Pääkirjoitukset

Hyvän sään hal­li­tusoh­jel­ma

Pääkirjoitukset 19.6.2011 0:00
Pääkirjoitus
Jyrki Kataisen tulevan hallituksen ohjelma on 89-sivuinen. Jo pituus ja yksityiskohtaisuus kertovat siitä, että kysymyksessä on kuuden ja vielä ideologisesti eriseuraisen puolueen yhteen harsittu tilkkutäkkiohjelma.

Se on rakennettu jokaiselle jotakin -periaatteella.

"Avoin, oikeudenmukainen ja rohkea Suomi" on hyvän sään hallitusohjelma. Laman aikana ylös ampaissut valtion velkasuhde aiotaan painaa "selkeään laskuun" vaalikauden loppuun mennessä. Menoja leikataan ja veroja kiristetään 2,5 miljardilla eurolla.

Tavoite on vaatimaton ja aikataulu hidas. Laman tuoman velkapiikin sulatteluun ei taida riittää tällä tahdilla kaksikaan vaalikautta.

Sixpack-hallitus luottaa "toivotaan, toivotaan" -hengessä siihen, että talouskasvu tekee tehtävänsä ja vähentää velkataakkaa suurempina verotuloina. Tässä piilee ohjelman sudenkuoppa: jos hyvä sää ei jatkukaan, valtiontalouden tasapainotusyritys joutuu vaikeuksiin.

Ohjelmaan rakennettiin huonompien talouskelien varalle kuitenkin peukaloruuvi, jolla hallitus aikoo tehdä vuosittain lisäleikkauksia ja kiristää verotusta, jos valtionvelan bkt-osuus ei käännykään laskuun.

Varotoimi on järkevä. Viimeistään tuolloin testataan kuitenkin se, pysyvätkö hallitusrivit etenkin vasemmistoliiton kohdalla suorina.

Kuuden puolueen hallitus oli Kataiselle viimeinen jäljellä ollut enemmistöpohja. Siksi kokoomus joutui pulittamaan muille puolueille kalliin hinnan sekä ohjelmassa että ministerisalkuissa.

Ohjelmaa turvottaa sekin, että siihen kirjattiin perussuomalaisten pelossa kaikki mahdollinen.

Voimasuhteetkaan eivät ole kokoomukselle otolliset. Sillä, RKP:llä ja kristillisdemokraateillla on vain yhdeksän salkkua demarien, vasemmistoliiton ja vihreiden kymmentä salkkua vastaan. Vihreät on tiukoissa paikoissa hallituksen vaa´ankieli.

Hidastahtinenkin valtiontalouden tasapainotus tietää tiukempia aikoja kansalaisille. Vaikka tuloverotus ei kiristy, verottaja käy kukkarolla valmiste- ja paheveroja kiristämällä.

Polttonesteiden veroja nostetaan kahdessa vaiheessa peräti kymmenen prosenttia. Lisäksi asuntolainakorkojen tähän asti pyhänä pidettyyn verovähennysoikeuteen kajotaan.

Hallituksen Nato-linjausta on ehditty tulkita jo kuin piru Raamattua. Sen perusteella Suomen Nato-linja muuttuu kuitenkin yhtä railakasta tahtia kuin tulppaani kasvaa. Jäsenhakemusta ei aiota valmistella "tämän hallituksen aikana".

Uutta on vain se, että Suomi aikoo harjoittaa yhteistyötä suoraan Naton kanssa. Aiemmin yhteistyö niitattiin rauhankumppanuuteen.

Vasemmiston kädenjälki näkyy erityisen selvästi siinä, että ohjelma vannoo porvarihallitusten aikana unholaan jääneen kolmikantayhteistyön nimiin. Hallitus on valmis avittamaan tuloratkaisua kuin tupo-aikana konsanaan.

Työnantajapuoli on silti tuskin valmis kaivamaan esille kuoppaamiaan keskitettyjä tuloratkaisuja, semminkin kun monet veronkorotukset ja hallituksen talouslinja yleisemminkin ovat sille kitkeriä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:13
Lumijokisen Mervin ideasta kasvoi yritys: Alusasujen verkkokauppa kurvikkaille naisille
19:58
Roskia sytytettiin tuleen autiossa rakennuksessa Toppilassa, tuli uhkasi levitä talon rakenteisiin
19:41
Hallituskumppanit suhtautuvat ristiriitaisesti Lex Lindströmin kakkososaan
19:03
Koira kuoli soutuveneen kaaduttua Jyväskylässä - veneessä olleet ihmiset pääsivät pelastautumaan rantaan
19:00
Arne Dahl ei nauti väkivaltaisten kohtausten kirjoittamisesta, mutta raakuus on nykyaikaa – "Ei kukaan voi enää kirjoittaa hyvää rikostarinaa ainoastaan pyörävarkaudesta" Tilaajille
19:00
Salakavala Mauri-myrsky iski Pohjois-Suomeen syksyllä 1982 – Silpoi rannikolla kokonaisia laitureita veneineen Tilaajille
18:52
Maa järisi jälleen voimalla Lombokin saarella – tsunamivaroitusta ei ole annettu
140
Puheenaihe: Tarvitseeko Oulu lisää korkeaa rakentamista? – "Torni on torahammas muuten yhtenäisessä hammasrivissä"
31
Käännytykset Afganistaniin keskeytettävä Lukijalta
26
Unettomuutta ei kannata vähätellä – pahimmassa tapauksessa koko elämä saattaa kulua pienessä väsymystilassa
24
Uutisanalyysi: Putinin ja Merkelin tapaaminen käytiin epäluottamuksen ilmapiirissä – Putin saapui tapaamiseen Karin Kneisslin häistä
21
Elintärkeidenkin lääkkeiden saatavuudessa yhä enemmän jatkuvia ongelmia - SDP:n Tytti Tuppurainen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle
19
Nämä taidot jokaisen koiran pitäisi hallita, "Koulutustaso näkyy jo lenkillä" – katso kuvia tokon SM-kisoista Limingasta
17
Sirkkaleipää saa jo – missä viipyy sääskileipä? Tutkija kertoo sopivatko sääsket ihmisravinnoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Työttömien joukossa on lukematon määrä luuseri loisijoita, mutta suotakoot se heille. Tuskin heistä mitään hyötyä työelä... Lue lisää...
Veronmaksaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image