Pääkirjoitukset

Ikävä totuus tapaa olla parantavin – Siksi myös suomalaisten tekemät sotarikokset pitää tuoda julki

KUVA: Hummel
Pääkirjoitukset 11.2.2019 6:00
Pääkirjoitus

Suomalaisten sotilaiden toiminta Saksan SS-joukoissa ei ole historiamme kunniakkaimpia sivuja. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että menneisyyden synkätkin sivut valotetaan.

Suomen tarina viime sodissa oli kertomus selviytymisestä aggressiivisen ja laajentumishaluisen suurvallan naapurissa. Sotien olennaisin lopputulos oli itsenäisyyden säilyminen.

Sota on kuitenkin tuskin koskaan siinä mielessä mustavalkoista, että toinen puoli edustaisi puhdasta sankaruutta ja toinen silkkaa pahuutta. Yksinkertaistetut tulkinnat ovat yleensä käytössä maissa, joissa historian tutkimus on osa valtion propagandakoneistoa.

Perjantaina Helsingissä julkistettiin Kansallisarkiston tutkimus suomalaisten SS-miesten osallistumisesta juutalaisten ja sotavankien surmaamiseen vuosina 1941–43. Yhteensä 1 408 suomalaista palveli ulkomaisista vapaaehtoisista koostuneessa natsi-Saksan Waffen SS-Wiking-divisioonassa. Nämä suomalaiset osallistuivat saksalaisten hyökkäykseen Neuvostoliittoon.

Tutkimuksen teon lähtökohtana oli pyyntö, joka tuli Suomelle sotarikollisia jäljittävästä Simon Wiesenthal -keskuksesta. Yhtenä taustasyynä oli suomalaisen vapaaehtoisen sodan ajan kirje, joka osoitti innostusta juutalaisten surmaamiseen.

Yli 200-sivuinen selvitys toi julki sekä raskauttavia että joitakin huojentavia tietoja. Edellisiin kuuluu se, että suomalaiset todennäköisesti osallistuivat osana SS-joukkoaan juutalaisten, muiden siviilien ja sotavankien surmiin. Tarkempia yksityiskohtia ei tutkimusaineistosta juurikaan pystytty saamaan selville.

Tietoa osallisuudesta surmiin ei voi pitää yllätyksenä. Sotilailla ei tapaa olla mahdollisuutta valikoida sodassa tehtäviään.

Tällä perusteella siviilien surmia ei kuitenkaan voi pestä puhtaaksi. Raakuuksiin osallistunut suomalainen sotilas ei myöskään ollut yhtään sen viattomampi kuin saksalainenkaan.

Tutkimuksen keskeistä aineistoa olivat suomalaisten päiväkirjat, joita oli käytettävissä 76. Merkillepantavaa on, että juutalaisvastaisuutta tuli vastaan vain muutamissa päiväkirjoissa.

Paljon enemmän löytyi kriittisiä kommentteja juutalaisten julmasta kohtelusta. Suomalaiset vapaaehtoiset näyttävät lähteneen liikkeelle kouluttautuakseen ja voidakseen myöhemmin olla edistämässä suur-Suomea.

Suomalaisten lähdölle SS-joukkoihin oli myös valtiojohdon ja sotilasjohdon hyväksyntä. Silti tämäkään ei tee siviileihin ja sotavankeihin kohdistuneita raakuuksia yhtään jalommiksi. Surmatun siviilin kannalta surmaajan motiivi on yhdentekevä.

Tiedotsuomalaisten tekemistä sotarikoksista, oli niitä paljon tai vähän, on tärkeää saada julki. Meillä sisällissodan pimeimmistäkin tapahtumista on kyetty luomaan tutkijoiden kesken tarkka kokonaiskuva. Se on hyvä, vaikka synkän totuuden kuuleminen tuntuu pahalta.

