Pääkirjoitukset

Hyvän sään hal­li­tusoh­jel­ma

Pääkirjoitukset 19.6.2011 0:00
Pääkirjoitus
Jyrki Kataisen tulevan hallituksen ohjelma on 89-sivuinen. Jo pituus ja yksityiskohtaisuus kertovat siitä, että kysymyksessä on kuuden ja vielä ideologisesti eriseuraisen puolueen yhteen harsittu tilkkutäkkiohjelma.

Se on rakennettu jokaiselle jotakin -periaatteella.

"Avoin, oikeudenmukainen ja rohkea Suomi" on hyvän sään hallitusohjelma. Laman aikana ylös ampaissut valtion velkasuhde aiotaan painaa "selkeään laskuun" vaalikauden loppuun mennessä. Menoja leikataan ja veroja kiristetään 2,5 miljardilla eurolla.

Tavoite on vaatimaton ja aikataulu hidas. Laman tuoman velkapiikin sulatteluun ei taida riittää tällä tahdilla kaksikaan vaalikautta.

Sixpack-hallitus luottaa "toivotaan, toivotaan" -hengessä siihen, että talouskasvu tekee tehtävänsä ja vähentää velkataakkaa suurempina verotuloina. Tässä piilee ohjelman sudenkuoppa: jos hyvä sää ei jatkukaan, valtiontalouden tasapainotusyritys joutuu vaikeuksiin.

Ohjelmaan rakennettiin huonompien talouskelien varalle kuitenkin peukaloruuvi, jolla hallitus aikoo tehdä vuosittain lisäleikkauksia ja kiristää verotusta, jos valtionvelan bkt-osuus ei käännykään laskuun.

Varotoimi on järkevä. Viimeistään tuolloin testataan kuitenkin se, pysyvätkö hallitusrivit etenkin vasemmistoliiton kohdalla suorina.

Kuuden puolueen hallitus oli Kataiselle viimeinen jäljellä ollut enemmistöpohja. Siksi kokoomus joutui pulittamaan muille puolueille kalliin hinnan sekä ohjelmassa että ministerisalkuissa.

Ohjelmaa turvottaa sekin, että siihen kirjattiin perussuomalaisten pelossa kaikki mahdollinen.

Voimasuhteetkaan eivät ole kokoomukselle otolliset. Sillä, RKP:llä ja kristillisdemokraateillla on vain yhdeksän salkkua demarien, vasemmistoliiton ja vihreiden kymmentä salkkua vastaan. Vihreät on tiukoissa paikoissa hallituksen vaa´ankieli.

Hidastahtinenkin valtiontalouden tasapainotus tietää tiukempia aikoja kansalaisille. Vaikka tuloverotus ei kiristy, verottaja käy kukkarolla valmiste- ja paheveroja kiristämällä.

Polttonesteiden veroja nostetaan kahdessa vaiheessa peräti kymmenen prosenttia. Lisäksi asuntolainakorkojen tähän asti pyhänä pidettyyn verovähennysoikeuteen kajotaan.

Hallituksen Nato-linjausta on ehditty tulkita jo kuin piru Raamattua. Sen perusteella Suomen Nato-linja muuttuu kuitenkin yhtä railakasta tahtia kuin tulppaani kasvaa. Jäsenhakemusta ei aiota valmistella "tämän hallituksen aikana".

Uutta on vain se, että Suomi aikoo harjoittaa yhteistyötä suoraan Naton kanssa. Aiemmin yhteistyö niitattiin rauhankumppanuuteen.

Vasemmiston kädenjälki näkyy erityisen selvästi siinä, että ohjelma vannoo porvarihallitusten aikana unholaan jääneen kolmikantayhteistyön nimiin. Hallitus on valmis avittamaan tuloratkaisua kuin tupo-aikana konsanaan.

Työnantajapuoli on silti tuskin valmis kaivamaan esille kuoppaamiaan keskitettyjä tuloratkaisuja, semminkin kun monet veronkorotukset ja hallituksen talouslinja yleisemminkin ovat sille kitkeriä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:30
Putin vastasi kysymyksiin Moskovassa – valmis keskustelemaan Trumpin kanssa
18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Mikko Kärnä lähtee todennäköisesti mukaan keskustan puheenjohtajakisaan – kansanedustaja toivoo keskustelua puolueen linjasta
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
17:31
Kaksi tuomiota Sunny Car Center -vyyhdistä – Markku Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa
17:30
EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin
78
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
54
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
24
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
18
Juhannuksen menoliikenteen ruuhkahuippua odotetaan Oulun seudulle kello 16 jälkeen – Kuusamontiellä ketjukolari ja yksi kaista suljettiin, liikenne jonoutui

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

105 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image