Pääkirjoitukset

Hyvä tilitys kytkennöistä

Pääkirjoitukset 14.11.2017 8:00
Pääkirjoitus

Sidonnaisuusilmoitukset lisäävät kuntien päätöksenteon avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja sitä kautta luottamusta.

Oulussa ilmoituksia on, pienen patistelun jälkeen, kertynyt varsin kiitettävästi. Nyt ne ovat julkisia.

Oulun kaupungin päättäjät ja johtavissa virkatehtävissä työskentelevät henkilöt ovat pienen patistelun jälkeen kaikki, yhtä lukuun ottamatta, tehneet lain edellyttämät julkiset sidonnaisuusilmoituksensa (Kaleva 13.11.). Kaksi vuotta sitten hyväksytyn kuntalain muutoksen säännöstä sovelletaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Myös vapaaehtoisia ilmoituksia on tullut sen verran, että voi hyvin päätellä päättäjien ottavan asian vakavasti. Tarkastuslautakunnalle ilmoitetut sidonnaisuudet ovat nähtävillä kaupungin verkkosivuilla (https://www.ouka.fi/sidonnaisuudet#).

Sidonnaisuuksista ilmoittaminen koskettaa ensimmäistä kertaa näin laajaa joukkoa kunnan keskeisiä luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita. Aiemmin ilmoitukset olivat kuntakohtaisia ja vapaaehtoisia.

Nyt sidoksistaan joutuvat tekemään selkoa kunnan- ja kaupunginjohtajat, kunnanhallituksen ja lautakuntien esittelijät, valtuuston ja lautakuntien puheenjohtajisto samoin kuin kunnanhallituksen ja kaavoitusasioita hoitavien toimielinten jäsenet. Jos Oulussa olisi pormestari, niin myös hän ja apulaispormestarit tekisivät ilmoitukset.

Ilmoitusvelvollisten on kerrottava, jos heillä on johto- tai luottamustehtäviä yrityksissä ja yhteisöissä tai muita merkittäviä sidonnaisuuksia. Merkittävistä omistuksista ja osakkuuksista on kerrottava, jos niillä voi arvioida olevan merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoitamisessa. Asia on kuitenkin ilmoittajan omassa harkinnassa. Epäilemättä suuret yritysvelat ja takaukset voivat vaikuttaa tehtävien hoitamiseen. Kokonaisvarallisuuttaan ei kenenkään silti tarvitse paljastaa.

Ilmoitukset lisäävät kuntien päätöksenteon avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja sitä kautta luottamusta. Jos valtuutettuina on yrittäjiä, mediavaikuttajia ja julkisyhteisöjen vastuuhenkilöitä, on kuntalaisten edun mukaista tietää tällaiset kytkökset. Myönteistä on, että jatkossa jokainen voi itse arvioida valtuutettujen, mutta myös keskeisten virkamiesten työtä.

Tämä ei tarkoita sitä, että kytkennät yrityksiin, yhdistyksiin, säätiöihin tai julkisyhteisöihin olisivat kiellettyjä. Päinvastoin on hyödyllistä, että päättäjillä on laajaa kosketuspintaa kunnallishallinnon ulkopuolelle.

Sidos voi kuitenkin muuttua epäterveeksi edunvalvonnaksi etenkin jos riippuvuuteen liittyy taloudellista kiitollisuudenvelkaa. Kiusaus ja mahdollisuus epäterveeseen toimintaan vähenee, kun kokonaisuus on läpivalaistavissa.

Eri tahojen vuorovaikutus ja suhdetoiminta on normaalia kanssakäymistä, mutta liian likeiset suhteet voivat muuttua rakenteelliseksi korruptioksi. Suomessa ongelmaksi on koettu tällaiset hyvä veli -verkostot. Tässäkin asiassa toimii sanonta, jonka mukaan ”luottamus hyvä, kontrolli paras”.

Menossa on vasta ensimmäinen kerta, kun ilmoitusvelvollisuus on lakisääteistä. Käytännöt ja ohjeistukset hioutuvat vielä ajan kanssa. Tärkeää on muistaa, että sidonnaisuusilmoitukset eivät korvaa jääviys- ja esteellisyyssäännöksiä.

MAINOS

Kommentoi

Paljastukset veroparatiiseista ovat osoittaneet, että bisnesmiehillä ja poliitikoillakin on monta rautaa tulessa. Elämässä on julkinen julkisivu ja ei julkinen puoli tekee mitä lystää, ei sido mikään yhteiskunnan sääntö ja moraali. Pääasia, että rahavirtojen suunta on omaan lompsaan. Sidonnaisuusilmoitukset tuovat demokratialle mielenrauhan, on ainakin kova yritys saada luottamusta päätöksentekoon. Olin kerran bisnesmiehen hommissa, kova yrittäjä ja työllistäjä edelleen. Soitti puhelimella ison kunnan johtajalle (eläkeläinen nykyisin): "Tule tänne !". Meni muutama tovi. Kunnanjohtaja saapui puuskuttaen. "Tiedäthän, että en voi olla täällä kovin kauan aikaa". Hikoilua ja punaisen naaman pyyhkimistä piisasi. Nöyränä oli kunnan nokkamies rahamiehen edessä. Jotakin sumplivat, ei kiinnostanut. Eikä minulle, vähäpätöisimmälle juoksupojalle, kerrottu mitään. Nauratti korkea-arvoinen juoksupoika. Mitähän kuntalaiset tuumisivat, kun tietäisivät, ajattelin. Mielikuvani on nykyisin, että muutkin kunnalliset ja valtakunnalliset poliitikot sekä päättäjät ovat vain jonkun rahamiehen hikoilevia ja punanaamaisia juoksupoikia ja tyttöjäkin. Sorry, demokratia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

139
Suomen Yrittäjät kehottaa jäseniään lopettamaan ay-jäsenmaksujen perimisen – myös kovempia toimia suunnitteilla
93
Iso osa Suomen suurimpaan työttömyyskassaan tänä vuonna liittyneistä on nuoria – tarkkaa syytä siihen ei YTK:ssa tiedetä
89
SAK:n Elorantaa ei yllätä yrittäjien aie lopettaa ay-maksujen perintä palkasta – "Ay-liikkeen alasajo motiivina, aika surullista"
61
Ammattiliittojen lakot laajenevat taas – 7 000 Teollisuusliiton työntekijää ensi viikolla kolmeksi päiväksi lakkoon
36
Näin JHL:n lakko tuntuu Oulussa syyslomaviikolla: Ruokaloita kiinni, sisäliikuntapaikat suljettuina, yleisten tilojen siisteyden laskua
33
Kärpät dominoi liigakaukaloita ja rikkoo ennätyksiä – yksikään liigajoukkue ei ole yltänyt aiemmin samaan kuin oululaiset nyt
32
Teollisuusliiton Riku Aalto: "Emme käy sdp:n vaalikampanjaa, jäsenet todella pettyneitä hallituksen toimiin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image