Pääkirjoitukset

Hoi­vas­kan­daa­lil­la laaja vaikutus

Pääkirjoitukset 30.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Hoivakotiskandaalin syövereihin ajautunut Esperi Care nostatti vanhusten hoivakotipalvelujen ongelmat näyttävästi julkiseen keskusteluun. Skandaalin laajentuessa yrityksen toimitusjohtaja erosi, mutta asia ei jää tähän.

Revohkan seuraukset ovat huomattavasti laajemmat, kun kävi ilmi, että myös suurimmalla yksityisellä hoivapalveluyhtiöllä Attendolla on ollut samankaltaisia ongelmia kuin Esperillä. Hoitohenkilöstöä on työmäärään nähden paikoin liian vähän, mikä on johtanut puutteelliseen hoitoon.

Tilanne on huolestuttava, sillä nyt ounastellaan, että esillä olisi vasta jäävuoren huippu. Paljastusten hyvä puoli on se, että keskustelu hoitokotien palveluista, vanhushoidon tilasta ja tulevaisuudesta, kilpailutuksesta, kuntien vastuusta ja valtiovallan toimista on päässyt vauhtiin.

SDP on koko opposition tukemana kertonut harkitsevansa välikysymystä vanhustenhoidon tilanteesta. Vaalivoittoa kärkkyvä SDP saa kuin tarjottimella vahvan vaaliaseen, sillä nykyinen hallitus kevensi säästöjen nimissä edellisen hallituksen vaivalla laatimaa vanhuspalvelulakia.

Hallitukselle tilanne on tukala, sillä sosiaali- ja terveyspalvelut kunnilta maakunnille siirtävä hallinnollinen uudistus voi herkässä tilanteessa kaatua. Samaan aikaan eduskuntavaalit painavat päälle.

Sote-maakuntauudistuksessa yksityisille toimijoille on tarkoitus avata julkisen sektorin rinnalla mahdollisuus sote-palvelujen järjestämiseen. Tämä on ollut kokoomukselle tärkeä asia. Hoivayritysten paljastuneet laiminlyönnit ovat nyt myrkkyä puolueen tavoitteille. Sote-uudistus leventäisi myös vanhushoidon hartioita, mutta sokkiuutiset laiminlyönneistä ja asiakasturvallisuuden vaarantumisesta voivat säikäyttää äänestäjiä.

Tilanne on vaikea, sillä kohuista huolimatta hoivapalveluiden ulkoistukset jatkuvat. Kunnat eivät pysty vastaamaan kasvavaan tarpeeseen, vaan asumis- ja hoivapalvelujen ostaminen julkisen sektorin ulkopuolelta lisääntyy.

Kasvun mahdollisuuden ovat haistaneet myös kansainväliset pääomasijoittajat, sillä kunnat ostavat yksityisiltä yrityksiltä palveluja useilla sadoilla miljoonilla euroilla vuosittain. Ristiriita syntyy siitä, kun pääomasijoittajat haluavat kovaa tulosta, mutta maksaja edellyttää säällistä hoitoa. Kestämätön tilanne on verosuunnittelu, jossa verottaja jää lopulta nuolemaan näppejään, kun tulot kotiutetaan veroparatiiseihin.

Yksityistetyissä palveluissa ensisijainen valvontavastuu on kunnilla. Valvontaa ei voi jättää pelkästään omavalvonnan varaan. Jos valitukset palveluntarjoajalle tai kunnalle eivät tuota tulosta, seuraava porras on aluehallintovirasto, joka voi asettaa kunnalle sopimussakon.

Viime kädessä sosiaali- ja ter-veysalaa valvova Valvira voi puuttua asiaan ja jopa keskeyttää toiminnan. Palautteella pitäisi kuitenkin olla suurempi vaikutus, jotta hoitovalituksilta vältyttäisiin.

Vanhuspalveluiden arvokeskustelu on paikallaan, ja nyt se joudutaan väistämättä käymään.

MAINOS

Kommentoi

Nyt sote viivyttelemättä voimaan, että saatas tähän villiin menoon jotain rajaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle on uutisoinut näkyvästi Suomen vanhustenhoidonbisneksien epäkohdista, mutta on jo uutisoinut ratkaisunkin ongelmiin. Suomessa on tutkittua tietoa sosiaali- ja terveysalasta, vain kerran on tutkimusprofessoria kuultu hallituksessa sote-valmisteluiden tiimellyksessä. Vanhustenhoito Suomessa paranee satsaamalla siihen rahaa kuten Ruotsissa ja Norjassa, lisäksi rajoitetaan yksityisten hoivakotien voittoprosenttia. Verovaroilla rahoitetuilla palveluilla ei voi tehdä suuria voittoja, on päätetty Ruotsissa. Rahasummat ovat näin: Ruotsi ja Norja käyttävät 1.2 prosenttia bruttokansantuotteesta vanhustenhoitoon, Suomi 0.6 prosenttia. Selvät sävelet Suomen eduskunnalle: vähemmän rahaa esimerkiksi Venäjän jätevesien puhdistamiseen, Kiinalle ja muillekin maille annettavalle "kehitysavulle", suurlähetystöille, vapaaehtoisille sotaharjoituksille, Saharan metsänkasvatukseen ja Afganistanin sekä Libanonin sotaoperaatioihin. Rahat Suomen vanhustenhoitoon, äly hoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaiset pitkät lounaat ja yritysten toiminnan valvonta sopivat huonosti yhteen,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
66
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Eivät ne jääneet yrityksiksi. Palkansajien ja varsinkin kaikkien köyhien tilannetta Sipilän hallitus on heikentänyt merk... Lue lisää...
Toteutti -

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image