Pääkirjoitukset

Huumeita vastaan uusin tavoin

Pääkirjoitukset 17.2.2018 6:00
Pääkirjoitus

Huumeet aiheuttavat yhteiskunnassa merkittäviä ongelmia. Niitä kannattaa torjua järkiperäisesti, tehokkaimmilla lääkkeillä.

Käytön rangaistavuudesta on siellä täällä jo luovuttu. Suomen kannattaa seurata muualla saatavia kokemuksia.

Suomessa on viime vuosina yleistynyt termi ”huumeiden viihdekäyttö”. Sellaista on.

Käytäntö kuitenkin osoittaa, että kovien aineiden käyttäjien tie on usein kulkenut mietojen kautta.

Huumeisiin kuolleiden määrä on meillä ollut vajaan parinsadan luokkaa vuodessa. Paljon suuremman joukon elämään huumeiden käyttö aiheuttaa vakavia ongelmia. Ne koskettavat myös heidän läheisiään.

Kokonaisuutena huumeet ovat ongelma, jonka lieventämiseen on tärkeää jatkuvasti etsiä keinoja. Jos entiset keinot eivät pure, on syytä miettiä uusia.

Tärkeän keskustelunavauksen tekivät tällä viikolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen ja kehittämispäällikkö Tuukka Tammi. Heidän ehdotuksensa on radikaali: huumeiden käytön rangaistavuudesta olisi syytä luopua.

Ajatus herättää äkkiseltään jopa kysymyksen, kehottavatko tutkijat nostamaan kädet pystyyn ongelman edessä. Kaksikon perusteet ovat kuitenkin viileän järkiperäisiä.

Heidän tavoitteenaan on nimenomaan vähentää huumeiden aiheuttamia ikäviä seurauksia. Usein vaaditulle kannabiksen ja sen käytön laillistamiselle he sanovat ei.

Tutkijoiden perusviesti on, että huumeiden käyttöön tulisi puuttua pikemminkin sosiaali- ja terveydenhuollolla kuin rikoslailla.

Rangaistukset toimivat heidän mielestään huonosti käytön ja sen haittojen ehkäisyssä. Jos huumeiden käyttäjän ei tarvitse pelätä rikolliseksi leimautumista, hänen on helpompi tulla tuen ja hoidon piiriin.

Nyt huumeiden käytöstä ja pienenkin määrän hallussapidosta seuraa rangaistus käyttörikoksesta.

Käytännössä rangaistus on sakko, nuorelle ensikertalaiselle puhuttelu. Myös huomautusta käytetään.

Pehmeästä kohtelusta voi kuitenkin olla kovat seuraukset. Myös huomautukset merkitään poliisin tietojärjestelmään.

Tuo tieto voi tulla vuosien päästä esteeksi työpaikan saannissa ja voi jopa edistää syrjäytymistä.

Vasta-argumentteja tutkijoille ei ole vaikea löytää. Rangaistuksen uhkahan voi vaikuttaa niin, ettei huumeisiin kosketa.

Entä mitä kaikkea rangaistavuuden poistosta seuraisi? Nykyistä huumemyönteisempi ilmapiiri? Sitä ei kannata tavoitella.

Rangaistavuuden poisto ei Suomessa ole noussut vakavasti keskusteluun. Monessa muussa maassa ollaan jo pitemmällä.

Norjan suurkäräjät hyväksyi äskettäin periaatekannan, jonka mukaan käytön rangaistavuus korvataan sosiaali- ja terveydenhuollon toimin. Myös Maailman terveysjärjestön WHO:n linja on, että huumeiden käyttöön tulisi puuttua muuten kuin käyttäjiä rankaisemalla.

Portugalissa tuo linja on ollut laissa vuodesta 2001. Tutkijoiden mukaan muutos vähensi haittoja mutta ei lisännyt käyttöä.

Suomen tuskin kannattaa kiirehtiä rangaistavuudesta luopumista. Silti on syytä katsoa, millaisia kokemuksia muualla saadaan toisenlaisesta linjauksesta. Norja lienee meille sopiva vertailukohde.

