Pääkirjoitukset

Hyvitysmaksun laajennus on kyseenalainen hanke

Pääkirjoitukset 10.12.2011 0:00
Kaleva
Hallitus käsittelee lähipäivinä tekijänoikeuksien hyvitysmaksua koskevaa muutosesitystä. Tarkoitus on laajentaa niiden laitteiden valikoimaa, joita hankkiessaan kuluttajat maksavat samalla pienen hyvityssumman taiteilijoille, esimerkiksi muusikoille.

Kyseistä maksua on kutsuttu "kasettimaksuksi", koska se koski meillä aluksi C-kasetteja. Maksulla on tarkoitus hyvittää ne taiteilijoiden tulonmenestykset, jotka syntyvät, kun kansalaiset kopioivat heidän töitään.

Tätä nykyä hyvitysmaksu koskee esimerkiksi dvd- ja cd-levyjä, mp3-soittimia ja tallentavia digibokseja ja tietokoneiden ulkoisia kovalevyjä.

Hyvitysmaksun ongelma on ollut se, että sen tuotto on heitellyt rajusti. Vuonna 2007 se oli viitisentoista miljoonaa euroa, tätä nykyä enää noin puolet siitä. Siksi tekijänoikeusjärjestöt ovat heränneet: hyvitysmaksun piiriin pitää saada lisää laitteita. Nyt maksu haluttaisiin myös älykännyköihin ja tietokoneisiin. Rintamassa seisoo kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

Hyvitysmaksuun liittyy kuitenkin kyseenalaisia piirteitä. Ensinnäkin maksut ovat Suomessa jo nyt Pohjoismaiden korkeimmat. Piratismi on tuomittavaa, mutta moraalisesti arveluttavaa on myös periä kansalaisilta maksua kopioinnista, joka ei vie luovan alan työntekijöiltä sentinkään tuloja.

Yhä suurempi osa kuluttajista käyttää tietokoneiden levytilaa, ulkoisia kovalevyjä ja dvd-levyjä nimenomaan valokuvien ja omien videoiden tallentamiseen. Peruskysymys on, onko tekijänoikeusjärjestöillä oikeutta tulla näiden kansalaisten taskulle.

Luova ala tarvitsee tukea. Laitepohjainen hyvitysmaksu on kuitenkin tiensä päässä. Tarvitaan kokonaan uusi, kansalaisten oikeustajun mukainen hyvitysjärjestelmä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Hyvänä esimerkkinä, esim. saksalaisesta nettikaupasta nierle.de voi tilata cd levyjä 100 kappaleen paketin hintaan 20e plus postikulut 30 euroa (postikulut ovat samat 20kg paketille) samaan aikaan jimmspc-storesta samanlainen paketti maksaa 91 euroa. Tämä on mitä hyvitysmaksu aiheuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Televisiolupa haudataan, eikö olisi järkevintä kuopata tämäkin oikeustajun vastainen yksityisen tahon verotusoikeus samalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

