Pääkirjoitukset

Hoi­vas­kan­daa­lil­la laaja vaikutus

Pääkirjoitukset 30.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Hoivakotiskandaalin syövereihin ajautunut Esperi Care nostatti vanhusten hoivakotipalvelujen ongelmat näyttävästi julkiseen keskusteluun. Skandaalin laajentuessa yrityksen toimitusjohtaja erosi, mutta asia ei jää tähän.

Revohkan seuraukset ovat huomattavasti laajemmat, kun kävi ilmi, että myös suurimmalla yksityisellä hoivapalveluyhtiöllä Attendolla on ollut samankaltaisia ongelmia kuin Esperillä. Hoitohenkilöstöä on työmäärään nähden paikoin liian vähän, mikä on johtanut puutteelliseen hoitoon.

Tilanne on huolestuttava, sillä nyt ounastellaan, että esillä olisi vasta jäävuoren huippu. Paljastusten hyvä puoli on se, että keskustelu hoitokotien palveluista, vanhushoidon tilasta ja tulevaisuudesta, kilpailutuksesta, kuntien vastuusta ja valtiovallan toimista on päässyt vauhtiin.

SDP on koko opposition tukemana kertonut harkitsevansa välikysymystä vanhustenhoidon tilanteesta. Vaalivoittoa kärkkyvä SDP saa kuin tarjottimella vahvan vaaliaseen, sillä nykyinen hallitus kevensi säästöjen nimissä edellisen hallituksen vaivalla laatimaa vanhuspalvelulakia.

Hallitukselle tilanne on tukala, sillä sosiaali- ja terveyspalvelut kunnilta maakunnille siirtävä hallinnollinen uudistus voi herkässä tilanteessa kaatua. Samaan aikaan eduskuntavaalit painavat päälle.

Sote-maakuntauudistuksessa yksityisille toimijoille on tarkoitus avata julkisen sektorin rinnalla mahdollisuus sote-palvelujen järjestämiseen. Tämä on ollut kokoomukselle tärkeä asia. Hoivayritysten paljastuneet laiminlyönnit ovat nyt myrkkyä puolueen tavoitteille. Sote-uudistus leventäisi myös vanhushoidon hartioita, mutta sokkiuutiset laiminlyönneistä ja asiakasturvallisuuden vaarantumisesta voivat säikäyttää äänestäjiä.

Tilanne on vaikea, sillä kohuista huolimatta hoivapalveluiden ulkoistukset jatkuvat. Kunnat eivät pysty vastaamaan kasvavaan tarpeeseen, vaan asumis- ja hoivapalvelujen ostaminen julkisen sektorin ulkopuolelta lisääntyy.

Kasvun mahdollisuuden ovat haistaneet myös kansainväliset pääomasijoittajat, sillä kunnat ostavat yksityisiltä yrityksiltä palveluja useilla sadoilla miljoonilla euroilla vuosittain. Ristiriita syntyy siitä, kun pääomasijoittajat haluavat kovaa tulosta, mutta maksaja edellyttää säällistä hoitoa. Kestämätön tilanne on verosuunnittelu, jossa verottaja jää lopulta nuolemaan näppejään, kun tulot kotiutetaan veroparatiiseihin.

Yksityistetyissä palveluissa ensisijainen valvontavastuu on kunnilla. Valvontaa ei voi jättää pelkästään omavalvonnan varaan. Jos valitukset palveluntarjoajalle tai kunnalle eivät tuota tulosta, seuraava porras on aluehallintovirasto, joka voi asettaa kunnalle sopimussakon.

Viime kädessä sosiaali- ja ter-veysalaa valvova Valvira voi puuttua asiaan ja jopa keskeyttää toiminnan. Palautteella pitäisi kuitenkin olla suurempi vaikutus, jotta hoitovalituksilta vältyttäisiin.

Vanhuspalveluiden arvokeskustelu on paikallaan, ja nyt se joudutaan väistämättä käymään.

MAINOS

Kommentoi

Nyt sote viivyttelemättä voimaan, että saatas tähän villiin menoon jotain rajaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle on uutisoinut näkyvästi Suomen vanhustenhoidonbisneksien epäkohdista, mutta on jo uutisoinut ratkaisunkin ongelmiin. Suomessa on tutkittua tietoa sosiaali- ja terveysalasta, vain kerran on tutkimusprofessoria kuultu hallituksessa sote-valmisteluiden tiimellyksessä. Vanhustenhoito Suomessa paranee satsaamalla siihen rahaa kuten Ruotsissa ja Norjassa, lisäksi rajoitetaan yksityisten hoivakotien voittoprosenttia. Verovaroilla rahoitetuilla palveluilla ei voi tehdä suuria voittoja, on päätetty Ruotsissa. Rahasummat ovat näin: Ruotsi ja Norja käyttävät 1.2 prosenttia bruttokansantuotteesta vanhustenhoitoon, Suomi 0.6 prosenttia. Selvät sävelet Suomen eduskunnalle: vähemmän rahaa esimerkiksi Venäjän jätevesien puhdistamiseen, Kiinalle ja muillekin maille annettavalle "kehitysavulle", suurlähetystöille, vapaaehtoisille sotaharjoituksille, Saharan metsänkasvatukseen ja Afganistanin sekä Libanonin sotaoperaatioihin. Rahat Suomen vanhustenhoitoon, äly hoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaiset pitkät lounaat ja yritysten toiminnan valvonta sopivat huonosti yhteen,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image