Pääkirjoitukset

Hoi­vas­kan­daa­lil­la laaja vaikutus

Pääkirjoitukset 30.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Hoivakotiskandaalin syövereihin ajautunut Esperi Care nostatti vanhusten hoivakotipalvelujen ongelmat näyttävästi julkiseen keskusteluun. Skandaalin laajentuessa yrityksen toimitusjohtaja erosi, mutta asia ei jää tähän.

Revohkan seuraukset ovat huomattavasti laajemmat, kun kävi ilmi, että myös suurimmalla yksityisellä hoivapalveluyhtiöllä Attendolla on ollut samankaltaisia ongelmia kuin Esperillä. Hoitohenkilöstöä on työmäärään nähden paikoin liian vähän, mikä on johtanut puutteelliseen hoitoon.

Tilanne on huolestuttava, sillä nyt ounastellaan, että esillä olisi vasta jäävuoren huippu. Paljastusten hyvä puoli on se, että keskustelu hoitokotien palveluista, vanhushoidon tilasta ja tulevaisuudesta, kilpailutuksesta, kuntien vastuusta ja valtiovallan toimista on päässyt vauhtiin.

SDP on koko opposition tukemana kertonut harkitsevansa välikysymystä vanhustenhoidon tilanteesta. Vaalivoittoa kärkkyvä SDP saa kuin tarjottimella vahvan vaaliaseen, sillä nykyinen hallitus kevensi säästöjen nimissä edellisen hallituksen vaivalla laatimaa vanhuspalvelulakia.

Hallitukselle tilanne on tukala, sillä sosiaali- ja terveyspalvelut kunnilta maakunnille siirtävä hallinnollinen uudistus voi herkässä tilanteessa kaatua. Samaan aikaan eduskuntavaalit painavat päälle.

Sote-maakuntauudistuksessa yksityisille toimijoille on tarkoitus avata julkisen sektorin rinnalla mahdollisuus sote-palvelujen järjestämiseen. Tämä on ollut kokoomukselle tärkeä asia. Hoivayritysten paljastuneet laiminlyönnit ovat nyt myrkkyä puolueen tavoitteille. Sote-uudistus leventäisi myös vanhushoidon hartioita, mutta sokkiuutiset laiminlyönneistä ja asiakasturvallisuuden vaarantumisesta voivat säikäyttää äänestäjiä.

Tilanne on vaikea, sillä kohuista huolimatta hoivapalveluiden ulkoistukset jatkuvat. Kunnat eivät pysty vastaamaan kasvavaan tarpeeseen, vaan asumis- ja hoivapalvelujen ostaminen julkisen sektorin ulkopuolelta lisääntyy.

Kasvun mahdollisuuden ovat haistaneet myös kansainväliset pääomasijoittajat, sillä kunnat ostavat yksityisiltä yrityksiltä palveluja useilla sadoilla miljoonilla euroilla vuosittain. Ristiriita syntyy siitä, kun pääomasijoittajat haluavat kovaa tulosta, mutta maksaja edellyttää säällistä hoitoa. Kestämätön tilanne on verosuunnittelu, jossa verottaja jää lopulta nuolemaan näppejään, kun tulot kotiutetaan veroparatiiseihin.

Yksityistetyissä palveluissa ensisijainen valvontavastuu on kunnilla. Valvontaa ei voi jättää pelkästään omavalvonnan varaan. Jos valitukset palveluntarjoajalle tai kunnalle eivät tuota tulosta, seuraava porras on aluehallintovirasto, joka voi asettaa kunnalle sopimussakon.

Viime kädessä sosiaali- ja ter-veysalaa valvova Valvira voi puuttua asiaan ja jopa keskeyttää toiminnan. Palautteella pitäisi kuitenkin olla suurempi vaikutus, jotta hoitovalituksilta vältyttäisiin.

Vanhuspalveluiden arvokeskustelu on paikallaan, ja nyt se joudutaan väistämättä käymään.

MAINOS

Kommentoi

Nyt sote viivyttelemättä voimaan, että saatas tähän villiin menoon jotain rajaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle on uutisoinut näkyvästi Suomen vanhustenhoidonbisneksien epäkohdista, mutta on jo uutisoinut ratkaisunkin ongelmiin. Suomessa on tutkittua tietoa sosiaali- ja terveysalasta, vain kerran on tutkimusprofessoria kuultu hallituksessa sote-valmisteluiden tiimellyksessä. Vanhustenhoito Suomessa paranee satsaamalla siihen rahaa kuten Ruotsissa ja Norjassa, lisäksi rajoitetaan yksityisten hoivakotien voittoprosenttia. Verovaroilla rahoitetuilla palveluilla ei voi tehdä suuria voittoja, on päätetty Ruotsissa. Rahasummat ovat näin: Ruotsi ja Norja käyttävät 1.2 prosenttia bruttokansantuotteesta vanhustenhoitoon, Suomi 0.6 prosenttia. Selvät sävelet Suomen eduskunnalle: vähemmän rahaa esimerkiksi Venäjän jätevesien puhdistamiseen, Kiinalle ja muillekin maille annettavalle "kehitysavulle", suurlähetystöille, vapaaehtoisille sotaharjoituksille, Saharan metsänkasvatukseen ja Afganistanin sekä Libanonin sotaoperaatioihin. Rahat Suomen vanhustenhoitoon, äly hoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaiset pitkät lounaat ja yritysten toiminnan valvonta sopivat huonosti yhteen,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image