Pääkirjoitukset

Inf­ra­struk­tuu­riin on investoitava

Pääkirjoitukset 8.1.2012 0:00
Kaleva
Talvimyrskyjen sähkönjakelulle aiheuttamat ongelmat osoittavat, ettei infrastruktuuriin investoimista pidä laiminlyödä. Aiheutuvat tappiot eivät ole ainoastaan taloudellisia.

Tapaninpäivän talvimyrskyn tuhojen korjaaminen on ottanut paljon pidempään kuin moni osasi odottaa. Toista viikkoa kestävä sähköttömyys on sellaisessa kehittyneessä maassa kuin Suomi täysin käsittämätöntä, varsinkin kun ankarat talviolosuhteet eivät voi tulla yllätyksenä.

Voimayhtiöt ovat tehneet kaikkensa selittääkseen asioita parhain päin. Totta on, että luonnonvoimien edessä on joskus antauduttava. Kun tarkasteltavana kuitenkin on välttämättömyyshyödykkeeksi muuttunut sähkö, kysymys kuuluu, onko sähkökatkojen välttämiseen varauduttu tarpeeksi. Ainakin kadunmiehelle voimayhtiöt ovat viime vuosina olleet otsikoissa lähinnä tukevien voittojensa ja johtajiensa palkitsemisohjelmien vuoksi.

Kun akuutit ongelmat on hoidettu, eli sähköä saa taas maan jokaisesta pistorasiasta, pitäisi aloittaa keskustelu infrastruktuurin tilasta ylipäätään. Joka talvi tekee VR:stä syntipukin roudan runnellessa ratoja, vaikka kyse on enemmänkin haluttomuudesta sijoittaa yhteisiä rahoja rataverkon parantamiseen kuin VR:n johdon kyvyttömyydestä.

Ratojen ylläpitoon ja korjaamiseen tarvittaisiin VR:n arvion mukaan noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Summa ei ensi kuulemalta ole millään muotoa mahdoton, jos sillä voidaan parantaa sujuvuutta ja turvallisuutta.

Maanteiden heikentyvästä tilasta kuulee nurinaa jatkuvasti, vaikka autoilusta ja autoilijalta kerättävien verojen ja maksujen määrällä ei ole mitään laitaa. Isossa ja harvaan asutussa maassa kumipyörillä kulkeminen on välttämätöntä, mikä taas edellyttää riittävästi hyväkuntoisia teitä. Kuitenkin vaikuttaa siltä, että autoilu on olemassa lähinnä valtion pohjattoman kirstun täyttämistä varten. Autoilu on verottajan lempilapsi.

Ja nyt mukaan on laskettava vielä sähköverkko, joka ei kestä reipasta talvimyrskyä. Sähköön perustuva yhteiskunta on osoittanut haavoittuvuutensa. Ihmisten terveys on vakavasti uhattuna jo parin vuorokauden mittaisen sähkökatkon sattuessa.

Eikä kovin kauaa mene siihen, kun tietoverkoista tulee samanlainen yhteiskunnan toiminnan kannalta strateginen infrastruktuurin osa, jonka häiriöt lamaannuttavat kaiken toiminnan nopeasti ja aiheuttavat vakavia turvallisuusriskejä.

Yritystoiminnassa hoetaan taajaan, miten tärkeää on keskittyä ydinosaamisen kehittämiseen. Firmat koettavat karsia tai ulkoistaa tarpeettoman tai ainakin toisarvoisen. Modernin yhteiskunnan ydinosaaminen on infrastruktuuri, olkoon se sitten teknistä tai sosiaalista perusrakennetta tarkoittavaa. Sen päälle rakentuu kaikki: hyvinvointi, talouskasvu, edistyksellisyys, turvallisuus ja tasa-arvo. Kaikki ne ominaisuudet, jotka Suomesta ovat tehneet modernin länsimaisen sivistysvaltion.

Sähkönjakelun keskeytys on kaikessa karmeudessaan oivallinen muistutus siitä, miten tärkeää on olennaiseen keskittyminen. Jos tiet, rautatiet, sähkönjakelu tai tietoverkot eivät toimi, mikään ei toimi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Tulin samaan tulokseen kuin "Marekz" luettuani kalevan pääkirjoituksen "Infrastruk..."Tämän ansiosta tulin vieläkin varmemmaksi ja vahvemmaksi poliittisen kantani suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulin samaan tulokseen kuin "Marekz" luettuani kalevan pääkirjoituksen "Infrastruk..."Tämän ansiosta tulin vieläkin varmemmaksi ja vahvemmaksi poliittisen kantani suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköä tulee töpselistä ja "innovatiiviset" nuoret keksii uusia tietokonepelejä. Näiden ja turismin varaan on laskettu Suomen tulevaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköä tulee töpselistä ja "innovatiiviset" nuoret keksii uusia tietokonepelejä. Näiden ja turismin varaan on laskettu Suomen tulevaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus! Tämän kuin saisi iskostua poliitikkojen mieleen, vois ne silmät niilläkin avautua ja voitais lopettaa se miljardien jakaminen muualle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Suomen BKT tuplaantuisi niin leipäjonot eivät lyhentyisi eivätkä tiemäärärahat kasvaisi. Rahavirrat menevät aivan muuta kautta näin EU aikana. Huijaukseen osallistujat saavat siivunsa ja kansalle syötetään pajunköyttä. Jatkuva infran kurjistuminen ja ostovoiman lasku ennen lopullista romahdusta on ainut varma asia. Valopilkkuna voi mainita että Mersun myynti sujuu tosi hyvin joten tietoinen tuloerojen kasvattaminen toimii hienosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:41
KeKi:lle kauden ensimmäinen täysi pistepotti – PattU:n ahdinko syvenee
20:30
Rovaniemeläinen Mikkel Näkkäläjärvi kärkkyy parlamenttipaikkaa – ehdokas ryvettyi eläinrääkkäys- ja rattijuopumuskohuissa vaalikampanjan loppumetreillä
20:19
Näin eurovaaliehdokkaita äänestettiin eri vaalipiireissä – katso päivittyvästä taulukosta ehdokkaiden äänimäärät
20:14
Dijon ravasi yllätysvoittoon Elitloppetissa, Readly Express jäi ontumisen vuoksi pois
20:09
Katso puolueiden kannatus pohjoisen vaalipiireissä sekä koko maassa – keskustan kannatus pudonnut myös Oulun vaalipiirissä
20:06
Eurovaalien ennakkoäänet on laskettu: Kokoomus suurin, SDP toinen, keskustalle vaalitappio – Nämä ehdokkaat ovat nousemassa europarlamenttiin
19:54
Jännitys kasvaa puolueiden vaalivalvojaisissa – Rinne odottaa sdp:lle viimekertaisia eurovaaleja parempaa menestystä
200
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
65
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
49
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
41
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
37
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
34
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
21
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oululaiset ahdasmielisiä

Osa tänne kirjoittavista on kateellisia. Katoppa talouteen ja rahaan liittyviä aloituksia. Enin osa kadehtii, pari poikk... Lue lisää...
Suurin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image