Pääkirjoitukset

Il­mas­ton­muu­tos lisää kierroksia

Pääkirjoitukset 3.12.2012 0:00
Pääkirjoitukset

Maailmanpankin tuoreimman raportin mukaan ilmasto lämpenee neljä astetta aikaisemmin arvioidun kahden asteen sijaan. Tämä johtaa äärimmäisten sääilmiöiden lisääntymiseen eri puolilla maailmaa.

Ilmastoasiantuntijat ovat kasvavassa määrin päätyneet sille kannalle, että muutoksen suurin syy on ihmisen toiminnassa.

YK:n johdolla on yritetty etsiä keinoja hillitä muutosta, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi. Muutosvauhti on päinvastoin kiihtynyt.

Öljyvaltio Qatarin pääkaupungissa Dohassa on parhaillaan koolla YK:n 18. ilmastokokous, mutta siltä ei odoteta paljon. Optimistit uskovat, että kehitykselle voidaan vielä tehdä jotain. Enemmän valtaa kuitenkin alaa ajatus, että tehtävissä on vain sopeutua muutokseen ja sen tuomiin ongelmiin.

Meneillään olevan kehityksen eräänlainen irvikuva on se, että ilmastokokous järjestetään juuri öljymaa Qatarissa. Sen ilmastoon jättämä kuormitus asukasta kohti laskettuna on maailman suurin. Öljyn ja hiilen käyttöä pidetään päällimmäisenä syynä ilmastonmuutosta aiheuttavien kasvihuonekaasujen syntyyn.

Qatarissa toki saadaan kouriintuntuvalla tavalla tutustua siihen, mitä muutos tuo tullessaan, jos mitään ei tehdä. Siellä nimittäin on kova pula vedestä. Jos ennusteet toteutuvat, ilmastonmuutoksen myötä vesipula pahenee isossa osassa maailmaa.

Dohan viime viikolla alkaneen kaksiviikkoisen kokouksen päätavoite on sopia Kiotossa Japanissa 1997 allekirjoitetun ilmastosopimuksen jatkosta ja aloittaa neuvottelut uudesta, 2020 voimaan tulevasta päästövähennyssopimuksesta. Kioton sopimuksen tavoitteena on ollut saada maailman maat sitoutumaan vähentämään päästöjään niin, että lämpeneminen rajoittuisi kahteen asteeseen.

Suurin syy ilmastonmuutokseen löytyy kehittyneiden teollisuusmaiden kasvihuonepäästöistä. Ongelma on saada kaikki suurimmat saastuttajat, etunenässä Yhdysvallat ja kehittyvistä maista muun muassa Kiina, sitoutumaan päästöjen vähentämiseen.

Taustalla kummittelee paljolti raha eli kiista siitä, miten kehittyneiden valtioiden pitäisi auttaa vähemmän kehittyneitä maita vähentämään päästöjään. Kättä väännetään myös siitä, mikä on Kiinan kaltaisten nousevien talousmahtien rooli muutoksen torjunnassa.

Vaikka ilmastonmuutos tiedostetaan, YK:n ilmastokokousten mahdollisuuksiin vaikuttaa kehitykseen suhtaudutaan monella suunnalla epäillen.

Vuodesta toiseen kiistat kilpistyvät pitkälti samaan perusongelmaan siitä, mikä on eniten ilmakehää saastuttaneiden teollisuusmaiden rooli ja mitä voidaan odottaa vasta teollisen kehityksen alkuaskeleita ottavilta vähemmän kehittyneiltä mailta.

YK:n ilmastokokousta puoltaa kuitenkin se, että se on tällä hetkellä ainoa väylä yrittää löytää kaikkia maita sitovia keinoja muutoksen hillitsemiseksi. Se, onnistutaanko tässä, näyttää karkaavan koko ajan kauemmaksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kokouksesta ei ole valtamediassa ollut kuin pari uutista.Täysin turha tapahtuma, eihän sinne enää kutsuttu edes IPCC:n porukkaa, ainoastaan ne joiden hallitukset viitsivät kustantaa moisen lomamatkan. Doha valittiin siksi että haluttiin varmistaa ettei tällä kertaa kokouksen yhteydessä todellisuus puraise lumisateen muodossa. Varakreivi Monckton, entinen Britannian pääministerin tiedeneuvonantaja, heitettiin kokouksesta ulos ja karkoitettiin maasta kun hän muistutti ettei ilmasto ole lämmennyt 16 vuoteen. Se kuvaa hyvin koko homman poliittista luonnetta. Onneksi harva kokoukseen osallistujistakaan enää oikeasti uskoo hiilidioksidin väitettyyn vaikutukseen.
Nyt onkin jo aika keksiä jotain uutta. Merten happamoituminenkaan kun ei muodostu todelliseksi uhkaksi, niin vihervasemmiston pitänee käyttää mielikuvitustaan oikein urakalla; mistä löytyisi uusi uhka jolla saada kannatuksen hiipuminen loppumaan? Tiedeperäiset huijaukset kun eivät näköjään oikein kestä ajan hammasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missähän todellisuudessa jutun kirjoittaja oikein elää?. Luulin Kalevan olevan laatulehti johon kaiken maailman koohkaajat ja maailmanlopun manaajat eivät pääse kirjoittamaan. Ehdoton rimanalitus!.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän itse IPCC:n mukaan sään äärevöityminen ole ilmastonmuutoksen aiheuttamaa, itseasiassa sääilmiöistä uutisoidaan, mutta esim. myrskyjä ei ole näinäpäivinä enmpää kuin ennen.
Ainut "todiste" ihmisenaiheuttamalle ilmastomuutokselle on ilmastomallit joiden toimivuutta testataan vääristellyllä menneen ajan lämpötilakäyrillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lenin totesi aikoinaan; jos valhetta toistaa tarpeeksi useasti, siitä tulee totta. Onneksi tälle ilmastonmuutoshuuhaalle ei tule niin käymään, siitä pitää luontoäiti huolen. Ilmasto ei ole lämpenemässä vaan olemme menossa kohti kylmempää jaksoa. Silmälapuin varustetut viherpipertäjät yrittävät huutaa entistä lujempaan vääriksi osoitettuja mantrojaan, eikä kukaan enää kuuntele sitä hömppää. Oletteko muuten huomannut kuinka valtioiden päämiehet eivät nykyisin mainitse puheissaan ilmastonmuutosta saati lämpenemistä. Hekin ovat todenneet, että se pellejuna meni jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä se on niin että ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamana ei ole totta jos 16 vuoteen ei globaali lämpö ole noussut yritetään vaikka mitkä ilmiöt silti selittää ihmisen aiheuttaman ilmaston muutoksen aiheuttamiksi
ei kukaan enää oikeasti usko moiseen höpöhöpöön poliitikot ja yritykset ajavat omia etujaan maailmanpelastamisen suuruusharhalla ja tietenkin yksi asiaan uskova on todellakin tämä Kalevan ilmastonmuutoshysteerikko M. Heikkilä jolle voitas hommata kasvihuone joululahjaksi pistää aurinkolamput pimeäksi ja todeta Heikkilänkin toteavan että auringon hiipuessa kasvihuonekaasutkin vähenevät ja jos eivät vähene alkaa silti valtava lämpötilan lasku