MAINOS

Kommentoi

Miksi kaleva kokee huonona asiana ottaa tuumasta toimeen ja aloittaa mahdollisimman pian haittojen vähentämisen? U.S.A n osavaltioissa joissa kannabis on edes dekriminalisoitu, opioidien käyttö on vähentynyt huomattavasti, nuorten kannabiskokeilut on vähentyneet ja muiden huumeiden viihdekäyttökin on vähentynyt.

Onko oikeasti jonkun mielestä rankaisu hyvä väline, jos vaihtoehtona on puuttua niihin ongelmiin jotka ajaa riippuvuuksiin? Ei yksin päihderiippuvaiset ole ongelma, näitä ovat myös ylensyöjät ja henkilöt joilla on addiktio kehittynyt kofeiiniin, sokeriin, seksiin tai jopa urheiluun. Kaikista tutuista joiden tiedän käyttäneen joskus laittomia päihteitä yksi on ajautunut huonolle polulle (lapsena kokenut todella pahoja asioita, eikä osannut purkaa pahaa oloa), kaikki muut on pysynyt töissään, ammateissaan, viihdekäyttöä harrastaen, myös muita harrastuksia tehden ja jotkut jopa hyväntekeväisyyttä.

Alkoholia jos vertaan (tiedän ettei saisi, mutta teen sen silti). Suunnilleen saman kokoisesta porukasta ehkä 3 tai 4 on ongelmia palata viikonlopun jälkeen töihin, tai lopettaa edes juomista, olen nähnyt, kun illalla kännissä yritetään hakata tyttöystävä ja aamulla selitetään miten muija kävi käsiksi tai jotain puutaheinää (alkoholi psykoosi). Nykyään ehkä jopa pelkään ihmisiä jotka ovat humalassa, edes "piripäitä" en ole sen jälkeen pelännyt, kun joukko tällaisia tuli auttamaan, kun oli käydä huonosti yöllä kaupungilla.

Parasta olla ilman mitään addiktiota aiheuttavia, mutta ei sairaita (addiktio on sairaus) varsinkaan hyödytä tuollaiset rangaistukset ikina.

Nythän nuoret on vähentänyt tupakointia ja alkoholia kun tietävät riskit mitään liioittelematta. Ei nuoret todellakaan tyhmiä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno suunta. Eihän nestemäisten huumeidenkaan käyttämisestä ole rankaistu sitten 30-luvun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylen dokumentissa Suomen huumehistoriasta kerrottiin, miksi huumeiden käyttö ja hallussapito on rangaistavaa Suomessa nykyisin: lääkkeiden ja huumeiden käyttö karkasi käsistä Suomessa sodan jälkeen. Piti tehdä jotakin ihmishenkien pelastamiseksi. Dokumentissa lääkärit, apteekkien työntekijät, opiskelijat ja sotaveteraanien lapset kertoivat kokemuksiaan, kuinka huumeista ja vahvoista lääkkeistä tuli kuin jokapäiväistä karkkia ihmisille. Dokumentin nähtyä voi todeta, että nykyinen rangaistuslaki huumeista on tarpeellinen, pitää olla tiukempikin. Katsokaapa myös ohjelma "huumebisnes oy", pyörii kaupallisella tv-kanavalla. Näytetään ja kerrotaan katsojille kaunistelematta Yhdysvaltojen kaupunkien huumetilanteesta, joka on aivan maailmanlopun meininkiä. Ihmiset ovat pystyyn kuolleita zombeja jouduttuaan huumekoukkuun, ei enää pelkästään syrjäytyneitä. Huume orjuuttaa ihmisen, tuhoaa sielun ja aiheuttaa väkivaltarikollisuutta. Ei ole mitään järkeä poistaa huumeiden käyttöä ja hallussapitoa rikoslaista Suomessa, aivan vastuutonta touhua THL:ltä edes ehdottaa asiaa. Hävetkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun sodanjälkeistä huumeiden käytön tilaa katselee, on myös muistettava, että juuri näiden mömmöjen ansiosta Suomen armeija pystyi kestämään taistelun täysin ylivoimaista vastustajaa vastaan. Sodan jälkeen maassa oli runsaasti sodan traumatisoimia miehiä, joille elämä ilman huumeita ja niiden antamaa helpotusta oli täysin sietämätöntä - maa ei todellakaan huolehtinut heistä, jotka olivat elämänsä antaneet vapauden puolesta.

