Pääkirjoitukset

Hiih­to­lii­tos­sa oma maan tapa

Pääkirjoitukset 26.10.2010 0:00
Pääkirjoitus
Ylen Urheiluruutu ja Ilta-Sanomat paljastivat Hiihtoliiton paikanneen Lahden vuoden 2001 katastrofaalisten MM-hiihtojen seurauksena tyhjennyttä kassaansa varsin kyseenalaisin keinoin. Liitto lainasi noin 400 000 euroa urheilijoiden valmennusrahastosta.

Kyseenalaiseksi asian tekee se, että tämä tehtiin urheilijoiden tietämättä. Huippu-urheilijat mäkihyppääjä Janne Ahosta myöten ovat julkisuuteen antamiensa lausuntojen mukaan aavistelleet, että jotain hämärää on tapahtunut, koska urheilijat ovat saaneet odottaa omia rahojaan joskus käsittämättömän kauan.

Suomen hiihtourheilun kannatussäätiön yhteydessä toimii valmennusrahasto ja urheilijarahasto. Urheilijat voivat rahastoida sponsori- ja muita tulojaan rahastoihin ja nostaa niistä rahaa verottomina urheilukuluja varten tai verollisina tuloina elantoon.

Hiihtoliiton talous ajautui heikkoon jamaan Lahden kisojen jälkeen. Sponsorit kaikkosivat, kun paljastui, että hiihtäjille haettiin menestystä vilpillisin menetelmin. Myös kansa käänsi selkänsä hiihdolle. Olihan suomalaisten hiihtomaine ollut siihen saakka kansallinen ylpeydenaihe.

Hiihtoliitolle maineen menetys tuli kalliiksi. Vaihtoehdot olivat vähissä, kun tulopuoli meni tukkoon ja aukko paisui niin suureksi, ettei pelkkä menojen höyläys riittänyt täyttämään sitä.

Niinpä liitossa päätettiin paikata talouden aukkoa ottamalla lainaa urheilijoiden rahastosta. Hiihtoliiton entinen toimitusjohtaja Jari Piirainen sanoo näin toimitun, mutta ei myönnä sitä, että urheilijat eivät olisi tienneet vipeistä. Ainakin, jos olisivat olleet innokkaita tutkimaan papereita.

Valmennusrahaston sääntöjen mukaan varat tulee sijoittaa turvallisella ja tuottavalla tavalla. Sijoittaminen Hiihtoliiton ehtyneen kassan paikkaukseen on ollut kaikkea muuta kuin turvallinen tapa. Hiihtoliiton yllä kun on pitkään leijunut konkurssin pelko. Miten urheilijoiden itselleen tienaamille rahoille siinä tilanteessa olisi käynyt? Päälle päätteeksi urheilijoilta otetuille lainoille ei ollut tiettävästi vakuuksia.

Rahat on nyt palautettu sinne, minne ne kuuluvatkin, eli Hiihtoliitto on maksanut vippinsä takaisin tämän vuoden aikana.

Vaikka rahat ovat onnellisesti kotiutuneet, menettelytavat ja niihin mahdollisesti liittyvä tietoinen yritys salata toimet jättävät kuitenkin ilmaan monia kysymyksiä, jotka odottavat vastausta. Asiaa ei pidä painaa villaisella. Samantyyppisistä operaatioista on nähty oikeusjuttujakin. Menettely on tuomittava vähintäänkin moraalisesti.

Vaalirahakohussakin profiloitunut Patentti- ja rekisterihallitus on pyytämässä selvitystä hiihtourheilun kannatussäätiöltä siitä, onko rikottu säätiölakia. Suurta yleisö kiinnostaa, ketkä ovat päättäneet lainoista ja milloin.

Hiihtoliitossa on ollut monia maan tapoja, jotka eivät ole kestäneet päivänvaloa. Jatkoa voi seurata, kun STT:n dopingjutun syyteharkinta valmistuu. Maastohiihdon ystävät toivovat, että loppukin likapyykki saataisiin vihdoinkin jo pestyksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:48
Oulun torihotellin työmaan suuri torninosturi rikkoutui ja puretaan – nosturi tarkoitus saada töihin taas keskiviikkona
15:39
Riikka Moilanen valittiin hallintojohtajan viransijaiseksi Oulaisiin
15:29
Kokoomus vaatii tiukennuksia terrorismilakeihin – syyttää keskustaa kahden lakimuutoksen pysäyttämisen hyväksymisestä
14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
40
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
22
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
18
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
16
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
15
Tuore selvitys on herätys työnantajille: Rahalla palkitseminen motivoi eniten työntekijöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

199 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Oletko itse iloinen ja onnellinen toisten ihmisten hyvästä tuurista ja menestyksestä? Miten ilmaiset sen? Oletko itse hy... Lue lisää...
Väärät ystävät sinul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image