Pääkirjoitukset

Huoli ilmastosta kalvaa

Pääkirjoitukset 28.12.2017 6:00
Pääkirjoitus

Ilmastonmuutosta pidetään todellisena ja vakavana uhkana. Tietoisuus asioiden tilasta on vain kasvanut.

Sen sijaan kansalaiset eivät halua maksaa energiasta nykyistä korkeampaa hintaa, vaikka se olisi keino vähentää ympäristöhaittoja.

Tietoisuus ilmastonmuutoksesta todellisena ja vakavana uhkana on kansalaisten keskuudessa kasvanut. Huoli päästöistä ja ilmastonmuutoksesta on Energiateollisuuden tuoreen seurantatutkimuksen mukaan kasvanut selvästi vuoden takaisesta.

Keskiviikkona julkistetun selvityksen mukaan 68 prosenttia vastaajista nostaa ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja päästöjen vähentämisen tärkeimpien energiapoliittisten päätösten joukkoon, kun lukema vuotta aiemmin oli 61 prosenttia.

Ilmastonmuutos otetaan siten vakavissaan. Kuvat hirmumyrskyistä, aavikoitumisesta ja nälkiintyneistä jääkarhuista tekevät tehtävänsä.

Kansalaiset puolestaan näkevät ja kokevat muutoksia sään vaihteluissa. Sateiset kesät, lauhat syksyt ja kovat paukkupakkaset ovat vuodenaikoihin kuuluvia ilmiöitä, joissa koetut muutokset mahtuvat useimmiten normaalina pidettyihin poikkeamiin. Ääri-ilmiöiden kasvu kielii kuitenkin ilmastonmuutoksesta.

Maapallon keskilämpötilan nousu, sateisuus, tuulisuus ja valtamerien pinnan nousu ovat taustalla vaikuttavia suuria megatrendejä, jotka vaikuttavat myös paikallisesti.

Ilmastoskeptikoiden rivit harvenevat. Kahdeksan kymmenestä arvioi, että ilmastonmuutos on todellinen ja äärimmäisen vakava uhka, jonka torjuntaan koko maailman tulisi ryhtyä välittömästi ja kaikin mahdollisin keinoin.

Kaksi vuotta sitten solmitun Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen.

EU:ssa päästiinkin joulun alla alustavaan sopuun vuoteen 2030 ulottuvan ilmastopaketin taakan-jaosta, kun kyse on liikenteestä, maataloudesta, rakennusten lämmityksestä ja jätehuollosta.

Päästövähennysten lisäksi aiempaa suurempi osa suomalaisista haluaa lisätä uusiutuvien energiamuotojen käyttöä. Listalla on aurinkosähköä, tuulivoimaa, bioenergiaa ja vesivoimaa. Toive päästä käyttämään päästöttömiä ja uusiutuvia energiamuotoja on perusteltu, sillä uusiutuvia energiamuotoja on Suomessa periaatteessa runsaasti saatavilla.

Kuluttajien toivelistan ykkösenä on hieman yllättäen aurinkosähkö. Aurinkosähkön käyttö on toistaiseksi marginaalista, mutta sen kasvunäkymät ovat hyvin lupaavat.

Vaikka huoli ilmastonmuutoksesta kalvaa, eivät suomalaiset ole valmiita maksamaan energiasta nykyistä korkeampaa hintaa. Ei edes ympäristöhaittojen vähentämiseksi.

Maksuhalukkuus ei siten vastaa täysin huolta ilmastonmuutoksesta. Tämä on ymmärrettävää, sillä lämmitykseen ja liikenteeseen kuluu kylmän ilmaston ja pitkien etäisyyksien takia jo nykyisellään paljon rahaa. Monien kansalaisten kohdalla kipukynnys on jo ylittynyt.

Kannuste käyttää ympäristöystävällisiä energioita kasvaa, kun saatavuus on turvattu ja hintakehitys pysyy maltillisena. Lisäksi käytetyn teknologian on oltava riittävän edullista ja luotettavaa.