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja ei ole laittanut nimeään alle, mutta hysteerisestä otteesta päätellen Heikkilälle on annettu vuoro kirjoittaa ilmastosatu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko siinä mieltä, että tässä tiukassa tilanteessa, jossa valtiontalouden muutaman kymmenen miljoonan ylimääräisistä kertakustannuksista tapellaan verisesti, ollaan vuosittain sitomassa verovarojamme yli 340 miljoonaa euroa ns. uusiutuviin energiamuotoihin. Pahin verorahojen syöppö on tuulivoima-"busines". Siihen tulee vuoden 2010 silloisen TEM ministerin Mauri Pekkarisen mukaan uppoamaan 200 miljoonaa euroa vuosittain ! Ja mitä sillä saadaan paitsi ansiotonta tuloa tuulimyllyfirmoille ja niille maata vuokraaville maanomistajille ? Tällä 200 miljoonalla / vuosi saadaan joillekin poliitikoille ostettua ns. "vihreää hyvää omaatuntoa". Olisikohan tässä valtion ja yksityisen sektorin sekä veronmaksajien tukalassa taloudellisessa tilanteessa tähdellisempää käyttöä tuolle 200 miljoonalle joka vuosi ? Turhaa meidän on kauhistella Kreikan lainojen kustannuksia, kun meillä on varaa heittää satoja miljoonia tuuleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei Heikkilä taas kirjoittele asiasta, joka on hänen sydäntään niin kovin lähellä. Ja tarkoitin tosiaan sydäntä, en järkeä. Kerrataampa taas jälleen kerran. Ilmasto ei ole lämmennyt 16 vuoteen ja tätähän Heikkilä ei muista kertoa. Jos siis samalla puhutaan lämpenemisen aiheuttamasta ilmaston äärevöitymisestä, niin puhutaan sitä ittiään. Joku sade tai myrsky ei voi olla ilmaston lämpenemisen aiheuttamaa äärevöitymistä kun ilmasto ei ole lämmennyt. Kirjoittaja ei enää edes pyri kirjoittamaan faktaa vaan oman viheragendansa ajaminen tulee liian selvästi esiin. Ja taas sitä maailmanpankin 4 astetta lämmittävää raporttia tuodaan esiin. Etkö itse lainkaan huomaa että teet itsesi naurunalaiseksi?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sitä ihmettä saakin odotella, koska mitään ihmisen aiheuttamaa muutosta ei ole pystytty osoittamaan mitenkään.
Pieni lisälämpö tekisi vain hyvää tälle planeetalle, koska aikaisemmin kaikki ihmiskunnan kukoistushetket ovat sattuneet jostain syystä juuri lämpimiin aikoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kun tämä vielä joku päivä näytetään toteen, niin mistä saadaan takaisin kaikki ilmastonmuutosrahat, jotka on menneet kankkulan kaivoon aiheuttaen taantumaa taantuman perään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen kokeilu: poltetaan fossiiliset polttoaineet, lakkautetaan ydinvoimalat ja katsotaan mitä tapahtuu. Näin järjetön on ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
16:47
Kajaanilaismies hermostui ravintolassa ja kaatoi toisen miehen katuun, uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja
16:36
Nelikymppinen mies uhkasi aseella kolmea muuta Kajaanissa – aseen poisottaminen johti käsirysyyn
16:15
Tallinkin Silja Europa -laivalta löytyi yöllä kaksi suomalaista kuollutta nuorta – Viron poliisi ei tällä hetkellä epäile rikosta
159
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
37
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
32
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
26
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image