Pääkirjoitukset

Huuhaa ei ole tieteen väärti – pintakuohunta ei horjuta suomalaisten luottamusta tutkittuun tietoon

Tieteen popularisoinnin pitäisi olla olennainen osa tieteentekijöiden arkea. Oulun yliopiston edellinen rehtori Lauri Lajunen esitteli lapsiyleisölle kemiallisten taikatemppujen salaisuuksia tieteiden taikayössä, kun yliopisto täytti 50 vuotta vuonna 2008. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Pääkirjoitukset 15.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Tervejärkiset ihmiset luottavat siihen, että suomalaisten menestys perustuu jatkossakin koulutukseen ja tutkimukseen. Tiedevastaisuus ei ole kasvanut, vaan päinvastoin, huuhaan merkitys on vähentynyt.

Suomalaiset ovat tiedeuskovaista kansaa, eikä merkkejä selkänsä kääntämisestä sille, toisin kuin moni saattaa luulla, ole näkyvissä. Näin vaikka kaikenlaiset väittämät, uskomushoidot ja huuhaa leviävät sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Lyhytaikaiset kohut, kuplat ja meteli antavatkin täysin väärän kuvan siitä, mitä kansa oikeasti ajattelee ja minkälaisia asioita ihmiset todellisuudessa seuraavat.

Tiedevastaisuus ei ole kasvanut, vaan päinvastoin, huuhaan merkitys on vähentynyt. Tervejärkiset ihmiset luottavat enenevästi tieteen ja tutkimuksen kykyyn ratkaista yhteiskunnallisia ongelmia.

Kotimaisessa ja kansainvälisessä poliittisessa keskustelussa on vähätelty tai jopa kiistetty tieteelliset tulokset ilmastonmuutoksen vaikutuksesta tai olemassaolosta. Monissa Euroopan maissa ja alueellisesti myös Suomessa on jouduttu ottamaan kantaa huolestuttavaan rokotevastaisuuteen. Pintakuohunta ei kuitenkaan merkitse tiedevastaisuuden kasvua.

Tiedebarometri 2019 -tutkimus on siltä osin lohdullinen, että tieteen toimijoihin kohdistuva luottamus on säilynyt korkeana ja edelleen hieman vahvistunut. Keskiviikkona julkaistu barometri mittaa kansalaisten suhtautumista tieteelliseen tietoon kolmen vuoden välein.

Luottamus tieteeseen on korkea, sillä 77 prosenttia kansalaisista tuntee luottamusta yliopistoja ja korkeakouluja kohtaan. Seitsemän kymmenestä seuraakin mielellään tiedettä, tutkimusta ja teknologiaa koskevaa tutkimusta. Tiedeasioista kansalaisille mielenkiintoisimpia ovat ympäristöön, luontoon, yhteiskuntaan ja talouteen liittyvät asiat.

Jotta asiantila pysyy näin myös vastaisuudessa on tärkeää, että tiedepiireissä on osaamista ja osaajia, jotka jakavat tutkittua tietoa kansalaisille ymmärrettävässä muodossa. Nykyaikainen tiedonvälitys antaa tähän monipuoliset mahdollisuudet. Tieteentekijöiden kyvyssä ja uskalluksessa popularisoida asioita on parantamisen varaa. Tieteentekijöiden on syytä olla aktiivisia, sillä viestimisen helppouden takia myös väärä tieto leviää vikkelään.

Onnistunut esimerkki tieteen kansanomaistamisesta on tähtitieteilijä Esko Valtaoja, joka on saanut kansalaiset nostamaan katseen taivaalle ja miettimään taivaankappaleiden liikkeitä. Hän onkin ylivoimainen ykkönen, kun suomalaisia pyydetään nimeämään nykyisin vaikuttava merkittävä tieteenharjoittaja.

Luottamus tieteentekijöihin vaihtelee poliittisen kannan mukaan. Siinä missä vihreät tuntevat 85-prosenttista luottamusta tutkimusta, tiedettä ja tiedeyhteisöä kohtaan niin perussuomalaisista vain 50 prosenttia luottaa tiedeyhteisöön. Näiltä osin tiedebarometrin tulos kertoo jotakin myös yhteiskunnallisten pohjavirtausten erkaantumisesta.

Kuva tieteestä, tiedeyhteisöstä ja tutkimuksesta on kansalaismielipiteessä silti myönteinen. Tieteen yleisen hyväksyttävyyden varmistamiseksi popularisointia on laajennettava. Jatkossakin on hyvä tiedostaa, että suomalaisten menestys perustuu koulutukseen ja tutkimukseen.

MAINOS

Kommentoi

Mutta kun sotien jälkeen suuri osa Suomen akateemisesta maailmasta uskoi sosialismin valheeseen.

