Pääkirjoitukset

Irtoheittoja hävittäjistä

Pääkirjoitukset 29.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Hävittäjähankinnan hinta on kova, ja se hermostuttaa poliitikkoja vaalien alla.

Keskustelua sopii hankinnasta käydäkin, mutta samalla pitää tunnustaa, että koko Suomen uskottava puolustus maksaa.

Ilmavoimien hävittäjäkaluston uusiminen nytkähtää tällä viikolla eteenpäin. Viimeistään torstaina Suomella pitäisi olla alustavat tarjoukset kaikilta viideltä tarjouskilpaan osallistuvalta valmistajalta.

Kyseessä on 7–10 miljardin arvoisen kaupan välivaihe. Varsinainen konevalinta tehdään vuonna 2021. Nykyisten Hornetien käyttöikä päättyy vuoteen 2030 tultaessa.

Kun hankinnan hinta on poikkeuksellinen, se luonnollisesti nostattaa keskustelua. Hankintahinnan päälle tulevat vielä koneiden ylläpidon kustannukset. Ne voivat nostaa kustannuksia jopa parilla-kolmellakymmenellä miljardilla.

Hankintaan tarvitaan uutta lainanottoa. Koneiden ylläpidon on sen sijaan määrä hoitua normaalien puolustusmäärärahojen kautta.

Vaikka summat ampaisevat taivaisiin, kustannukset on syytä suhteuttaa koneen käyttöikään. Uudet monitoimihävittäjät on määrä pitää ilmassa vuoteen 2060 asti. Puhutaan 64 koneesta.

Keskustelua uusista hävittäjistä tarvitaan, sillä se avaa hankinnan perusteita myös kansalaisille. Tärkeä linja-asiakirja on puolustuspoliittinen selonteko. Sen mukaan Horneteihin perustuva Ilmavoimien suorituskyky korvataan ”täysimääräisesti” turvallisuusympäristön vaatimusten mukaan.

Uusienkin hävittäjien toimintasäde on noin 500 kilometriä. Suomen pituus on vajaat 1 200 kilometriä. Se on yksi lähtökohta keskustelulle koneiden määrästä.

Yli 60:een nousevasta konemäärästä on puolueista toistaiseksi luopunut vasemmistoliitto, jolle puolustushankinnat usein aiheuttavat nielemisvaikeuksia. Yllättävämpää on, että epäröintiä näkyy myös SDP:ssä ja perussuomalaisissa.

SDP:ssä puheenjohtajaa Antti Rinnettä tuuraava Sanna Marin totesi Ylellä, että hankittavien koneiden määrä ”ei voi olla kiveen hakattu”. Toisaalta Marin totesi, että Suomella on vastakin oltava uskottava ilmapuolustus.

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mukaan taas on tärkeää pitää huolta ennen kaikkea Maavoimien kalustosta ja koulutuksesta sekä ilmatorjunnasta. Myöhemmin Halla-aho tarkensi toteamalla, että puolue on sitoutunut hävittäjäkaluston korvaamiseen.

Pudotushuutokauppaan osallistui puolustusministeri Jussi Niinistökin (sin.), jonka mukaan vasta sadasta koneesta voisi olla levollinen. Ei kaikkein viisain kommentti tilanteessa, jossa sarkastiset heitot vain sekoittavat keskustelua.

On toivottavaa, ettei keskustelu karkaa vaalienkaan alla käsistä. Viisasta olisi antaa kuunnella sotilaita asiassa, jonka he parhaiten tuntevat – kunhan hinta pysyy kehyksissään.

Poliitikkojen olisi syytä pidättäytyä tässä vaiheessa myös nostamasta esiin omia suosikkejaan. Ne kommentit eivät tee tarjouskilvasta helpompaa.

Ylipäätään kyseessä on niin kallis päätös, että lunta tulee poliitikkojen tupiin joka tapauksessa. Suomen hallitus pystyi kuitenkin 1990-luvullakin syvän laman aikana tekemään kalliina pidetyn F/A-18-hankinnan. Noista vuosista jännitteet Suomen ympäristössä eivät ole ainakaan lientyneet.

MAINOS

Kommentoi

"Uusienkin hävittäjien toimintasäde on noin 500 kilometriä."

Tämä riippuu täysin konetyypistä, liikkumisnopeudesta ja koneen lastista, se voi olla myös 1500km.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti riippuu.

