Pääkirjoitukset

Hyvät neuvot kalliit kunnissa – val­tio­no­suuk­sis­ta pitää taistella tiukasti mutta elinvoiman luonnissa katse kääntyy myös kuntiin itseensä

KUVA: Matti Räty
Pääkirjoitukset 10.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Menestysmaakunta Pohjois-Pohjanmaan monella kunnalla menee nyt heikosti. Yhden jalan varassa suosta tuskin noustaan. Valtionosuudet ovat elintärkeitä mutta myös omia ponnistuksia tarvitaan.

Pohjois-Pohjanmaa ei ole tavannut olla pahnanpohjimmaisia, kun vertaillaan Suomen maakuntien vahvuuksia. Väestö on nuorta, korkeakoulutettujen osuus on suuri, tutkimus- ja kehityspanostukset ovat maan kärkeä.

"Nuorten osaajien maakunta", tiivisti työ- ja elinkeinoministeriön Alueiden vahvuuksien analyysi -julkaisu pari vuotta sitten. Keskimäärin näyttää siis aika hyvältä.

Sama julkaisu toteaa myös sen, että Oulussa ja sen kehyskunnissa työikäisen väestön määrä kasvaa mutta muualla vähenee. Menestyvien paikkakuntien ohella maakunnassa on kuntia, joiden näkymiä ei valitettavasti voi kehua valoisiksi.

Häikäiseviä eivät ole kaikki koko maakuntaakaan koskevat luvut. Tuoreimpien lukujen mukaan vuosikate asukasta kohden on Pohjois-Pohjanmaalla 243 euroa asukasta kohden, kun koko maan keskiarvo on 376 euroa (Kaleva 7.7.).

Vuosikate kertoo, minkä verran kunnalla jää juoksevien menojen jälkeen rahaa käytettäväksi investointeihin ja korjauksiin sekä lainojen lyhennyksiin – siis hyvin tarpeellisiin menoihin.

Tilikauden tulos on puolestaan Pohjois-Pohjanmaan kunnissa keskimäärin 133 euroa miinuksella, kun koko maan lukema on -20.

Maakunnan ristiriitaisiin piirteisiin kuuluu myös se, että väestö on nuorta mutta sairastuvuus suurta. Ja vaikka nuoruus on maakunnan tulevaisuuden vahvuus, nuoret eivät vielä maksa veroa.

Pohjois-Pohjanmaan liiton muutosjohtaja Marjukka Manninen soittaa nyt Kalevassa varoituskelloja, monestakin syystä.

Kasvavaa huolta aiheuttaa esimerkiksi väestön vanheneminen. Tällä hetkellä pohjoispohjalaisista kahdeksisen prosenttia on yli 75-vuotiaita. Kunnissa lukema vaihtelee neljän ja 16:n välillä. Kehitystä on äärimmäisen vaikea kääntää. Siihen pitää lähinnä sopeutua.

Tässä tilanteessa Manninen kehottaa Pohjois-Pohjanmaata kamppailemaan terävästi kuntien valtionosuuksien riittävän tason puolesta. Pääkaupungissa valtionosuudet ovat kriittisessä tarkkailussa.

Valtionosuudet eivät kuitenkaan ole mitään armonpullaa. Manninen muistuttaa oikein, että maakunnat kasvattavat ja kouluttavat työvoimaa Etelä-Suomeakin hyödyttämään ja että maaseutu tuottaa ison osa koko maan ruoasta.

Ilman riittäviä valtionosuuksia monen kunnan asukkaat jäisivät ilman kunnollisia julkisia palveluita. Niihin suomalaisilla on oikeus asuinpaikasta riippumatta.

Sipilän hallitukselta Rinteen kabinetille periytynyt sote-uudistus on yksi suuntaviitta, josta voi olla apua karikoista selviämiseen. Sekin on silti vain osaratkaisu.

Isoja panoksia on pantava myös asioihin, joilla elinvoimaa voidaan omaehtoisesti parantaa. Silloin puhutaan vaikkapa kuntien halusta ja kyvystä tarjota uusille asukkaille ja yrityksille hyvät elämisen ja toiminnan edellytykset, asukkaiden terveyttä ylläpitävistä palveluista ja myös kuntien yleisestä ilmapiiristä.

Keskeistä on pitää yllä uskoa tulevaan. Jos se katoaa, karkaa samalla paljon muutakin.

MAINOS

Kommentoi

Pohjois-Pohjanmaan kunnilla menee huonosti ja tälle pohjalle ryhdytään (valitettavasti) rakentamaan maakuntapohjaista palveluorganisaatiota. Muutosjohtaja Manninen muistuttaa kunnille tärkeästä valtionavusta. Jatkossa pitää puhua maakunalle tärkeästä valtionavusta.
Onko mitään järkeä vaatia itsenäisiä kuntia ja maakuntia, kun rahat eivät riitä palveluihin? Itsenäisyyden määritelmäkin joutuu kyseenalaiseksi kun omillaan ei pärjää vaan pitää pyytää avustuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katseet ja varsinkin kovistelut toimenpiteistä elämänuskon lisäämiseksi Suomessa ja varsinkin syrjäseuduilla on osoitettava eduskunnalle, joka laittaa hallituksen toteuttamaan asiat kuntoon. Lapsiperhe on Suomen elämän "kantasolu", sen kunnioitus on palautettava Suomeen heti, perhe-elämästä on tehtävä pyhä asia Suomeen. Yhteiskunnan on annettava Lapsiperheille kaikki mahdolliset palvelut ja tuet, se tuo takaisin tuloja yhteiskuntaan vuosien kuluessa miljardien ja miljardien eurojen edestä. Sitten on laskettava alkoholiveroa ja polttoaineveroja, saadaan suomalaiset matkustamaan ja viihtymään kotimaassa sekä naapurimaiden ihmiset käymään Suomessa pitkiäkin aikoja. Kun ihmiset liikkuvat, liikkuu rahakin taskusta toiseen. Sitten on laitettava vesistöt kuntoon ja riistakannat elvytettävä, ihminen tarvitsee elämyksiä ja sitä saa retkeilemällä, kalastamalla sekä tietysti metsästämällä. Hyvät maantiet, rautatiet, kelkkareitit, mönkijäreitit, pyöräilyreitit sekä koko Suomen kattavat säännölliset lentoliikenneyhteydet kuuluvat joka kunnan perustarpeisiin, ilman näitä ei ole elämää ja toivoa paremmasta elämästä. Ei ole mitään rakettitiedettä, kuntien elämän ja varsinkin talouden elvyttäminen, herätys Suomen eduskunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika hölmö tilanne, että kinnissa joissa on paljon nuoria ja koulutettuja ihmisiä, ei niihin kuntiin yritykset investoi toimipaikkojensa muodossa juurikaan. Nuo kunnat siis vain kouluttavat hyvää työvoimaa pääkaupunkiseudun ja muiden suurten kaupunkien tarpeisiin. Noille kunnille tulisi valtionosuudet maksaa tuplana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
114
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
96
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
36
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Kolme vuotta sitten, kun juttutupaa ekakerran luin, niin heti lävähti silmille se, että m... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image