> Jos kännykän hintaan tulee pari-kolme euroa lisää sen takia, että siihen > voi kopioida laillista musiikkia, niin heti on muka Nokia menossa nurin > ja köyhiltä rahat loppu. Asia voidaan nähdä niinkin, että kasettimaksujärjestelmä on suureksi osaksi rahan siirtoa harrastelijataiteilijoilta muutamille huippuartisteille. Suurin osa esimerkiksi musiikin tekijöistä tekee sitä lähinnä omaksi ilokseen. Tänä päivänä tuotantovälineet ovat tietokoneita, joilla on kohtuullisen isot kovalevyt. Kovalevyrikon varalta jokainen omaa työtään arvostava tekee myös varmuuskopiot. Tästä seuraa se, että kohdakkoin jok'ikiseen musiikin tekemisen vaiheeseen sisältyy velvollisuus maksaa hyvitysmaksua, joka tilitetään niille, jotka ovat saaneet musiikkinsa radioon ja tanssipaikoille. Jotta muutaman huippunimen edunvalvonta olisi täydellistä, niin luonnollisesti myös kotivideoiden kuvaajat ovat velvollisia pönkittämään heidän taloudellista menestystään. Edellä oleva koskee tietysti kaikkia muitakin kiintolevytaiteilijoita. Kirjoittaapahan sitten runoja tai kuvaa valokuvia tai videoita, niin joka käänteessä luovan työn tekijältä peritään maksua, jonka perusteena on se, että omien tuotosten tallennusmediaa olisi voinut käyttää myös jonkun toisen tekemän taiteen tallentamiseen. Omassa taloudessa itsekuvattuja valokuvia ja videota kertyy sen verran, että tallennusmedioista kertyisi maksettavaa hyvitysmaksua toista sataa euroa vuodessa ellei medioita hankittaisi ulkomailta, kuten esim. Saksasta. Siellä 100 DVD-levyä maksaa alle 40 euroa, Suomessa toista sataa. Taiteen tekijät tarvitsevat kyllä tukea, mutta ei tällaisen järjestelmän kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Hyvitysmaksu keskustelu on saanut aivan käsittämättömät mittasuhteet. Jos kännykän hintaan tulee pari-kolme euroa lisää sen takia, että siihen voi kopioida laillista musiikkia, niin heti on muka Nokia menossa nurin ja köyhiltä rahat loppu. Ja kuinka usein se uusi kännykkä tuleekaan ostettua? Ehkä yks kännykkä per kaksi vuotta? Kauhee kulu. Tai kovalevy, montako ostat vuodessa? Oletko koskaan lainannut kirjastosta levyä ja kopioinut sen itsellesi johonkin? Hyvitysmaksu mahdollistaa tämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutkun mä haluun! Mun pitää saada kaikki heti. Ja vattu mä en vattu maksa mitään, vattu, ilmaisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