Esimerkiksi F-35A on nimenomaisesti suunniteltu pitkille missioille, joten sen toimintasäde on hyvin paljon pitempi. Mutta toki yliääninopeudella kuluu bensaa nopeammin eikä täydellä painolla nousta maantietukikohdista, mikä saattaa olla rajoittavin tekijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"samalla pitää tunnustaa, että koko Suomen uskottava puolustus maksaa."
Miten alle sata hävittäjää ja uskottava puolustus liittyy yhteen? Kyllä maataistelut sodan ratkaisee tai ydinsota. Eri asia on, onko meillä mitään puolustettavaa, on nimittäin tullut Suomi rajusti alas Kekkosen ajoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävittäjät "maistuvat" rahansiirrolta Suomesta Yhdysvaltoihin, on niin selvät sävelet hävittäjien ostohankkeessa. Suomi on ollut viime vuosina rahasampona sijoittajille, tiedotusvälineistä luettuna: kaivokset, sähkönsiirto ja viimeisimpänä vanhustenhoito. Pääomasijoittajat ja suuret ulkomaalaiset yritykset siirtävät voittoja Suomesta pois, ei kerry yhteisöveroa ollenkaan. Kaivoksista jäävät vain jäljelle Suomeen kuopat ja pilattu luonto. Sähkölaskut ovat ylittäneet kipurajan ulkomaalaisen yrityksen omistamissa sähköverkoissa. Vanhuksilla tehdään bisnestä, kuka tämän idean keksi Suomessa. Sote-uudistuksessa lisätään "puita pesään" eli vanhusten "hoitoyritykset" valvoisivat itse itseään, hah, hah. Miten hävittäjäkaupoissa onnistutaan paremmin kuin Suomen luonnonvarojen ja muun kansallisen perusturvan sekä omaisuuden hoidossa. Pelottaa, Suomea rahastetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kai hävittäjät ostetaan mieluiten Yhdysvalloista, jotta ostetaan liittolaisuus.

Vaihtoehtoina ovat
- Super Hornet: tulee edullisimmaksi, siirtymäkulut mukaan laskien, mutta voi myöhemmin vanhentua käsiin. Trump haluaa myydä näitä, minkä vuoksi hinta voi tippua (suhteessa seuraavaan) ja kaupan päälle voi saada pelottavia ohjuksia (mikä voi olla tärkeämpää kuin lavetti).
- F-35A: olisi ilmassa kaikkein suurin pelote, mutta vaadittavan 48 toimintakykyisen koneen ylläpito vaatii 96 konetta, koska lähes puolet koneista on aina huollossa (joskus ulkomailla, jossa myös osa koulutuksesta tapahtuisi). Heikko kohta on kiitotievaatimus: nykyisellään ei pysty operoimaan maantietukikohdista lainkaan, mikä on este hankinnalle.
- F-35B: pystyy nousemaan miltä tahansa tienpätkältä ja laskeutumaan ostarin parkkipaikalle. Huollontarve on vieläkin suurempi kuin A-mallilla ja hintaa puolet enemmän. Muuten olisi ideaalisin valinta Suomelle (vaikka on lyhempi lentomatka ja pienempi pommikuorma kuin A-mallilla, mutta Suomelle eivät ole niin kriittisiä).

Häiveominaisuudet voivat tuottaa etua, vaikka todennäköisesti Venäjä pystyykin kehittämään vastavälineet, jolloin kaikki on hämäyksen ja häirinnän varassa.

Gripen E/F tulisi mahdollisesti jopa puolet halvemmaksi kuin F-35, mutta Ruotsin liittolaisuus ei tuo kovin paljon uskottavuutta. Paras kompromissi olisi Typhoon, joka on torjuntahävittäjäksi suunniteltu, mutta saattaa kaatua hintaan. Rafaleen ei usko kukaan, vaikka ei sekään huono laite ole, mutta osin yhteensopimaton lähes kaikkien Suomessa olemassaolevien asejärjestelmien kanssa - Ranskan pitää subventoida hintaa aina rankasti, jotta se pärjäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolustusbudjetti ja puolustuksen tasapainoisuus ovat asioita, joista pitää keskustella. Jos puolustusministeri heittää muun luvun kuin ei-niin-kiveen-hakattu 64, hän ei voi uskottavasti kieltää toisia pohtimasta muita lukuja.

Totta ihmeessä hävittäjien määrä riippuu monesta tekijästä, kuten
- hävittäjän hinta, myös elinkaari
- hävittäjän suorituskyky
- hävittäjän huollontarve
- teknologian kehitys
- vaihtoehtoisten puolustusvälineiden kehitys

Maasta laukaistavat it-ohjukset eivät voi korvata hävittäjiä, koska niillä ei saa ikinä peitettyä koko maata, mutta ilmasta ilmaan -ohjuksia voidaan sijoittaa mihin tahansa lentävään esineeseen. Esimerkiksi halvalla potkurirobotilla sellainen saadaan 7 km korkeuteen, ilmalaivalla/-pallolla yli 20 km korkeuteen, mistä kantomatka on ihan eri luokkaa kuin maasta ammuttuna. Ne ovat toki helposti alas ammuttavissa, mutta kuka lentäjä viitsii vaarantaa oman henkensä sellaisen edestä, kun vielä suurin osa lentävistä esineistä on hämäysmaaleja?

Risteilyohjuksia (JASSM tai vastaava, esim Tomahawk) voi myös laukaista maalta, vedestä tai ilmasta robottikoneesta. Suomen ratifioimaton sopimus kieltää maalta laukaistavat risteilyohjukset, joiden kantomatka on 500-5000 km, mutta pätemättömän säännön voi kiertää laittamalla laukaisualustan lossiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image