Pääkirjoitukset

Herättäviä opetuksia Saksasta

Pääkirjoitukset 13.1.2016 0:06
Kaleva

Saksan Kölnissä uudenvuoden juhlinta vaihtui kaaokseksi, kun kaupungin keskustassa useat sadat miehet häiriköivät, ja osa heistä alkoi fyysisesti lähennellä alueella liikkuneita naisia.

Rikosilmoituksia tehtiin yli 500, joista merkittävä osa liittyi sukupuoliseen ahdisteluun. Samaa, tosin paljon pienemmässä mittakaavassa, tapahtui uutenavuotena myös Helsingin keskustassa.

Valtaosa ahdistelijoista oli pohjoisafrikkalaista alkuperää, osa maahan äskettäin tulleita turvapaikanhakijoita. Kölnin tapahtumat ovat nyt johtaneet Saksassa kiivaaseen keskusteluun pakolaispolitiikasta, turvapaikanhakijoiden kotouttamisesta ja myös tavasta, jolla viestimet kertoivat tapahtumista.

 

Kölnin uusivuosi on suurin yksittäinen törmäys, jonka uusille lukemille Euroopassa noussut turvapaikanhakijoiden tulo on synnyttänyt. Humalatila ei riitä tapahtumien selitykseksi, vaan joukkoahdistelussa oli kyse myös kulttuurien törmäyksestä. Tulijoiden lähtömaissa naisen asema on heikompi kuin Euroopassa.

Samalla pitää muistaa, ettei naisten ahdistelu Saksassa tai missään muuallakaan ole uusi ja vain pakolaisiin liittyvä ilmiö. Tästä on Suomestakin kerrottavana luultavasti satojatuhansia todistuksia.

Ja samalla on hyvä muistaa myös se, että ahdisteluun tai vakavampiin seksuaalirikoksiin on Saksassa tai Suomessa syyllistynyt vain hyvin pieni osa maahantulijoista.

Tämä ei kuitenkaan saa johtaa ongelman vähättelyyn. Tuskin kukaan Suomeen tullut miespuolinen turvapaikanhakija on välttynyt kuulemasta siitä, mitä Suomen lainsäädäntö, normit ja perinne opettavat naisen asemasta yhteiskunnassa.

Sen jälkeen tulijalta, joka haluaa jäädä Suomeen, pitää vaatia toimimista annetun valistuksen pohjalta. Rikoksen tekijälle ei pidä antaa mahdollisuutta puolustautua sillä, ettei hän tiennyt, mitä ei saa tehdä.

 

Saksan tapahtumiin on liittynyt myös sen läpikäynti, miten viestimet käsittelivät Kölnin kaaosta.

Suuri epäonnistuja oli julkinen tv-kanava ZDF, joka ei kolmen päivän ajan kertonut tapahtumista mitään. Neljäntenä päivänä yhtiössä tehtiin uudelleenarviointi ja pyydettiin anteeksi vaikenemista.

Yhtiö antoi näin aineksia äärioikeiston parissa yleisille salaliittoteorioille, joiden mukaan perinteiset viestimet eivät halua kertoa pakolaisiin liittyvistä lieveilmiöistä.

Myös Suomessa on noussut keskustelua siitä, miten aihetta pitäisi käsitellä julkisuudessa. Vastuullinen lehdistö ei voi lähteä huhujen levityksen tielle, mutta tosiasiat on kerrottava, epämiellyttävätkin, avoimesti ja asiallisesti.

Viestinnällisiä uudelleenarviointeja on tehty myös Suomen poliisissa. Sen puolustukseksi pitää sanoa, että tiedotus mieliä kiihdyttävistä aiheista ei ole koskaan helppoa.

Yhdestä epäselväksi jääneestä seikasta, vapaaehtoisista järjestyspartioista, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi kuitenkin maanantaina Ylen haastattelussa kiitettävän kirkkaan kannan: rasistisin motiivein liikkeillä olevia katupartioita ei Suomessa missään tapauksessa hyväksytä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

"Yhtiö antoi näin aineksia äärioikeiston parissa yleisille salaliittoteorioille, joiden mukaan perinteiset viestimet eivät halua kertoa pakolaisiin liittyvistä lieveilmiöistä."

Hupsista! Tuohan juuri todisti, että kyseessä ei ole mikään salaliittoteoria, vaan vallitseva fakta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tästähän perussuomalaiset ovat yrittäneet teitä varottaa mutta suljette vain korvanne!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Samalla pitää muistaa, ettei naisten ahdistelu Saksassa tai missään muuallakaan ole uusi ja vain pakolaisiin liittyvä ilmiö. Tästä on Suomestakin kerrottavana luultavasti satojatuhansia todistuksia.

Ja samalla on hyvä muistaa myös se, että ahdisteluun tai vakavampiin seksuaalirikoksiin on Saksassa tai Suomessa syyllistynyt vain hyvin pieni osa maahantulijoista."

Tulihan se tässäkin kirjoituksessa olennainen mainittua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suuri epäonnistuja oli julkinen tv-kanava ZDF, joka ei kolmen päivän ajan kertonut tapahtumista mitään. Neljäntenä päivänä yhtiössä tehtiin uudelleenarviointi ja pyydettiin anteeksi vaikenemista.

Yhtiö antoi näin aineksia äärioikeiston parissa yleisille salaliittoteorioille, joiden mukaan perinteiset viestimet eivät halua kertoa pakolaisiin liittyvistä lieveilmiöistä."

Eikö tuo pikemminkin todista teoriat, kuin anna aineksia niihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image