Pääkirjoitukset

Iran ja USA so­vin­nol­li­si­na

Pääkirjoitukset 27.9.2013 0:00
Pääkirjoitukset

Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat olleet syväjäässä jo vuodesta 1979. Jääkausi alkoi, kun islamilainen vallankumous syrjäytti shaahi Reza Pahlavin ja kun satoja amerikkalaisia pidettiin yli vuoden panttivankeina Yhdysvaltain Iranin-suurlähetystössä.

Hyiset suhteet ovat alkaneet yhtäkkiä sulaa. Maiden presidentit ovat kirjoittaneet sovinnollisia kirjeitä, ja uusi presidentti Hassan Ruhani on sanonut, ettei Iran pyri rakentamaan ydinasetta missään oloissa.

Sovintoeleet jatkuivat tällä viikolla YK:n yleiskokouksessa. Presidentti Barack Obama ja Ruhani eivät sentään paiskanneet kättä saati tavanneet, mutta ilmassa oli silti liennytyksen merkkejä.

Maltillisten äänin uudeksi presidentiksi kesällä valitun Ruhanin linja ja tyyli poikkeavat hänen edeltäjänsä Mahmud Ahmadinejadin räyhäämisestä kuin yö päivästä. Oli iranilaisittain tavatonta, että Ruhani, toisin kuin Ahmadinejad, tuomitsi CNN:n haastattelussa juutalaisten kansanmurhan.

Iran vapautti äsken 80 poliittista vankia ja näyttää haluavan päästä kompromissiin ydinohjelmaansa koskevassa kiistassa.
Uudet tuulet eivät johdu vain Ruhanin valinnasta. Ylintä valtaa Iranissa käyttää ajatollah Ali Khamenei, jonka pitkänä valtakautena Iran on vetänyt taipumatonta linjaa. Ruhani ei voi toimia ilman Khamenein valtuutusta.

Suunnanmuutoksen takana voi olla se, että Yhdysvaltain ja EU:n talouspakotteet purevat syvälle. Iranin tärkein tulonlähde, öljynvienti, on romahtanut pakotteiden takia alle puoleen niitä edeltäneestä ajasta. Inflaatio laukkaa yli 40 prosentin vauhtia, mikä lisää vaaraa kansalaisten tyytymättömyyden purkautumisesta levottomuuksiksi.

Iranista on suora kytkös Syyrian sisällissotaan. Venäjän ohella Iran on Syyrian hallinnon tärkein tukija ja aseistaja. Ruhani sanoi YK:ssa Iranin olevan valmis yhteistyöhön myös Syyrian kysymyksessä.

Aiemmin Yhdysvallat ei ole sulkenut pois aseellistakaan vaihtoehtoa varmistaakseen sen, ettei Iran saa käsiinsä ydinasetta. Obama ei väläyttänyt enää tätä vaihtoehtoa, vaikkakin teki selväksi Yhdysvaltain olevan valmis estämään, ettei Iran saa ydinasetta. Jos kiista ydinohjelmasta saataisiin ratkaistuksi, suurin parempien suhteiden este olisi poissa, Obama antoi ymmärtää.

Obaman puolelta sovinnollisuus kummunnee siitä, että hänen presidenttikautensa on jo hyvän matkaa yli puolivälin. Hän sanoi satsaavansa loppukaudellaan paljon Iranin ydinkiistaan ja Lähi-idän rauhan etsintään. Onnistumalla näissä asioissa hän menisi historiaan.

Sovinto on silti yhä kaukana. Iranin sovinnollisuus voi vaihtua yhdessä yössä vanhaan sotaisaan retoriikkaan. Iranin vanhoilliset voimat ovat yhä vahvoilla. Tähän viittasi se, että Ruhanin holokaustilausuntoa väitettiin Iranissa väärin käännetyksi.

Obaman niskaan taas huohottaa kongressi, jossa pehmoilua Iranin suuntaan ei katsota hyvällä. Myös Yhdysvaltain lähiliittolainen Israel on huolissaan tukipylväänsä hymykampanjasta verivihollisensa kanssa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hmmm, taitavat Iranin ja Yhdysvaltojen huonot välit juontaa ainakin vuoteen 1953, jolloin Yhdysvallat syöksi vallasta demokraattisesti valitun pääministerin Mossadeqin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.9.
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
15.9.
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
15.9.
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
15.9.
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
15.9.
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
15.9.
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
15.9.
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

89 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image