Pääkirjoitukset

Hen­ki­ri­kok­sis­ta tehdään nyt viihdettä – uhrien omaisista isommin piittaamatta

Rikostarinoiden vaarana on, että uhrien ja omaisten kärsimys unohdetaan. KUVA: lk/joonas Virtanen
Pääkirjoitukset 14.10.2019 6:00 | Päivitetty 14.10.2019 6:28
Pääkirjoitus

Suomeen on levinnyt maailmalta virtaus, jossa jopa raaka väkivaltarikollisuus valjastetaan viihdetarkoituksiin

Rikostarinat voivat parhaimmillaan varoittaa. Iso riski kuitenkin on, että uhrit ja heidän omaistensa kärsimys unohdetaan.

Helsingissä piti elokuussa järjestää True Crime -nimellä tapahtuma, jossa kansalaisille tarjottiin mahdollisuutta tutustua aitoon murhapaikkaan. Sitä olisi ollut esittelemässä nyt elinkautista istuva murhaaja itse.

Osallistujia myös kutsuttiin illastamaan ”murhaajan, ryöstäjän ja toimittajien kanssa". Malli on musiikkimaailman fanitapaamisista.

Kun tapahtuman sisällöstä syntyi kohu, sen luonne muuttui ja jäljelle jäi keskustelutilaisuus Helsingin Oodi-kirjastossa.

Tällä viikolla Iltalehti kertoi Ylen kanavalla loppukuusta alkavasta televisiosarjasta, jonka jokaisessa osassa kohdataan vankilaan tuomittu rikollinen.

Sarjan esittelyssä katsojia kutkutellaan mukaan muun muassa lauseella, jonka mukaan ohjelma vie katsojan "lähemmäksi rikollista mieltä kuin uskallatkaan..."

Ohjelmassa tavataan kolmoismurhan tekijä, sarjapuukottaja, useita muita surmatyön tekijöitä, raiskaaja, velanperijä ja ryöstäjä. Esittelyn mukaan ohjelmassa pohditaan, mitä mielessä tapahtuu rikoksen teon hetkellä ja voiko tekoa ymmärtää. Ohjelmassa on asiantuntijana mukana kriminaalipsykologi.

Ylen Muuttopäiväkirjat-sarjassa taas tutustutaan sympaattiseen muuttajaperheeseen. Selviää, että perheen isä odottelee tuomiota kahdesta pahoinpitelystä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Tuomio tulee myös törkeästä rattijuopumuksesta.

Rikollisuus on osa yhteiskuntaa, ja rikosten taustalla on aina syynsä, usein monia syitä. Rikoksille altistavat tekijät on syytä tuntea. Vastuu rikoksista on kuitenkin aina tekijällä itsellään.

On vaikea nähdä, mitä muuta tarkoitusta kuin uteliaisuuden tyydyttämistä täyttävät vierailut rikospaikoilla. Rikollisten elämäntarinoissa voi toki nousta esiin asioita, jotka poliittisessa päätöksenteossakin pitäisi tuntea.

Pahimmillaan nämä tarinat kuitenkin selittävät rikollisten valintoja parhain päin ja nostavat heitä jalustalle. Muun muassa raportoinnissa huumepoliisi Jari Aarniosta edesottamuksista on kehnoimmillaan paistanut läpi ihailu tyrmistyttäviä rikoksia tehnyttä poliisimiestä kohtaan.

Se, miten Ylen sarja päähenkilönsä esittää, on vielä näkemättä. Voi kuitenkin kysyä, tarvitaanko rikoksentekijän "pään sisään" pääsemiseksi todella kahdeksanjaksoista sarjaa vai olisiko vähempikin riittänyt. Vai onko kyse sittenkin vain halusta nostaa katsojalukuja aiheella, joka epäilemättä tuo väkeä ruudun ääreen?

Iso riski rikostapausten ja niiden tekijöiden esittelyissä on, että ne unohtavat rikoksen uhrit ja näiden omaiset. Läheisen surma aiheuttaa pitkäaikaisen trauman, ja surmatyön tekijän lävähtäminen tv-ruutuun tekemisiään taustoittamaan tuskin helpottaa omaisten tuskaa.

Julkisuudessa esiintyvät rikosten tekijät kertovat yleensä jättäneensä rikollisen elämän jo taakseen. Tyylikästä ja arvostettavaa olisi, jos tähän päätökseen kuuluisi myös rikosten uhrien ja heidän omaistensa kunnioittaminen. Peiliin katsomisen paikka on tässä mediallakin.

MAINOS

Kommentoi

Pitäisi kieltää tällaisten asioiden viihteellistäminen, on sitä Suomessa kielletty vähäpätöisempiäkin asioita. Jonkun instanssin pitäisi vetää eettis-moraaliset rajat ihmisten tekemisille, kun kirkkokaan ei sitä enää viitsi tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkirikollisuus on asia, joka kiinnostaa monia ihmisiä. Ihmisillä on palava halu saada tietää, mitä on tapahtunut ja kuka on tehnyt mitä. Uteliaisuus saattaa monesti mennä liian pitkälle eivätkä uteliaat ihmiset esimerkiksi huomaa rikostapauksia kommentoidessaan, että omaisetkin olisi hyvä ottaa huomioon. Henkirikoksista tehdyt dokumentit ja sarjat auttavat ihmisiä ymmärtämään henkirikosten tekijöiden motiiveja ja löytämään selityksen sille, miksi joku on tehnyt henkirikoksen. Liian pitkälle vietynä kiinnostus voi kuitenkin muuttua omaisia kohtaan ahdistavaksi ja vie huomion henkirikoksen vakavuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos tästä asiallisesta ja uutta luovasta avauksesta! Noinhan asiat nykyään ovat, mutta on hyvä, että media tuo esille myös tämän raadollisen puolen. Median oman osuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image