Pääkirjoitukset

Höveli budjetti, isot riskit – suhdanteen jäähtyminen uhkaa murentaa pohjan hallituksen ta­lous­ar­vio­ta­voit­teil­ta

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus panee rahaa liikkeelle. KUVA: Elias Lahtinen
Pääkirjoitukset 19.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Hallituksen budjettiurakointia helpotti riskialtis valinta: rahaa pannaan likoon alijäämän repsahtamisesta välittämättä. Jos työllisyystavoite uhkaa karata, rahanjaon ohjaksia joudutaan vetämään paljon tiukemmalle.

Valtion ensi vuoden talousarvion paketointi vei hallitukselta vain tiistaipäivän. Syy notkeaan synnytykseen oli ilmeinen: uusi hallitus oli päättänyt panna rahaa liikkeelle avokätisesti.

Jos ja kun menoja syntyy reilusti enemmän kuin tuloja, budjetin alijäämän annetaan yksinkertaisesti kasvaa. Tulevana vuonna valtiontalouden alijäämäksi arvioidaan kaksi miljardia euroa.

Samalla julkisen talouden tasapainotuksen tavoitevuosi karkaa taas kuin sateenkaaren pää. Nyt se on jo vuodessa 2023.

Ensi vuonna lisää rahaa tulee muun muassa koulutukseen, pieniin eläkkeisiin, työllisyyspalveluihin, varhaiskasvatukseen ja luonnonsuojeluun. Pysyviä menonlisäyksiä budjetissa on peräti 1,1 miljardia euroa ja vielä etupainotteisesti.

Erityisen ylpeä hallitus on panostuksista koulutukseen ja tutkimukseen. Kyse onkin tulevaisuusinvestoinneista. Valtion taloudenpidossa panostus näkyy kuitenkin ensi vaiheessa vain menoina.

Hallitus myös lunastaa 50 euron edestä lupaustaan eläkeläisten "vappusatasesta". Pieni- ja keskituloisten ansiotulojen verotusta kevennetään 200 miljoonaa euroa. Kun pienituloisten rahoista valtaosa ohjautuu kotimaiseen kulutukseen, rahat eivät katoa myönteisiä jälkiä jättämättä.

Varhaiskasvatuksessa ryhmäkokojen kutistus on puolestaan hyväksi lapsille ja hoitajille. Kuntien taloudenpidolle se taas tietää ongelmia.

Kunnanjohtaja Tuomas Lohi tviittasi keskiviikkona, että Kempeleessä lisäkustannukset lasketaan sadoissa tuhansissa euroissa. Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala huomautti, että valtion kompensaatio ei koskaan vastaa kuntien todellisia kustannuksia. Vekselin ottaa nyt toinen taho kuin sen maksaa takaisin.

Toki hallitus on hakenut myös säästöjä ja lisätulon lähteitä. Yritystuista on lopultakin löytynyt kutistamisen paikka: parafiinisen dieselöljyn veronalennus poistuu. Bensiinin ja dieselöljyn veroja nostetaan, mistä ilmasto kiittää mutta eivät kaikki äänestäjät.

Talousarvion kriittisimmät linjaukset liittyvät työllisyyteen. Hallitus tavoittelee 60 000 uutta työpaikkaa ja 75 prosentin työllisyysastetta vuoteen 2023 mennessä. Juuri tämän tavoitteen varassa rahaa uskalletaan panna hövelisti liikkeelle.

Imua työllistymiseen hallitus pyrkii lisäämään palkkatukea ja työnhaun palveluja kehittämällä. Arvostettava on pyrkimys tukea vaikeasti työllistyvien kansalaisten pääsyä kiinni työelämään.

Keinoja 75 prosenttiin yltämiseksi tarvitaan kuitenkin ilman muuta lisää. Aiempien ryhmien lisäksi hallitus päätti panna asialle nyt myös tutkijoista koostuvan ryhmän. Ainakin ehdotuksia hallituksella pitäisi pian olla tarjottimen täydeltä.

Jo nyt tiedetään silti, että suhdanne jäähtyy ja että työllisyysasteen nousu hidastuu. Valtiovarainministeri Mikä Lintilä (kesk.) esittikin kiintoisan kommentin: sellaista vaihtoehtoa ei ole, että työllisyystavoite jää toteutumatta mutta menonlisäykset toteutuvat.