Koko kuvan myös viime sotien ajasta on tärkeää tulla julki, eikä vain siksi, että totuudella on itseisarvonsa. Kipupisteiden avaaminen ja tarkan näkymän rakentaminen historiasta mahdollistaa menneistä virheistä oppimisen. Samoin se on välttämätön edellytys haavojen parantumiselle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Onko Troijan sodasta jo tehty selvitys, kierosti menivät vilunkipelillä puuhevosella linnoitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö täällä kommenteissa saa käsitellä Simon Wiesthal-järjestön, jolle Suomen valtiovalta teki tämän selvityksen, taustoja ja tekemisiä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomasin itsekin , että SW-järjestöä koskevat asialliset kommentit jäävät julkaisematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tiedot suomalaisten tekemistä sotarikoksista, oli niitä paljon tai vähän, on tärkeää saada julki."

No pitäisikö tutkia vaikka 90-luvun alussa Balkanissa suomalaisten sotilaiden tekemiä siviilien murhia?
Murha ei vanhene koskaan, ja tapaukset täyttävät myös sotarikoksen merkit.

Puolustusvoimien ylipäällikkö on tasan tarkkaan tietoinen näistä tapauksista, samoin poliisihenkilöt, jotka onnekseen pääsivät eläkkeelle, ettei tarvinnut alkaa tonkimaan näitä tapauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimuksen rahoitti Simon Wiesenthal, juutalaisten edunvalvontajärjestö. Ilmeisesti rahat ja aloite tutkimukseen tulivat Pietarin sylttytehtaalta. Onko myös tutkijoitten poliittinen tausta tutkittu, kun päästävät suustansa maamme edun vastaisia arveluita?

Talvisota aloitettiin Neuvostoliiton toimesta provokaatiolla, ja sitten perään pommitettiin siviilikohteita, mm. Oulua. Sodan lopuksi Suomen kansa orjuutettiin 7 vuodeksi maksamaan sotakorvauksia. Tämäkin, paljon isompi sotarikos lienee jäänyt tutkimatta ja rankaisematta. Mistäpä rahoitus siihen järjestyisikään. Ei liene kenenkään etu tutkia asiaa.

Puolustaakseen maatamme Neuvostoliiton invaasiolta liityttiin myös saksalaisten joukkoihin. 10.2.2019 TV-uutisten mukaan noin 1400 suomalaista liittyi. On toki puolustussuuntana ihan väärä, ja maamme omakin raja pitkä. Liekö väistelty suomen armeijan sotapalvelusta, puutteellisin varustein. Neuvostoliiton invaastion ja paremman ruoan ja aseitten toivossa varmaankin liittyttiin - arvelen näin sitten minäkin, jos kerran tutkijatkin. Ehkä jotkin liittyivät puolustaakseen suomen lappiakin, ja paremman ylenemisen toivossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wiking divisioonan komentaja SS-kenraali Felix Steiner jätettiin tuomitsematta sotarikoksista. Kummalista, että Suomen vasemmisto tuomitsee Suomalaiset rivimiehet ilman todisteita. Komentaja vastaa aina viimekädessä , sotilaidensa teoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista että kun saksalaiset piti todella tarkkaa byrokraattista kirjanpitoa ja niistä ei ole suomalaisia yksiköitä kohtaan selvinnyt mitään pitää vielä syyllisyyden viittaa heittää heidän harteille. Steiner oli toaiaan ainoita SS päälliköitä joita ei syytetty ihmisoikeusloukkauksista sodan jälkeen, ja tämä mies johti suomalaisten pataljoonaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Armeijassa totellaan ylempiä. Sota-aikana tehtävästä kieltäytyminen on ankarimmin rangaistava teko eli kuula omaan kalloon. Tuossa tilanteessa ampuu varmaan mieluimmin jonkun muun - suomalainenkin.

