Pääkirjoitukset

Hoivajättien an­teek­si­pyyn­nöt eivät riitä – niiden pitää kantaa myös tekojensa seuraukset

Vanhustenhoitoskandaalissa hyvinvointiyhteiskunnan takaa on paljastunut asioita, joita kukaan ei toivo omalle kohdalleen. KUVA: Ossi Ahola
Pääkirjoitukset 12.2.2019 6:00
Pääkirjoitus

Laiminlyönteihin ja rikkeisiin syyllistyneiden hoiva-alan yritysten pitää kantaa myös tekojensa seuraukset. Vanhustenhoitoskandaalin rikosnimikkeitä voivat olla heitteillepano, petos tai väärennös.

Vaatimukset vanhustenhoidon laiminlyönteihin ja epäasialliseen kohteluun syyllistyneiden hoivapalveluyritysten rankaisemisesta ovat koventuneet. Tapahtuneista rikkeistä ei pidäkään selvitä kuin koira veräjästä pelkästään pahoittelemalla ja lupauksilla puuttua epäkohtiin.

Yrittäjät muuallakaan eivät voi huseerata miten tahtovat joutumatta vastuuseen, jos ne syyllistyvät rikoksiin, laiminlyönteihin tai sopimusrikkomuksiin. Yksityiset hoiva-alan jättiläiset ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä, jotka eivät tee työtä pelkkää hyvää hyvyyttään.

Sosiaali- ja terveysalaa valvova viranomainen Valvira on jo sulkenut muutaman hoitokodin ja harkitsee haamuhoitajatapausten viemistä rikosprosessiin. Poliitikkojen puheenvuoroissa viikonloppuna heijastui vahva näkemys sanktioiden tarpeellisuudesta.

Rikosvastuun toteutumista korostava oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) linjasi viikonvaihteessa, minkälaiset rikosnimikkeet laiminlyönneistä ja epäasiallisesta kohtelusta voisivat tulla kyseeseen. Niitä olisivat muun muassa heitteillepano, petos ja väärennös. Jos taloudellisen hyödyn nimissä listoilla pyörii haamuhoitajia, kyseessä olisi petos.

Vanhustenhoidossa paljastuneiden laiminlyöntien seurauksena on kohtuullista edellyttää, että väärinkäytökset johtavat taloudellisiin sanktioihin, korvauksiin ja rangaistuksiin jos ja kun tapaukset johtavat oikeudellisiin toimiin.

Hyvinvointiyhteiskunnan kiiltävän kuvan takaa on paljastunut asioita, joita kukaan ei toivo omalle kohdalleen. Hoivajättien maalailemat unelmat ikäihmisten arjesta ja hyvästä hoidosta ovat pettäneet, kun vaativaa hoitoa tarvitsevia vanhuksia on laitoksissa oman onnensa nojassa, nälissään, pesemättöminä ja läpimärissä vaipoissa.

Vanhustenhoidon uskottavuus on koetuksella, kun osaa hoivapalveluyrityksistä on pyöritetty tinkimällä hoidon tasosta ja henkilöstöstä. Omaiset, läheiset ja henkilöstö ovat vuosia kertoneet puutteista, mutta epäkohdille on ummistettu silmät. Vähintä, mitä hoitoskandaalin seurauksista voidaan toivoa on, että vanhustenhoitoa aidosti kehitetään parempaan suuntaan.

Kunnissa on syytä tarkastella laatukriteerejä, kun sosiaali- ja terveysfirmoilta ostetaan palveluja. Kunnat eivät voi ulkoistaa omaa vastuutaan, vaan laatukriteereissä on hinnan ohella huolehdittava myös hyvän hoidon perusteista.

Vanhushoidon tilasta on tehtävä riippumaton selvitys, jotta tiedetään, miten hyvin tai huonosti ikäihmisten hoito toteutuu. Myönteistä on, että puolueiden kesken vallitsee laaja näkemys siitä, että vanhushoidon hoitajamitoituksen suositukseen on tehtävä korjauksia.

