Pääkirjoitukset

Hongkong ei suostu kahleisiin – erityisalueen kapinointi on herk­kä­nah­kai­sel­le Kiinalle kiusallinen ilmiö

Poliisi hätisteli mielensoittajaa kauemmaksi Hongkongin itsehallintoparlamentin edustalta keskiviikkona. KUVA: JEROME FAVRE
Pääkirjoitukset 18.6.2019 6:00 | Päivitetty 18.6.2019 6:18
Pääkirjoitus

Yksi lainmuutos laukaisi Hongkongin massiiviset mielenosoitukset. Liikehdinnän syvempi syy on halu torjua Pekingin kiristyvä ote. Kiinan johdolle tilanne on kiusallinen. Asetelma voi vielä laueta vakavin seurauksin.

Hongkongissa käydään nyt suurten panosten kamppailua, jonka lopputulosta on vaikea ennakoida. Hyvässä tapauksessa päästään väliaikaiseen sopuun, pahassa tapauksessa tilanne kärjistyy edelleen.

Kun leireissä ovat yhdellä puolella vapauksien ja oikeusvaltion puolustajat ja toisella puolella diktatorisen Kiinan intressit, seuraukset voivat olla hyvin vakavat.

Sunnuntaina Hongkongin kaduilla oli jälleen vähintään satoja tuhansia mielenosoittajia – järjestäjien mukaan jopa kaksi miljoonaa.

Liikehdinnän laukaisi suunnitelma lainmuutoksesta, joka mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Hongkongista manner-Kiinaan. Moni Hongkongissa epäilee, että Kiinaan alettaisiin luovuttaa niitä, jotka kyseenalaistavat kansantasavallan yksipuoluediktatuurin ja tavoitteet Hongkongissa.

Hongkongissa oikeusvaltioperiaate elää edelleen. Kiinassa oikeuslaitosta ohjaa puolue. Hongkongissakin Kiinaa vastustaville aktivisteille on tosin jaettu vankeustuomioita.

Hongkongin lähimenneisyyttä ja tulevaisuutta paaluttavat vuosiluvut 1997 ja 2047. Edellinen on vuosi, jolloin Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle. Jälkimmäinen on vuosi, johon asti Hongkongille luovutussopimuksen mukaan taataan taloudellinen ja osittainen poliittinen autonomia.

Vaikka jälkimmäiseen vuosilukuun on vielä matkaa 28 vuotta, Kiina on jo kiristänyt otettaan. Pekingin käsi ulottuu suoraan esimerkiksi Hongkongin korkeimman virkamiehen eli hallintojohtajan valintaan. Tehtävään voi päästä vain ehdokas, jonka Kiinan keskushallinto hyväksyy.

Luovutuslakiin liittyvien mielenosoitusten kiihdyttyä nykyinen hallintojohtaja Carrie Lam ilmoitti lauantaina, että lakialoitteen valmistelu keskeytetään. Hän lupasi asiasta uusia kuulemisia.

Lamin vastaantulo ei kuitenkaan riittänyt, koska sunnuntaina mielenosoittajia oli liikkeellä enemmän kuin kertaakaan ennen. Vaatimuksena on lakiesityksen lopullinen hylkääminen.

Kaiken taustalla on yhtä lakia paljon isompi ja räjähdysherkempi asia: alistuminen Pekingin valtaan on monille hongkongilaisille äärimmäisen vastenmielinen ajatus.

Vaikka hongkongin asukkaista 95 prosenttia on etnisesti kiinalaisia, moni pitää itseään nimenomaan hongkongilaisena, ei kiinalaisena. Manner-Kiina tarjoa vapauksista ja suhteellisesta vauraudesta nauttiville hongkongilaisille tuskin mitään nykyistä parempaa.

Maailmanlaajuiseksi suurvallaksi pyrkivälle, mutta herkkähipiäiselle Kiinalle pullikoiva erityistalousalue on kiusallinen häiriötekijä. Hongkongista ei haluta ennakkotapausta siitä, että kapinointi keskusvaltaa vastaan kannattaa.

Toistaiseksi Peking pelannee aikaa ja käyttää hivutustaktiikkaa Hongkongin alistamiseksi. Tapahtumat kolmen vuosikymmenen takaa Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolla ovat kuitenkin synkkä ennakkotapaus siitä, mitä yksipuoluediktatuurin uhmaamisesta pahimmillaan seuraa.

MAINOS

Kommentoi

Pelottaa mielenosoittajien kohtelu ja kohtalo, kun on televisiossa viime aikoina kun näytetty Taivaallisen rauhan aukion verilöylystä videoita. Kiinan armeija tulee Hong Kongissakin jossakin vaiheessa mukaan, tulkaa ihmiset ajoissa pois sieltä kaduilta mellakoimasta ja menkää kotiin. Kiina on suurvalta, jota johdetaan armeijan tuella, toisinajattelijoita ei sallita. Onneksi Suomessa on asiat vielä toisin, ei osaa olla tarpeellisen kiitollinen hyvästä isänmaasta. Aina löytyy valitettavaa Suomesta, mutta eipä ne ole niin suuria vikoja kun tarkemmin miettii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina on niitä maita joissa 99% syytetyistä saa tuomion ja ihmisoikeusrikkomukset ovat puhdasta arkipäivää. Elinkauppa bisnes kukoistaa hallituksen siunauksella ja maassa rakennetaan jatkuvasti uusia sairaaloita jotka ovat puhtaasti keskittyneet elintenluovutukseen. Tuohon bisnekseen materiaalit tuottaa eri hallituksen vainoamat tahot ja järjestöt.
YK, WHO, Amnesty ja muut ovat asiaa tutkineet ja saaneet paljon asiasta todisteita, mutta mikäpä tuollaista teollisuusjättiä saisi muuttumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinasta on tulossa uusi Neuvostoliitto.

Kiina on luomassa maailmaan omaa etupiiriään. Hongkong ja Taiwan ovat näkyviä tapauksia, mutta Kiinan intressit ovat laajemmalla alueella. Afrikka köyhänä maanosana on Kiinalle helppo nakki, jossa Kiina toimii näkyvästi, mutta toimintaa on myös länsimaissa, meilläkin. Talous on tärkeä osa etupiirin valloituksessa.

Tallinnan tunneli ja Jäämeren rautatie ovat Kiinan tähtäimessä, mutta muutakin löytyy, vaikkapa Suomen malmi- ja selluvaroihin liittyvät omistukset. Suomestahan tunnetusti löytyy hyödyllisiä idiootteja, joita on helppo värvätä mukaan diktatoristen maiden toimintaan. Enkä nyt puhu pelkästään Hjallis Harkimosta, Jari Kurrista tai Peter Vesterbackasta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:38
Juha Mieto täyttää 70 vuotta ja keikkoja piisaa – mämminsyöntiä hän on kuitenkin vähentänyt puoleen entisestä
21:37
Työterveyden kilpailutus sai periaatteet – taustalla Työterveys Virta Oy:n osakkeiden myynti
21:35
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
21:17
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
20:22
Poliisi on palauttanut Irakiin tänä vuonna 45 henkilöä – EIT:n ratkaisu vei maasta poistamiset tauolle, jonka kestoa ei toistaiseksi tiedetä
20:14
Fingrid: Talven pakkaskausien sähköpulan riski on kasvanut Suomessa – sähkö riittää, jos tuotanto ja markkinat toimivat normaalisti
20:07
Kempeleen talousarvioon esitetään yli puolen miljoonan euron määrärahamuutoksia
79
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
56
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
44
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
34
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
29
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
22
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image