Menkää tutkimaan Itärajan takaisen maan sotarikoksia suomalaisia kohtaan ja tutkikaa sitten suomalaisten rötökset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän niitä itärajan takaisen maan sotarikoksia suomalaisia kohtaan ole jo tutkittu, kun niistä yleisesti tiedetään. Eli sanojesi mukaan nyt on juuri suomalaisten rötösten tutkimisen aika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisten tekoja historiassa pitää arvioida sen ajan tilanteessa, vaikuttimissa ja olosuhteissa. Tämän päivän "hyvät tekoset" voivat näyttää täysin järjettömiltä 70 vuoden kuluttua. Jotkut sanovat jo nyt, että tehdään suuria virheitä ja vääryyksiäkin. Vallalla oleva poliittinen korrektius haluaa vaientaa soraäänet. Toivottavasti ikävän totuuden läpikäyminen sitten edes joskus tulevaisuudessa parantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimuksessa on väitetty että todennäköisesti suomalaiset ss-miehet ovat olleet mukana sotavankien, siviileiden ja juutalaisten surmaamisessa. Tämä tarkoittaa että asia on jäänyt auki, eli ei varmaa tietoa asiasta. Oikeuskäytännön mukaan, mikäli asiaa tässä valossa tarkastellaan, tämä ei riitä tuomioon, asian pitäisi olla varma. Edelleen voidaan todeta että suomalaiset ss-miehet eivät ole syyllistyneet mihinkään väitettyihin tekoihin. Kaikki muu on halpahintaista spekulaatiota nyt, kun ei näitä miehiä ole enää itseään puolustamassa.

Olisipa virinnyt yhtä aktiivista toimintaa ja keskustelua silloin, kun partisaanien sotarikoksista suomalaisia siviileitä kohtaan keskusteltiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaalien läheisyys taas "tuo julki" tarkoitushakuista uutisointia. Natsejako tässä haetaan vai?? Tasapuolisuuden nimissä tutkitaan toisen äärilaidan kannattajien rikokset ennen vaaleja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin 20 miljoonaa siviiliä menetti Venäjällä henkensä Toisessa Maailmansodassa. Ketkä lienee sitten siihen "touhuun" osallistuneet, niin sitä voi miettiä kukin tykönään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen tarkoitusperiä palvelee tällainen tutkimus? Tutkitaan asioita, jotka on ollut tiedossa ajat sitten. Suurin osa Ss miehistä palvelivat rikkeettömästi. Onko tarkoitus vain mustata kaikki sotilaat? Olisi kyllä tutkimista sodissa , jotka on tätä päivää lähempänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä ne tutkii, kun olisivat voineet kysyä sinulta? Eihän tuossa edes ollut tarkoituksena mustata kaikkia, eikö tuo selvinnyt jo tutkimuksen heti alusta lähtien. Enneminkin tutkimuksen tarkoituksena ja syynä on se, että Suomessa pidetään yllä myyttiä että Suomalaiset eivät olisi syyllistyneet sotarikoksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan sana mutta he Suomalaiset SS miehet omalla osallaan ollessaa varmistamassa Suomen pysymisessä Saksan liittolaisena edesauttoivat suurta Saksalaisen materiaaliapua joka taas auttoi suomen pysymään vapaana Kommunistisestä miehitys vallan ikeestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sana todennäköisesti tarkoittaa siis että suomalaiset ss miehet syyllistyivät sota rikoksiin vaikka mitään varmoja todisteita ei loppujen lopuksi ole löytynyt. Tämä tutkimus on vähän sellainen että syytetään varmuuden vuoksi jos vaikka sotarikoksia ois tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä kirjoitus. Eka kappaleen vesitysalustusta ei tosin olisi tarvinnut. Tosiasioiden tunnustaminen on ensi askel paranemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

9:40
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
9:39
18-vuotias kaahasi hurjaa ylinopeutta Simossa – poliisi määräsi miehen ajokieltoon ja asia etenee käräjille
9:01
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
9:00
Essee: Politiikkaa tehdään juoksuradoilla, tenniskentillä ja jääkiekkokaukalossa, ja siksi minä katson urheilua Tilaajille
8:28
HS: Venäjä pohti Karjalan myymistä vuonna 1991, mutta ei kertonut Suomen johdolle
8:02
Oulujärven Ärjänsaaressa aika tuntuu pysähtyneen ja lehdossa laiduntavat lampaat, katso kuvagalleria
8:00
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
15
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
10
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
9
Sivulliset pelastivat veteen pudonneen miehen Oulun torinrannassa
6
MTV: Helvetin enkeleiden johtaja vangittu – Tutkinnanjohtaja: "Kokonaisuus on hyvin poikkeuksellinen"
5
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
4
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miten tämä juttutuvan nykyinen viestiketjujen lukitseminen sopii sananvapauden kanssa?

Juu, ei ole Kalevan juttutuvalla ja sananvapaudella muuta tekemistä kuin se, että Kaleva tarjoaa tällaisen alustan kirjo... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image