Paljastuneet räikeät laiminlyönnit heittävät joka tapauksessa ikävän varjon koko toiminnan ylle. Nyt on puhuttu laitoshoidon epäkohdista, mutta samoja puutteita on myös kotihoidon puolella. Maineensa ryvettäneillä hoivajäteillä on joka tapauksessa kova työ edessään. Uskottavuutta voi olla vaikea paikata niin hoidettavien kuin työntekijöiden silmissä.

MAINOS

Kommentoi

Hoivayritysten ylin johto antaa alemmalle tasolle vain suullisia käskyjä, silloin ei jää dokumentteja. Syylliseksi joutuvat hoivakodin johtaja ja rivityöntekijät.

Samoin kunnissa valvonnan osalta. Sopimukset tehneet luottamushenkilöt ja virkamiehet luistavat vastuusta. Syytteen saa valvontaa tekevä pikkuvirkamies.

Poliitikot pesevät kätensä vaatimalla nyt kovia rangaistuksia. Vaikka asiasta on puhuttu ja varoitettu vuosikausia.

Kaikki todella vastuussa olevat pesevät kätensä ja luikertelevat ilman seuraamuksia. Raha ja valta kelpaavat mutta vastuu ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se nyt voi mennä niin että putkan ylipääintendetti lausuu olevansa "äärimmäisen pahoillaan" ja siirtyy miljoonat taskussa seuraavaan vastaavaan viritykseen.