MAINOS

Kommentoi

Kuuntele mitä professori William Happer sanoo ilmastonmuutoksesta -löytyy mm. youtubesta. Happer on Princetonin yliopiston fysiikan professori ja askaroinut itsekin ilmastomallien kanssa ja myöntänyt, että pieleen meni, mallit meinaan. Lämpötila ei karannut mihinkään valtaviin lukuihin kuten hänkin ennusti. On tainnut toimia Trumpinkin neuvonantaja asiassa. Yksi tärkeä viesti häneltä on, että meillä on aikaa. Esim. CO2 käyttäytymistä ilmakehässä ei vielä täysin ymmärretä-kokonaisvaikutus voi olla jopa positiivinen. Hänen mielestään dataa ilmastoasioissa pitää kerätä ja avaruudesta käsin sateliiteilla, jotta voimme muodostaa kokonaiskuvan asiassa.
Tällainen piristävä uutinen löytyi joulukuun Tekniikka ja talous -lehdessä: "Merien veteen on liuenneena valtava määrä uraania. Sen erottaminen tulee koko ajan halvemmaksi, ja tulevaisuudessa nykyisenkaltaisia uraanikaivoksia ei välttämättä tarvita.
Uraania on arvioitu olevan meriveteen liuenneena määrä, joka vastaa nykyisten reaktoreiden 100 000 vuoden tarvetta. Uraania on laskettu olevan merissä neljä miljardia tonnia." Uhkakuvat energian loppumisesta ovat ennen aikaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei voi vaikuttaa maapallon ilmaston lämpenemiseen, mutta kokee sen seuraukset. Elämämme on niin pientä maailman mittakaavassa, että se ei näy mitenkään maailman ilmastosysteemissä. Ilmastonmuutos on hyvä tekosyy päättäjille ohjailla suomalaista kulutusta ja muuttaa valtion tulojen rakennetta sekä tutkijat voivat puuhastella palkkansa edestä. Sähköauto on turhake Suomessa, jota ilman voidaan elää. Polttomoottoria voittanutta ei ole Suomen olosuhteissa, säilyy elämässämme ikuisesti siviilien ja armeijan kulkuneuvojen voimanlähteenä. Kiina, Intia, Venäjä, Italia, Ranska, Etelä-Korea, Iso-Britannia ja Yhdysvallat voivat sen sijaan vaikuttaa maailmanlaajuisesti ilmaston muutokseen, ovat maailman ylivoimaisia teollisuus- ja maatalousmahteja. Katseet siis näihin maihin ja kädet ristiin Suomessa. Esimerkiksi Yhdysvallat valmistaa megasuuria henkilöautoja, oikeita polttoaineen tuhlareita, ei mitään järkeä tehdä tuollaisia autoja. Venäjä tuottaa arktisilla alueilla nokea jäätiköille öljyntuotannossa, polttamalla maakaasun soihtuina ilmakehään. Intia ja Kiinakin polttaa olkensa pelloilla kokkoina sadonkorjuun päätteeksi, syntyy hirveä saastekuorma maapallolle tästäkin. Lentoliikenne saastuttaa ilmakehää, kukaan ei puhu tästä mitään. Entäpä maailman laivaliikenne Kiinan ja Euroopan sekä Yhdysvaltojen välillä. Laivojen moottorit ovat oikeita nokivasaroita, pitää käydä mahdollisimman halvalla polttoaineella. Ylen esittämässä dokumentissa näytettiin, kuinka isoissa rahtilaivoissa käytetään veden ja hiilipölyn muodostamaa mäskiä polttoaineena. Yksi tällainen laivamoottori saastuttaa ilmakehää kuin 5 miljoonaa henkilöautoa. Hiljaiseksi vetää tavallisen suomalaisen, ei voi olla kuin kädet ristissä. Tietääkö Suomen eduskunta maailman menosta yhtään mitään, eipä puhuta maailman saasteiden lähteistä sanaakaan. Nootti Suomen eduskunnasta rikkaille ja suurille teollisuusvaltioille, on alettava vähentää saasteiden pääsyä ilmakehään, heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ilmastonmuutos otetaan siten vakavissaan. Kuvat hirmumyrskyistä, aavikoitumisesta ja nälkiintyneistä jääkarhuista tekevät tehtävänsä." Niin kuvat. Todellisuudessa maapallo vihertyy, hirmumyrskyjen määrä ei ole kasvanut. Jääkarhujen määrä on 60-luvulta moninkertaistunut. Lisäksi merenpinta on noussut viimeiset 300 vuotta samaa alle 2 mm vuosivauhtia ja lämpenemistä ei 18 viimeisen vuoden aikana ole tapahtunut. Ilmasto on aina muuttunut ja tulee muuttumaan, mutta miten, se on jo toinen juttu. Yleensä ääneen pääsevät asiassa vain ne, jotka rahastavat ilmastomuutoksella. Ja mitä ikävämpiä uhkakuvia maalaat, sitä enemmän rahaa tulee. Ilmastomuutoksesta toisin ajattelevat eivät saa ääntään kuuluviin tiedotusvälineissä.
Tiesitkö, että hiilidioksidi lisää viljasatoja ja vähentää yhteyttämisessä veden tarvetta? Tiedätkö mikä on maapallon optimi lämpötila.
Ilmaston lämpenemisennusteet ((IPCC) ovat menneet täysin pieleen ja yläkanttiin, niin menneisyyttä kuin tulevaisuutta mallinnettaessa. Toisin sanoen nämä tieteilijät eivät ymmärrä ilmastoa -tai ymmärtävät, mutta dollarit painavat enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image