Pääkirjoitukset

Huh hellettä – tukalat hellejaksot pakottavat varautumaan tavalla, johon ei ole vielä totuttu

Pitkittyvät ja tukalat hellejaksot pakottavat Suomessakin yhteiskunnan varautumaan uudella tavalla erityisesti helteen aiheuttamiin terveysriskeihin. KUVA: Anna Muotka
Pääkirjoitukset 29.7.2019 6:00
Kaleva

Lämpimiä säitä odotetaan yleensä hartaasti ja kuumuudesta valittamista on pidetty liioiteltuna.

Ennen pitkää helteen aiheuttamiin ongelmiin joudutaan yhteiskunnassa varautumaan nykyistä paremmin.

Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt voimistuvat niin meillä kuin muualla. Arktisilla alueilla on mitattu tänä kesänä korkeita lämpötiloja, kun toisaalla miljoonakaupungit ovat jääneet kuivuuden takia ilman vettä.

Viime päivinä mitatut ennätyslämpötilat eri puolilla maapalloa ennakoivat, että heinäkuusta voi tulla maapallon mittaushistorian kuumin. Tutkijat arvioivat, että miljoonien ihmisten asuttamat alueet ovat muuttumassa asuinkelvottomiksi.

Asuminen ja eläminen käy mahdottomaksi, kun meriveden nousu muuttaa maaperää suolaiseksi, kuivuudesta kärsivää maata ei voi enää viljellä, tappavan helteen takia liikkuminen ulkona käy mahdottomaksi, myrskyt riepottelevat asuttuja alueita ja tuhoisat tulvat työntävät kaiken rakennetun ja elollisen tieltään.

Pitkittyvät ja tukalat helleaallot ovat osa ilmaston ääri-ilmiöitä. Euroopassa yli 40 asteen lämpöennätykset ovat paukkuneet rikki heinäkuun helleaallon jatkuessa. Suomessakin koettiin vastikään poikkeuksellisen lämmin jakso, kun lämpötilat kipusivat jopa yli 30 asteen.

Lämpimiä säitä odotellaan yleensä hartaasti, ja kuumuudesta valittamista on pidetty liioiteltuna. Vähitellen myös meillä ollaan havahtumassa kuumuuden aiheuttamiin ongelmiin.

Erityisesti viime kesän uuvuttavat helteet tulivat yllätyksenä. Perinteisesti meillä osataan tulla toimeen kylmyyden kanssa, mutta kuumuuteen ei ole varauduttu yhtä hyvin.

Suomen vuokranantajat muistuttivat viime viikolla, että vuokralaisilla on oikeus vuokranalennukseen, jos huoneiston lämpötila on liian korkea eli yli 32 astetta. Harva vuokralainen on ollut tietoinen tästä mahdollisuudesta, vaan asunnoissa on kärvistelty nöyrästi olosuhteisiin tyytyen.

Kovat helteet aiheuttavat terveyshaittoja, joihin meillä ei välttämättä ole osattu suhtautua riittävällä vakavuudella. Kuuma sää lisää sairastavuutta ja kuolleisuutta. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan yksittäisestä pitkittyneestä hellejaksosta voi koitua useita satoja ennenaikaisia kuolemia.

Jo yksittäiset lämpimät päivät lisäävät helteiden aiheuttamia terveysriskejä. Vaaravyöhykkeessä ovat erityisesti ikääntyneet ja sairaat. Siksi onkin tärkeä pitää huoli siitä, että sairaaloissa, palvelutaloissa, hoitolaitoksissa, mutta myös kodeissa huolehditaan riittävästä viilennyksestä. Ympärivuorokautista lämpökuormitusta pitäisi välttää.

Julkisessa keskustelussa on väläytetty valtakunnallisen hellevaroituksen ottamista käyttöön. Ilmatieteen laitos varoittaa niin helteestä kuin pakkasesta, mutta se ei ole virallinen toimintaohje esimerkiksi terveysviranomaisille, jotka noudattavat paikallisia helleohjelmia.

Paniikkiin ei ole syytä, vaan lämpimistä keleistä voi nauttia huoletta. Tulevaisuudessa kovaan helteeseen on kuitenkin viisasta varautua. Suomi osaa varautua kylmään, miksei siis myös helteeseen?

Selvää on, että ennen pitkää helteen aiheuttamiin ongelmiin joudutaan yhteiskunnassa varautumaan nykyistä paremmin.

MAINOS

Kommentoi

Helteisiin pitää varautua ilmaston muuttuessa nopeasti. Ihmiset kyllä tottuvat kuumiin ilmoihin, on totuttu myös kylmiin ilmoihin, kovat pakkaset ei pelota suomalaisia eikä muissa Pohjoismaissa, Pohjois-Euroopassa ja pohjoisella maapallon puoliskolla asuvia. Helteiseen säähän liittyvän lisänesteen ja suolan tarpeen lisääntymisestä pitää tiedottaa. Lisäksi auringon ultraviolettisäteilyltä suojautumisen välttämättömyydestä pitää kertoa selvästi ja ymmärrettävästi kaikille.
Näin toimien olosuhteiden pakosta voidaan helteistä nauttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tapahtunut mitään hirveää helteillä täällä, hillojen ja pottumaan kuivumista pelkäsin. Hillat voivat hyvin, ovat jopa kasvaneet lämmössä komeiksi korpihilloiksi, tulisipa nyt sateita ja kypsyttäisi herkut poimittavaksi. Ja ne perunat: aivan ihanan makuisia, sileitä ja isojakin jo. Kalastus on parhainta yöllä, kun viilenee keli. Mahtavia kokemuksia, kun hiljaa vetää pintavaappua veden pinnassa solisevassa puron koskessa , isoja ahvenia ja haukia tulee muutamassa minuutissa raikkaasta vedestä, kuin sumpusta poimisi ruokakalat, eikä ole mudan makua. Mukavaa kesäelämää, en valita yhtään auringosta ja lämmöstä, kyllä nyt jaksaa kohti syksyä ja talvea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkä varautuminen ei riitä, vaan kaikkiin asuntoihin tulisi hommata asuntokohtainen ilmastointilaite, kuten esim. Jenkkilässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta missä on ukkoset? Ei jyräyksen jyräystä helteissä. Ilma vaihtui jääkauden henkäykseen. Ihme ettei jo räntää sada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että liiotteluna, sopii tulla koettamaan työntekoa tehtaaseen jossa pitää olla suojavarusteet päällä vaikka ois 30 astetta lämmintä. Helteen palvojat ovat joutilaita tai ilmastoidussa tilassa työskenteleviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Puoli yhdeksän uutisiin hellevaroitus. Joku vakavampi kuin munahikikupoli. Pitää tulla Neuvostoajat mieleen. Silloin oli sentään kesällä MTK:n viisivuotissuunnitelman mukaiset seitsemän viikon sateet hyvä vahingonilonaihe kesälomalla. Nyt helteet pilaavat kesäloman. Palkansaajan pitäisi saada siirtää lomaa hellejakson verran samalla tavalla kuin saikuttaessa. Ei pysty virkistyskäyttäytymään saikulla eikä kuumalla. Tähän on saatava perustuslakituomioistuimelta päätös. Vai mitä Antti ja tytöt siellä SAKn valtiollisessa toimeenpanevassa neuvostossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutustukaa Maatalouslomittajan ammattiin!! kuinka kuumissa olosuhteissa teemme töitä ! ilman minkäänlaisia taukoja, kun monessakaan navetassa "EI" ole vessaa tehdä tarpeitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

109 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image