Tämän päivän ongelma on kokonaan toista luokkaa. Tosin meillä on edelleen henkilöitä, joiden elämä on suistunut raiteltaan jostain syystä ja he ovat päätyneet käyttämään erilaisia huumeita kestääkseen sitä henkistä tilaa, missä kulloinkin ovat. Tähän tilaan eivät suinkaan ole syynä huumeet, vaan jokin muu syy, joka on laittanut sen ensimmäisen helpottavan annoksen ottamaan. Joskus kysyttiin, "miksi Jeppe juo"? Nyt voi kysyä "miksi Jeppe vetää nappeja ja tykittää ränniin"?

Jo vuosien 1919-1932 pitäisi kertoa millainen vaikutus on kieltolailla laittomien päihteiden saatavuuteen. Pirtukuninkaat toivat maahan tiukkaa alkoholia ja kansa joi. Osa virkavallasta pelasi kummassakin joukkueessa (tänään tapaus Aarnio) ja alkoholin salamyynnistä muodostui suorastaan kansalisurheilu. Vasta Alkon perustaminen sai laittoman pirtukaupan hiljalleen loppumaan.

Sana huume tarkoittaa laitonta päihdettä. Kaikki huumekauppaan liittyvä on siten laitonta ja isompien tai pienempien rikollisten hallussa. Sitä ei säännöstellä mitenkään ja ikäraja kysymys venyy ja paukkuu myyjän moraalin mukaan. Useimmiten ostajan maksukyky ratkaisee. Toiminta on täysin valvomatonta ja sääntelemätöntä, poliisin ja muun virkavallan resurssit eivät milloinkaan riitä hillitsemään tätä kauppaa. On täysin naivia edes uneksia tällaisesta.

Viisaus alkaa tosiasioiden tunnustamisesta, sanoi J.K. Paasikivi. THL:n tutkijoilta tullut aloitus on nyt sitä viisautta, joka kaikkien pitää tunnustaa. Päiväunilla ongelmaa ei ratkaista. Joka vuosi yli 15 000 suomalaista merkinnän poliisin rekisteriin huumausaineiden käyttörikoksesta. Tämä merkintä estää monilla mahdollisen opiskelupaikan, työnsaannin ja monet muut mahdollisuudet elämässä. Onpa joku koiranleuka ehdottanut huumausaineen käyttörikosta jopa aktiivimallin vastustamiskeinoksi. Kuitenkin merkintä voi aiheuttaa mittavan määrän syrjäytymisiä.

Laittomien päihteiden käyttäjät eivät suinkaan ole jotain deekiksellä olevia reppanoita. Laittomien päihteiden käyttäjiä on juristeissa, taksikuskeissa, arkkitehdeissa, lääkäreissä, sähköasentajissa, rakennusmestareissa, puhelinvaihteen hoitajissa, myyjissä, toimittajissa, sairaanhoitajissa, puoluevirkailijoissa jne. - ihan jokaisessa ammattikunnassa ja yhteiskuntaluokassa. Kansanedustajien ja eduskunnan työntekijöiden huumetestaus saattaisi olla aika mielenkiintoinen tapaus.

Keskustelu päihdepolitiikan suuntaviivoista on hyvä aloittaa faktoihin perustuvien tietojen pohjalta, ei vanhaan valistuspropagandaan perustuvien mielikuvien pohjalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraa tarkemmin miksi maailmalla ollaan tekemässä muutoksia lainsäädäntöihin. Sinua ja minua viisaammat ihmiset ovat nähneet nykyisen käytännön toimimattomaksi, ja muutokset välttämättömiksi. Kannatan näiden asiantuntijaryhmien THL:n , WHO:n ja Global Commission on Drug Policyn ehdotusta. Näistä rymistä löytyy mm, sellaisia ihmisiä kuin . Kofi Annan ( YK entinen pääsihteeri ) , Joyce Banda (Malawin entinen presidentti), Fernando Henrique Cardoso (Entinen Brasilian presidentti) , Ruth Dreifuss (Sveitsin entinen presidentti )....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image