Pääkirjoitukset

Inhimillisyys sallittua

Egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayelin karkotuspäätöstä vastaan osoitettiin viime kesänä mieltä Helsingissä.
Pääkirjoitukset 26.3.2010 0:00
Unknown
Hyvä tahto voitti, kun karkotettujen isoäitien käännytys keskeytettiin. Myös Suomen mummoilla ja papoilla pitää olla oikeus olla omaistensa lähellä.
Egyptiläisen ja venäläisen isoäidin karkotus on puhuttanut suomalaisia ylintä valtiojohtoa myöten. Julkinen keskustelu ja paine johtavat nyt siihen, että ulkomaalaislakiin on tulossa nopealla aikataululla muutos. Lakiin lisätään harkintavaltaa inhimillisten perusteiden huomioon ottamiseksi, kun päätetään oleskeluluvista.

Odotellessaan tarkentavaa lainsäädäntöä poliisi päätti keskeyttää mummojen karkotuspäätöksen toimeenpanon. Järjen ja tunteen käyttö ei ole sittenkään kiellettyä Suomessa, kun oikeustaju joutuu koetukselle. Viranomaisten kylmäkiskoisuus asiassa onkin herättänyt huomiota, vaikka päätökset perustuvat olemassa olevaan lainsäädäntöön.

Ulkomaalaislakiin ollaan tekemässä muutosta, joka mahdollistaa poikkeustapauksessa inhimillisten näkökantojen ottamisen huomioon oleskelulupapäätöstä tehtäessä. Lakimuutos on tarkoitus saada käsittelyyn niin joutuisasti, että jo karkotuspäätöksen saaneet isoäidit ehtisivät hakea uutta oleskelulupaa uuden lain nojalla.

Selvää on, että uudistuksesta ei saa tulla automaatti, jolla ydinperheen käsitettä laajennetaan. Sitä on käytettävä harkiten ja vain perustelluissa tapauksissa. Uudistus antaa mahdollisuuden kaivattuun poikkeukseen.

Presidentti Tarja Halonenkin ehti ottaa kantaa isoäitien puolesta. Viranomaiset ovat kuitenkin toimineet olemassa olevan lainsäädännön mukaan. Perusteltu kysymys kuuluu, onko säädös tai ainakaan sen tulkinta kohdallaan, jos se loukkaa kansalaisten oikeustajua nähdyllä tavalla.

Suomen ulkomaalaislaki mahdollistaa jo nykyisellään muiden kuin ydinperheen ulkopuolisten perheenjäsenten oleskeluluvat, jos nämä ovat täysin riippuvaisia Suomessa asuvasta omaisesta. Täyttä riippuvuutta on tähän asti tulkittu niin tiukasti, että lakia halutaan nyt täsmentää.

Viime aikoina on keskusteltu kiivaasti ydinperheen käsitteestä. Suomeen tulevat pakolaiset ovat usein kotoisin kulttuureista, joissa perhekäsitys on huomattavasti suomalaista laveampi. Monissa maissa juuri isovanhemmat ovat olennainen osa ydinperhettä ja he ylläpitävät pitkälti perheiden hyvinvointia. Myös monet suomalaiset vastaavat kyllä, kun kysytään, kuuluvatko isovanhemmat perheeseen.

Pakolaisten perheenyhdistämisessä on esitetty myös ajatus siitä, että kotouttaminen voisi sujua nykyistä paremmin, jos tunnustettaisiin pakolaisten suomalaista laajempi perhekäsitys.

Ulkomaalaismummojen ohella on muistettava, että myös kotimaassa mummojen ja pappojen kohteluun pitäisi viranomaistoiminnassa ja päätöksenteossa ottaa mukaan ripaus hyvää tahtoa, inhimillisyyttä ja oikeudenmukaisuutta. Mielenosoituksia heidän puolestaan ei näy, eikä valtiojohto esitä vetoomuksia niistä perheistä, jotka eivät saa ikääntyneitä vanhempiaan lähemmäksi perheitään. Monet perheet ovat nimittäin törmänneet vankkaan muuriin, kun kunnat kieltäytyvät antamasta laitoshoidon maksusitoumuksia muualle. Suomalaisilla on oikeus valita kotipaikkansa, mutta sama oikeus ei käytännössä koske laitoshoidossa olevia vanhuksia.

Asiaa on veivattu valtionhallinnossa jo vuosia. Poliittisesti on tunnustettu, että pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien henkilöiden vapaa muutto-oikeus ei toteudu. Myös oman maan mummoille ja papoille pitää antaa mahdollisuus viettää viimeiset vuotensa lastensa läheisyydessä viranomaisten sitä rajoittamatta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

"Pakolaisten perheenyhdistämisessä on esitetty myös ajatus siitä, että kotouttaminen voisi sujua nykyistä paremmin, jos tunnustettaisiin pakolaisten suomalaista laajempi perhekäsitys." Ikävä kyllä näin tehdään jo ainakin Somaliasta tulevien pakolaisten kohdalla. Jään odottamaan josko jossain vaiheessa tunnustettaisiin resurssien rajallisuus, mutta se tapahtunee vasta kun julkinen talous on romahtanut ja sitten onkin jo myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muumaalaiset mustikka omamaalaiset mansikka. KHO:n tuomion yli ei poliitikkojen eikä poliisin tule kävellä mennen tullen. Mitään pikalakia ei tarvita. Jo nykyinenkin takaa inhimillisyyden harkinnan. Tarvitsemme alle 15v väkeä yli 65v väkeä on riittävästi omasta takaa. Omaiset Venäjälle ja Egyptiin hoitamaan äitejään se ei kuulu suomalaisille veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.9.
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
15.9.
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
15.9.
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
15.9.
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
15.9.
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
15.9.
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
15.9.
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

89 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image