Pääkirjoitukset

Iso kohu ku­lu­kor­vauk­sis­ta

Pääkirjoitukset 11.8.2018 6:00
Pääkirjoitus

Maakuntien kansanedustajien on asuttava jossakin istuntokauden aikana. Kulukorvaus on joustava tapa kattaa edustajantoimen menoja.

Jos järjestelmä koettelee kansalaisten oikeudentajua, on sitä muutettava. Kohujen perässä ei silti kannata juosta.

Kansanedustajien edustajantoimensa takia pääkaupunkiseudulta hankkimista asunnoista ja kulukorvauksista kohistaan, jälleen kerran. Ketään ei kuitenkaan pitäisi yllättää, että maakuntien kansanedustajat joutuvat järjestämään asumisensa Helsingissä jollakin tavalla.

Kalevan Oulun vaalipiirin kansanedustajien keskuudessa tekemä selvitys osoittaa yleisen tilanteen (Kaleva 10.8.), jonka mukaan kansanedustajien kakkosasuntoina on vuokra- ja omistusasuntoja.

Lähes kaikki pohjoisen edustajat saavat korotettua noin 1 800 euron kulukorvausta. Kulukorvaus ei erottele, onko kakkosasunto omistus- vai vuokra-asunto. Osalle kelpaa vaatimaton luukku, kun osa haluaa perhesyistä asua väljemmin. Ei ole tavatonta, että kansanedustajat, joilla on pieniä lapsia, ottavat lapset mukaansa.

Kotipaikasta riippuen porrastettu kulukorvaus korvaa kakkosasunnon menojen lisäksi muita kuluja, joita kansanedustajan tehtä-vien hoitamisesta seuraa. Kulukorvausta saavat myös pääkaupunkiseudulta valitut kansanedustajat.

Kansanedustajat eivät saa tavallista palkkaa eikä heidän työehtojaan säädellä työehtosopimuksessa. Kansanedustajien palkka on palkkio ja kulukorvaus. Joustavaksi koetun kulukorvauksen puitteissa on edustajan oma asia, minkälaisen asunnon hän hankkii vai tyytyykö saunaan, kellariin tai autokatokseen.

Vaihtoehtoisten asumismuotojen ongelma on siinä, jos niitä ei ole tarkoitettu asuinkäyttöön. Onko se sitten syy evätä korotettu kulukorvaus, on eduskunnan hallinto-osastolla parhaillaan selvitettävänä.

Jos kansalaiset moraalisen tuohtumuksen vallassa epäilevät, että kansanedustajat huijaavat tai saavat asumisjärjestelyillään ansiotonta etua, on järjestelmää mahdollista muuttaa.

Miten olisi kansanedustaja-asuntolan rakentaminen Helsingin Töölöön? Pitäisikö silloin myös pääkaupunkiseudun kansanedusta-jien asua viikot asuntolassa erossa perheistään?

Kuittipohjainen järjestelmä todellisten menojen perusteella on yksi vaihtoehto. Silloin on määriteltävä, mitkä menot olisivat sallittuja vai olisiko piikki auki. Ensimmäiseksi pitäisi arvioida, paljonko kakkosasunto saa maksaa.

Pitäisikö samalla ohjeistaa, miten usein edustaja saisi käydä tapaamassa vaalipiirinsä äänestäjiä? Helsinkiläisedustajille tämä ei olisi ongelma, sillä he ovat vaalipiirissään heti, kun poistuvat eduskuntatalosta. Tasapuolisuus ainakin toteutuisi, jos eduskunta pantaisiin istumaan vuoron perään jokaisessa vaalipiirissä.

Kuten edelliset vaihtoehdot osoittavat, kannattaa kansanedustajien asumis- ja kulukorvausten paheksunnassa säilyttää maltti. Kansanedustajat eivät ole tavallisessa työsuhteessa, vaan luottamustoimessa, jonka jatkosta äänestetään neljän vuoden välein. Palkkio ja kulukorvaus mahdollistavat sen, että kuka tahansa voi valituksi tullessaan toimia kansanedustajana niin kauan kuin luottamusta riittää.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

On kyllä kohujen perässä juostu kymmeniä vuosia. Jalasmökki kohukin on ollut lähes päivittäin joidenkin hampaissa kymmeniä vuosia. "Lauta Matti" liikanimikin on jäänyt elämään. Tuleeko seuraavaksi "Saunamajuri" Hakkarainen pysyväksi nimeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajat tonkii tunkiota. Vaalit kun lähestyy, on silloin luonnollista, että lapioidaan p-kasaa. Sipilä puhui kaikenmaan dosenteista tms. Nyt voidaan puhua kaiken maailman toimittajista. Tämä varmaan ratkaisee soten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image