Pääkirjoitukset

Isompaa rytinää odotellessa – Oulun bud­jet­tie­si­tys ei järisytä kaupunkia, mutta tuleva kon­sult­ti­sel­vi­tys voi sen jo tehdä

KUVA: Jarmo Kontiainen
Pääkirjoitukset 9.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Oulun näkymissä on valoa ja varjoja. Kaupunki kasvaa, verotulot kasvavat, mutta niin paisuu velkataakkakin. Meneillään olevan konsulttiselvityksen tulokset eivät vaikuta nyt esiteltiin budjettiin. Niistä lääkkeistä väännetään tuonnempana.

Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan tiistaina esittelemä Oulun talousarvioesitys ei sisällä jättiyllätyksiä. Luottamushenkilöiden halusta korottaa veroprosenttia Laajala ei syty vaan haluaa nähdä myös lähivuosina lukeman tasan 20:ssä. Se on viisautta vaikka merkitseekin ikävää kulukarsintaa.

Laajala itse sanoi leikanneensa hallintokuntien esityksiä kohtuullisesti. Jos halutaan rajumpia säästöjä, hänen mukaansa on puututtava eri puolella kaupunkia ylläpidettäviin palveluihin. Ja kovemmat säästöt osuisivat väkisin kouluihin, päiväkoteihin ja henkilöstön määrään.

Tällaista runnausta ei ensi vuoden budjetissa ole.

Tulevan talousarvion käsittelyn taustalla on kuitenkin jo käynnissä toinen prosessi, joka voi merkitä isompaa rytinää hiukan tuonnempana. Ulkopuolinen konsultti tekee jo arviota Oulun taloudesta ja siitä, mitä tarvittaisiin sen tasapainottamiseksi.

Ulkopuolisen on helpompi puuttua poliittisesti herkkiin kysymyksiin kuten palvelurakenteeseen. Selvityksen määräaika on vuoden lopussa. Näin sen tulokset eivät ehdi pyöräyttää uusiksi talousarviota, joka on määrä hyväksyä valtuustossa 9. joulukuuta.

Jo nyt voi olettaa, että talouskeskustelun volyymi nousee ensi vuonna selvästi.

Oulun tulevien vuosien näkymissä on tuttua valoa mutta myös varjoja. Oulu on edelleen koko Suomessa voimakkaimmin kasvavia kaupunkiseutuja. Väestö on nuorta ja koulutettua. Työttömyys on laskussa. Linnanmaasta on tulossa Euroopan suurin sisäkampus.

Samaan aikaan Oulu ei voi väistää niitä talouden häiriöitä, jotka leviävät tänne ulkopuolelta. Taloussuunnittelua vaikeuttavat myös muun muassa hallitusohjelmaan ja valtion talousarvioon perustuvat kuntien lisävelvoitteet. Nyt niitä tulee esimerkiksi varhaiskasvatukseen.

Oulun kaupungin tuloista 60 prosenttia tulee verotuksesta ja siitä ylivoimaisesti suurin osa ansiotuloja verottamalla. Niinpä Ouluun pätee sama kuin koko maahan: talous oikenee, jos riittävän iso osa väestä käy palkkatyössä ja maksaa palkastaan verot.

Tässä on tehtävää muun muassa Business Oululle. Silti lopulta ratkaisevaa on se, onko Oulu houkutteleva uusille yrityksille ja uskaltavatko vanhat palkata uutta väkeä.

Jos kaupunginjohtajan esitys menee suunnilleen nykyisenlaisena läpi, Oulun nettovelanotto on ensi vuonna 86 miljoonaa euroa eli varsin paljon. Siinä mielessä ollaan kuitenkin terveellä pohjalla, että Oulun ei tarvitse ottaa niin sanottua syömävelkaa. Velkasaldo nousee investointien takia.

Ensi vuonna kaupungin velkamäärä nousisi jo yli 780 miljoonan. Asukaskohtainen velka olisi noin 3 800 euroa. Kaupunkien välisessä vertailussa lukema ei ole rumimmasta päästä.

Korkomenot ovat ensi vuonna 11 miljoonaa euroa. Onko summa suuri vain pieni, riippuu jälleen vertailukohdasta. Tuollakin summalla olisi kuitenkin mahdollista tehdä asukkaille konkreettista hyvää.

MAINOS

Kommentoi

On se vaan niin kummallista, että vaikka kaupungin hallinnossa on ainakin sen itsensä mielestä pätevää ja ainakin veronmaksajien mielestä hyvinpalkattua henkilökuntaa/virkamiehiä vaikka kuinka paljon, niin varsinainen kaupunginhallinnollinen työ, eli tulojen ja menojen täsmäytys pitää teettää tosi kalliisti erikseen maksettavilla konsulteilla!!!???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä ole ja tuohon konsultti pelleilyyn saatava selitys ja sassiin, heidän kustannukset kans veronmaksajien nähtäville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veroprosentti jos vielä nykyisestä nousee, niin pitkään haaveiltu ulkomaille muutto on edessä. Jo muissa Pohjoismaissa saa samoista hommista parempaa palkkaa, joten täällä ei pidä enää oikein muu kuin tottumus ja pieni mutta harveneva sukulaisten joukko...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
98
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
46
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
22
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
19
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image