Pääkirjoitukset

Iso kohu ku­lu­kor­vauk­sis­ta

Pääkirjoitukset 11.8.2018 6:00
Pääkirjoitus

Maakuntien kansanedustajien on asuttava jossakin istuntokauden aikana. Kulukorvaus on joustava tapa kattaa edustajantoimen menoja.

Jos järjestelmä koettelee kansalaisten oikeudentajua, on sitä muutettava. Kohujen perässä ei silti kannata juosta.

Kansanedustajien edustajantoimensa takia pääkaupunkiseudulta hankkimista asunnoista ja kulukorvauksista kohistaan, jälleen kerran. Ketään ei kuitenkaan pitäisi yllättää, että maakuntien kansanedustajat joutuvat järjestämään asumisensa Helsingissä jollakin tavalla.

Kalevan Oulun vaalipiirin kansanedustajien keskuudessa tekemä selvitys osoittaa yleisen tilanteen (Kaleva 10.8.), jonka mukaan kansanedustajien kakkosasuntoina on vuokra- ja omistusasuntoja.

Lähes kaikki pohjoisen edustajat saavat korotettua noin 1 800 euron kulukorvausta. Kulukorvaus ei erottele, onko kakkosasunto omistus- vai vuokra-asunto. Osalle kelpaa vaatimaton luukku, kun osa haluaa perhesyistä asua väljemmin. Ei ole tavatonta, että kansanedustajat, joilla on pieniä lapsia, ottavat lapset mukaansa.

Kotipaikasta riippuen porrastettu kulukorvaus korvaa kakkosasunnon menojen lisäksi muita kuluja, joita kansanedustajan tehtä-vien hoitamisesta seuraa. Kulukorvausta saavat myös pääkaupunkiseudulta valitut kansanedustajat.

Kansanedustajat eivät saa tavallista palkkaa eikä heidän työehtojaan säädellä työehtosopimuksessa. Kansanedustajien palkka on palkkio ja kulukorvaus. Joustavaksi koetun kulukorvauksen puitteissa on edustajan oma asia, minkälaisen asunnon hän hankkii vai tyytyykö saunaan, kellariin tai autokatokseen.

Vaihtoehtoisten asumismuotojen ongelma on siinä, jos niitä ei ole tarkoitettu asuinkäyttöön. Onko se sitten syy evätä korotettu kulukorvaus, on eduskunnan hallinto-osastolla parhaillaan selvitettävänä.

Jos kansalaiset moraalisen tuohtumuksen vallassa epäilevät, että kansanedustajat huijaavat tai saavat asumisjärjestelyillään ansiotonta etua, on järjestelmää mahdollista muuttaa.

Miten olisi kansanedustaja-asuntolan rakentaminen Helsingin Töölöön? Pitäisikö silloin myös pääkaupunkiseudun kansanedusta-jien asua viikot asuntolassa erossa perheistään?

Kuittipohjainen järjestelmä todellisten menojen perusteella on yksi vaihtoehto. Silloin on määriteltävä, mitkä menot olisivat sallittuja vai olisiko piikki auki. Ensimmäiseksi pitäisi arvioida, paljonko kakkosasunto saa maksaa.

Pitäisikö samalla ohjeistaa, miten usein edustaja saisi käydä tapaamassa vaalipiirinsä äänestäjiä? Helsinkiläisedustajille tämä ei olisi ongelma, sillä he ovat vaalipiirissään heti, kun poistuvat eduskuntatalosta. Tasapuolisuus ainakin toteutuisi, jos eduskunta pantaisiin istumaan vuoron perään jokaisessa vaalipiirissä.

Kuten edelliset vaihtoehdot osoittavat, kannattaa kansanedustajien asumis- ja kulukorvausten paheksunnassa säilyttää maltti. Kansanedustajat eivät ole tavallisessa työsuhteessa, vaan luottamustoimessa, jonka jatkosta äänestetään neljän vuoden välein. Palkkio ja kulukorvaus mahdollistavat sen, että kuka tahansa voi valituksi tullessaan toimia kansanedustajana niin kauan kuin luottamusta riittää.

MAINOS

Kommentoi

On kyllä kohujen perässä juostu kymmeniä vuosia. Jalasmökki kohukin on ollut lähes päivittäin joidenkin hampaissa kymmeniä vuosia. "Lauta Matti" liikanimikin on jäänyt elämään. Tuleeko seuraavaksi "Saunamajuri" Hakkarainen pysyväksi nimeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajat tonkii tunkiota. Vaalit kun lähestyy, on silloin luonnollista, että lapioidaan p-kasaa. Sipilä puhui kaikenmaan dosenteista tms. Nyt voidaan puhua kaiken maailman toimittajista. Tämä varmaan ratkaisee soten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:13
Petollisen kaunis, mutta hauras jokijää houkuttaa turisteja selfiekuvauksiin – Rovaniemellä vapaaehtoispartiot varoittavat matkailijoita menemästä Kemijoen jäälle
14:59
Lyttykuonoisilta koirilta löytyi samankaltainen geenivirhe kuin ihmisiltä, joilla on vaikea kehitysvamma – näkyvin piirre on kallonmuoto, kuten bostoninterrierillä Tilaajille
13:32
Pakettiauto ajoi ulos ja päätyi kyljelleen Kemi-Tornio-moottoritiellä - kuski vietiin sairaalaan
12:55
Litiumparistoja sisältänyt merikontti leimahti tuleen AkkuSer Oy:n pihassa Nivalassa - ympäristölle ei ollut vaaraa
12:17
Oamkin fysioterapeuttiopiskelijat haluavat herätellä kouluja ergonomia-ajatteluun
12:00
Sisäministeri Mykkänen lopettaisi EU:n muovijätteen viennin - "Viemällä muovijätettä olemme osa maailman valtamerien muoviongelmaa"
11:42
Suomi kykenee yllättäen lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen, kertoo HS –  taustalla kertaerä, jota ilman velka kasvaisi yhä
55
Toimiiko kännykkäsi enää kolmen vuoden jälkeen? – Googlella on valta päättää älylaitteesi käyttöikä
41
Puheenaihe: Kannattaako veronpalautus kuluttaa jouluun kuten moni tekee? Merkillinen ajatus, kannattaisi lyhentää velkoja, sanovat talousasiantuntijat
36
SAK:n kysely: Aktiivimalli rankaisee etenkin yli 55-vuotiaita, vaikeinta Pohjois-Suomessa - "Kyse pelkästä työttömyysturvan leikkauksesta ennestään pienistä tuloista"
19
Hukkumistilastot synkät niin koko maassa kuin Pohjois-Pohjanmaallakin, hukkuja on yleensä mies – Jos jää pettää, toimi näin
13
Suomi kykenee yllättäen lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen, kertoo HS –  taustalla kertaerä, jota ilman velka kasvaisi yhä
8
Moni arvostelija ei jaksanut laskea Oulun kaupunkipyöräjärjestelmän todellista hintaa – se on jopa halpa Lukijalta
8
Katowicen ilmastokokous jumittaa nyt päästöjen laskemisessa – Satu Hassi: "Osa maista haluaa tienata kahteen kertaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

"eläkekatto pitäisi vetää todella alas, että sillä olisi käytännön merkitystä" Otetaan vertailukohdaksi se, että Suomi ... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image