Pääkirjoitukset

Huumerikokset yhä yleisempiä

Pääkirjoitukset 30.5.2013 0:00
Pääkirjoitus

Vaikka alkoholin käyttö on yhä merkittävin ja vakavin päihdeongelma Suomessa, huumausaineet valtaavat alaa koko ajan.

Kaksi tällä viikolla julkaistua uutista kertovat karua kieltä: EU:n huumausaineviraston raportin mukaan suomalaisten kannabiskokeilut ovat kasvussa, kun muualla Euroopassa näyttää tapahtuvan hiipumista. Oulun poliisin tietoon tuli alkuvuonna 35 prosenttia enemmän huumausainerikoksia ja peräti yli 60 prosenttia enemmän vakavia huumerikoksia kuin vastaavana ajankohtana vuosi sitten.

Yhtenä merkittävänä syynä siihen, että Suomessa kuljetaan jossain määrin eri tahtiin kuin muualla Euroopassa voidaan pitää asenteiden muuttumista suotuisammiksi huumeita kohtaan. Varsinkin sosiaalisessa mediassa käytävässä keskustelussa kannabiksen kaltaisten huumausaineiden haittoja vähätellään, vaikka juuri kannabis on opiaattien jälkeen yleisin aine, jonka vuoksi Euroopassa hakeudutaan vieroitushoitoon.

Huumausainerikosten määrän kasvu Oulussa alkuvuonna on osittain selitettävissä poliisin lisääntyneellä valvonnalla. Huumeiden katuvalvontaan on perustettu erityinen yksikkö, ja muutenkin poliisi on kiinnittänyt enemmän huomiota huumeiden käyttöön.

Vaikka poliisi on tehostanut huumevalvontaa, rikosten kasvuluvut ovat hurjat. Tosiasia kun on, että vain murto-osa huumausaineisiin liittyvästä rikollisuudesta tulee poliisin tietoon.

EU:n huumeviraston raportin mukaan kannabiskokeilut Suomessa ovat kasvussa. Tämä tukee osaltaan niitä havaintoja, joita on tehty huumeiden käytöstä myös Oulussa.

EU:n selvityksen perusteella suomalaisista nuorista aikuisista enemmän kuin joka kymmenes on käyttänyt kannabista vuoden aikana. Euroopan aikuisväestöstä peräti joka neljäs ilmoittaa joskus kokeilleensa jotakin huumetta, yleisimmin kannabista.

Huumausainerikosten määrä ei poliisin mukaan ole kasvanut koko maassa samalla tavalla kuin Oulussa.

Kannabiksen viljelystä näyttää kuitenkin tulleen jonkinsorttinen muoti-ilmiö. Kannabiskasveja takavarikoitiin Suomessa viime vuonna enemmän kuin koskaan. Suurin osa viljelmistä on pieniä.

Kehitys Suomessa kulkee jossain määrin eri tahtia kuin muualla Euroopassa. Niissä maissa, joissa huumeilla on pidemmät perineet ja käyttö yleistä, kannabiksen suosio näyttäisi vähentyneen.

EU:n huumevirasto arvioi huumausaineongelman olevan jonkinlaisessa murrosvaiheessa Euroopassa. Osa perinteisistä huumeista on menettänyt asemiaan samaan aikaan kun uusia yhä moninaisempia huumausaineita on tullut markkinoille. Viime vuonna tehtiin havainto yli 70 uudesta muuntohuumeesta.

Huumausaineongelma on ja pysyy, ellei asenteita saada muutetuksi. Puheet siitä, että jotkin muut päihteet ovat jopa pahempia kuin huumeet ovat vastuuttomia. Huumeiden, kannabis mukaan lukien, säännöllisellä ja pitkäaikaisella käytöllä on todettu terveyttä vahingoittavia vaikutuksia, ja irtipääsy niistä on vaikeaa ja kallista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Hyvä, hieno kirjoitus. Toivottua vaihtelua niiden savuapinoiden hamppu-uskovaisuutta ylistäviin huumemyönteisiin lätinöihin. Savuapinoita hyysätään ihan turhaan. ne pitäisi kaikki joko karkoittaa suomesta, tai sitten tarkoituksella loppuelämä pilalle jos menevät huumeisiin koskemaan. Ei ne edes ole ihmisiä.