Ennen seuraavia vaaleja tämä linjaus voi vielä olla kovilla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pahalle näytää Rinteen ote,kehtaa vilellä puhua että kesituloisten verotus kevenee ja ostovoima lisääntyy..ho hoijaa.
Olisko muisti häiriö?
Mikä ihme siinä on että ei Virosta,Tallinnasta tuotuja alkoholijuomia vois ohjata tulliin,sieltähän valtio sais humia summa euroja
pistäppäs nyt Antti tämä asia edes kuntoon.
Tupakki veroon ja viinaveroon lisää ehdottomasti korotusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aiuna kun vasemmisto pääse hallitukseen, seuraa hillitön rahanjako joka suuntaan, helppoahan se on kun saa jakaa muiden rahoja vaa yritäpä saada ay-järjestöt verolle, niin siitäei tule mitään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suoraan sanottuna tulevaisuus pelottaa. Hinnat vain karkaavat pilviin (bensa, sähkö yms. kaikki välttämätön) ja silti myydään pois tuottavaa (valtion) omaisuutta joilla keinottelijat sitten tekevät yhä enemmän tulosta itselleen. Eli ollaan jossain noidankehässä mille ei yksinäinen suomalainen tunnu voivan mitään. Mikähän avuksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus sentää yrittää ajatella vähävaraisen kansalaisen puolesta eli täysin toisenlaista politiikkaa kuin edellisella hyvin oikeistolaisella hallituksella. Hallituksen budjetissa esittämät elvytystoimet tulevat varmasti tarpeeseen, jos maailmantalous ja Saksan talous sakkaavat, kuten näyttäisi tapahtuvan. Ikävän lisän Suomen talouteen tuo varmasti jo suurella todennäköisyydellä toteutuva sopimukseton Brexit, jonka taloudellisia vaikutuksia ei kaikkia vielä edes ole nähtävillä.
On oikeastaan koomista kuunnella kokoomuksen ja persujen kommentteja hallituksen budjetista. Kaikki lisärahoitukset ovat niiden mielestä liian pieniä. Kuitenkin nämä molemmat puolueet erityisesti Sipilän oikeistohallituksen alkuvuosina keskittyivät vain leikkauksiin ja etujen karsimisiin erityisesti vähävaraisilta.
Kylmä oikeistolaisviima politiikanteossa on saatu vaimennettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulla on kieltämättä aika yksioikoinen ja samalla ideologinen asenne talouteen. Saksassa ja monessa muussa maassa talouden pidon ehdoton lähtökohta on talouden tasapaino, mutta Rinteen hallituksella karkasi mopo heti kättelyssä käsistä ja johti peräti kahden miljardin alijäämäiseen budjettiin, joka on katettava velalla. Lisäksi vasemmisto, joka tuomitsi Sipilän hallituksen aikana valtion omaisuuden myynnin, on myymässä valtion tuottavaa omaisuutta 1,5 Mrd euron edestä. Nämäkin summat kävelevät joskus vastaan. Eipä tämä hyvältä taida vaikuttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus teki sinällään joitakin hyviä asioita. Mutta ne olisi pitänyt tehdä rakenteita muuttamalla. Kun asioita yritetään korjata velanotolla kuten nyt, ollaan vaarallisella teillä. Kun valtio ja etenkin kunnat ovat jo nyt äärirajoilla hyvinvointivaltion yllä pidossa , niin tämä velaksieläminen on tosi vaarallista. Kun talous romahtaa, niin eniten kärsivät juuri vähäosaiset ikävä kyllä.
Vihervasemmisto ei ymmärrä näitä talouden tosiasioita. Kepukin on siirtynyt vasemmistoon tukemaan väärää politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velka on täysin hallittavissa, mutta se ei mitenkään korvaa rakenneuudistuksia. Talouden ja erityisesti työmarkkinoiden rakenteet vaan pitää muuttaa. Sitä on lykätty vuosikymmeniä ja sysätty aina seuraavan hallituksen vastuulle. Joskus se pitää tehdä ja nyt olisi aika. Ei ole oikea aika, koska oikein aika meni jo, mutta oikeampi kuin myöhemmin.

