Pääkirjoitukset

Hyssyttelystä keskusteluun

Pääkirjoitukset 17.10.2013 0:00
Pääkirjoitus

Liikkeen johdon on muistettava, että sillä ei ole autonomiaa rikosasioissa. Mädät oksat on karsittava pois, ja uhrien on saatava oikeutta. Hyssyttelyn ja onttojen lausuntojen aika on ohi.

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen ravistelu jatkuu. Lastensuojelun tutkijan, yhteiskuntatieteiden tohtori Johanna Hurtigin tuore tutkimus arvioi, että vanhoillislestadiolaisen liikkeen rakas veli -järjestelmä vaikeuttaa lapsiin kohdistuneen seksuaalisen hyväksikäytön rikosoikeudellista käsittelyä.

Tutkimuksessa nousi yllätyksenä esiin uupumuksen partaalla olevien äitien lapsiinsa kohdistama kaltoin kohtelu.

Liikkeen uskoon ja rakenteeseen kuuluva sinänsä armollinen anteeksiannon kulttuuri ja rippisalaisuus suojaavat nyt osin vääriä ihmisiä. Järjestelmä mahdollistaa sen, että hyväksikäyttäjät saavat jatkaa rankaisematta tai palata entisiin tehtäviinsä rankaisun jälkeen. Uhrien kannettavaksi jää anteeksiantamisen, rikotun lapsuuden ja luottamuksen menetyksen taakka. Kyse on käänteisestä kunniaväkivallasta, jossa tekijää suojataan paljastumasta.

Hurtig ei tuoreessa kirjassaan Taivaan taimet -uskonnollinen yhteisöllisyys väitä, että hyväksikäyttö ja väkivalta liikkeen piirissä olisi sen yleisempää kuin muualla yhteiskunnassa. Näin ei olekaan.

Sen sijaan tärkeä havainto on, että jäsenyys liikkeessä ei suojaa tällaiselta väkivallalta. Lisäksi ainakin jotkut yhteisössä valtaa pitävät miehet näyttäisivät pikemminkin tukevan syyllisiä kuin samaistuvan lasten, uhrien ja väsyneiden naisten kokemuksiin.

Hyssyttely, asian kieltäminen ja ilmiöstä uutisoivan median syyttäminen eivät paranna hyväksikäytettyjen uhrien asemaa, puhumattakaan liikkeen maineesta. Uhrit tarvitsevat oikeutta, ymmärrystä ja tukea niin liikkeen sisältä kuin ulkoa.

Liikkeen vaikutusvaltaisen johdon on aika luopua loukkaantumisen elkeistä, ontoista kommenteista ja mahdollisesti tietämiensä syyllisten suojelusta. Kun on kyse vakavista rikoksista, ei ole pelkästään liikkeen uskottujen miesten asia päättää, miten menetellään. Perustaltaan terve lestadiolainen liike todennäköisesti vahvistuisi, jos se karsisi mädät oksat pois.

Lasten hyväksikäyttäjät on joka tapauksessa saatava vastuuseen. Mikään sisäinen toverituomioistuin, missään liikkeessä tai järjestössä, ei voi vapauttaa lapsiin kajoavia pedofiilejä. Rippisalaisuudesta vastikään väitellyt pastori Johannes Alaranta on painottanut, että rippisalaisuus ei Suomen lain mukaan voi koskettaa maallikkoja.

Yhteiskunta antaa huonon signaalin, jos vallalle pääsee käsitys, että joillakin yhteisöillä olisi juridinen ja moraalinen autonomia rikosasioiden käsittelyssä. Näin ei demokraattisessa ja avoimessa yhteiskunnassa yksinkertaisesti voi olla, oli tekijä ja uhri jonkin uskonnollisen liikkeen jäsen tai ei.

Ihmetystä herättää myös, että kirkon ylin johto tyytyi liian kauan seuraamaan katseella suurimman herätysliikkeen parissa ilmenneitä ongelmia. Kirkko ei voi vetäytyä vastuusta.

Aiemmin julki tulleet väärinkäyttötapaukset ovat vapauttaneet liikkeen sisällä käytävää keskustelua. Hurtigin tutkimus osoittaa, että keskustelua on syytä jatkaa. Siitä ei voi seurata mitään pahaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Edellisellä kirjoittajalla ei ole minkäänlaista ymmärrystä uhrin asemasta, siitä oikeutuksesta joka hänelle kuuluu tällaisten kokemuksten jälkeen. Niillä ei saisi tehtyä tekemättömäksi, mutta siinä tuskassa oikeus toisi lohtua. Jos avaisit edes himpun verran silmiäsi, näkisit mitä tämä salailu tässä yhteisössä on johdon ja monien muiden taholta. En tiedä oletko VL, mutta siellä opetetaan paljon uskomista yhteisöön ja siinä voi olla se syy, miksi et kykene sitä näkemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tjoo, tämän tohtorin tutkimukissa on siis löytynyt 140 pedofiilitapausta VL:n joukosta, olis kiva tietää miten pitkältä ajalta nämä on kaivettu, varmaan kaikki vähänkin siihen suuntaan osoittavat tapaukset on tässä nimetty hyväksikäytöksi. Jos nämä tapaukset on vaikka jonkin 50 vuoden ajalta niin se olis ihan asiallaista kertoa. Entäpä jos pedofiliaa esiintyy vl:n joukossa todellisuudessa vähemmän kuin suomalaisessa yhteiskunnassa keskimäärin. Tällaista asiaa ei varmasti ainakaan Kaleva haluaisi tuoda julki :).

