Pääkirjoitukset

Iran-tutkimuksen poisto näyttää silkalta hölmöilyltä

Pääkirjoitukset 29.10.2013 0:00
Pääkirjoitus

Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) johdon päätös poistaa Iranin ulko- ja sisäpolitiikkaa koskeva tutkimus verkkosivuiltaan nousi uutiseksi viikonvaihteessa. Helsingin Sanomat kertoi MPKK:n strategian laitoksen poistaneen iranilaistaustaisen Alan Salehzadehin tutkimuksen sen jälkeen, kun Iranin suurlähettiläs Seyed Rasoul Mousavi oli vieraillut laitoksella.

Sunnuntaihin mennessä Iran-tutkimus oli jo tavoittanut Suomen hallituksen. Puolustusministeri Carl Haglund peräsi Helsingin Sanomissa MPKK:ltä selvitystä tapahtuneesta, ja vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö ihmetteli tapahtunutta Facebook-sivuillaan.

Lisää löylyä tuli maanantaina, kun koulun julkaisutoimikunnan puheenjohtaja Pekka Sivonen vakuutti tutkimuksen käyneen läpi normaalin tarkastusprosessin ennen julkaisua. Lähteet ja viitteet olivat kunnossa. Iranin suurlähettiläs puolestaan korosti, ettei ole painostanut MPKK:ta millään tavalla. Tutkimusta koskevat päätökset on tehty koulun sisällä itsenäisesti.

Ministeri Haglund toimi ripeästi ja ihan oikein vaatiessaan selvityksen, varsinkin kun tapaus oli saanut julkisuutta. Sellaista kuvaa ei saa syntyä Suomen sisälle eikä etenkään maan rajojen ulkopuolelle, että vapaa ja itsenäinen tutkimus olisi maassamme jollakin tavalla uhattuna.

Tähän mennessä esiin tulleiden seikkojen perusteella kyseessä on silkka hölmöily maanpuolustuskorkeakoulussa. Jos tutkija Salehzadehin työn laadussa oli jonkun mielestä huomauttamista, siitä olisi pitänyt keskustella tutkijan kanssa etukäteen. Myös Iranin virallinen edustaja voi esittää julkisesta tutkimuksesta mielipiteensä, ja tutkija voi ottaa sen huomioon tai jättää ottamatta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Enpä olisi uskonut , että MPKK olisi näin rähmällään ja suomettuneen oloinen. Eiköhän jätetä se 70-luku jo taakse ja ollaan sitä mieltä mitä ollaan, nöyristelemättä. Insinööri oli tämänkin takana ja kommodorit nyökyttelee. Matomaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsenäisen valtion, joka ei ole hyökännyt toiseen maahan, kuvaileminen terroristivaltioksi, jonka päätehtävä on valmistaa (olemattomia) ydinaseita ei ole mitenkään hyvän maun mukaista, sekä jotain lähdekritiikkiäkin pitäisi olla. Varmasti jokainen hieman maailman tilannetta seurannut huomaa, kuinka tarkoitushakuista soopaa tuuteista suolletaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:05
Tämä jättimäinen piparitalo lähti täysin lapasesta – karkkiakin kului kymmeniä kiloja
12:50
Monen kodin ongelma: Ilma ei vaihdu kunnolla, seurauksena voi olla monenlaisia terveyshaittoja – "Todella tyypillistä, että suodattimet vaihdetaan aivan liian harvoin"
12:41
Ikoninen näyttelijä Anna Karina on kuollut – tuli tunnetuksi 1960-luvulla
12:38
Päivi Räsänen täyttää 60 vuotta – nyt hän kertoo, miksi lähti politiikkaan ja katuuko rikostutkintaan johtaneita twiittejä
12:17
Nuorten maajoukkue on lähes valmis Tšekin MM-kisoihin – Näin kommentoi Kärppien Aku Räty: "Ei voi olla kuin hyvällä fiiliksellä"
11:46
Mitä pitää muistaa, kun polttaa kynttilöitä? "Tilassa ei saa olla valvomatta lapsia tai kotieläimiä"
11:00
1900-luvulla psykopatia oli tarttuva diagnoosi – jopa Oulussa evakkomatkalla tarpeeseen näpistänyt äiti leimattiin hysteeriseksi psykopaatiksi Tilaajille
206
Puheenaihe: Herättääkö tiernaesitys rasistisia mielikuvia? "Esitysten ei tulisi loukata mitään ihmisryhmää"
19
Yhteiskuntamme ei kestä liian helposti syttyviä lakkoja Lukijalta
18
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
16
Hyvä paha ydinvoima – EU:ssa sen rooli on yhä ristiriitainen, ja parlamentissa vastustus voi jopa kasvaa
12
Näkökulma: Kohutussa ulkoministeriössä tehtävä voi vaihtua tiuhaan – näin urakehitys poikkeaa muista ministeriöistä
11
Puolustusministeri Kaikkonen al-Holista Ylellä: Sydän sanoo, että vähintään lapsia pitäisi auttaa –  vähemmän ymmärrystä löytyy naisten auttamiseen
7
Puolustusministerit Kaikkonen ja Hultqvist: Suomi ja Ruotsi tiivistävät entisestään puolustusyhteistyötä – määritämme yhteiset askeleet myös kriisiolojen varalle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä Koillismaalla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Isäni(kin) oli sodassa Suomea puolustamassa

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietääkö kukaan tappiota tehnyttä sijoittajaa?

Niinhän sitä voisi luulla, mutta todellisuudessa sijoittajat mahdollistavat työmiesten työpaikat Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image