Pääkirjoitukset

Hermoilua hintakuplan uhasta

Pääkirjoitukset 16.11.2017 6:00
Pääkirjoitus

Ruotsi on kiristämässä asuntolainojen takaisinmaksua. Vuosia jatkuneen hintojennousun jälkeen pelätään asuntokuplaa, joka saattaa puhjeta. Romahdusta ei ole vielä tapahtunut, mutta asuntojen hinnat ovat viime kuukausina laskeneet.

Ruotsissa on herätty suurten asuntolainojen riskeihin. Sikäläinen Finanssivalvonta on esittänyt tiukennuksia lainojen takaisinmaksuun.

Tämä koskisi erityisesti kotita-louksia, joiden lainamäärät ovat 4,5 kertaa suuremmat kuin bruttotulot. Tarkoitus on hillitä velkaantumista ja asuntojen hinnannousua. Ehdotus on herättänyt markkinoilla kiivasta keskustelua.

Jo pelkkä termi ”asuntokuplan puhkeaminen” herättää kauhua niissä suomalaisissa, jotka 1990-luvun lamavuosina jäivät kahden asunnon velkaloukkuun, kun korot nousivat taivaisiin. Matalan korkotason oloissa voi olla vaikea käsittää, että asuntolainan korko saattoi olla jopa parikymmentä prosenttia.

Tuolloin kasinotalous nostatti asuntojen hintoja erityisesti pääkaupunkiseudulla, ja hinnat nousivat kaikkialla. Myös asuntokuplan raju puhkeaminen ja pankkikriisi ravisuttivat koko maata.

Ruotsin tilanne on hermostuttanut sen verran, että myös meillä on haisteltu, onko ilmassa asuntokuplan merkkejä. Epäilemättä tärkeän kauppakumppanin talousnotkahdus vaikuttaisi Suomeenkin.

Asuntojen kallistuminen pääkaupunkiseudulla ei ole näkynyt hintapiikkeinä koko maassa. Tuloihin nähden hinnannousu on viime vuodet ollut varsin maltillista.

Asuntomarkkinat ovat kuitenkin alueellisesti jakautuneet, ja suuria eroja on myös alueiden sisällä. Nordean alkuviikon asuntomarkkinakatsauksen mukaan hintakupla voisi uhata korkeintaan pääkaupunkiseutua tietyillä alueilla ja tietyn kokoisissa asunnoissa.

Suomi valuu koko ajan suuriin asutuskeskuksiin. Pitkin Suomea on kyliä ja kaupunkeja, joissa asuntojen hinnat ovat laskeneet niin rajusti, etteivät pankit myönnä niihin edes peruskorjauslainoja.

Kasvavissa keskuskaupungeissa hintataso on varsin korkea, ja pienet asunnot viedään käsistä. Asuntojen alueellisista hintaeroista on tullut osaltaan työvoiman liikkuvuuden este.

Myönteinen tieto on, että vain kolmanneksella kotitalouksista on asuntovelkaa. Pohjoismaisiin naapureihin nähden suomalaiskotitalouksien velkaantumisaste on huomattavasti alhaisempi. Kuitenkin melko pienellä joukolla kotitalouksista velkaa on paljon.

Uusi piilevä riski asunnonostajille voivat olla kasvaneet yhtiölainat, joihin ei ole kiinnitetty paljonkaan huomiota. Kyse voi olla epäterveestä ilmiöstä, jossa ostajia houkutellaan siedettävällä myyntihinnalla, mutta jossa kylkiäisenä tulee muhkea yhtiölaina.

Yhtiölainan suuruutta on syytä tarkastella korkomuutoksia ja maksukykyä ennakoitaessa. Vaikeuksia voi olla tiedossa, jos asuntojen hinnat odottamatta laskisivat.

Markkinoita kannattaa tutkia huolellisesti ennen kuin sitoutuu suuriin ja pitkäaikaisiin vastuisiin.

MAINOS

Kommentoi

Näin on, asuntojen hintakupla puhkeaa, ihan varmasti. Rakennetaan aivan älyttömän paljon asuntoja, myymättömiäkin alkaa olla aika pino. Vuonna 1992 huomasimme nuorena työssäkäyvänä kihlaparina ihanan rivitaloasunnon , hinta oli 740 000 markkaa. Vanhempamme eivät suostuneet takaajiksi, pankki kehotti asumaan vuokralla. Avasimme asp-tilin, mutta eipä sillä mitään pystynyt ostamaan pääkaupungin ympäristöstä. Muutaman kuukauden kuluttua tämä haaveilemamme asunnon hinta oli 470 000 markkaa. Huh, asuntojen hinnat romahtivat yhtäkkiä. Työpaikalla alkoi valitus ja vaikerrus, oli joku ostanut kalliilla asunnon, nyt olikin lähes puolet asunnon arvosta pois. Kyllästyin valitukseen ja tokaisin ajattelemattomuuttani: "Mitäs ostit väärään aikaan, hintojen ollessa huipussaan!". Sehän tuli päälleni, työkaverini, aivan raivona huutaen. Tuli selväksi, että perhe tarvitsee asunnon, mutta asuntojen hintojen ei pidä tulla alas. Elikkä itkua ja valitusta tulee olemaan asuntomarkkinoilla lähi vuosina. Ei se pankin vika ollut, se oli "nousukausi", selitetään lopulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Miksi sitten valehtelen? Olen nyt vuodesta 2011 kirjoitellut näitä, suurimmaksi osaksi välillä täysin kopioituja aloituk... Lue lisää...
Y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image