Pääkirjoitukset

Iran ja USA so­vin­nol­li­si­na

Pääkirjoitukset 27.9.2013 0:00
Pääkirjoitukset

Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat olleet syväjäässä jo vuodesta 1979. Jääkausi alkoi, kun islamilainen vallankumous syrjäytti shaahi Reza Pahlavin ja kun satoja amerikkalaisia pidettiin yli vuoden panttivankeina Yhdysvaltain Iranin-suurlähetystössä.

Hyiset suhteet ovat alkaneet yhtäkkiä sulaa. Maiden presidentit ovat kirjoittaneet sovinnollisia kirjeitä, ja uusi presidentti Hassan Ruhani on sanonut, ettei Iran pyri rakentamaan ydinasetta missään oloissa.

Sovintoeleet jatkuivat tällä viikolla YK:n yleiskokouksessa. Presidentti Barack Obama ja Ruhani eivät sentään paiskanneet kättä saati tavanneet, mutta ilmassa oli silti liennytyksen merkkejä.

Maltillisten äänin uudeksi presidentiksi kesällä valitun Ruhanin linja ja tyyli poikkeavat hänen edeltäjänsä Mahmud Ahmadinejadin räyhäämisestä kuin yö päivästä. Oli iranilaisittain tavatonta, että Ruhani, toisin kuin Ahmadinejad, tuomitsi CNN:n haastattelussa juutalaisten kansanmurhan.

Iran vapautti äsken 80 poliittista vankia ja näyttää haluavan päästä kompromissiin ydinohjelmaansa koskevassa kiistassa.
Uudet tuulet eivät johdu vain Ruhanin valinnasta. Ylintä valtaa Iranissa käyttää ajatollah Ali Khamenei, jonka pitkänä valtakautena Iran on vetänyt taipumatonta linjaa. Ruhani ei voi toimia ilman Khamenein valtuutusta.

Suunnanmuutoksen takana voi olla se, että Yhdysvaltain ja EU:n talouspakotteet purevat syvälle. Iranin tärkein tulonlähde, öljynvienti, on romahtanut pakotteiden takia alle puoleen niitä edeltäneestä ajasta. Inflaatio laukkaa yli 40 prosentin vauhtia, mikä lisää vaaraa kansalaisten tyytymättömyyden purkautumisesta levottomuuksiksi.

Iranista on suora kytkös Syyrian sisällissotaan. Venäjän ohella Iran on Syyrian hallinnon tärkein tukija ja aseistaja. Ruhani sanoi YK:ssa Iranin olevan valmis yhteistyöhön myös Syyrian kysymyksessä.

Aiemmin Yhdysvallat ei ole sulkenut pois aseellistakaan vaihtoehtoa varmistaakseen sen, ettei Iran saa käsiinsä ydinasetta. Obama ei väläyttänyt enää tätä vaihtoehtoa, vaikkakin teki selväksi Yhdysvaltain olevan valmis estämään, ettei Iran saa ydinasetta. Jos kiista ydinohjelmasta saataisiin ratkaistuksi, suurin parempien suhteiden este olisi poissa, Obama antoi ymmärtää.

Obaman puolelta sovinnollisuus kummunnee siitä, että hänen presidenttikautensa on jo hyvän matkaa yli puolivälin. Hän sanoi satsaavansa loppukaudellaan paljon Iranin ydinkiistaan ja Lähi-idän rauhan etsintään. Onnistumalla näissä asioissa hän menisi historiaan.

Sovinto on silti yhä kaukana. Iranin sovinnollisuus voi vaihtua yhdessä yössä vanhaan sotaisaan retoriikkaan. Iranin vanhoilliset voimat ovat yhä vahvoilla. Tähän viittasi se, että Ruhanin holokaustilausuntoa väitettiin Iranissa väärin käännetyksi.

Obaman niskaan taas huohottaa kongressi, jossa pehmoilua Iranin suuntaan ei katsota hyvällä. Myös Yhdysvaltain lähiliittolainen Israel on huolissaan tukipylväänsä hymykampanjasta verivihollisensa kanssa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hmmm, taitavat Iranin ja Yhdysvaltojen huonot välit juontaa ainakin vuoteen 1953, jolloin Yhdysvallat syöksi vallasta demokraattisesti valitun pääministerin Mossadeqin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:59
Syyttäjä vaatii Oulussa apteekkeja ryöstäneelle vuosien vankeustuomiota
13:48
Uhkaava tulipalo Oysin psykiatrian laitoksella – pelastuslaitos evakuoi koko kerroksen tuleen sytytetyn patjan vuoksi
13:45
Vesijohtoja lämmitettiin nestekaasulämmittimellä, tuli tarttui autotallirakennuksen seinään Kellossa
13:02
Kuluttaja-lehti: Aggressiivista kotimyyntiä tekevät yritykset keränneet miljoonavoittoja ja satoja valituksia viranomaisille – osa yrityksistä oululaisia, usean taustalla sama suku
12:58
Eveliina Piippo taisteli hopeaa 10 kilometriltä – "Hirveän monta minuuttia ei olisi jaksanut elää siinä jännityksessä"
12:13
Seitsemän tähden liikkeellä seitsemän eduskuntavaaliehdokasta Pohjois-Suomesta – vaalipiireissä tähdätään täysiin listoihin
12:00
THL: Tarvitaan enemmän tietoa ihmisten sairauksista, jos jokaiselle suomalaiselle määritellään hinta – Työterveyshuolto korvauskriteereihin mukaan
42
Oulun kaupunki luopuu tarpeettomaksi katsotuista rakennuksista – listalla kaikkiaan kymmenen kohdetta
33
Uusi Rock In The City -festivaali järjestetään Kuusisaaressa kesäkuussa
24
Liiketoiminnan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mammuttihirren maksuvaikeuksiin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toimitusjohtaja
17
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepelti pystyssä pihalla"
12
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
9
Moni turvapaikanhakija odottanut yli kolme vuotta – olisi suotavaa, että lupaprosessit olisivat tehokkaampia ja painopistettä saataisiin kotouttamiseen Lukijalta
9
Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä hakemuksen myöhästyminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

juurikin näin. Superkarttuma, jolla eläkeläisiä houkuteltiin jatkamaan työuraa oli pakon sanelema juttu koska y-sukupolv... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image