Pääkirjoitukset

Iso kohu ku­lu­kor­vauk­sis­ta

Pääkirjoitukset 11.8.2018 6:00
Pääkirjoitus

Maakuntien kansanedustajien on asuttava jossakin istuntokauden aikana. Kulukorvaus on joustava tapa kattaa edustajantoimen menoja.

Jos järjestelmä koettelee kansalaisten oikeudentajua, on sitä muutettava. Kohujen perässä ei silti kannata juosta.

Kansanedustajien edustajantoimensa takia pääkaupunkiseudulta hankkimista asunnoista ja kulukorvauksista kohistaan, jälleen kerran. Ketään ei kuitenkaan pitäisi yllättää, että maakuntien kansanedustajat joutuvat järjestämään asumisensa Helsingissä jollakin tavalla.

Kalevan Oulun vaalipiirin kansanedustajien keskuudessa tekemä selvitys osoittaa yleisen tilanteen (Kaleva 10.8.), jonka mukaan kansanedustajien kakkosasuntoina on vuokra- ja omistusasuntoja.

Lähes kaikki pohjoisen edustajat saavat korotettua noin 1 800 euron kulukorvausta. Kulukorvaus ei erottele, onko kakkosasunto omistus- vai vuokra-asunto. Osalle kelpaa vaatimaton luukku, kun osa haluaa perhesyistä asua väljemmin. Ei ole tavatonta, että kansanedustajat, joilla on pieniä lapsia, ottavat lapset mukaansa.

Kotipaikasta riippuen porrastettu kulukorvaus korvaa kakkosasunnon menojen lisäksi muita kuluja, joita kansanedustajan tehtä-vien hoitamisesta seuraa. Kulukorvausta saavat myös pääkaupunkiseudulta valitut kansanedustajat.

Kansanedustajat eivät saa tavallista palkkaa eikä heidän työehtojaan säädellä työehtosopimuksessa. Kansanedustajien palkka on palkkio ja kulukorvaus. Joustavaksi koetun kulukorvauksen puitteissa on edustajan oma asia, minkälaisen asunnon hän hankkii vai tyytyykö saunaan, kellariin tai autokatokseen.

Vaihtoehtoisten asumismuotojen ongelma on siinä, jos niitä ei ole tarkoitettu asuinkäyttöön. Onko se sitten syy evätä korotettu kulukorvaus, on eduskunnan hallinto-osastolla parhaillaan selvitettävänä.

Jos kansalaiset moraalisen tuohtumuksen vallassa epäilevät, että kansanedustajat huijaavat tai saavat asumisjärjestelyillään ansiotonta etua, on järjestelmää mahdollista muuttaa.

Miten olisi kansanedustaja-asuntolan rakentaminen Helsingin Töölöön? Pitäisikö silloin myös pääkaupunkiseudun kansanedusta-jien asua viikot asuntolassa erossa perheistään?

Kuittipohjainen järjestelmä todellisten menojen perusteella on yksi vaihtoehto. Silloin on määriteltävä, mitkä menot olisivat sallittuja vai olisiko piikki auki. Ensimmäiseksi pitäisi arvioida, paljonko kakkosasunto saa maksaa.

Pitäisikö samalla ohjeistaa, miten usein edustaja saisi käydä tapaamassa vaalipiirinsä äänestäjiä? Helsinkiläisedustajille tämä ei olisi ongelma, sillä he ovat vaalipiirissään heti, kun poistuvat eduskuntatalosta. Tasapuolisuus ainakin toteutuisi, jos eduskunta pantaisiin istumaan vuoron perään jokaisessa vaalipiirissä.

Kuten edelliset vaihtoehdot osoittavat, kannattaa kansanedustajien asumis- ja kulukorvausten paheksunnassa säilyttää maltti. Kansanedustajat eivät ole tavallisessa työsuhteessa, vaan luottamustoimessa, jonka jatkosta äänestetään neljän vuoden välein. Palkkio ja kulukorvaus mahdollistavat sen, että kuka tahansa voi valituksi tullessaan toimia kansanedustajana niin kauan kuin luottamusta riittää.

MAINOS

Kommentoi

On kyllä kohujen perässä juostu kymmeniä vuosia. Jalasmökki kohukin on ollut lähes päivittäin joidenkin hampaissa kymmeniä vuosia. "Lauta Matti" liikanimikin on jäänyt elämään. Tuleeko seuraavaksi "Saunamajuri" Hakkarainen pysyväksi nimeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajat tonkii tunkiota. Vaalit kun lähestyy, on silloin luonnollista, että lapioidaan p-kasaa. Sipilä puhui kaikenmaan dosenteista tms. Nyt voidaan puhua kaiken maailman toimittajista. Tämä varmaan ratkaisee soten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

109
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
97
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
82
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
38
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
30
Fortumin hallituksen ex-puheenjohtaja Sari Baldauf: En koe, että Niinistö olisi painostanut Fortumia Fennovoima-asiassa
23
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image