Pääkirjoitukset

Inhimillisyys sallittua

Egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayelin karkotuspäätöstä vastaan osoitettiin viime kesänä mieltä Helsingissä.
Pääkirjoitukset 26.3.2010 0:00
Unknown
Hyvä tahto voitti, kun karkotettujen isoäitien käännytys keskeytettiin. Myös Suomen mummoilla ja papoilla pitää olla oikeus olla omaistensa lähellä.
Egyptiläisen ja venäläisen isoäidin karkotus on puhuttanut suomalaisia ylintä valtiojohtoa myöten. Julkinen keskustelu ja paine johtavat nyt siihen, että ulkomaalaislakiin on tulossa nopealla aikataululla muutos. Lakiin lisätään harkintavaltaa inhimillisten perusteiden huomioon ottamiseksi, kun päätetään oleskeluluvista.

Odotellessaan tarkentavaa lainsäädäntöä poliisi päätti keskeyttää mummojen karkotuspäätöksen toimeenpanon. Järjen ja tunteen käyttö ei ole sittenkään kiellettyä Suomessa, kun oikeustaju joutuu koetukselle. Viranomaisten kylmäkiskoisuus asiassa onkin herättänyt huomiota, vaikka päätökset perustuvat olemassa olevaan lainsäädäntöön.

Ulkomaalaislakiin ollaan tekemässä muutosta, joka mahdollistaa poikkeustapauksessa inhimillisten näkökantojen ottamisen huomioon oleskelulupapäätöstä tehtäessä. Lakimuutos on tarkoitus saada käsittelyyn niin joutuisasti, että jo karkotuspäätöksen saaneet isoäidit ehtisivät hakea uutta oleskelulupaa uuden lain nojalla.

Selvää on, että uudistuksesta ei saa tulla automaatti, jolla ydinperheen käsitettä laajennetaan. Sitä on käytettävä harkiten ja vain perustelluissa tapauksissa. Uudistus antaa mahdollisuuden kaivattuun poikkeukseen.

Presidentti Tarja Halonenkin ehti ottaa kantaa isoäitien puolesta. Viranomaiset ovat kuitenkin toimineet olemassa olevan lainsäädännön mukaan. Perusteltu kysymys kuuluu, onko säädös tai ainakaan sen tulkinta kohdallaan, jos se loukkaa kansalaisten oikeustajua nähdyllä tavalla.

Suomen ulkomaalaislaki mahdollistaa jo nykyisellään muiden kuin ydinperheen ulkopuolisten perheenjäsenten oleskeluluvat, jos nämä ovat täysin riippuvaisia Suomessa asuvasta omaisesta. Täyttä riippuvuutta on tähän asti tulkittu niin tiukasti, että lakia halutaan nyt täsmentää.

Viime aikoina on keskusteltu kiivaasti ydinperheen käsitteestä. Suomeen tulevat pakolaiset ovat usein kotoisin kulttuureista, joissa perhekäsitys on huomattavasti suomalaista laveampi. Monissa maissa juuri isovanhemmat ovat olennainen osa ydinperhettä ja he ylläpitävät pitkälti perheiden hyvinvointia. Myös monet suomalaiset vastaavat kyllä, kun kysytään, kuuluvatko isovanhemmat perheeseen.

Pakolaisten perheenyhdistämisessä on esitetty myös ajatus siitä, että kotouttaminen voisi sujua nykyistä paremmin, jos tunnustettaisiin pakolaisten suomalaista laajempi perhekäsitys.

Ulkomaalaismummojen ohella on muistettava, että myös kotimaassa mummojen ja pappojen kohteluun pitäisi viranomaistoiminnassa ja päätöksenteossa ottaa mukaan ripaus hyvää tahtoa, inhimillisyyttä ja oikeudenmukaisuutta. Mielenosoituksia heidän puolestaan ei näy, eikä valtiojohto esitä vetoomuksia niistä perheistä, jotka eivät saa ikääntyneitä vanhempiaan lähemmäksi perheitään. Monet perheet ovat nimittäin törmänneet vankkaan muuriin, kun kunnat kieltäytyvät antamasta laitoshoidon maksusitoumuksia muualle. Suomalaisilla on oikeus valita kotipaikkansa, mutta sama oikeus ei käytännössä koske laitoshoidossa olevia vanhuksia.

Asiaa on veivattu valtionhallinnossa jo vuosia. Poliittisesti on tunnustettu, että pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien henkilöiden vapaa muutto-oikeus ei toteudu. Myös oman maan mummoille ja papoille pitää antaa mahdollisuus viettää viimeiset vuotensa lastensa läheisyydessä viranomaisten sitä rajoittamatta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

"Pakolaisten perheenyhdistämisessä on esitetty myös ajatus siitä, että kotouttaminen voisi sujua nykyistä paremmin, jos tunnustettaisiin pakolaisten suomalaista laajempi perhekäsitys." Ikävä kyllä näin tehdään jo ainakin Somaliasta tulevien pakolaisten kohdalla. Jään odottamaan josko jossain vaiheessa tunnustettaisiin resurssien rajallisuus, mutta se tapahtunee vasta kun julkinen talous on romahtanut ja sitten onkin jo myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muumaalaiset mustikka omamaalaiset mansikka. KHO:n tuomion yli ei poliitikkojen eikä poliisin tule kävellä mennen tullen. Mitään pikalakia ei tarvita. Jo nykyinenkin takaa inhimillisyyden harkinnan. Tarvitsemme alle 15v väkeä yli 65v väkeä on riittävästi omasta takaa. Omaiset Venäjälle ja Egyptiin hoitamaan äitejään se ei kuulu suomalaisille veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:47
Oululaiset kehittämään tulevaisuuden liikkumista – Geely luovutti auton tuotekehitys- ja tutkimusalustaksi
23:36
Kärpät vierailivat kauden ensimmäistä kertaa Kuopiossa, mutta voitto irtosi hampaat irvessä – "Tuosta on joskus ennenkin ammuttu etunurkasta sisään"
22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
119
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
28
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
21
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Entisenä kouluttajana muistan, että kateus vie kalatkin vedestä, Kateus on köyhyyden sisar, Kateus ei kauas kanna. Kateu... Lue lisää...
Koulittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image