Pääkirjoitukset

Ilmailuala osa syvää murrosta

Pääkirjoitukset 17.8.2013 0:00
Pääkirjoitus

Ilmailualalla on menossa sama murros, joka jo vei töitä perusteollisuudesta. Globaalit ongelmat joudutaan ratkaisemaan paikallisesti, sillä instituutiot eivät ole pysyneet perässä.

Lentoasemia ylläpitävä Fin-avia suunnittelee lennonneuvontapalveluiden ulkoistamista. Kustannussäästöjen takia lennonneuvojien työt viedään Viroon. Samaan aikaan Finavia on päättänyt siirtää Tampereen aluelennonjohdon Helsinki-Vantaalle. Pahimmillaan siirto tietää potkuja osalle työntekijöistä.

Finavian ja sen henkilöstön välit ovat tulehtuneet ja edessä voi olla pitkä lakko. Lennonjohtajien lakko lamauttaisi lentoliikenteen ja aiheuttaisi yhteiskunnalle isot laskut.


Lennoilla kuohuu muukin kuin samppanja. Pitkään turbulenssissa poukkoillut Finnair on edelleen tyytymätön tulokseensa. Syksyn työehtosopimusneuvotteluissa tavoitellaan kustannussäästöjä. Välejä hiertää erityisen pahasti ulkomaalaisen henkilökunnan palkkaaminen.

Finnairin viime vuosina harjoittama politiikka on jatkumoa perusteollisuudessa jo tapahtuneelle alasajolle. Kotimaasta tuotanto lopetetaan ja työntekijät irtisanotaan, mutta investoinnit ulkomaille jatkuvat vilkkaana. Esimerkiksi metsäteollisuutta on siirretty halvempien kustannusten perässä lähemmäs markkinoita.

Sama loppuhuipennus tiivistyy nyt lentoliikenteen kotimaisen henkilöstön eloonjäämiskamppailussa. Voittajia eivät tule olemaan suomalaiset työntekijät. Valtion omistajaohjaus on ollut kädetön, mutta myös toimeton.

Kansainvälisen talouden kehityskulut ja murrokset purevat entistä kovemmin. Tähän saakka Suomi on hyötynyt globaalitaloudesta, mutta nyt iskee lujasti takaisin. Seurauksena on talouden kriisiytyminen. Maailmalta vyöryvät ongelmat joudutaan ratkaisemaan talousalueiden tasolla. Talouden keskinäisriippuvuus on edennyt nopeammin kuin instituutioiden kehitys.

Paineet kohdistuvat työmarkkinoille. Pitkään ajateltiin, että kotimarkkinat olisivat suojassa, mutta siivous-, huolto- ja rakennustoiminta ovat jo osin ulkomaisen, halvemman työvoiman käsissä.

Ay-liikkeen vastarinta ei paljon auta, jos työt voidaan pyörittää halvemmin. Lääkkeeksi on tarjottu joustoja työmarkkinoilla ja koulutustason nostamista entisestään. Jokaiselle alkaa olla selvää, että jos talous ei kasva, vienti ei vedä ja työmarkkinat eivät toimi, on edessä vain huonoja vaihtoehtoja.


Innovaatiot ovat talouskasvun edellytys. Suomessa innovaatiotoiminta tapahtuu kuitenkin liiaksi julkisen vallan toimesta. Yrityksiä ja tutkimustakin on järkevää tukea vain siltä osin, kuin hyödyt valuvat takaisin yhteiskuntaan. Sitä paitsi riskinotto kuulu innovaatioihin ja yritystoimintaan.

Talouspolitiikalla, koulutuksella ja tutkimuksella on silti syytä kannustaa kasvun edellytyksiä kaikin tavoin. Yhtälö on vaikea, kun murroksessa pitäisi estää kansalaisten keskinäisen luottamuksen rapautuminen. Olemme pahassa noidankehässä, sillä ulkoistukset ja investointien suuntaaminen ulkomaille nakertavat uskoa yhteiseen hyvään.
Siksi talouden valmiuksia on syytä parantaa koko ajan. Keinothan me jo tiedämme.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Urpilainen / Kyllönen torppa uuden yritystoiminnan jatkumisen tai aloittamisen.
Tässä linkissä käytännössä uusi UAV ilmailuliiketoiminta ja sen kehittäminen estetään jatkossa suomessa kansallisella lailla.
http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2013/20130005

Eli Suomessa UAV saa lentää 500m etäisyydellä lennättäjästä :)
Muualla UAV lentää jopa toisella mantereella kuin lennättäjät.