Lisää tällaisia kirjoituksia. Asennemuutosta todella tarvitaan, asenteet ovat liian lieviä. Narkkarit pitää pistää niin tiukoille, etteivät uskalla puhua asiasta kenellekään ja pysyvät piiloissaan rumentamasta katukuvaamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella vastuuton kirjoitus. Voisi melkein luokitella piilo"vihapuheeksi".. Ottaisit kirjoittaja oikeasti selvää asioista, ja vieläpä jostain uusista lähteistä. Sellaisista joilla ei ole agendaa suuntaan tai toiseen. Kokeile vaikka niitä tylsiä tieteeseen perustuvia lähteitä, joissa lähde on aina kerrottu sen luotettavuuden arvioimiseksi. Näin huomaat, että et enää haekaan tietoa irti huumeista ry:n sivuilta, kun huomaat että heidän "tieto" on ristiriidassa tieteen kanssa vieläpä ilman lähdettä.

Lopulta saatat huomata niin kuin lukemattomat muutkin, että olet ollut väärässä hyvin fundamentalististen kannabikseen liittyvän väärän tiedon uskomisen takia. Kysymys kun ei ole luuloista, mutuista ja mielipiteistä, vaan faktojen omaksumisesta. Et kykene tekstisi perusteella pureskelemaan kannabista faktojen valossa, vaan etsit vanhoja "totuuksia" jotak on jo valheiksi todistettu. Ja kukaan ei sinua kuuntele, kun et osaa hakea tietoa. Vaikka kuuntelisikin, niin tulee tajuamaan myöhemmin sinun olleen väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Huumausaineongelma on ja pysyy, ellei asenteita saada muutetuksi. Puheet siitä, että jotkin muut päihteet ovat jopa pahempia kuin huumeet ovat vastuuttomia. Huumeiden, kannabis mukaan lukien, säännöllisellä ja pitkäaikaisella käytöllä on todettu terveyttä vahingoittavia vaikutuksia, ja irtipääsy niistä on vaikeaa ja kallista."

Ei ole vastuutonta ajatella omaa terveyttään, ja valita laista piittaamatta paras vaihtoehto. Kannabis on demonisoitu pahemmin kuin Osama bin Laden. Ollaan jo tilanteessa, että niitä valheita on todella vaikeaa oikaista enää. Kun sinä uskot samoihin valheisiin jotka on aikoinaan syötetty sinun isoisällesi ja isoäidillesi.

Huumausaineongelma on ja pysyy, siitä olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Mutta juuri kielteinen asenne aiheuttaa niitä ongelmia, ja on aiheuttanut kautta aikojen. Mutta asenteet pitää vihdoinkin muuttaa realistisiksi. Asenteethan ovat olleet jo vuosikymmeniä sairaan tulehtuneita, epänormaaleita, epärealistisia ja umpimielisiä. Olen tavannut useita kannabisvihaajia, joille kannabiksen vihaaminen on niin kuluttavaa, että se varmasti on vaikeuttanut heidän sosiaalista elämää, ja elämäänsä ne vihaajat ovat lyhentäneet vihalla.

Eikö mielestäsi ole lainkaan kummallista, että johonkin päihteeseen suhtaudutaan niin epäterveesti, että allekirjoittaisin verelläni sieluni panttina. Että joillekin kannabiksesta on todella vakavia haittoja, mielenterveydelisiä ja fyysisiä, elinaika lyhenee vihasta ja katkeruudesta. Heille kannabisvihaajille tuo aine aiheuttaa vakavampia haittoja kuin itse kannabiksen käyttö aiheuttaisi.

Kannabiksesta eroon pyrkivie hoito voi todellakin tulla kalliiksi ja pitkäksi, mutta vain siksi, ettei heillä ole todellista motivaatiota lopettaa käyttöä, ja kun ei ole ollut oikeita haittoja, niin motivaatiota on vaikea löytää. Käsittääkseni kannabis"riippuvaiset" ovat hoidossa juuri hakemassa motivaatiota lopettaa käyttö vaikkeivat halua eivätkä näe muuta syytä lopettamiseen kuin yhteiskunnan painostus eri muodoissaan. On väkisin tehty ongelma, ja kun ei se oikein toimi, niin se näyttää oikealta ongelmalta. Hoitoon mennään kannabiksen takia päasiassa kahdesta syystä. Halutaan lievennys tulevaan tuomioon muuhun sanktiouhkaan, ja sosiaalisen ympäristön rauhoittamiseksi. Kun ihmiset sekoavat kuullessaan lapsensa polttavan pilveä, niin aikunen lapsi painostetaan tai painostuu itse menemään hoitoon, jotta ympäristön järjetön käyttäytyminen loppuisi.

