Pääkirjoitukset

Hyvä alku Singaporessa

Pääkirjoitukset 13.6.2018 7:12
Pääkirjoitus

USA:n ja Pohjois-Korean johtajien huippukokouksessa oli tärkeintä, että se pidettiin ja ettei se epäonnistunut. Edessä on kuitenkin pitkä tie, jonka vaikeasti täytettäviin kuoppiin ei toivottavasti pudota.

Tuskinpa yhtään huippukokousta on odotettu sitten kylmän sodan aikojen jännittyneemmissä ja epävarmemmissa tunnelmissa kuin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamista tiistaina Singaporessa.

Arkkivihollisten tapaamiseen oli ladattu niin suuria odotuksia, että sen suoranainen epäonnistuminen olisi ollut katastrofi ei vain kahdelle johtajalle vaan myös koko maailmalle. Sen verran kovaa kieltä he käyttivät toisistaan vielä vähän aikaa sitten.

Kokoustulokset ovat vielä niin alustavia ja niin vailla konkretiaa, ettei tapaamista voi kutsua jymymenestykseksi. On kuitenkin selvää, että kokous meni odotuksia paremmin ja että se oli hyvä alku pitkällä tiellä, jonka päässä voi häämöttää Pohjois-Korean ydinasekyvyn purkaminen ja jännityksen laskeminen tulenaralla Korean niemimaalla.

Kumpikin puoli teki myönnytyksen. Kim sitoutui, tosin jälleen kerran, Pohjois-Korean ydinaseriisuntaan. Trump puolestaan lupasi keskeyttää Yhdysvaltain je Etelä-Korean sotaharjoitukset. Se oli ikävä yllätys Etelä-Korealle. Peukaloruuviksi Trump tosin jätti ennallaan jatkuvat talouspakotteet.

On merkille pantavaa, että Trump tarjosi Pohjois-Korealle turvatakuita vastineeksi sen ydinaseriisunnasta. Tarjouksen voi nähdä Yhdysvaltain yritykseksi lujittaa otettaan alueella. Jos Pohjois-Korea tarttuisi turvatakuutarjoukseen, Pohjois-Korean jonkinlaiset hegenheimolaiset Venäjä ja Kiina tuskin siitä erityisemmin pitävät. Kiinan kommentit kokoustuloksista olivatkin happamia.

Kokousannin suurin ongelma piilee yksityiskohdissa tai pikemminkin niiden puutteessa. Yhteiskommunikeassa ei ollut mitään tarkempaa siitä, millä aikataululla Kim on valmis purkamaan ydinaseistustaan ja miten se todennetaan. Kaikki tämä jää sovittujen jatkoneuvottelujen varaan.

Tulokset olivat joka tapauksessa sen verran hyviä, että molemmat johtajat voivat palata kotiin voittajina. Siitä pitävät huolen Trump vimeistään tviiteillään ja Kim valtiojohtoisella propagandakoneistolla.

Yleensä huippukokouksia valmistellaan pitkään ja hartaasti. Tapaaminen Singaporessa oli poikkeus säännöstä. Vaikka kokousta totta kai pohjustettiin alemman tason tapaamisissa, siitä sovittiin äkkiä. Johtajien ennalta arvaamaton tyyli lisäsi tapaamisen epävarmuuskerrointa.

On uutta, että Yhdysvaltain johtaja näyttää tulevan paremmin toimeen diktaattorin (Kimin) ja autoritaarisen johtajan (Venäjän presidentin Vladimir Putinin) kuin perinteisten liittolaismaiden johtajien kanssa.

Tämä kävi karusti ilmi G7-maiden äskeisessä, pahasti epäonnistuneessa huippukokouksessa Kanadassa. Jos siellä nähdystä tulee kansainvälisen politiikan uusi normaali, se ei lupaa hyvää sääntöpohjaiselle maailmanjärjestykselle.

Kaikesta huolimatta maailma voi huoahtaa hivenen helpotuksesta. Löysä sanailu ydinaseen käytöstä ja ydinasenappien koon vertailusta oli vastuutonta leikkiä kuolemanvakavilla asioilla.

Nyt palattiin, joskin erikoisella tavalla, takaisin neuvottelupöytään. Se on rohkaisevaa, vaikka hyvästä lopputuloksesta ei voi olla vielä läheskään varma.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image