Vasemmisto ei sitä ymmärrä, mutta ei ymmärtänyt oikeistokaan ja ihan sama, kumpaan leiriin keskusta luetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen muuten sitä mieltä, että varsinkin lisävelka on aina taakka ja hallitsee pikemminkin meitä ja politiikan tekoa kuin on suit sait hallittavissa. Mitä tulee työmarkkinoiden uudistamiseen, aivan varmasti törmätään työmarkkinajärjestöjen kiemuroihin. AY-liike elää edelleen 1980-luvulla.

Keskusta näköjään pela uhkapeliä, jossa rökäletappio on todennäköisempi kuin edes kohtuullinen voitto. Juuri tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että ilman keskustaa ei ole ainakaan enemmistöhallitusta. Katsotaan, mikä tilanne on vuoden päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä parantunut meno Suomessa, Antti Rinteellä on pääministerinä sama ura kuin Juha Sipilällä eli down. Suomi on nykyisin typeryyden kehto ja innokasta naamaa esittävien poliittisen eliitin kotimaa. Hallituksen ja komissaari Jutta Urpilaisen myötä laulamme tulevaisuudessa kansallislaulussamme: "Oi maamme EU ja Afrikka, saatte meidän kultamme". Kylläpä tänään jurppii, tulisipa eduskuntavaalit jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Murensi myös pohjan ympäristönsuojelulta. Turpeen tukea jatketaan edellen, vaikka turve tuottaa koko Suomen hiilidioksidipäästöistä 10%, tuottaen energiasta alle 5%. Olisi edes siirtymäajaksi pitänyt pakkosiirtää turvevoimalaitokset puhtaamman kivihiilen käyttöön. Nyt kärsimme Keskustapuolueen hallituksessaolosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoksaatko, että ilman kepun mukanaoloa hallituksessa, ei olisi toimivaa enemmistöhallitusta? Et vissiin? Ja hoksaathan, että politiikka on kom- promissien tekemistä. Ja vielä: turpeen ja kivihiilen päästöerot ovat minimaaliset. Sen sijaan kivihiili syö kauppatasetta, turve ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu juu, ensi vuonna saame sitä sun tätä!
Uskotaan että kuukin on suurempi!
Rinteen jälkeen Suomi Neito on riisuttu kaikista mitä on vähääkään arvokasta.
Norjalaiset ostajat, Pohjolan Viisat, on taas rikkaampia.
Näinkö se piti mennä? Eihän tuo hiiskunut sanaakaan tästä kun hän huiskutti
vappusatasta vaalitilaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suhdanne ei ole mikään liikkuva matalapaine joka tulee ja menee ilman, että sen kulkuun voisi vaikuttaa. Suhdanne tulee ihmisten uskomuksista ja juuri siihen voi uskottavalla talouspolitiikalla vaikuttaa. Elvyys on ihan ensimmäinen temppu, joka maksaa itsensä takaisin. Kun Suomessa on yli 200 000 tahdonvastaisesti työtöntä työkykyistä ihmistä, ollaan matalasuhdanteessa eikä pidä odotella vielä kehnompaa suhdannetta, joka varmasti tulee, jos mitään ei tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä taitaa Suomen kokoisen talouden temput olla varsin mitättömiä kääntämään maailmantalouden suuntaa. Kun vientiteollisuuden imu loppuu, alkaa kylmä kyyti. Ensin laitetaan YT:t käyntiin vientiteollisuuden yrityksissä ja kun se rumba on käyty, huomataan julkisella puolella, että lypsylehmä on ehtynyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri siksi, koska Suomi on pieni maa, Suomen temput eivät saturoi maailmantaloutta. Minkä tahansa maailmantalouden suhdannekierron aikana jossain päin maailmaa aina tarvitaan suomalaisia tuotteita, ja jos hinta on kohdallaan, niin vienti vetää. Vain maailmansota tai maailmanlaajuinen ympäristökatastrofi voi sen estää.

Kaikki on siis todellakin kiinni itsestämme (paitsi sodat ja katastrofit).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en päästäs näitä oman virman johtoon eivät leikanneet menoja vaan myivät mökistä seiniä kohta istuvat taivas alla tällä menolla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image