Pääkirjoitukset

Iran ja USA so­vin­nol­li­si­na

Pääkirjoitukset 27.9.2013 0:00
Pääkirjoitukset

Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat olleet syväjäässä jo vuodesta 1979. Jääkausi alkoi, kun islamilainen vallankumous syrjäytti shaahi Reza Pahlavin ja kun satoja amerikkalaisia pidettiin yli vuoden panttivankeina Yhdysvaltain Iranin-suurlähetystössä.

Hyiset suhteet ovat alkaneet yhtäkkiä sulaa. Maiden presidentit ovat kirjoittaneet sovinnollisia kirjeitä, ja uusi presidentti Hassan Ruhani on sanonut, ettei Iran pyri rakentamaan ydinasetta missään oloissa.

Sovintoeleet jatkuivat tällä viikolla YK:n yleiskokouksessa. Presidentti Barack Obama ja Ruhani eivät sentään paiskanneet kättä saati tavanneet, mutta ilmassa oli silti liennytyksen merkkejä.

Maltillisten äänin uudeksi presidentiksi kesällä valitun Ruhanin linja ja tyyli poikkeavat hänen edeltäjänsä Mahmud Ahmadinejadin räyhäämisestä kuin yö päivästä. Oli iranilaisittain tavatonta, että Ruhani, toisin kuin Ahmadinejad, tuomitsi CNN:n haastattelussa juutalaisten kansanmurhan.

Iran vapautti äsken 80 poliittista vankia ja näyttää haluavan päästä kompromissiin ydinohjelmaansa koskevassa kiistassa.
Uudet tuulet eivät johdu vain Ruhanin valinnasta. Ylintä valtaa Iranissa käyttää ajatollah Ali Khamenei, jonka pitkänä valtakautena Iran on vetänyt taipumatonta linjaa. Ruhani ei voi toimia ilman Khamenein valtuutusta.

Suunnanmuutoksen takana voi olla se, että Yhdysvaltain ja EU:n talouspakotteet purevat syvälle. Iranin tärkein tulonlähde, öljynvienti, on romahtanut pakotteiden takia alle puoleen niitä edeltäneestä ajasta. Inflaatio laukkaa yli 40 prosentin vauhtia, mikä lisää vaaraa kansalaisten tyytymättömyyden purkautumisesta levottomuuksiksi.

Iranista on suora kytkös Syyrian sisällissotaan. Venäjän ohella Iran on Syyrian hallinnon tärkein tukija ja aseistaja. Ruhani sanoi YK:ssa Iranin olevan valmis yhteistyöhön myös Syyrian kysymyksessä.

Aiemmin Yhdysvallat ei ole sulkenut pois aseellistakaan vaihtoehtoa varmistaakseen sen, ettei Iran saa käsiinsä ydinasetta. Obama ei väläyttänyt enää tätä vaihtoehtoa, vaikkakin teki selväksi Yhdysvaltain olevan valmis estämään, ettei Iran saa ydinasetta. Jos kiista ydinohjelmasta saataisiin ratkaistuksi, suurin parempien suhteiden este olisi poissa, Obama antoi ymmärtää.

Obaman puolelta sovinnollisuus kummunnee siitä, että hänen presidenttikautensa on jo hyvän matkaa yli puolivälin. Hän sanoi satsaavansa loppukaudellaan paljon Iranin ydinkiistaan ja Lähi-idän rauhan etsintään. Onnistumalla näissä asioissa hän menisi historiaan.

Sovinto on silti yhä kaukana. Iranin sovinnollisuus voi vaihtua yhdessä yössä vanhaan sotaisaan retoriikkaan. Iranin vanhoilliset voimat ovat yhä vahvoilla. Tähän viittasi se, että Ruhanin holokaustilausuntoa väitettiin Iranissa väärin käännetyksi.

Obaman niskaan taas huohottaa kongressi, jossa pehmoilua Iranin suuntaan ei katsota hyvällä. Myös Yhdysvaltain lähiliittolainen Israel on huolissaan tukipylväänsä hymykampanjasta verivihollisensa kanssa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hmmm, taitavat Iranin ja Yhdysvaltojen huonot välit juontaa ainakin vuoteen 1953, jolloin Yhdysvallat syöksi vallasta demokraattisesti valitun pääministerin Mossadeqin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:19
Poliisi valvoo huomisaamusta alkaen ajonopeuksia kaikilla kameroillaan
15:51
Asuminen nielaisee suomalaisten tuloista ylivoimaisesti eniten – palkkojen nousu helpottaa vuokralaisia
15:48
Kokoomusjohtaja Orpo Oulussa: Verokina on myrsky vesilasissa – "Emme aja suuria veronkevennyksiä, vaan sitä, ettei keneltäkään oteta enempää."
15:36
Pelastiko varmistin poliisien hengen Oulussa? Syyttäjä: Yritti murhata kaksi poliisia – Syytetty: Vain pelottelua
15:29
Muuntajan katolla työskennellyt mies loukkaantui vakavasti valokaaresta – sähköt menivät poikki 11  000 taloudelta
15:27
Muuntajan katolla työskennellyt mies loukkaantui vakavasti valokaaresta - sähköt menivät poikki 11 000 taloudelta
15:27
Alppihiihtäjä Romar yhteistyöhön Ruotsin hiihtoliiton kanssa
143
Tehostettu valvonta on hillinnyt Pohjantien nopeuksia, silti kaasujalka painaa vielä monilla
58
Kauppa ja kuluttajat mukaan talkoisiin – Keskustan Kaikkonen: Muutama sentti jauhelihan, kanan tai maidon hintaan toisi helpotusta viljelijän ahdinkoon
51
Jas-hävittäjä törmäsi lintuun ja putosi maahan Etelä-Ruotsissa - "Näin paha vaurioituminen lintuosumasta epätavallista"
44
Näin oululainen pitkänlinjan metsästäjä valmistaa hanhipaistinsa: "Ruokailussa luolamiestyyli on paras"
43
Liike Nyt haalii julkkisliikemiehiä – ravintoloitsija Sedu Koskinen ja kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt liittyivät
41
IL: Sotkamon kovan onnen ABC välttää jättilaskun, polttoainesekoilulle löytyi maksaja – 400 autoa kävi korjaamolla
35
Limingan jäähallin huomiota herättänyt rahoitus on edennyt syyteharkintaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image