Pääkirjoitukset

Hongkongin yllä on nyt aseiden uhka – ku­rin­pa­lau­tuk­sen hinta olisi kuitenkin Pekingillekin kova

Mielenosoittajat ja poliisit ovat ottaneet yhteen Hongkongissa jo kuukausien ajan.
Pääkirjoitukset 20.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Hongkongin tilanne on yhä jännittyneempi. Kiinan väliintulon riski on tällä hetkellä todellinen. Sotilasvoiman käyttö johtaisi todennäköisesti verenvuodatukseen.

Kiinan eteläreunalla Hongkongissa tuli on irti. Kiinaa ja paikallista johtoa vastustavat, kaduille lähteneet kansalaiset puhuvat mielenosoituksista ja syyttävät poliisia väkivallan käytöstä, Kiinan ja Hongkongin johto taas puhuvat mellakoinnista ja kaaoksesta.

Kuvat Hongkongin kaduilta kertovat kiistatta, että rauhanomaisten mielenilmausten vaihe on vaihtunut rajuihin yhteenottoihin, kiviin ja kyynelkaasuun.

Hongkongissa eletään vaaran päiviä. Moni Kiinan-tuntija on verrannut kehityskulkua vuoden 1989 tapahtumiin Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä. Tuolloin Kiinan johto seurasi jonkin aikaa opiskelijoiden liikehdintää ja vaatimuksia.

Kärsivällisyyttä riitti noin kuudeksi viikoksi. Sen jälkeen tankit pantiin liikkeelle. Uhreja oli vähintään satoja, ehkä tuhansia.

Hongkongin mielenosoitukset roihahtivat alkukesästä. Ne laukaisi lakiesitys, jonka mukaan rikoksesta epäillyt henkilöt voitaisiin tietyin ehdoin luovuttaa Hongkongista tuomittavaksi myös Manner-Kiinaan. Moni erityisalueella epäili, että lakia käytettäisiin Kiinan arvostelijoiden vaientamiseen.

Mielenosoitusliikkeen voimistuttua Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam ilmoitti, että lakiesitys jäädytetään. Kun mielenosoitukset jatkuivat ja muuttuivat rajummiksi, Lam ilmoitti syyskuussa koko lakiesityksen perumisesta.

Tämä päätös tuli kuitenkin liian myöhään, jotta se olisi rauhoittanut tilanteen. Kaiken lisäksi ne yhteenotot, joita Hongkongissa on viime päivinä nähty, liittyvät paljon perustavampaan jännitteeseen kuin karkotuslakiin. Vapaan maailman elämään tottuneille hongkongilaisille Pekingin kasvavat vaikutusyritykset alueen asioihin ja tulevaisuudessa siintävä lopullinen siirtyminen keskusvallan alle ovat myrkkyä.

Jännitteitä Hongkongin sisällä aiheuttavat toki myös sosiaaliset ongelmat kuten elämisen kalleus.

Manner-Kiinan ylläpitämään kertomukseen tapahtumista kuuluu väite ulkomaiden rahoittamasta toimista ja puuttumisesta Kiinan sisäisiin asioihin. Väite on vanha tuttu ja nostetaan yleensä aina esiin tapahtumissa, joissa autoritaarinen hallinto selittää muutosta vaativien kansalaisten liikehdintää.

Kiinan johdolle Hongkong on poikkeuksellisen kiperä asia hoidettavaksi. Pitkään jatkuva kapinointi ja epäjärjestys rapauttaa maan johdon auktoriteettia ja voi toimia vaarallisena ennakkotapauksena.

Kiinan yhtenäisyyttä Peking varjelee presidentti Xin johdolla äärimmäisen kovaotteisesti. Xinjiangin maakunnassa väitetään jopa miljoonan uiguurimuslimin joutuneen uudelleenkoulutusleireille, joissa opetellaan uskollisuutta Kiinan kommunistiselle puolueelle.

Sotilaallinen väliintulo Hongkongissa sisältää kuitenkin isoja riskejä. On vaikea nähdä, että sotilasoperaatio voisi onnistua ilman verenvuodatusta.

Jos veri alkaa virrata, se johtaisi ulkomaailman vastatoimiin tilanteessa, jossa Kiinan talouskasvu yskii muutenkin. Tämä jarru todennäköisesti pidättelee nyt presidentti Xitä.

MAINOS

Kommentoi

Hong Kong on jäänne länsimaiden siirtomaapolitiikasta ja varsinkin Kiinan nöyryyttämisestä. Ensin länsimaat jakoivat Kiinan hallinta-alueisiinsa, mukana oli keisarillinen Saksakin. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Kiina luuli saavansa Kiinassa olevat Saksan siirtomaa-alueet hallintaansa, mutta ne annettiinkin Japanille. Länsimaat pettivät Kiinan, eikä sitä ole unohdettu nykypäivänäkään. Tämän opin Ylen historiaohjelmasta, hyvä dokumenttiohjelma olikin. Hong Kong on muinaisjäännös, joka sulautetaan kiinalaiseen nykyjärjestelmään rahalla ja sotilaallisella voimalla. Mellakointi on kuin taistelu tuulimyllyjä vastaan, parempi olisi muuttaa kaupungista pois länsimaihin, jos vain on mahdollista. Toisaalta, Kiinassa on hyvä elää, kun pitää suunsa kiinni eikä valita turhista. Mellakoinnin seurauksena Hong Kong siirtyy Kiinan tiukempaan hallintaan nopeammin, ei tarvitse kuunnella ja välittää demokratiapuheista ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankala tilanne. Pakkohan tuolle mellakoinnille on jotain tehdä jossain vaiheessa. Ei sitä voi jättää omilleenkaan. Vaikea kuvitella, että tilanne parantuisi itsestään, kun tunnettu totuus on, että joukossa tyhmyys tiivistyy. Siinä ei järkipuhe enää auta kun pääsevät vauhtiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image