Pääkirjoitukset

Herkulliset marjat jäävät metsään

Pääkirjoitukset 23.6.2006 0:00
Pääkirjoitus
Valkoisenaan kukkivat hillasuot ovat nyt monien marjastajien toiveiden kohde. Rankkasateiden ja raekuurojen toivotaan jäävän väliin tai suuntautuvan muualle, jotta lupaava vaihe muuttuisi heinä-elokuussa hehkeän keltaiseksi marikoksi.

Monet lakkoihin ihastuneet poimijat pitävät suun supussa hyvästä hillapaikasta yhtä tarkkaan kuin vapakalastajat varmasta ottipaikasta. Kuitenkin hillaa riittää hyvinä vuosina kaikille poimijoille. Kateuteen ei ole syytä.

Sadosta otetaan parhaimmillaan talteen 30 prosenttia niissä kunnissa, joissa suon herkkumarjaa kerätään todella ahkerasti. Muuten marjasadosta poimitaan Suomessa parhaimmillaan 10 prosenttia.

Talousmarjoiksi laskettua mustikkaa, puolukkaa ja hillaa on metsissä syksyisin Metsäntutkimuslaitoksen Metlan laskelmien mukaan noin 500 miljoonaa kiloa. Satoa korjataan noin 50 miljoonaa kiloa. Niinpä 90 prosenttia marjoista jää eläinten ruuaksi tai mätänemään. Eläintenkin pitää saada ravintoa, mutta muuten satoa ei kannattaisi jättää hukkaan.

Metlan tutkija Kauko Salo sanoo, että suomalaisten ei kannata enää poimia myyntiin muuta marjaa kuin hillaa. Puolukan ja mustikan hinta jää hänen näkemyksensä mukaan niin alas, että poiminta ei kannata.

Marjojen ja sienten kerääminen on Suomessa kuitenkin poikkeuksellisen edullista lisäansion hankkimista siksi, että niiden myyntituloista ei veroteta. Poiminnan kannattavuutta voi miettiä hieman sitäkin taustaa vasten, että viime kesänä Pohjois-Suomen metsissä uurastaneet 92 thaimaalaista marjastajaa kuittasivat yhteensä 360 000 euron tilin. He keräsivät kahden kuukauden aikana 371 000 kiloa marjoja.

Hilloja thai-poimijat eivät vieneet viime vuonna suomalaisten nenän edestä. Tänäkin vuonna he keskittyvät mustikkaan ja puolukkaan, joita suomalaisilta jää valtavasti poimimatta.

Tänä suvena on tulossa peräti 450 thai-poimijaa, jos kaikille löytyy paikka lentokoneista. He maksavat matkansa itse, joten poiminnan täytyy sittenkin kannattaa, ainakin jossakin määrin. Tosin työ on kovaa. Thaimaalaiset marjastajat tekivät jopa 12-tuntisia päiviä. Mutta tekeväthän suomalaisetkin monilla aloilla ajoittain pitkiä päiviä.

On hyvin outoa, mikäli marjat jäävät metsään siksi, että marjanpoiminnan osaaminen on kadonnut Suomesta ja ensi kertaa maahan tulevat ulkomaalaisetkin pystyvät parempaan kuin suomalaiset.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

77
Oulun jättiruuhkassa mateli niin paljon autoja peräkanaa, ettei liikennelaskuri erottanut niitä toisistaan – "Varmasti tuhansia autoja enemmän kuin tavallisesti"
76
Keskusta ei halua kieltää dieseliä – jyrkkää dieselpolttoaineen hinnannousua puolue ei pysty estämään
63
Usealle Oulun keskustan katuosuudelle saa jatkossa pysäköidä vain toiselle puolelle katua – taustalla katujen kapeus
62
Coca-Colan joulurekka villitsi oululaiset – tuhannet jonottivat ilmaista limsaa, liikenne ruuhkautui
46
Pohjantien liikenne takkusi tuntikausia etelään päin menevillä kaistoilla – "Koin tänään pahimmat ruuhkat Oulussa ikinä"
41
Uutissuomalainen: Oikeusministeri selvityttää lapsiasiavaltuutetun taksikulut - oululaistaustainen Tuomas Kurttila perustelee taksin käyttöään sujuvuudella ja työhyvinvoinnilla
33
Yhdyskuntalautakunta päätti: Oululaisten jätemaksuihin kolmen prosentin korotus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Järjetön veropolitiikka

Väittääkö aloittaja että sosiaaliturvan taso on nyt alempi kuin ennen? Olisiko edes jotain lukuja tai muita todisteita e... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image