Pääkirjoitukset

Ho­mo­kes­kus­te­lu jatkuu kirkossa

Pääkirjoitukset 14.11.2010 0:00
Pääkirjoitus
Kirkolliskokouksen päätös homoparien puolesta rukoilemisesta on puhdas nahkapäätös. Jotain oli pakko tehdä, ja tämä raja ylitettiin rimaa hipoen.

Jos joku ajattelee, että kirkolliskokous panee päätöksellään pisteen evankelisluterilaista kirkkoa ravisuttavalle homokeskustelulle, hän erehtyy. Kirkolliskokous päätti homokysymyksestä vain sen verran, mikä oli välttämätöntä. Tästä seuraa, että suhtautuminen homoihin puhuttaa kirkkokansaa vastaisuudessakin.

Suhtautumisessa homoihin näyttää käyvän samalla tavalla kuin naispappeusasiassa. Kirkko kiertää asian ydintä kuin kissa kuumaa puuroa niin kauan kun sen on pakko ottaa oikeasti kantaa. Hyssyttely ei kanna pitkälle tulevaisuuteen. Samaa sukupuolta olevat parit saanevat ennemmin tai myöhemmin yhtäläiset oikeudet heteroparien kanssa, ja silloin kirkkokin joutuu ottamaan homoasiaan uudelleen kantaa.

Evankelisluterilainen kirkko on menettänyt jäseniään tänä vuonna enemmän kuin kertaakaan historiansa aikana. Tähän mennessä kirkosta on eronnut lähes 60?000 ihmistä, yksistään TV2:n homoillan jälkeen noin 43?000. Näillä näkymin kirkon jättänee vuoden aikana 70?000--80?000 ihmistä.

Kirkon johto on ollut yhtä vaikeassa paikassa homoasian kanssa kuin se oli aikoinaan naispappeuskysymyksessä. Syy tähän on selvä: näkemykset kirkon sisällä poikkeavat niin paljon toisistaan, että yhteistä linjaa on erittäin vaikeaa rakentaa. Yhä on niitä, jotka pitävät homoutta syntinä tai sairautena ja toisaalta niitä, jotka hyväksyvät samaa sukupuolta olevien yhdessäolon aina avioliittoa myöten. Kirkon johto taiteilee ääripäiden välissä.

Homoasiassa kirkko on perinteisesti ollut jarrumiehen roolissa. Kirkko vastusti homoseksuaalisuuden poistamista rikoslaista 1970-luvulla ja sairausluokituksesta 1980-luvulla sekä samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröintiä 2000-luvulla.

Kirkolliskokouksen nyt ottama kanta, jonka mukaan pappi tai kirkon työntekijä voi rukoilla homoparin kanssa tai puolesta, on askel eteenpäin mutta tuskin enempää kuin väliaikaisratkaisu. Ratkaisulla saavutettiin linnarauha.

Keskustelu samaa sukupuolta olevien parien siunaamisesta ja avioliittoon vihkimisestä ei lopu tähän. Yleinen ilmapiiri yhteiskunnassa on muuttunut niin paljon samaa sukupuolta olevien liittoja kohtaan, että mikäli kirkko haluaa elää muun yhteiskunnan sykkeessä, se joutuu ottamaan homokysymyksen uudelleen esille ja linjaamaan, mitä sen sanoman ytimeen kuuluva ihmisten yhdenvertaisuus oikein merkitsee tässä kysymyksessä.

Kirkollisvaalit käydään sunnuntaina ja maanantaina. Homoasian vaikutusta vaaliaktiivisuuteen on ennakoitu, sillä onhan kirkko saanut sen takia valtavaa huomiota. Ennakkoäänestysvilkkaus antaa osviittaa siitä, että uurnilla saatetaan käydä ainakin jossain määrin ahkerammin kuin aikaisemmin.

Kirkolliskokouksen homolinjaus tuskin saa aikaan sen suurempaa ryntäystä uurnille. Eri asia on, koskettaako tämä keskustelu kirkon jäseniä niin paljon, että jokainen haluaa ottaa kantaa asiaan. Joka tapauksessa nyt siihen tarjoutuu mahdollisuus. Ehdokkaita on laidasta laitaan kunhan vain salaperäisten vaaliliittojen takaa omansa löytää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

95
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
85
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
77
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
49
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
42
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja
42
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image