Pääkirjoitukset

Idästä valoa vapaakauppaan

Pääkirjoitukset 19.7.2018 6:00
Pääkirjoitus

EU:n ja Japanin vapaakauppasopimus kattaa kolmanneksen maailman bruttokansantuotteesta.

Vapaakauppasopimus alentaa tulleja ja kaupan esteitä myös Suomen Japaniin suuntautuvan viennin tieltä.

Euroopan unioni ja Japani allekirjoittivat alkuviikolla Tokiossa maailman suurimman kahdenvälisen vapaakauppasopimuksen. Kyseessä on merkittävä sopimus tilanteessa, jossa kansainvälisen kaupan pelisääntöihin liittyy aiempaa suurempaa epävarmuutta.

EU:n ja Japanin välisessä kauppasopimuksessa ei ole kyse mistään nappikaupasta, sillä sopimus luo vapaakauppavyöhykkeen, jonka piirissä on 600 miljoonaa ihmistä ja joka kattaa lähes kolmanneksen maailman bruttokansantuotteesta.

Vapaakauppasopimus tuo kaivattua valoa pimeyteen ja vahvistaa osaltaan myös suomalaisen vientiteollisuuden mahdollisuuksia.

Vapaakauppasopimusta Japanin kanssa on hierottu vuosikausia, mutta neuvottelut saivat vauhtia sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pani jarrut päälle vapaakauppaneuvotteluissa ja ryhtyi heiluttamaan kauppasodan lippua.

Trump toteutti uhkauksensa kesäkuun alussa korottamalla EU:sta tuodun alumiinin ja teräksen tulleja. Hän on uhannut myös autotul-lien korotuksilla. EU puolestaan on ryhtynyt vastatoimiin tiettyjen amerikkalaistuotteiden osalta.

Massiivinen kauppasopimus EU:n ja Japanin välillä on merkittävä ja tulee tarpeeseen. Maailmanlaajuisessa kauppapolitiikassa tarvitaan uusia avauksia, kun Yhdysvallat osoittaa EU:n ohella kauppasotaa myös Kiinalle.

Sillä välin, kun Trump puhuu kotiyleisölle ja suojaa Yhdysvaltain markkinoita, etsivät sormille lyödyt osapuolet yhteisiä etuja muiden kanssa. Tämä pannaan epäilemättä merkille myös Yhdysvaltain vientiteollisuuden piirissä.

Aiemmin niin EU kuin Japanikin pitivät etusijalla kauppasuhteita Yhdysvaltoihin. Ääni kellossa on muuttunut. Kaupalliset edut ovat tehokas konsultti, joka muuttaa asioiden tärkeysjärjestystä nopeasti. Onkin luontevaa, että EU vahvistaa liittolaisuuksia vapaakauppaan uskovien maiden kanssa.

Merkittävä osa EU:n ja Japanin välisistä tulleista ja kaupan esteistä poistuu tai alenee sopimuksen voimaantullessa tai sovittujen siirtymäaikojen jälkeen.

EU:n ja Japanin välinen vapaakauppasopimus on tärkeä Suomelle. Suomi vie Japaniin enimmäkseen sahatavaraa, puu- ja metallituotteita, koneita ja laitteita, mutta pienemmässä määrin myös lihaa, juustoa ja suklaata.

Suomen tavaraviennin arvo Japaniin on noin miljardi euroa vuodessa. Japanin ostovoimaisilla markkinoilla on tilaa laadukkaille erikoistuotteille, joissa hinta ei ole ratkaiseva tekijä. Esimerkiksi suomalaisilla elintarvikkeilla on Japanissa hyvä maine. Japani onkin Kiinan jälkeen Suomen toiseksi tärkein kauppakumppani Aasiassa.

Suomalaisilla tuskin on mitään sitä vastaan, että vapaakauppasopimuksen myötä japanilaisten autojen tuontitullit laskevat.

EU:n ja Japanin vapaakauppasopimus on hyvä olla takataskussa, kun EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sovittelee ensi viikolla EU:n ja Yhdysvaltain vaurioituneita kauppasuhteita.

MAINOS

Kommentoi

Pitäisi potkaista Usa ulos kaikesta kaupankäynnistä. Pärjätään kyllä hyvin ilman Usalaisia heukkolaatuisia tuotteita. Japanilaiset tuotteet on laadukkaita ja jos halpaa haluaa niin sitä saa kiinalaisilta. Kiinalainen laatukin kohenee kaiken aikaa. Usa boikotilla nähtäisiin miten pärjäävät omin voimin.
Itse en ole ostanut enää vuosiin mitään amerikkalaista tuotetta.
Venäjän kauppa kun vielä saataisiin entiseen malliin niin voitaisiin unohtaa koko Usa:n olemassaolo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
14
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
4
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image