Markku Mantila antaa taas sataa "tulta ja tulikiviä saarnastuolistaan" vl:n päälle tämän päivän kalevassa. Ihan fakta on valitettavasti se, että pedofiili-taipumusta omaavia ihmisiä kuten homo- ja lesbotaipumusta omaavia, on joka yhteisössä, eikä nämä pedofiilit ole kaikki keskittyneet VL:iin vaikka kuinka niin haluttaisiin asia esittää. Sekin on rankan luokan älyllistä epärehellisyyttä että esitetään tällaisessa pääkirjoituksessa että asian salailua esiintyy vain VL:n piirissä. Jos tätä vähän tutkittaisiin, niin luulenpa, että yllätys yllätys tilanne olisi ihan sama missä tahansa yhteisössä. Taitaapi olla kutakuinkin varmaa että myös ei-vl pedofiilit yrittävät salailla ilmituloaan, vai käveleekö ne muualla kaikki suoraan poliisilaitokselle tekemään ilmoituksen heti kun ovat lapsia käsitelleet? Haluasin nähdä edes yhden vakavasti otettavan todisteen siitä, että vl-liikkeen johto olisi jotenkin edistämässä asian salailua. Väittäisin omalla elämänkokemuksellani että tämä on ihan Mantilan omassa päässä syntynyt kuvitelma ilman minkäänlaista todellisuuspohjaa.

Pedofilia on vakava suomalaisen yhteiskunnan ongelma eikä sitä pidä vähätellä. Tästä nyt lehdistössä ja Kalevassakin käydystä keskustelusta saisi mielenkiintoisen tutkimuksen siitä, miten yhteisö, tässä tapauksessa suomalainen yhteiskunta, yrittää siirtää jonkin siinä esiintyvän ongelman vähemmistön harteille ja näin ikäänkuin "puhdistautua" ja kieltää ongelman laajempi olemassaolo. Kaleva esiintyy tässä muka jonkinlaisena oikeuden esitaistelijana, heh.

Mitä tästä tutkimuksesta jää siis käteen? Jos ollaan rehellisiä niin eipä juuri muuta kuin se että jotkut pedofiliaan syyllistyneet vl:t ovat salailleet asiaa ja uhreille on aihutunut kärsiymystä. Oliko tämä suurikin yllätys? Ehkä tämä on aika yleinen suhtautuminen yleensäkin rikoksiin syyllistyneiden keskuudessa ja uhrien kokemus ikävä kyllä. Tämä tutkimus on kyllä sinänsä vakavasti otettava mutta Kalevan uutisointi siitä on todella vääristelyä ja tarkoitushakuista leimaamista, osin ehkä myös hyvässä uskossa tapahtuvaa kuvitelmaa kun ei viitsitä ottaa asioista oikeasti selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä kohtaa tarvittaisiin hieman medialukutaitoa, myös medialta. Tässähän on kysymys siitä, että sama porukka nostaa saman aiheen vähintään kolmannen karran framille. Missä ovat uudet villat?

Lisäksi, tutkja voisi harrastaa jonkin verran tilastollista analyysiä. Kaleva totaa, aivan oikein "Hurtig ei tuoreessa kirjassaan Taivaan taimet -uskonnollinen yhteisöllisyys väitä, että hyväksikäyttö ja väkivalta liikkeen piirissä olisi sen yleisempää kuin muualla yhteiskunnassa. Näin ei olekaan". Minun on vaikea ymmärtää tämän tosiasian edessä sitä miksi sama aihe pitää nostaa esille yhä uudestaan ja uudestaan. Missä ovat ne >>10000 muuta hyväksikäyttötarinaa? Eikö niille ole sanoittajia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niikauan kun ilmenee yksikin lasten hyväksikäyttötapaus, pitää asiaa pitää esillä. Koska lapset ovat heikoimmassa asemassa, heikoimpien puolia on pidettävä. Julkisuudella saavutetaan ihmisten tietoisuus asiasta ja sitä kautta saadaan hyväksikäyttäjät vastuuseen. On aivan sama kuuluuko hyväksikäyttäjä johonkin lahkoon tai ei sillä ei ole merkitystä, Merkistystä on sillä että vaikenemalla, anteeksiannolla annamme viestin hyväksikäyttäjälle että hän voi jatkaa toimintaansa kenenkään siihe puuttumatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei tämä tekstihän kertoo siitä herätysliikkeestä johon minä kuulun. Aikasemmista uutisista ja niiden otsikoista en sitä ole tunnistanut.

Erittäin hyvä kirjoitus, loistava. Tuo esiin epäkohdat ja vääryydet, mutta antaa oikean tunnustuksen myös hyvistä puolista.

Kiitos Kaleva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.10.
Tero Pitkämäen pitkä ura keihäänheiton huipulla hakee vertaistaan – urheilija kertoi Kalevalle, kuinka pysyi kärjessä vuosia: "Keihäs on vaativa ja raju laji" Tilaajille
14.10.
Mielenosoittajat tukkivat Barcelonan pääteitä, polttivat renkaita rautateillä ja valtasivat lentokentän – 67 lentoa peruttu
14.10.
Sveitsiläislehti Blick: Kari Jalonen jatkaa SC Bernin valmentajana vuoteen 2021 saakka
14.10.
Viisi valtuutettua perusti uuden ryhmän Haapavedellä, puhetta johtaa Jarmo Viinala
14.10.
Oulu hyllytti jälleen pormestarimallin – näin siitä huolimatta, että mallilla on yllättävän laaja kannatus valtuustoryhmissä
14.10.
EU-maat keskeyttävät aseiden viennin Turkkiin – Ulkoministeri Haavisto: "Humanitaarinen kriisi on käsillä"
14.10.
Charles Michel Kesärannassa: Konkreettiset keinot hiilineutraalin EU:n saavuttamiseksi on tuotava esille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image