Pääkirjoitukset

Huolet yhdistävät suomalaisia

Pääkirjoitukset 9.6.2018 6:00
Pääkirjoitus

Tuore asennetutkimus osoittaa suomalaisten olevan edelleen yllättävän yhtenäinen kansakunta.

Kansaa yhdistävät myös yhteiset huolenaiheet. Emme katso eriarvoistumiskehitystä ja epätasa-arvoa hyvällä.

Suomalainen kantaa huolta eriarvoistumisen lisääntymisestä. Huolenaihe on yhteiskunnallisesti vakava, ja se näyttää yhdistävän erilaisia väestöryhmiä asuinpaikkaan, tulotasoon tai muihin tekijöihin katsomatta.

Monen mielestä eriarvoisuus on turvattomuutta aiheuttava tekijä. Myöskään ennakkoluulot ja niistä kumpuava vastakkainasettelu eivät vie Suomea eteenpäin.

Tulokset ilmenevät Suomen kulttuurirahaston ja ajatuspaja e2:n tuoreesta suomalaisten asenteita ja identiteettejä selvittäneestä julkaisusta Samat huolet, eri näkökulmat.

Tuloksista voi tehdä päätelmän, että suomalaiset ovat huolestuneita hyvinvointivaltion tulevaisuudesta.

Yleinen epätasa-arvo, syrjäytyminen ja köyhyyskierre eivät suomalaisten mielestä kuulu Suomeen. Tästä johtuen sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ovat huomattavan tärkeitä tekijöitä.

Suomalaisista 94 prosenttia pitää sosiaalista oikeudenmukaisuutta itselleen joko erittäin tai jokseenkin tärkeänä arvona. Tasa-arvoa korostaa lähes yhtä moni tutkimukseen vastanneista yli 6 000 ihmisestä. Prosentit ovat niin korkeita, että ne täytyy ottaa huomioon poliittisessa päätöksenteossa nykyistä enemmän.

Eriarvoistumiskehitys on suomalaisten mielestä yksi nyky-yhteiskunnan polttavimmista ongelmista, johon toivotaan poliittisia ratkaisuja. Osaltaan vastaukset kertovat halusta pitää yllä hyvinvointivaltion eroja tasaavaa järjestelmää.

Työelämän nopea muutos aiheuttaa hätäännystä. Tutkimuksen kiinnostavinta antia on tieto, että suomalaiset arvioivat pätkätyöntekijöiden jäävän liian heikkoon asemaan työmarkkinoilla. Peräti 84 prosenttia vastanneista kantaa huolta pätkäläisistä ja työttömistä sekä maanviljelijöiden heikentyneestä tilanteesta.

Arvoliberaalien ja -konservatiivien ero näkyy maahanmuuttokysymyksissä, jotka aiheuttavat pelkoa ja kitkaa. Enemmistö suomalaisista (63 prosenttia) ei näe suomalaisuuden olevan kiinni ihmisen etnisestä taustasta. 43 prosenttia arvioi, että turvapaikanhakijoilla menee liian huonosti. 32 prosenttia näkee, että heillä menee liian hyvin.

Kenties pakolaiset ja maahanmuutto ovat teemoja, jotka jakavat muuten melko yhtenäiset suomalaiset. Ne ovat selvästi nostaneet esille suvaitsevuuden, rasismin ja vihapuheen kaltaisia erottavia puheenaiheita.

Vaikka Suomessa on viime vuosina puhuttu kansaa jakavista kulttuurisista kuplista, asennetutkimus osoittaa suomalaisuudessa olevan edelleen enemmän yhdistäviä kuin erottavia asioita.

Tulokset osoittavat, että suomalaiset haluavat vaalia kansallista yhtenäisyyttä epävarmoina aikoina. Yli 80 prosenttia eurooppalaisuuteen suuntautuneista pitää kansallistunnetta enemmän myönteisenä kuin kielteisenä. Maailmankansalaisuus ei sulje suomalaisuutta pois.

Omalla tavallaan tämä kertoo reilun viisimiljoonaisen kansan pienuudesta ja suhteellisen lyhyestä historiasta. Nämä vaikuttavat kuitenkin olevan voimavara.

MAINOS

Kommentoi

Se mikä tavallista kansalaista huolettaa,ei huoleta pää koijareita eduskuntalossa,ovat ulkona tavallisesta kansasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuitenkin on ristiriitaista ja järjetöntä se, että suomalaiset on äänestäneet hallitusvastuuseen puolueet, joiden pääasiallinen tehtävä tuntuu olevan eriarvoisuuden kasvattaminen. Lamatalkoista ja valtionvelastakaan ei ole kuulunut mitään sen koomin kun saatiin tehtyä rajut leikkaukset köyhimpien toimeentuloon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image