Tietääkö kirjoittaja sitä, että kannabishoito poikkeaa kaikkien muiden päihteiden riippuvuuksien hoidosta. Kannabishoito toimii parhaiten, kun asennoidutaan kannabikseen terapiassa kuin potilaan elämän suurimpaan rakkauteen, josta täytyy luopua, koska sitä rakkautta ei voi saada, koska ympäristö ei salli sitä, ja ympäristö tuhoaa sinut jollet luovu siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oliko laittaa jokin linkki tuohon kannabis kohtaan, vähän on vaikea uskoa.
"Huumeiden, kannabis mukaan lukien, säännöllisellä ja pitkäaikaisella käytöllä on todettu terveyttä vahingoittavia vaikutuksia"
itse olen huolissani juuri tälläisestä 'suomi on paras ja muu maailma täynnä pellejä 'propagandasta. täällä kun ollaan kaikesta aina niin uskomattoman oikeassa selittää monet ongelmamme, mistä ei tietenkään saa puhua ollaanhan pisa kansa...mainitsinko jo pisan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo tilasto hoitoon hakeutumisesta on aika yleisesti manipuloitu eri yhteiskuntien hoitoonohjaamisjärjestelmän takia: Minä kasvatin kannabista vaimolleni kipulääkkeeksi koska tälle ei täällä suomessa suostuttu kirjoittamaan riittävää kipulääkitystä. Itse en tykkää käyttää mitään päihteitä. Kuitenkin poliisisetä tuli ja takavarikoi hänen lääkkeet ja kuulusteluissa moneen kertaan yriittivät ohjata minua hoitoon jonka verukkeella sitten saisin todennäköisesti pienemmän tuomion ja vähempiä seuraamuksia ylipäätään. Tästä johtuu hoitoon hakeutuminen isolta osin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Puheet siitä, että jotkin muut päihteet ovat jopa pahempia kuin huumeet ovat vastuuttomia."

On varsin huolestuttavaa, että lehden pääkirjoituksessa ihan kehotetaan jatkamaan tiedon vääristelyä. Näin osoitetaan, ettei lehti ole ajassaan mukana. Luotettavan ja vääristelemättömän tiedon saaminen on nykyaikana helppoa ja jokaisen ihmisen ulottuvilla, kunhan jaksaa tehdä hieman tutkimustyötä, jolloin em. kirjoittelut nopeasti kääntyvät itseään vastaan. Liekö se yksi syy, miksi sanomalehdet ovat maailmanlaajuisesti henkitoreissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Puheet siitä, että jotkin muut päihteet ovat jopa pahempia kuin huumeet ovat vastuuttomia."

Melkoista roskaa sitä joutuukin lukemaan. Toimittaja ilmeisesti tarkoittaa, että totuuden kertominen on vastuutonta. Jokainen löytää nopealla googlauksella tutkimukset, joiden lopputulos on täysin selvä; alkoholi on kannabista haitallisempaa. Onko totuuden kertominen vastuutonta?

Vähemmän haitallinen ei tietenkään tarkoita vaaraton tai haitaton. Vinkki toimittajjalle: asioiden vääristely ja jopa suoranainen valehtelu & demonisointi ainoastaan syö pohjaa järkevältäkin huumevalistukselta. Ei ihme, että kannabis yleistyy naiivin nuorison keskuudessa kun kaikki huumeet niputetaan saman käsitteen alle ja annetaan ymmärtää, että alkoholi on vähemmän haitallista ja "eri asia kuin huumeet". Kun nuoren omat kokemukset ja havainnot (kannabiksesta) ovat ristiriidassa saadu huumevalistuksen kanssa, miten käy valistuksen uskottavuuden?

Toimittaja kehoittaa pääkirjoituksessa siis valehtelemaan. Melko vastuutonta puhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Puheet siitä, että jotkin muut päihteet ovat jopa pahempia kuin huumeet ovat vastuuttomia." Typerintä mitä olen aikohin lehdestä lukenut ja vielä pääkirjoituksessa. Saako Kalevan pääkirjoituksen kirjoittaa kuka tahansa edes auttavasti kirjoitustaitoinen, vaikka ei ymmärtäisi mitään käsittelemästään asiasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannabiksen vuoksi haetaan niin usein vieroitushoitoon Euroopassa - koska monissa maissa tällä tavalla valttaa rangaistuksen.
Suomen huumausainelainsaadannossakin lukee, etta jos ongelmakayttaja hakeutuu hoitoon, se voidaan tuomiossa ottaa huomioon.