UAV teknologia tulee tulevaisuudessa hoitamaan kaiken tiedonkeruu toiminnan, ilmakuvaukset sekä skannaukset.

Esim.
Porotalouslennot
Sähköverkkojen tarkastuslennot
Puuston ja peltojen kasvutarkkailulennot
Satovahinkolennot ja myrskytuhokartoitukset
Kaukolämpöverkkojen kartoitukset
Liikennevalvonta
Palovalvonta
Geologiset skannaukset
Ilmasaasteiden seuranta
Säätilamittaukset
Riistalaskennat
Rajavalvonta
Jäänpaksuuden mittaukset jäänmurtajille
Mainoskuvaukset (näille jää pieni markkinarako pienellä alueella tapahtuviin kuvauksiin löytyy toimijoita ja tuo laki ei estä tätä toimintaa)
Ilmakuvaukset
Ym.

Suomen laki taipuu tulevaisuudessa kansainvälisen painostuksen alla ja silloin tätä kaikkea ei tule tekemään Suomalaiset UAV lennättäjät vaan toiminta on täysin ulkomaalaisten toimijoiden käsissä. KIITOS TRAFI KIITOS

Kotimaiset UAV konevalmistajat tarvitsevat tietoliikenne elektroniikka ja järjestelmien kehittämistä joista Suomessa olisi kokemusta mutta tämä esitys torppa nämä hankkeet tehokkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä säännön perusteella kaikki lennot alkavat ja päättyvät Helsinkiin. Kieltääkö joku ihme sääntö välilaskut? Mitä Finnair vastaa tähän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:18
Traktorin peräkärry kaatui Siikalatvan Kestiläntiellä – tie jouduttiin sulkemaan noin puolen tunnin ajaksi
11:16
Valio määrättiin maksamaan miljoonakorvaukset paikallismeijereille – summa kuitenkin paljon pienempi kuin alkuperäinen yli 40 miljoonan euron vaade
10:09
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
10:01
Oulun kaupungin puhelinliikennettä vaivannut vika saatiin korjattua, puhelinyhteydet toimivat normaalisti
9:49
Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Lähi-itään "puolustuksellisista syistä" – Iranin syyllisyydestä tankkeri-iskuihin uutta kuvamateriaalia
9:25
Kiimingin Jokirannan koulun rakennustyöt alkavat kesällä – koulun käyttäjät osallistuvat rakennuksen suunnitteluun
9:07
Tulipalo kerrostalossa Rovaniemellä – naapurin nopea toiminta pelasti tilanteen palon leviämiseltä
59
Kovács: "Nyt olisi tyylikästä selkeästi päättää, että palvellaan kaikkia seurakuntalaisia tasapuolisesti"
32
Erkkolan sillalla testataan infotaulua, jolta voi nähdä kevyen liikenteen liikkujien määrän – "Jos kaikki menee hyvin, näyttöjä asennetaan todennäköisesti 3-5 kappaletta"
28
ICT-alan rekrytointinälkä ei ota loppuakseen Oulun seudulla – seuraavien kahden vuoden aikana alalle tarvitaan 1800 työntekijää lisää
28
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
11
Oulun kaupungin puhelinliikennettä vaivannut vika saatiin korjattua, puhelinyhteydet toimivat normaalisti
8
Eero Pyötsiä vahvin ehdokas puolustusvoimain komentajaksi – nimitys voi tulla jo loppuviikosta
8
Ammattiliitot aktivoituivat työnvälityksessä – "Jotkut puhuvat työnvälityspalveluista työelämän Tinderinä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan itäosassa, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä Ylitornion kunnassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi vain osaa ihmisiä kuunnellaan?

Ei ole kuin yhdenlaisia persuja... Juuri niitä isoja vauvoja... Äänekkäitä isoja vauvoja... Lue lisää...
Sihveri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image