Kävin keskikoulun ja lukion 70-luvulla. Silloin yritettiin tuoda matematiikkaan joukko-oppia ja tuhota perinteinen matematiikka.
Opetusministeriön ja kouluhallituksen vasemmiston risuparrat olivat asialla. Mutta mönkään meni tämä niin kuin Suomen sosialisointikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korreloi loistavasti gallupeihin joissa persuja kannattaa 23 % kansasta. Eli uskovat huuhaahan. Näin on näreet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meni usko Suomen teknillistieteelliseen osaamiseen , kaikkeen muuhunkin, kun Tesla kehui Berliiniä ja varsinkin Saksan insinöörien osaamista. Mikä mättää, miksi Suomi jää aina häviölle näissä teollisuushankkeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on, kun suurin osa Suomen vallanpidosta perustuu yhä siihen , että Presidentit ja Kenraalit ovat laittomasti leikattuja?
Tavallaan valmiiksi "raanotettuja", että tiukan paikan tullen "pykisi".
No nythän on käynyt niin, että em. herroilla pykii koko ajan.
Tuon mukaan esim. Niinistön ja Kivisen allekirjoitukset olisivat juridisesti "laittomia", koska ei ole takeita, että ne olisivat kirjoitetut ilman teknistä häirintää.
Tiedettä tehdään samoin.
Ihmiseen laittomasti koskemalla, sitä kauttaa diagnosoimalla ja tuomitsemalla terve sairaaksi.
Puhutaan natsismista, joka perustuu tieteen nimissä alistamiseen ja lasten, tulevan sukupolven, aivopesuun.
Lääkärit tietää, että tämä kaikki mitä kirjoitin on totta, mutta julkaiseeko Kaleva?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tieteelliset imastonmuutos tutkimukset eivät ole yksioikoisia tuloksiltaan, riippuu mitä ja kenen tekemiä tutkimuksia tarkastellaan, vain media on yhtä mieltä että muutokset johtuvat ihmisen toimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki mitä tiede ei sii tutki on huuhaata. Mutta kun tieteellä ei ole välineitä ja mittalaiteita tutkia henkisiä, uskonnollisia yms kokemuksia, jumaluuksia. kvanttitason ilmiöitä, viljapeltokuvioita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia menee paremmin perille ,kun siihen liittää lauseen" tutkimustulosten perusteella". Harva jiinnostuu selvittämmään , kuka tutki, miten, ja kuka rahoitti????😃😃

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutus ja tutkimus työllistää vain pienen pienen joukon ihmisiä Suomessa. Eipä Suomeen työpaikkoja synny, eikä hyviä teollisia keksintöjäkään vaikka kuinka suomalaista tiedeyhteisön hehkutetaan. Onko Suomi täynnä huhaata, jota pidetään tieteellisenä toimintana, tutkimuksena sekä koulutuksena. Onko tiedebarometri 2019 myöskin huuhaata, kuka tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutukseen ja tutkimukseen pitäisikin panostaa paljon enemmän. Tutkijakoulutukseen ei niinkään, ennen kuin koulutetuille tutkijoille on työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutus ja tutkimus luo niitä mahdollisuuksia, joista niitä uusia työpaikkoja syntyy. Jos ainoa oikea työ sekätyö, niin sitä ei luo muu kuin sosialismi. Eihän panostuksessa mietitä vain tutkijoiden työllistämistä vaan välillisä vaikutuksia. Meillä on monta esimerkkiä siitä, miten erilaiset innovaatiot ovat luoneet uusi työmahdollisuuksia erilaisille työntekijöille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis sosiaalinen media on valtaosin ei-tervejärkisten media. Onneksi en koskaan alkanut käyttää sosiaalista mediaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tervejärkiset ihmiset luottavat siihen, että suomalaisten menestys perustuu jatkossakin koulutukseen ja tutkimukseen." Siinä se tuli. Muuta väittävät eivät siis ole tervejärkisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kyllä ihan samaa mieltä, tiedettä se olla pitää ! Ei mitään facen " asiantuntijoita " suoltamassa huuhaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos luulee että tietämättömyydellä ja kouluttamattomuudella saa paremmat eväät pärjätä, niin on saanut huonommat eväät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pussuomalaiset on huuhaan suoltamisessa kyllä ehdottomasti ja ylivoimaisesti puolue johon ei toiset yllä!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ite-tiedon tekijöitä ja julistajia peruskoulupohjalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
20:52
Ylivieskassa hurja liikenneonnettomuus: henkilöauton hirvikolari johti törmäykseen pakettiauton kanssa
111
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
99
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
72
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
55
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En lähde kerrostaloon elävänä. On OKT Oulussa, Kempeleen rajan pinnassa, ja täällä Kuusamossa järven rannalla luonnon ke... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image