Ilmasto on ratkaiseva tekija naissa asioissa. Suomen kylmassa saassa kannabis aiheuttaa riippuvuutta, terveydelle vakavaa vahinkoa, rikosrekisterin, seka pakollisen tarpeen varastaa autostereoita.
Muutaman tuhannen kilometrin paassa Suomesta on hieman lampimampi Hollanti. Hollannissa kannabista voi taysi-ikainen ostaa myymalasta, ja se aiheuttaa lahinna rentoutuneen olotilan.
Ongelmat kannabiksen suhteen lahinna keskittyvat lahinna orveltaviin turisteihin, jotka usein hyvin humalaisina ahmivat tai/ja polttavat liikaa kannabista.
Kukaan ei tosin ole koskaan kuollut kannabiksen yliannostukseen. Ei Suomessa, eika Hollannissa. Tahan seikkaan ei ilmastokaan pysty vaikuttamaan.

Ilmastonmuutoksen vuoksi, ilmastomme lampenee koko ajan. Yhdysvalloissa kaksi osavaltiota laillisti kannabiksen kayton puolisen vuotta sitten.
Tsekki valitsi dekriminalisaation linjan vuonna 2009, ja huomasi talla huumeiden kayton aiheuttamien ongelmien laskevan.
Samoin kuten alaikaisten huumeidenkayton kanssa. Jaa nahtävaksi, minkä linjan Suomi ottaa huumausainepolitiikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannabinoidejakolla on Asia kommentti! Jännää tuo ilmaston lämpeneminen ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannabis asiassa saatat olla oikeassa, mutta ilmastonmuutoksen kohdalla et!. Globaali ilmasto ei ole suostunut lämpenemään kohta kahteenkymmeneen vuoteen. Jotta olisit uskottava, niin älä satuile ilmastosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret käyttävät kannabista koska sen haittavaikutukset ovat alkoholia pienemmät. Lisäksi kannabis on tuhansia vuosia vanha päihde, joten eihän se ole mikään uusi asia. Nyt siitä vain halutaan tehdä ongelma, koska se kasvaa luonnossa ja näin siitä ei valtio saa verorahaa. Osaksi nuoret saattavat ottaa hieman selvää kannabiksesta ja huomaavat kuinka heille on valehdeltu sen haittoja pitkään, jonka jälkeen käyttäminen on samalla mielenilmaus yhteiskunnan vääryyttä vastaan. Oma järki käteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pää sekaisin illalla kannabiksesta tai viinasta ja seuraavana päivänä ei aivotoimintaakin vaativa työ enää onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkisin sinun perustavan kantasi lähinnä kokemuksiisi ja havaintoihisi alkoholin vaikutuksista, sillä kommenttisi perusteella et kannabiksesta ja sen vaikutuksesta paljoakaan tiedä, jos mitään ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onneksi asiat eivä suomessa asiat ovat vielä tässä suhteessa hyvin.Esimerkiksi USAssa lain kunnioitus on rapautunut ja 52 prosenttia kansasta on kannabiksen laillistamisen kannalla (PEW Research Center 2013) ja osuus lisääntyy koko ajan. Vain ennen vuotta 1945 syntyneiden luonnollista tietä poistuvan ikäluokan keskuudessa laittomuuden laillistamisen kannatus on alle 50%. Tässä suhteessa USA näyttää olevan menetetty maa sodassa kannabista vastaan ja se vie auttamattomasti mukanaan kaikki muut mantereen maat yksistään kauppapoliittisista syistä kasvin muuttuessa lailliseksi miljardien arvoiseksi elinkeinotoiminnaksi...eli siis siellä tilanne näyttäisi luisuvan käsistä, jos asiasta sallittaisiin demokraattinen päätöksenteko. Tätä ei tietenkään voi pitää toivottavana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäinen lause pitäisi olla "Onneksi asiat Suomessa ovat vielä tässä suhteessa hyvin."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

117
HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta
68
Lakko ja työsulku uhkaavat viedä metsäalan työntekijöiltä lomapäiviä – Teollisuusliiton Aalto: "Ei se vahinko ole, sulkupäätöksen vaikutus on laskelmoitu"
47
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
41
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
37
Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu
37
Kommentti: Siellä missä tapahtuu, siellä on Rinne
28
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Aiotko ostaa tai syödä joulukinkkua?

Jouluun kuuluu kotimainen kinkku. Ehdottomasti. Lue lisää...
Reilu meininki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image