@sairasta menoa. Riippuu täysin näkökannasta. Jos taiteilija haluaa, että ostat CD- JA tietokone- JA puhelin-median, kopioimalla CDn tietokoneelle ja puhelimeen, olet aiheuttanut taiteilijalle aika merkittävän ansionmenetyksen. Ja juuri tästä yksityisestä kopionnista kerätään hyvitysmaksu. ...mutta toki rajansa Teoston ahneudellakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milla perusteella laillista kopiointiq "ei juurikaan tapahdu"? Oman arkikokemuiseni perusteella sita tapahtuu koko ajan. Kommentoijiksi on vissiin osunut ne kymmenen Kalevan lukijaa, jotka eivat sita tee. Kasettimaksu on kankea ja summittainen systeemi menneisyydesta, mutta viela etovampaa on tekopyha vastustus, joka vaikuttaa perustuvan siihen, etta kaikkea kivaa mulle heti, ja ilmaiseksi. Toivottavasti asiaan loytyy joku jarkeva ratkaisu tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen valtio on vastuussa hyvitysmaksusta, ei tekijänoikeusjärjestöt. Maksu perustuu Suomen lakiin ja EUn direktiiviin. Uutta järjestelmää kehittää jo EUn selvitysmies. joka nimitettiin viime viikolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäpäs oli rehellinen ja kansantajuinen kirjoitus hyvitysmaksun idiotismista, kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvitysmaksulla korvataan laillista yksityistä kopiointia, ei piratismia. Tällaista kopiointia ei nykyisin juurikaan tapahdu, joten maksun perusteetkin ovat täysin hukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KIITOS Kaleva, järkevää tekstiä kerrankin. Jotenkin laitonta kopiointia harrastavia pitää rahastaa, muttei niitä jotka ei sitä harrasta! Sama kun kaikki miehet sais satasen sakon joka vuosi sitä että mies voisi raiskata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas järkevä kirjoitus. "Tarvitaan kokonaan uusi, kansalaisten oikeustajun mukainen hyvitysjärjestelmä" Olen ostanut noin 900 musiikki levyä, kaksi tai kolme olen kopioinut kirjastosta koska näitä ei saa enää. Ja tämä yhä härskimmäksi menevä kuluttajien ryöstäminen tekijänoikeusjärjestöjen taholta on saanut harkitsemaan kopioinnin aloittamista. Jos maksan kaikessa tallennusmediassani jo musiikista, miksi ostaisin vielä toisen kerran kun ne jokatapauksessa olen jo maksanut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luvaton kopiointi on jo kielletty, joten hyvitysmaksukin on aiheeton. Hyvitysmaksulaki olettaa, että ihmiset käyttävät tallenusmedioita rikollisiisn takoituksiin ja niinpä heiltä on perittävä hyvitysmaksua. Aivan samalla tavalla esim. puukolla voi tappaa, joten kaikkien puukon ostaneiden olisi maksettava korvausta väkivaltarikollisuuden aiheuttamista kuluista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen taide on syvältä. Tuen sen lopettamista ja jo maksettujen avustusten takaisinperintää. Takaisin kaljalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvitaan sellainen laki, että kaikenlainen musiikkiin liittyvä korvausten periminen katsotaan kiskonnaksi ja siitä joutuu loppuiäksi linnaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta ja tuota pakollista maksua voi kutsua varastamiseksi koska oikeaa perustetta sille ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellainen pieni korjaus tähän uutiseen, että hyvitysmaksulla ja piratismilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Hyvitysmaksua ei makseta piratismin takia. Hyvitysmaksu on korvaus tekijälle siitä, että lain mukaan Suomessa saa tehdä kopion yksityiseen käyttöön (laillisesta lähteestä). Piratismi taas on aina tekinjänoikeusrikos, jolloin teosta jaetaan laittomasti ilman tekijän lupaa tai korvausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aion itse ratkaista ongelman niin että en osta enää yhtään muistitilaa käyttävää laitetta suomesta vaan tilaan kaiken jostain muusta EU maasta. Koen tämän käytännön erittäin epäoikeudenmukaisena sillä en kuuntele musiikkia muualta kuin radiosta ja kovalevyni täyttyvät itse ottamistani valokuvista. Tämä suunniteltu päätös ei tule pelkästään syömään taiteilijoiden tulonmenetyksiä vaan myös laitteita myyvät kotimaiset kauppiaat tulevat kärsimään. Uskon että vastaavaan päätökseen tulee päättymään moni muukin. Tällöin maksu tulee lähinnä niiden kannettavaksi joilla kielitaito ei riitä tai joilla ei ole mahdollisuutta luottokorttiin. Siis vanhukset ja köyhät joilla ei luottotiedot riitä Melkoista kyykytystä Arhinmäeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Peruskysymys on, onko tekijänoikeusjärjestöillä oikeutta tulla näiden kansalaisten taskulle." Juuri näin. Tekijä ansaitsee palkkansa, mutta jos ostan äänilevyn ja tallennan sen tietokoneelleni ja puhelimeeni kuunneltavaksi muuallakin kuin olohuoneessa, miten kukaan voi väittää että siitä aiheutuu taiteilijalle menetys? Minä olen ostanut sen levyn! Sama juttu digiboksin kanssa: jos siirrän aikaa, eli tallennan ohjelman katsottavaksi myöhemmin, miten ihmeessä siitä voi aiheutua edes teoreettinen tulonmenetys kenellekään? Vuoden 2007 piikki aiheutui nimenomaan digibokseista eikä sitä voi pitää mitenkään perustana sille, mitä taiteilijoiden "pitäisi saada". Miten voidaan kuvitella annettavan verotusoikeus sellaisiin tuotteisiin, joilla ei ole mitään muuta tekemistä tekijänoikeudella suojatun materiaalin kanssa kuin mahdollisuus, että joku käyttää niitä sellaisen tallentamiseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Olen huomannut miksi Oulun perheet velkaantuvat

Paljon suomea kiertäneet voin väittää että yllättävän suuria eroja on luonteessa eri alueilla. Oululaisia on paljon hyvä... Lue lisää...
Muualta muuttanut

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image