuvotteluissa. Jossain vaiheessahan aseiden on pakko vaieta ja ratkaisua haettava neuvotteluteitse.

Ukrainan nykyhallinnolle tukea osoittaneessa Yhdysvalloissa on kasvanut paine toimittaa aseita maan armeijalle, joka on viime päivien taistelussa joutunut altavastaajan asemaan. Tähän saakka Yhdysvallat ei ole antanut aseapua, vaan on tyytynyt toimittamaan ukrainalaissotilaille suojavarusteita ja pimeänäkökiikareita.

Tilanne Itä-Ukrainassa on tulenarka. Yhdysvaltain aseapu saattaisi laajentaa sodan kokonaan uusiin mittasuhteisiin. Venäjän uho on sitä luokkaa, ettei se jättäisi vastaamatta Yhdysvalloille.

Yhdysvaltain aseavusta Venäjä saisi vain hyvän verukkeen osallistua nykyistä aktiivisemmin sotatoimiin. Jos tähän saakka apu on ollut verhottua tukemista, Yhdysvaltain kasvava panos voisi poistaa viimeisetkin esteet näkyvälle väliintulolle.

Viime hutikuussa käynnistynyt ja sotaan johtanut konflikti Itä-Ukrainassa on vaatinut YK:n mukaan jo yli 5 000 kuolonuhria. Lisäksi noin 900 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Sodan hinta on jo nyt liian suuri, joten kansainvälisen yhteisön on lisättävä ponnisteluja taisteluiden lopettamiseksi. Itä-Ukrainassa tarvitaan kaikkea muuta kuin lisää aseita. Mitä kauemmin sotatoimet kestävät, sitä mutkikkaammaksi tie ratkaisuun käy.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Mitähän ne mainitut kansainvälisen yhteisön ponnistelut voisi olla taisteluiden lopettamiseksi?
Onko oletettavaa, että Venäjä tuosta rauhoittuu, jos sille annetaan periksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:29
Matkustajajuna törmäsi karhuun Paltamossa – eläin saattaa olla vaarallinen, varoittaa poliisi
23:07
Inarinsaamelaisuus oli läsnä jo Kari Kyrön lapsuudenkodissa – "Saamelaiskäräjien tärkein tehtävä on saada rauha Saamenmaahan"
22:30
Oululaiset ottivat kantaa kaupungin budjettiin aluefoorumeissa – Kaakkurissa epäiltiin, että säästämisestä voikin koitua lisämenoja
22:15
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
64
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
58
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
55
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
39
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
37
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
31
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen ihminen ei ota työtä vastaan?

Sellainen ihminen joka saa sen rahan muuten kuin työtä toiselle tekemällä. Lue lisää...
awwq

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image