Oikeita seuraamuksia peliin ja heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ennenkuulumatonta että anteeksi pyytämällä tästä päästään. Ei kun omaiset pyytämään maksuja takasin ja myös kunnat ja sopimukset irti.
Käy sääliksi niitä vanhuksia jotka joutuvat tämöiseenpaikaan. Kyllä on röyhkeys huipussaan
Tätä on että työntekijöitä on vähän hoitoalla niin yksityisellä kuin kunnan. Mutta ilmi tulleet on jo liijan räikeitä, tämä on ala jonne ei enään nuoret halua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Oulunkaaren hoivapaikoilla mitään valvontaa? Onko tehty tarkastuksia? Onko Oulunkaaren kunnissa kotihoidossa olevien vanhusten tilannetta valvottu ja tarkastettu? Syytä kyllä olisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten käy soten yksityisten sairaaloiden tekemien mahdollisten esim. leikkauksessa tapahtuvan virheen tai muun hoitovirheen korjauksessa! Maksaako yhteiskunta virheen korjauksen esim. yliopistollisessa sairaalassa?
Vai pitääkö yksityiselle sairaalalle määrätä vastuuvakuutus tms., josta virheen korjaus maksetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti kunnon sanktiot jo pelkästään ennakkopelotteena. Sitten pitäisi tutkia, kuinka monella päättäjällä on näiden "jättien" osakkeita. Ovatko he olleet esteellisiä tekemään ulkoistuksia? Valtakunnan tason päättäjät ovat oma lukunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hallintarekisterilaki jolla salataan suomalaisten ulkomainen omistus. Kysy kokoomus - kepu - sininen linjalta kuka omistaa mitäkin. He runnoivat lain läpi ja tulos näkyy nyt lehtien palstoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä juuri ole eroa onko yksityisen tai kunnan ja kaupungin alaisista hoitopaikoista kysymys, hoitajamitoituksella on kiristetty viimeiseen tappiin toiminnat, ei laatua voi silloin vaatia jos ei ole siellä käytännön työssä tekijöitä ja toteuttajia, esim,kuntoutukseen ei ole jäänyt enää vuosikausiin ,vuosikymmeniin asti aikaa, jokainen voi päätellä mitä siitä seuraa, esim,vanhusten ja kuka sairas ihminen makaa viikon sairaalassa ,seurauksena on että ei kohta seisaalleen pääse,tasapainoongelmat jne, vielä huono ravinnonsaanti , saatu tuloksena lisää hoitoa ja huolenpitoa vaativa ihminen. Tuleepa se sitten vasta kalliiksi, ja epäinhimillinen loppuelämä. Esim.aivoinfarktipotilaat ,kuten lääkärit on todenneet ,vaikka on kuinka hyvä lääketieteellinen hoito kehitetty,mutta nämä potilaat jäävät saamatta riittävää kuntoutusta ,nämä potilaat joutuvat laitoskierteeseen istumaan pyörätuolin loppuelämäksi ja hoidettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MYös kuntien virkamiehet tulisi asettaa syytteeseen, ovathan he jättäneet hoitolaitosten valvonna retuperälle. Tilaaja velvollisuus on tarkastaa,että tuottaja myös tuottaa vaadituntasoista hoitopalvelua. Nyt väärinkäytöstapaukset ovat pulpahtaneet pinnalle kansalaisten aktiivisuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei riitä anteeksi pyyntö ja toimitusjohtajan eroaminen. Toimitusjohtaja kuuntelee yhtiön hallitusta, heidät pitää saada vastuuseen! Muutamassa ison hoivayhtiön hallituksessa samat nimet vetelee langoista ja miljoona tulot vuosittain. Vanhusten kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse olla suuri laintuntija, kun voi julistaa tuomion: rikokseen syyllistyneet ovat kuntapäättäjät ja lainsäätäjät, jotka antoivat vanhusten hoivapalveluilla mahdollisuuden kerätä rajoittamattomia voittoja. Ei tehty palvelusopimuksiin laatumäärityksiä kiinteistöihin, kiinteistöpalveluihin, keittiötoimintoihin, siivoukseen, hoitohenkilökuntaan ja muihin vanhuksien hoivaan liittyvään kokonaistoimintaan. On tehty huonoja sopimuksia, tuomioistuimissa tutkittakoon onko tehty rikos. En keksinyt tätä itse, radiossa ihmeteltiin, miksi pienellä henkilökunnalla laitetaan ruokaa, siivotaan, huolletaan kiinteistöjä ja siinä sivussa pitäisi järjestää vanhuksille virikkeellistä huolenpitoa. On tehty asiat sopimuksen mukaan, todettiin lopuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisiköhän kunnan virkamiesten kantaa nyt ensimmäisenä vastuu leväperäisyydestään!! Kunnat virkamiehet ovat itse laiminlyöneet palvelun ostajana ostamiensa palvelujen tarkastamisen. Nyt kunnat lipevät vastuustaan kuin koira veräjästä. Syyt kaadetaan toisten niskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli raskasta aikaa olla Attendolla töissä, henkilöstömäärää supistettiin ja supistettiin,palvelujohtaja joka oli lähin esimies oli vahvuudessa mutta ei häntä hoito hommissa monasti nähnyt.. Toimisto hommia tuntui riittävän eikä hoidon taso häntäkään tuntunut kiinnostavan, oli pisi noussut päähän siihen malliin ku oikein palvelujohtajaksi sairaanhoitajaa puhuteltiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin rikosoikeudelliset rattaat alkavat jauhaa näitä lukuisia vuosia kestäneitä tekojen sarjoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiset anteeksipyynnöt ovat yhtä tyhjää, ei mitään hyötyä/ vaikutusta. Se on vain sanonta niinkuin hyvää huomenta.
Sama meno jatkuu.

Nyt pitäisi tarkasti perkaa jok ikinen hoito/hoitolaitos sopimus jokaisen kunnan osalta. Kirjata rikkeet ylös, jos on rikottu sopimus, niin joka kuukausi vähennetään hinnasta.

Heitteillejätöt, haamuhoitajat, lääkäripalvelujen laiminlyönti ja j.n.e, rikosilmoitukset peliin onko tapahtunut petos/ korruptio/hoitorikkomus

Sit voisi alkaa oikenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tavallinen ihminen tai puolisoaan hoitava tekis tollaosta olis heitteille jättö tulis heti tuomio

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

69
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
49
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image